icon

Ľutujete rodičovstvo? Potrebujem povzbudiť

optive
22. feb 2018

Máme dve deti, tretie na ceste. Robím vo firme kde pracuje cca 40 ľudí vo veku 25-36 rokov. Väčšina je slobodných a bezdetných. Keď vidím ich životy, ráno vstanú kedy chcú, v práci stíhajú všetky svoje povinnosti lebo tam môžu byť koľko potrebujú, cez týždeň masáže, raz mesačne kaderník, nechty, každý druhý týždeň lyžovačka,trikrát za rok zahraničie. Keď sú chorí ostanú celý deň v posteli.. Ja mám 32, dve deti, ráno vstávam o piatej, zobudiť, nachystať desiatku, raňajky, odviezť do školy do škôlky. Robím na skrátený úväzok na vedúcej pozícii.. to znamená, že si musím splniť všetky povinnosti len za kratší čas a nižší plat... Potom po deti, učiť sa s nimi, krúžky, večer spať a ráno to isté. Stále choré, vybavovať si zástupy, chodiť s deťmi do roboty... Za chvíľku sa narodí tretie, neplánované ale nemohla som inak ako si ho nechať.
Nesťažujem si na deti, sú veľmi šikovné, rozumné, muža mám skvelého aj keď musí zarábať tak sa nemôže toľko starať,moja práca ma veľmi baví. Len keď sa rozhliadnem okolo seba, aký môže byť život jednoduchý a príjemný, rozmýšľam načo to všetko je, ocením to vôbec niekedy, že sme sa na to dali???
Dnes ma v duchu pobavila moja 30 ročná kolegyňa, že si musela dať tabletku na spanie, lebo mala "ťažký" víkend aby sa konečne dobre vyspala....

lubina
22. feb 2018

@optive ked som sa uz rozhodla pre materstvo, ani by ma nenapadlo to niekedy lutovat. Mame dve dcerky, jedna 12 r a druha 9 r. Skoro samostatne 🙂. Ta starsia je uz ozaj viac menej samostatna, da sa s nou porozpravat o hocicom, o zivote, ktory zacina viac a viac objavovat a poviem ti, je to na nezaplatenie, ked jej mozem nieco vysvetlit...a kadernic, wellnes dovolenky....aj s nimi. S tou starsou som bola aj u kadernika uz 🙂, dala si podstrihnut vlasky a bola cela stastna, ze sedi vedla mna a kadernicka bola uplne ze super, lebo tam bola prvy raz. Ziadne velke ucesy, to nie, ale spolocne straveny cas mama a dcera. Mladsia ten cas mama a dcera potrebuje tiez, iba my dve, ale ta chce robit chemicke pokusy v kuchyni 🙂. Tak robime spolu to. Nakupy teiz spolu, maju aj iny vkus ako ja, ale vzdy sa dohodneme. Dovolenky s detmi su super, vela smiechu a srandy....moj zaver je, ze nechapem ako som "minala" svoj cas, predtym ako som mala deti, to boli iba "hluposti". Deti mi dali zmysel do zivota.

ceresnovci
22. feb 2018

Vsetko mudre uz povedali baby vyssie (: . v 40tke ti zacne "novy" zivot a kolegom plienky a skolky.. nie nadarmo sa hovorilo mat deti v najnizsom veku ked mame plno energie. Namiesto toho investujeme do "inych" veci, co sa neskor negativne odzrkadli. My mame deti ( 3r, 1,5 r ), lebo sme chceli... sice som manzelku ukecaval na druhe ale nakoniec je rada ze ich mame tak za radaom. Je to makacka, obcas nervy uz ani na vlasku nevisia. Ale to co ti tie male krpatka daju, je na nezaplatenie. S detmi sa da vsetko co sa dalo aj pred nimi, len to treba inac zmenezovat. Poznam par co s polrocnym babom precestovali karavanom Europu. Nelutujem ani sekundu, ze ich mam. Tesim sa kym vyrastu a rozsiria sa moznosti kam a co s nimi. Pri detickach mam mantru - Len pockat. Oni odrastu a bude s nimi mozne aj nemozne. Kolegyne ked podrastu, otoci sa karta. Budu ti zavidiet ony, ako si uz za vodou s deckami.

tarvika
22. feb 2018

rodicovstvo veru som este neoltovala. a to mam neplanovanu dcerku a som slobodna mamicka 🙂 co lutujem ze musim vela casu travit v praci a stresovat sa s nepodstatnymi vecami. veru vobec mi nezalezi na lyzovackach, wellnese a manikure neviem kolkokrat do mesiaca. radsej idem s dcerkou niekam na vylet alebo sa spolu salime.

