Kúpanie chlapcov
Ahojte, asi pre niekoho blbá otázka, ale predsa. Ako umývate novorodencom penis? Stiahnuť predkožku a len vodou? Alebo treba aj niečím vyumyvat? Aby sa tam nehromadil bordel a nezapalilo sa to. V pôrodnici mi to neukázali a v rodine s malými chlapcami nemáme skúsenosti.
@anonym_autor zadala som tvoju otázku do netu a odpoveď
Pri umývaní novorodenca chlapca postupujte od hlavy k pätám, jemne čistite záhyby (krk, podpazušie, semenníky), používajte vlažnú vodu (37°C) a detské mydlo len občas, hlavne na zapareniny. Kľúčové je, že predkožku v novorodeneckom veku NIKDY nasilu nesťahujte, len jemne umyte oblasť okolo a pod ňou (aj pod semenníkmi) čistou vodou po každej stolici. Dôkladne osušte hlavne záhyby a dbajte na zahojený pupok, ktorý nesmie byť ponorený vo vode, kým sa nezahojí.
Príprava a priebeh kúpeľa
Teplota vody: 37°C (otestujte lakťom).
Frekvencia: 2-3x do týždňa stačí, denne čistite tvár, ruky, záhyby a genitálie vlhkou handričkou.
Postup: Vždy bezpečne držte bábätko (jednou rukou podopierajte hlavu), umývajte od hlavy dole.
Záhyby: Dôkladne umyte krk, podpazušie, záhyby pod kolenami a okolo semenníkov.
Pupok: Neponárať do vody, kým sa nezahojí (čistiť a dezinfikovať denne).
Intímna hygiena chlapca
Predkožka: Nesťahujte! Uvoľňuje sa postupne. Jemne očistite penis aj miešok čistou vodou po každej stolici.
Opláchnutie: Po umytí genitálií opláchnite čistou vodou a dôkladne osušte, aby nevznikli zapareniny.
Mydlo: Používajte len detské, nedráždivé mydlo, a to len občas, najmä pri zapareninách.
Po kúpeli
Osušenie: Jemne osušte uterákom, hlavne v záhyboch.
Hydratácia: Naneste tenkú vrstvu detského oleja or telového mlieka, aby sa pokožka nevysušila.
Nechty: V prípade potreby ostrihajte nožnicami so zaoblenou špičkou.
Lebo keď som mu to teraz tak jemne stiahla, mal to tak také biele
Co pediater to nazor, co to som si nastudovala aj sama a priklanam sa k nestahovat, rovnako ako nas pediater, ma 4.5 a nestahujeme. Od narodenia len jemne cistime a akoby "posuchame". Viac zloby mozes narobit stahovanim.
Skus si precitat nejake clanky, je toho dost dostupneho. Nepotrebujes mat pred tym desat deti chlapcov.
Lebo keď som mu to teraz tak jemne stiahla, mal to tak také biele
@anonym_autor a čo mu to sťahuješ ak sa to nema??
Chlapca umyvas rovnako ako dievča. Predkozky sa vôbec nedotýkaj. Určite nesťahuj.
Iba umyť a nesťahovať vôbec
Nič som nikdy nesťahovala. Chlapec podrastie, ponaťahuje si sám a vybavené.
nestahovat. mozes narobit trhlinky a v buducnosti moze byt problem. ja som nechala nech si to robi sam ked bol vacsi pokial ide a neboli. od 3-4 rokov to zvlada
pod vodou sme mu ju občas stiahli velmi jemne ako to šlo a pustilo
nič nasilu
Do 2,5 roka som umyvala len tak ze som medzi prstami. Ja som len tak ponatahovala tu kozicku, nie stahovala
Nie, vobec. Mozes vo vode iba tak jemne umyt to nadobicko, ale nic nestahovat.

Predkozku nestahujem ani 5r nie este novorodencovi. Ked dosiahol vek ze si pri kupani vedel stiahnut pokial to ide tak si stahuje, ale sam aby sme ho nezranili a nenarobili zbytocne problemy.