icon

Ktoré veci nesmie vaše dieťa oliznúť?

andreatytler
6. sep 2020

Kym bol syn novorodenec drzala so ho v cistote. Napriklad ak utierka na grcku spadla na cistu dlazku (umyta pred tyzdnom) tak som ju uz nepouzila. Odkedy zacal stornozkovat sa to vsetko otocilo o 180 stupnov. Kedze on, ako hadam kazde dieta, poznava svet ustami tak ho necham nech si olizuje skoro vsetko, ale su momenty kedy sa mi zjezia vlasy na hlave. Neviem ci nezachadam prilis daleko (metlicka a smetak, cisty zachod z vonku, betonova podstienka...).

Ktore su pre vas veci ktore nedovolite dietatu oliznut alebo ani chytit?
U nas su to macacie misky, macaci zachod a izbove kvety.

Uvazujem co urobim na rok v lete ked sa zacne hrat vonku a zacne jest chrobakov a olizovat smetne kose 😲

Strana
z3
strela7
6. sep 2020

@andreatytler hah to by som neriesila, len od neho drz zdraviu nebezpecne veci typu chemikalie atd, to ze zje nieco zo zeme a pod ved to je úplne normalne a nijako tomu nezabranis, ono drzat ho v bavlnke tiez nie je vzdy najlepšie takto aspon bude mat imunitu, je to normalne a bud úplne v poho, moji bratia takisto jedli s prepacenim pomaly aj hovna a nic im nie je.

pininka1
6. sep 2020

Ked budes mat tretie dieta tak toto uz absolutne riesit nebudes ani ked ho cele.oblize pes. Podstatne je aby sa nedostal k prasku a cistiacim prostriedkom. Inak je to ok, buduje si imunitu.

nyusika
6. sep 2020

Ja len, že týždeň neumytá podlaha je humus, nie čistá dlážka.

lenuliatko84
6. sep 2020

Nemohol nic oblizovat, a ked chcel okrikla som ho a od vtedy nic neoblizuje

vilma7
6. sep 2020

Neboj, nebude predsa olizovať celé detstvo. Moja má niečo cez rok a už dávno nič nepchá do úst.

kristiii
6. sep 2020

@andreatytler ja som malého vždy napomenula, keď dával do úst niečo, čo tam nepatrí. Ale nejak si ani nepamätám, že by sme to mal ako špeciálnu zábavu 😆 Možno preto, že vedel, že sa to nemá.
@nyusika prečo? Tiež zmývam raz za týždeň a teda nikdy doma humus nemáme.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
ukulela
6. sep 2020

Týždeň neumyta dlazka nie je čistá. Najmä, keď máte macku. Sotva potom aj záchodová misa, ani zvonka, ... Plienka s hračkou šla do prania hneď po utreti, nie spadnutie na zem. A oblizovať zmetak a metličky? Stvornozkujuce dieťa sa nemá prečo dostať ku záchodu, ani metle. A už vôbec nema mať prístup k macaciemu hajzlu. Môj, keď chytal, nie oblizoval záchod, tak umyť ruky. Detto zviera. A teda na dvore dážďovky nejedol. Vybehne bosy, to nie je problém, pochyta hocičo, ale základ je umyť roky a mať dohľad. Na dvore/stavbe máme teda hocičo, ale neje to. Nejako sa mi nechce veriť, že sú to vážne myslené otázky.

veronikaszabova
6. sep 2020

Tak moje decka neoblizovali vsetko rad radom...
S cim sa nemohli hrat, to nemali v dosahu.

""Neviem ci nezachadam prilis daleko (metlicka a smetak, cisty zachod z vonku, betonova podstienka...).""
Ano, zachadzas moc daleko. Fuj, neviem si predstavit, zeby mi decka oblizovali taketo veci 🤦‍♀️

diewcatqoo
6. sep 2020

Raz som cakala na priechode pre chodcov a vedla mna matka s asi 2,5r dietatom a to dieta pocas celej tej doby, co sme stali na cervenej, olizovalo semaforovy stlpik a matku ani netrklo.. ale nie vsetky deti su take, ze maju potrebu olizovat vsetko, jest chrobaky a pod. Ak ho odmalicka vedies k tomu, ze je nieco fuj, nepatri to do pusy a ma si umyvat ruky, tak ho ani nenapadne olizovat smetne kose.

tosomja
6. sep 2020

😂😂😂🤦
No určite ho nepustim oblizovať metlu či hrať sa v smetnom koši 🤷
Doma mám "poruke" bežné veci, ktoré neplánujem ani sterilizovať, ani skrývať. No je samozrejme, že wc zatváram, tak tam tiež nemá čo ochutnávať. A čistiace prostriedky na nedostupnom mieste.
Kvety mám na oknách, tam nedotiahne. Zatiaľ sa hrá na zemi, kotula sa a čo najhoršie a čo neznášam, len proste tomu neviem zabrániť je, že keď sa dostane na koberec, má plnú dlaň mojich vlasov. 😒
A jasne, že hneď ich dáva do úst. Takže keď sa hrá, dávam pozor aby nešiel na koberec. Vysavam aj 3x denne tak jedine že sa vyholim 🙂
...a týždeň neumyt dlážku ? Nevravím, že som úplný pedant na čistotu, ale predstava, že chodím po byte bosá a potom ich vyložím na gauč, či stoličku. Hmm.

