Ľutujete rodičovstvo? Potrebujem povzbudiť
Máme dve deti, tretie na ceste. Robím vo firme kde pracuje cca 40 ľudí vo veku 25-36 rokov. Väčšina je slobodných a bezdetných. Keď vidím ich životy, ráno vstanú kedy chcú, v práci stíhajú všetky svoje povinnosti lebo tam môžu byť koľko potrebujú, cez týždeň masáže, raz mesačne kaderník, nechty, každý druhý týždeň lyžovačka,trikrát za rok zahraničie. Keď sú chorí ostanú celý deň v posteli.. Ja mám 32, dve deti, ráno vstávam o piatej, zobudiť, nachystať desiatku, raňajky, odviezť do školy do škôlky. Robím na skrátený úväzok na vedúcej pozícii.. to znamená, že si musím splniť všetky povinnosti len za kratší čas a nižší plat... Potom po deti, učiť sa s nimi, krúžky, večer spať a ráno to isté. Stále choré, vybavovať si zástupy, chodiť s deťmi do roboty... Za chvíľku sa narodí tretie, neplánované ale nemohla som inak ako si ho nechať.
Nesťažujem si na deti, sú veľmi šikovné, rozumné, muža mám skvelého aj keď musí zarábať tak sa nemôže toľko starať,moja práca ma veľmi baví. Len keď sa rozhliadnem okolo seba, aký môže byť život jednoduchý a príjemný, rozmýšľam načo to všetko je, ocením to vôbec niekedy, že sme sa na to dali???
Dnes ma v duchu pobavila moja 30 ročná kolegyňa, že si musela dať tabletku na spanie, lebo mala "ťažký" víkend aby sa konečne dobre vyspala....
Že vaječného😂😂😂😂 bajecneho...mobil
@optive taká je doba ... mám dojem, že každý mladý myslí len na seba svoje pohodlie
Ale raz budú oni možno ľutovať, že majú 40, deti už mať nemôžu zo zdravotných dôvodov a najmä keď budú mať 60-70, choroby a budú sami, alebo s cudzími ľuďmi niekde v penzióne.
možno máš také pocity, lebo pracuješ v takej práci. U nás v robote sú ženy vydaté (alebo rozvedené) a s deťmi, riešime podobné starosti a radosti.
Možno by som sa v tvojom prípade na celú prácu vykašľala, aspoň dočasne. Ak manžel zarobí dobre, zostaň 3 roky na materskej, nechaj decká odrásť, a potom môžeš ešte pracovááááť aj do 70-ky. Však to aj tak vyzerá, že do tej 70-ky budeme musieť robiť, keďže ľudia nechcú mať deti.
Ja som mala deti tiež skoro (asi ako ty, keďže máš v 32 rokoch školáka a škôlkára, ja som mala podobne), teraz mam po 40-ke, decká sebestačné, staršia na gympli, mladší na 2. stupni ZŠ, vlastne obaja sebestační, už nechorľavejú, pomôžu, pokecajú ,,, len treba prekonať tých 10 rokov, kým decká odrastú. Aj tretie som vcelku chcela, ale nemáme ...
myslím, že je to normálny pochopiteľný pocit, hlavne keď máš veľa povinností, všetko chceš urobiť na 100%. veľa mamičiek sa tak cíti, len máloktorá to dokáže priznať, napísať, povedať nahlas. spoločnosť nás tlačí do toho, aby sme boli perfektné manželky, matky, zamestnankyne. a my sme "len" obyčajní smrteľníci. chceš nechceš, občas sa porovnávaš s ostatnými, spomenieš si ako bolo pred deťmi, ale potom si pekne v kľude zrátaj, čo máš doma. vieš koľko z tých naoko šťastných bezstarostných cool mlaďasov reve do vankúša, že nemajú to alebo hento? koľko z nich by chcelo deti, dobrého manžela/manželku a nedarí sa.
v 33r. som konečne našla dobrú prácu a po 8mes. som otehotnela. po troch potratoch. takže si vieš predstaviť, kde boli moje priority. tiež ma občas premôže únava pri starostlivosti o dieťatko, ale potom si spomeniem, koľko som sa naplakala pri každom nešťastnom tehotenstve a som tak vďačná, že revem zas, ale od šťastia.
@optive vieš čo? poviem ti jedno..tvje deti ked budú mať 12-14 tak ty vstaneš kedy chceš, v práci stíhneš všetky svoje povinnosti lebo tam môžeš byť koľko potrebuješ, cez týždeň masáže, raz mesačne kaderník, nechty, každý druhý týždeň lyžovačka,trikrát za rok zahraničie. Keď budeš chorá ostaneš celý deň v posteli..
LEBO
deti vychováš k samostatnosti,budú sa vedieť o seba postarať,dokonca aj o teba ked nebudeš vládať..môžu samé ostať doma,dokonca budú celé šťastné že im daš pokoj...
a čo budú robiť tvoji kolegovia?
utekať domov,po deti do škôlky,školy,riešiť OCR,PN, alebo riešiť kočíky,plienky,tvrdú stolicu,teploty,...
