icon

Ktoré veci nesmie vaše dieťa oliznúť?

andreatytler
6. sep 2020

Kym bol syn novorodenec drzala so ho v cistote. Napriklad ak utierka na grcku spadla na cistu dlazku (umyta pred tyzdnom) tak som ju uz nepouzila. Odkedy zacal stornozkovat sa to vsetko otocilo o 180 stupnov. Kedze on, ako hadam kazde dieta, poznava svet ustami tak ho necham nech si olizuje skoro vsetko, ale su momenty kedy sa mi zjezia vlasy na hlave. Neviem ci nezachadam prilis daleko (metlicka a smetak, cisty zachod z vonku, betonova podstienka...).

Ktore su pre vas veci ktore nedovolite dietatu oliznut alebo ani chytit?
U nas su to macacie misky, macaci zachod a izbove kvety.

Uvazujem co urobim na rok v lete ked sa zacne hrat vonku a zacne jest chrobakov a olizovat smetne kose 😲

bajka16
6. sep 2020

Jeden s mala príspevkov pri ktorých má normálne napne 🤢 sak nech beha nech skúma ale kúpeľňu izby komoru kde sú veci ku ktorým by nemal mať prístup alebo aby mi nezmizol z dohľadu z pravidla zatváram!! Toto je už dosť cez si myslím všetko sa dá ustrážiť no toto som ešte nevidela aby mi dieťa olizovalo hajzel 🤯

fiafia
6. sep 2020

Tak moja dcéra nic z tohto nerobila. Na olizovanie a hryzenie mala svoje vyčlenené veci a keď sa o niečo pokúšala tak sme jej dookola vysvetľovali,že to sa neolizije, nedáva do pusy kým pochopila. Takže žiadna zem, kamene, trávy a podobne sa nikdy nestalo. A nikdy sa mi nestalo aby lozila okolo záchoda a vôbec aby sa k nemu dostala tak blízko aby ho olizala 😳

katkabg
6. sep 2020

Teda mne dieta neolizovalo zachod ani nic ine 😂😯 len zubkami brusilo mriezku na postielke ale teda zeby chodila a olizovala zachod?

nyusika
6. sep 2020

@bajka16 moja reč

fiafia
6. sep 2020

@jana_eyre_2 no tak na tú kefku by som ja asi dostala hystericky záchvat

jana_eyre_2
6. sep 2020

@fiafia tak nebolo mi všetko jedno, ale tak čo už robiť.. mal rok a pol a ešte sa prišiel tatovi ukázať že aký je šikovný 😂 muž práve pozeral na rozpis kedy ide autobus..

ivangeline
6. sep 2020

Na wc ich nepustam. 😁🙈 Starší len s dohľadom vidí, co sa tam deje, keďže sa pomaly ho snažím pripraviť na odplienkovanie. Tatove veci môže len starší, od 1 roka postupne mohol kliešte, srubovak a podobne, keď už prestaval veci olizovat. 😀 Inak čo ja viem...veci z vonku a topánky nemôže určite mať mala... a káble len pokým nemá zuby a nie sú zapojené. 🙈 Neviem, čo ešte je také... 🤷
S k tomu vonku. Vonku je v nosiči či v kociari. Pokým nechodil, nebol na tráve..Max na deke pár krát... A jedol list či nejakú trávu... Žiadne kamene a sám len tak niekde vonku na zemi nebol a ani mala nebude.

viestta
Odpoveď bola odstránená
nikiki29
6. sep 2020

A ja som si myslela, že moje dieťa môže chutnať všetko 🤮 u nás bol strop oliznutie steny, keď sa čerstvo postavil, ale našťastie len raz. V štvornožkovacom období určite nemal na dosah metličku, wc misu či mačací záchod 🤮 teraz (1,5r) tiež chce piť z misky ani náš pes 😅 ale strážim ho. Toto čo píšeš je hnus. Ja som dovolila oliznúť len to, čo by som s kľudom olizla aj ja.
A po týždni sa skús prejsť po podlahe v bielych ponožkách a potom pouvažuj 🤔

kitycat
6. sep 2020

Zatvaraj dvere na zachod... Ja osobne povazujem aj zachod vo vzorovej kupelni za neoliznutelny 😆

cica8
6. sep 2020

Tak ako citam vase príspevky moja dcérka je velka vynimka😂😂😂😂ta okrem wc chyta vsetko. Z prechadzky donesie vsetko... Ani raz nebola chora.... Macky doma nemame, metlicku zameta lopatku berie do ruk, neviem no.... Nevidím v tom problem

kacusik69
6. sep 2020

@nyusika mozno nie humus ale cista urcite nie - tiez mi to napadlo...