sante81
6. sep 2020

@andreatytler pooblizuj záchod zvonku, zvnútra, a ak nebudeš mať žiadne bolesti, ťažkosti, kľudne nechaj oblizovať aj dieťa.

simca06022011
6. sep 2020

No neviem... Moja neolizivala nič. Co je objsvuhodne na olizivani schodov a wcka? Preboha... Moja sa tam ani nedostala... Nie to aby to olizovala. Nespomenula som. Alebo chytila rúčku, že to je ble... A bolo. Ani piesok a chrobáky sme nejedli 😂 dávam jej jest doma 😂 alebo neviem čím to bolo ale fakt nič také nebolo u nás. Čiže nepozerala by som sa na to tak, že objavuje, proste sa veci neolizuju a hotovo.

kittykat22
6. sep 2020

Keby oblizoval smetak, podlahu a zachod (nechutne) tak na 100% mu poviem vyrazne nie. Ked bol vonku tak sme ho neustale kontrolovali. Ale ked zijes v centre velkeho mesta kde sa vycura na stenu 5 psov denne, fetakov a bezdomovcov stretavas viac ako susedov, tak sa ani nic ine neda. Keby som zila v dome so zahradou tak by som to brala viac v pohode.

tosomja
6. sep 2020

@veronikaszabova však? Ta metlicka nemá chybu 😂

panelacikova
6. sep 2020

@nyusika prečo humus? ja podlahy pravidelne vysávam a sú čisté. umývam tak raz za mesiac-dva, len kvôli úplne drobnému prachu... je rozdiel neumytá a rozdiel vôbec žiadnym spôsobom neuprataná.

veronikaszabova
6. sep 2020

@tosomja aj zachod 🤦‍♀️

panelacikova
6. sep 2020

autorke: moja keď bola malá, tak mala pri sebe svoje hračky, ktoré pchala do úst, to mi nevadilo. ostatné som ju učila, že do úst nepatrí. keď nechápala, čo jej hovorím, vzala som ju preč od danej veci, alebo som jej danú vec vzala z ruky. smetný kôš bol absolútne tabu, RAZ odtiaľ vyhádzala smeti a potom si už nedovolila... učila som ju od mala, čo kde patrí a čo sa patrí a čo nie.

mogaa
6. sep 2020

@andreatytler tak osobne by som dieťa nenechala olizovať ani smeták, ani lopatku či záchod z vonku - nech by boli akokoľvek čisté.....😉dieťa dáva všetko do úst, tým si aj buduje imunitu ale to neznamená že ked vidím že olizuje čokolvek nevhodné, tak ho nechám tak.....porálne mu treba povedať nono a dať ho na iné miesto......norálne dieťa si imunitu vybuduje tak či tak, predsa s ním chodíš ja von, nežije len v sterilnom prostredí.....naša má 2,5roka, na ihrisku či piesku si často dáva ruku k ústam a teda na ihrisku pochytá všeličo(od kamienkov, piesku, hračiek s ktorý i sa tam hrá xy detí, preliezačiek.....) detto sa tam aj naje(teda neakú aličkosť) a tiež jej len pretriem ruky ale nemá ich dezinfikované......

panelacikova
6. sep 2020

@diewcatqoo inak ja mám takú susedu, ktorá bola až taká "naturálna", že jej dcéra (vtedy asi 1,5 roka) si pred ňou napchala do úst akúsi klasickú poľnú trávu s takými dlhými tvrdými chlpami. a jaj jej hovorím, že preboha, veď jej to vyber z úst, veď sa jej to kdesi zapichne v krku alebo sa začne dusiť... a ona: prečo by som to robila? veď ona objavuje svet! čo neochutná, to nepochopí, že to do úst nepatrí. nuž, ostala som v nemom úžase, lebo keby tam bola muchotrávka zelená, tak by jej ju určite z rúk vytrhla. v duchu som si povedala, že zvláštny prístup. za chvíľu začala malá tak čudne chrčať a kašľať, no očividne sa jej to kdesi do krku zapichlo. tak aby si suseda udržala akú takú dôstojnosť, vzala ju na ruky domov, že jej ide dať napiť. myslím, že jej šla tie chlpy z krku vyberať... niektoré ženy sú dosť čudné

tosomja
6. sep 2020
simca06022011
6. sep 2020

@panelacikova Povysavana podlaha ma ďaleko od čistého... Ale myslím, tak čistého aby to niekto mohol me tomu olizovat. Ja tiež podlahu na poschodí umývam tak max raz za mesiac lebo drevo. Ale nik z nej neje ani malé dieťa tam nemám.