@optive ahoj. napisem svoj pohlad. mam to iste, len jedno dieta. tiez veduca pozicia, iez skrateny uvazok a tiez skvely muz. tiez som zila dovolenkami wellneskami atd. pre dietatom. mne pomohlo si nastavit priority. dieta je top, potom som ja. kazdy den sa snazim sportovat. do wellneska idem, necham si dieta postrazit. moj cas je sice velmi limitovany a mam pocit ze stale robim nieco ine ale ked mam dost, normalne sa dospim, poprosim manzela. lyzovat sa da aj s detmi. teraz idem druhy krat. a dovolenkovat to iste. na vikend mozte ist aj sami s muzom, nechaj deti u starych rodicov- oni to preziju. ak si mala taketo pocity- tak tretie dieta je blbost, le vychovas,i ked to budes musiet robit so sebazaprenim. dolezite aby si ty bola vyrovnana a ptom sus aj deti v poriadku.
ja mam dve deti.ale kamoska ten isty rocnik o dietati nechce ani pocut.vraj chce mat klud v zivote.
nie neľutujem, iba to že to všetko tak rýchlo letí a chcela by som niekedy zažiť tie roky keď sú deti malé. Teraz už mám dosť času pre seba, čo budeš mať aj ty, keď budú deti väčšie. Ale nejako sa mi niekedy do ničoho nechce a radšej by som mala malé deti a vymýšlala program pre celú rodinu aby sme mohli byť všetci spolu. Teraz môžem lietať fitko, plaváreň, jazykovka, kino, welnes ale najradšej som, ke´d ideme niekde ako rodina všetci spolu.
@hettinka alebo budú zdeptaní z toho, že nikoho nemajú a sú sami. Čím budú starší tým budú viac osamotení a to čo ich baví teraz, nemusí ich napĺňať vo vyššom veku a v čom potom nájdu zmysel života?
Koľko ľudí vy chcelo zažívať toto co ty, 😉deti sú dar, no i veľká obeta 😉tiež pred narodením môjho som mala super robotu, parádny plat, človek si mohol všetko dovoliť, teraz sa nemáme zle ale tak ináč sa funguje z jedného platu, teraz už drobec ide do školky, ja časom do prace aj keď isto bude za menej peňazí ale hlavne ze sme zdraví 😉
a este dodam, mame plnu kancelariu zien pred 40tkou ktorym usiel vlak a ten pohlad na ich zivoty teraz je smutny. ale ano- v 30 statne zurovali 🙂 tiez sa stretavam so zenami na vysokych poziciach ktore si platia za rande. takze ver mi, zufalost vyzera inak ako nabity program pracou a detmi.
A myslis ze by si bola stastna kebyze si slobodna a bezdetna a takto si "uzivas" zivot ako tvoji kolegovia? A potom zistis ze mas 40 a nemas vobec nic ziadnu rodinu len svoj bezstarostny zivot? Ved samota je to najhorsie co moze byt a rodina a deti davaju zmysel zivotu a deti raz vyrastu budu samostatne a ty budes uz len spominat ake to bolo a budes chciet aby boli mladsie lebo budu rozlietane po svete.
Myslim, ze takuto otazku si nie raz polozime viaceri. Nie raz sme si s muzom povedali, ze uz sme mali mat pomaly skolakov a nie este riesit teraz, ci a kedy druhe. Kazdeho to skor ci neskor caka. Vies, ja si myslim, ze vsetko raz omzi, len deti nie... my s detmi zazivame vela starosti, to ano.. ale dufam, ze vacsina aj vela radosti a tie by mali prevysovat tie starosti.. co sa my nasmeje s malou, dovolenky a vylety su uplne o niecom inom s nou.. nase zaluby sli do velkej mieri bokom.. lyzovka 2x za zimu na otocku, turistika s malou obmedzena, vecerne koncerty, kino alebo divadlo 2x v roku.. a mne to nevadi, moja zaluba je moja mala rodinka a uzivam si kazdu chvilu, ked sme spolu a zdravi .. lebo mi je to hodne viac ako wellnes, turistika ci lyzovacka..
Odpoved na otazku je nie,nelutujem,nikdy,je to ta najuzasnejsia vec na svete,cely zivot mi chybala laska,zufalo som tuzila po ,,tom pravom",svadbe,dietati..(inak mam rodinu normalnu,vsetko ok skoro),ked som sa stala mamou bolo to nieco uzasne,ten pocit naplnenia,spokojnosti,ze konecne..ja mam 29 a mam 3,5r.dcerku a popravde zavidim mamickam v mojom veku,co maju viac deti a starsie.ja naopak lutujem,ze uz skor sme nemali dieta,mne praveze ten nas zivot sa teraz zda taky prazdny kym sme nemali dcerku a to sme chodili na dovolenky atd,no i tak,ked do nasho zivota vstupilo dieta..no bola som v siedmom nebi:D mala som nedavno aj ja taku krizu,tuzila som sa vratit o par rokov spat,mala mi strasne liezla na nervy,vsetko mi doma vadilo,ale vies co ma potom napadlo?keby som mala 29 a nemala dieta alebo nebodaj bola bez chlapa,asi by som z toho dost salela a bola nestastna,darmo by som chodila na dovolenky a spala dokedy by som chcela,citila by som sa zufalo.mozno to niekomu pride absurdne,ale ja sa uz dokonca citim stara na dalsie dieta,aj po nom tuzim,ale moja mala je divoka a asi by to bol hrozny blazinec doma a bojim sa aj nejakych zdravotnych komplikacii.minule som s dcerkou bola u dr.a bola tam mamicka,myslim si,ze mladsia odo mna,no mala jedno vacsie dieta,mozno uz skolaka a babatko a ja som jej to strasne zavidela,az mi slzy isli do oci.vobec nezavidim zivot bezdetnym ludom,absolutne.