nyusika
6. sep 2020

@kacusik69 áno, vyjadrila som sa veľmi expresívne, uznávam.

h2
6. sep 2020

@andreatytler Ty si robíš srandu, že?

veronikaszabova
6. sep 2020

@h2 tiez mam ten pocit... ale na zaklade jej inych rad v diskusiach si asi srandu nerobi 🤷‍♀️

lucia147852
6. sep 2020

Tak moja tiež bola taká že by aj do steny dieru vyhryzla. Hlavne čistiace som dávala mega pozor, wc nesmela. Ani kos a tak. Ale zas mám kuriozity. Keď stvornozkovala mohla ísť kuchyňa, chodba a jej izba. Raz som ju našla na chodbe oblizovať kolesa na kočíku a žužlať topánku. A raz vyjednať vyhodení ryžu z kosa. Samozrejme to mala vysvetlené a zatrhnuté. Ale tým chcem povedať že sa mozes akokoľvek snažiť vždy sa môže vyskytnúť príležitosť keď to neustriehnes. Kamoskina mala tak zjedla ten blok do wc. Mali návštevu a nezavrela dvere. Vtedy mala chuda riadne nervy a bežali do nemocnice. A Zrovná z tých čo dávali pozor na všetko

vevesh
6. sep 2020

Tak najlepsia je zlata stredna cesta- a odmala ucit dieta, ze urcite veci do ust nepatria (a ano, chape to aj male dieta). Ked mi decka oblizovali hracky, hrnce, jedlo- tak mi to bolo jedno. Koberce, mobily, kluce, dialkove a pod. presmety som uz zasiahla, ze eee, to sa nedava do ust, ale za tu milisekundu, co to do ust dali/chceli dat, som nehystercila. A kupelka bola vzdy zatvorena, liek, mimo dosah. A od nejakeho roka a pol nemam problem, aby mi deti sahali na urcite predmety a urcite si ich nedavali do ust (takze lieky, chemikalie, mini lego som nemusela zamykat na 100 zapadov- boli normalne v dosahu, ale deti naucene, ze toto sa nechyta, to moze iba dospela osoba). A deti maju dobru imunitu, su malo chore. A moja znama, detom nechala olizovat vsetko bez akehokolvek upozornenia- tento reflex im ostal az doteraz, kde najstarsi ma 11 rokov(!) Pri tychto detoch musim byt vkuse v strehu, ci a co do tych ust daju- su schopne aj tablety na pranie olizovat🙄😬mobil je normalka, ze zuju v ustach🥴a takisto rozne male lego ciastky v kazdom moznom otvore sa daju nast🤔🤔deti si absolvovali uz mrte vela chorob- hlavne s crevnymi maju problemy....takze tak, zlaty stred je vzdy dobra cesta.
Apropo dlazky- ak sa chodi na boso po dlazkach, tak po tyzdni velmi ciste nebudu. Ak sa chodi v ponozkach, papuciach (a nejde sa v tych istych aj na terasu, do zahrady ci s kosom) , tak tie podlahy naozaj staci raz za tyzden-dva prejst mopom...

jana_eyre_2
6. sep 2020

@cica8 no neviem ja vidím dosť rozdiel v tom ak dieťa niečo chytí do rúk a v tom keď to dá do úst.. mne špina na deťoch nikdy nevadila, moje domov navlacia tiež všeličo, od blata sú najradšej.. ale teda metlicku by som dieťaťu do úst dať nedovolila, zametať však problém nemajú 😉

simca06022011
6. sep 2020

@cica8 tak hadam je rozdiel chytat a olizovat ;)

andreatytler
autor
6. sep 2020

No vidim ze som par ludi sokovala s mojim pristupom 😲.... a par ludi to vobec neriesi😎.
Su deti co si vsetko davaju do ust a zase take co nie. Ten nas je ten prvy pripad. Vsimla som siz ze on si potrebuje veci oliznut len na zaciatku ked vidi nieco prvy krat. Potom uz velmi nie. Je to pre neho dolezite, lebo tak skuma svet. Zo zaciatku som z toho bola na nervy a nerobila som nic ine len chodila za nim a haltoval a vsetko mu brala a vsetko zakazovala a som si povedala ze toto je blbost, ze mu budem musiet nieco dovolit ale podla toho co ste napisali to idem okresat. Citala som ze toto obdobie kedy davaju vsetko do ust trva tak do 18 mesiaca a myslela som ze potom s tym prestane ale citam tu ze ak sa dieta nenauci moze to pretrvat aj do vyzsieho veku a to urcite nechcem. Toto je dobra rada, dakujem🙏. Idem na tom pracovat.