lucka_ke
6. sep 2020

nesmel - piesok, kamienky na ihrisku
doma sme mali všade zatvorené dvere, čiže do kúpeľne a WC sa sám nedostal a on ani nemal snahu olizovať dlážku alebo veci na nej, skôr ho zaujímali veci v kuchynskej linke alebo komode, keď som nebola pri ňom išiel do ohrádky (tú mal obrovskú, kúpila som takú pre dvojčatá) a v ohrádke boli penové štvorce, hračky, kocky, ktoré sa inde nevyberali (penové štvorce som pravidelne umývala)
ale on si dal povedať a ozaj skoro sa naučil, že do pusy ide len jedlo

panelacikova
6. sep 2020

@simca06022011 no áno, ja mám už takmer 11-ročnú teraz. keď bola malá, tak som každý deň prevysávala a každý druhý umyla. teraz je už veľká a nie je špinďúr (teda až na pubertálne prejavy), takže máme doma čisto 🙂 teraz som ju prisahám umyla po 2 mesiacoch a tá voda vo vedre bola len mierne znečistená.

panelacikova
6. sep 2020

@simca06022011 ale ešte podotknem, že máme v oboch miestnostiach lodžie, takže veľa prachu a peľ napríklad sa zachytávali v lodžiach (sú veľké) a nedošli do bytu. čo došlo, to vcucol vysávač 🙂

jana_eyre_2
6. sep 2020

Oblizovanie veci už pár rokov riešiť nemusim.. ale teda pooblizovali vselico, hlavne synovia dcéra akosi nemala tu potrebu.. oblizovali by asi čokoľvek ak by som to dovolila - u nás to záchod určite nebol, kúpeľňa aj keď je umyta je pre mňa v mysli spinava, metlicka na zametanie, tu mám v skrinke pri kosi takže sa k nej nemali ako dostať..

Nikdy som nebola nejaká hysterická ak sa im do ust cosi dostalo (dobre, dobre keď najstarší syn raz keď bol vonku s mužom dal do úst nájdenú kefku na zemi, skoro som sa 🤢) ale teda brala som to tak, že stava sa 🤷 to čo mi prišlo nevhodné som zakazovala, zamedzovala..

kvetinka75
6. sep 2020

Yteba dat z dosahu chemikalie. Ostatne som.neriesila. ked som videla ze ma nieco co by nemala mat a olizuje to odlozila som to tak aby sa k tomu viac nedostala. Nic sa jej nestane . Detibezne vsetko olizuju. Tteba im to vzdy zobrat. Netreba to prehanat. Podlahu som ale umyvala kazdy den

kvetinka75
6. sep 2020

Najviac aj tak olizovala okna, zoskrabavala omietku a solnicku ked ju niekto nechal na stole v dosahu.

mirola
6. sep 2020

Len tak pre zaujimavost (viem, ze to nie je pravidlo, ale..) najlepsia kamoska mojej mami je babka dvoch vnucat. Jedno dieta byva s matkou v bratislave.. v co mozno najvacsej sterilite.. my sa az chystame za hlavy, aka je prepnuta. No a druhe dieta zije v cechach na farme, matka pravy opak, je jej jedno kde sa vala, co chyta atd... to dieta “sterilne” je stale chore, to druhe bolo tusim chore len raz, nejake nachladnutie.. chcem tym povedat, ze “spina” ti dieta nezabije, mozno aj posilni. Ja davam najvacsi pozor na chemikalie, lieky, surove maso, pokazene potraviny, exkrementy, toalety, smetne kose a ich blizke okolie, no a odpad po inych ludoch, servitky, flase, plechovky, spaky.. proste to co sebe zanechali ostatni a verejny piesok. Inak proste neriesim, jasne ruky mu umyvam vzdy ked prideme domov, ale ked mu padne tycinka na zem a potom ju zje, tak z toho neodpadavam aj ked neviem co na tej zemi je, zblaznila by som sa asi.

titla
6. sep 2020

@andreatytler Ja sa snazim o zlatu strednu cestu. Doma som benevolentnejsia. Hracky a podobne veci, ak pcha do pusinky, tak neriesim. Celkovo mu nedovolim hrat sa s vecami ako topanky v ktorych chodime von, kable a pod. Cistiace prostriedky, smetak, metla a handry mam v komore, kam nesmie. Kym sa plazil dlazku som zmyvala denne, teraz uz zacina chodit, sem-tam este stvornozkuje, vysavam a zmyvam obden. Takze ak strka do pusinky hracky, ktore boli na zemi, necham ho.
Vonku mu to nedovolim. Ani kamienky, papeky, travu ani rucicky pooblizovat. A ucim ho, ze prve co robime po prichode domov je, ze si umyvame rucky.

Strana
z3