Ja mam len jednu a obcas toho dost ale nelutujem...
nie nelutujem deti som vzdy chcela a v mladom veku co este mam a ked odrastu vzdy budem mlada a uzivat zivot sa da aj v 40tke ked deti odrastu
Nie, neľutujem a to mám len 1dieťa a aj to ťažko postihnuté, kt. bude celý život odkázané na ostatných.
Napriek tomu ho nekonečne ľúbim a som vďačná za neho, za tehotenstvo, za všetky tie chvíle, keď sme ešte nevedeli, že čosi nie je OK a aj za tie chvíle potom, keď sa nám všetky naše plány a túžby zrútili ako domček z karát...
Snažíme sa žiť náš život ako najlepšie vieme a zvládame a syn nám vie dať aj veľa lásky. ❤❤❤
Prve dieta som mala ako 21-rocna a nikdy by som to nelutovala aj ked sme mali iné plany.
Je to moj poklad najväcsí na svete.
@andulam ja budem mat 28 a doma mame 15 mesacneho chlapceka a na ceste druhe... ty uz mas doma velku slecnu ta by ti pomahala s babom neboj zvladla by si to a cim skor tym lepsie... niekedy mali zeny deti hned po sebe a zvladli to a teraz kazdy riesi ci mat vobec druhe dieta a kedy ho mat ci nie je skoro a potom pridu nato ze ho mohli mat aj skor a nemuseli po x rokoch znovu riesit plienky koliky atd 😊
mam tri deti, s poslednym na rodicovskej.. byvam unavena, obcas aj nervozna, niekedy zufala.. ale ani nachvilu som nelutovala ze sme si zalozili rodinu a mam sa o koho starat.. ak si niekto vybral pohodlnejsi zivot, super ked mu to vyhovuje.. ja som stastna ze som konecne nasla nieco co ma skutocne naplna aj ked to ma negativne stranky.. premna je rodicovstvo to, co je najdolezitejsie na svete.. alebo je nieco skutocne dolezitejsie?
nelutujem, aj ked to bolo tazke a 8 rokov som ich vychovavala de facto sama v srackach financnych. ale dali sme to. mala bola neplanovana v najnevhodnejsom case a aj tak je to jedna uzasna mala baba. mam 38 a velke deti.. 14 a 8. a zijem. narodenim deti sa zivot nekonci totiz. jasne, ze ked su malinke babatka, tak je to trosku ine, chaoticke, vycerpavajuce, ale ak mas okolo seba ludi, ktori postrazia, vies sa venovat aj sebe, aj muzovi, aj si zajst niekam. neviem si predstavit, ze by som mala teraz prve dieta v tomto veku z dovodu, ze som si predtym chcela uzivat. skor by som povedala, ze by som dala aj tretie 😀 nedavno sme boli na oslave narodenin mojej slobodnej kamaratky bezdetnej, rovesnicka. nie, nevymenila by som svojho pubertaka, ani malu drndu ani mojho chlapa a nase spolocne vecery za taky zivot aky zije ona. a viem, ze tuzi po rodine, len to akosi uz nejde.
toto mas len fazu, ktora ta prejde. ty si uz nieco dokazala, niekam si dospela, vytvaras hodnoty. mas muza, mas deti, mas pracu, byvanie, zdravie, stastie, mas vsetko. hlavu hore 🙂 si uzasna zena.
mam dve deti a to vsetko si uzivam akurat s nimi... aj lyzovacky aj dovolenky aj obcas dlhsie v praci.... vies ono to je o nastaveni si priorit. skus si ich urcit a riadit sa podla nich... ine asi neporadim
@optive ako ti uz zienky pisali treba vydrzat uz za chvilku budu starsi samostatny pomozu ti s 3 babatkom a ty si ani nie v 40 zacnes uzivat zivot naplno ☺. Ja ti len mozem tisko zavidiet ze mas uz vacsie deti. Ja mam doma jedneho 2 rocneho a novorodeniatko a tiez mavam tvoje pocity, ale verim ze cas rychlo ubehne a mi budeme moct dat deti na prazdniny k starkym a mi s muzom pojdeme sami na zasluzenu dovolenku ☺. A aj ten kadernik a nechty budu neboj 😉
a este chcem dodat, ze deti rastu, nebudu nas potrebovat navzdy.. potom to. zas bude zivot o inom..

A napadlo ti,že možno kopa z tých bezstarostný ho ľudí ti závidí skvelé zdravé deti a vaječného muža?