S tymi dlazkami ste ma teda prekvapili. Pred tym ako stvornozkoval som sa chystala ze idem umyvat dlazky kazdy den kedze ich bude cely den chytat. Ale precitala som si niekolko diskusii tu na konikovi a vacsina zien vravela ze s cistotou to netreba prehanat a ze staci raz za tyzden. Asi je to individualne. Nam staci umyvat dlazky raz za tyzden. Ak vidim spinu umyjem castejsie. Prach pobeham takou podlahovou stierkou par krat v tyzdni a to asi pozbiera aj spinu, lebo voda vo vedre nie je skoro vobec spinava.

andrejka1974
6. sep 2020

Tak to este ste nezazili autisticke dieta moja olizuje vsetko a nikdy jej nic nebolo snazim sa zabranit ale casto nezabranim samozrejme davam pozor na nebezpečné veci tie su mimo dosahu

jana_eyre_2
6. sep 2020

@andreatytler čo sa tyka upratovania, to je tu vždy vdacna téma ktorá sa veľmi rozoberá a kritizuje to radšej nikdy nespomínat.. 🤷

andreatytler
autor
6. sep 2020

@andrejka1974 Ved to ze aj nas je zdravy. Mozno je to tym ze ma vela toho kontaktu s bakteriami a mozno je to len stastie. Kazdopadne som rada.

andreatytler
autor
6. sep 2020

@jana_eyre_2 Vidim... uz budm vediet do buducna. Ak sa mozem opytat... co znamena ta ikonka na konci... ta zenska postava. Nevidim to v mojom zozname emoji a nechapem co tym ludia chcu povedat ked to pridaju do svojho komentara.

andreatytler
autor
6. sep 2020

@veronikaszabova napisala si: "ale na zaklade jej inych rad v diskusiach si asi srandu nerobi"
Ale ved nepodpichuj... to je zbabele... ak mas nieco na srdci povedz alebo bud ticho.

jana_eyre_2
6. sep 2020

@andreatytler pokrcenie pliec 😁

lavender273
6. sep 2020

@andreatytler
Z coho mam hrozu ja, je ze teraz zacala dcerka pouzivat wc ktore teraz umyvam viackrat denne.
A mam hrozu z toho zeby sa dotkla verejnych wc, nieto este sadla nato. Ano viem, mozno je to diagnoza 🤭

andreatytler
autor
6. sep 2020

@jana_eyre_2 No jak uvazujem tak uvazujem... ale stale mi to nie je jasne...Ved pokrcenie pliec moze mat vela vyznamov. Akoze je mi to jedno, alebo ze neviem, alebo ze neda sa s tym nic robit.
Prepac... asi vyzeram hlupo ale tie emoji mozu niekedy upne zmenit vyznam slov a chcela by som mat v tom jasno kedze toto pokrcenie pliec dost casto vidim. a este s tym niekedy zensky (samici) symbol.

jana_eyre_2
6. sep 2020

@andreatytler no podľa mňa to je že "nechápem, ale nevadí" alebo ako to napísať..
Toto mi vyhodil Google..

https://www.google.com/amp/s/www.emojiall.com/s...

andreatytler
autor
6. sep 2020

@lavender273 Ved aj mna desia tie verejne veci ku ktorym sa dostane na buduce leto. Doma viem kedy, ako a s cim som to umyla ale na verejnosti je to vsetko nezname... preto veru idem zacat uz teraz s tym ucenim aby to o rok vedel ze veci sa nedavaju do ust.
Mozno ta to trochu ukludni. Videla som studiu kde zobrali vzorky z verejnych WC a potom vzorky z klavesnic ktore ludia pouzivali v kancelarii a potom to kutivovali na bakterie a tie klavesnice boli na tom podstatne horsie ako verejne zachody... ja si na toto vzdy spomeniem ked idem na verejne WC.