deti95060810
22. feb 2018

nie, rodičovstvo neľutujem. Už som si zvykla byť v jednom kolotoči od rána do večera....
A ešte malé deti malé starosti, veĺké deti veľké starosti....😉

bebe133
22. feb 2018

@optive ahoj. Ja budem reagovat z inej strany. Ja som ta, co mam 35 a bezdetna. Po skole som vycestovala do zahranicia, uzivala si zivot. Vratila sa na slovensko, nasla dobre zamestnanie. Mala cas na kadernika, kozmeticku... po akcii s priatelmi spala do 12 tej na obed. Ziadne varenie detom, len ja a pohodka. Medzitym som stretla manzela, uzasny clovek. Chodili si na dovolenky a uzivali. Casom sme chceli dieta a bum... nedarilo sa. A trvalo to dlho. V tom momente som si uvedomila ine hodnoty, ze co by som za to dala byt matkou, nemat karieru, mat rozhadzany byt a pocut v nom ten detsky smiech. Mam 35, po dlhej ceste som konecne otehotnela a keby viem, ze to nebude take jednoduche, tak by som urcite chcela dieta skor. Ani nevies kolko ludi ti tvoj zivot a deti zavidi. Aj ti tvoji mladi nezadani kolegovci urcite maju chvile kedy im je luto ze su sami a bezdentni. Takze vas si co mas, bud vdacna. Deti su zazrak a boli ti dopriate, tak si to uzivaj a nelutuj. A cestovat a uzivat mozes aj potom, ked budu deti uz velke. S byt matkou je urcite viac ako dovolenky a kadernicky.. Drz sa :-*

z_schmidt77
22. feb 2018

S jedným dieťaťom sa dá veľa ešte postíhať. Už s dvomi je to horšie, hlavne, keď s manželom si musíme vystačiť. Starí rodičia, čo by postrážili, sú ďaleko. Ja som nežila, ani pred manželstvom, rodičovstvom wellnesom, ani dovolenkami, ani vyspavanim, atď., čo popisuje autorka. Mám dve malé deti a skoro 41 rokov. Pred 3 týždňami som začala po 6 ročnej RD pracovať. Podľa mňa si my, samé, komplikujeme život, lebo chceme, aby naše deti chodili na milión krúžkov, aktivít. Ako keby sme chceli, aby naše deti boli, čo najmenej doma. Stále sa s niekým porovnávame. Môj muž ma učí, že práve to porovnávanie a vyrovnávanie s druhými nám berie energiu a že každý nech žije po svojom.

lulistek
22. feb 2018

@optive ahoj ja tiež často zažívam ten pocit pesimizmu ale tiež neľutujem. Aj keď má deti vytacaju do nepríčetna ,vždy keď zaspia pozerám na ne že aké sú úžasné a že som krava že sa hnevám za blbosti a občas na ne nakricim. Ja mam deti 5 ročnú a 2 ročného. Ja mám čerstvých 27. Dcérka chodí do škôlky ale je viac doma ako v škôlke. Už je to ľahšie ako keď bol malý bábätko. Každý si si povie veď. Si na materskej.ale je to makacka.hlavne keď nemáš okolo seba gardu pomocníkov. Tiež môj partner veľmi pomáha ale starý rodičia vôbec. Jedine moja mamina a tá má toho oveľa viac takže sme spolu malo. Tiež mi je do revu keď ja idem s dvoma deťmi malý visí z kočíka plače trucuje hádže sa mi o zem, medzitým dcérka občas oduta niekedy sa ani nepočujeme cez malého mám pocit že sa im malo venujem veľa je toho na mňa domácnosť a o seba sa fakt nemám kedy starať a buď takto v psychickej pohode. A do toho baby na vôkol čo majú deti im kočíkuje celá rodina pomaly , majú každý víkend voľný veď babka sa postará. Vtedy sa cítim nemožná aj keď logicky mám iný život ako tie ktoré majú na seba čas určite vedia zrelaxovať Viac ako len ja čo mám čas na seba keď deti večer zaspia a to už som unavená ako pes.ale neľutujem lebo viem že tento stav je tu len chvíľu a deti zachvilu odrastu uz nebudú malé vidím to na dcére že už nie je bábätko už sa nechce toľko mojkat

cammille
22. feb 2018

Mame 5 deti. A nelutujem. Skor naopak, som velmi stastna. Vyrovnana, spokojna, naplnena. Dakujem kazdy den Bohu. Deti su sikovne, zdrave, bezproblemove. Chodime aj na dovolenky, aj wellness, vylety, jasne je to ina dovolenka ako bez deti, ale mna prave toto naplna.
Mozno ide len o to, neporovnavat sa s inymi. A byt vdacny za to co mame. Na druhych vzdy vidime len zlomok ich zivota...ale ozaj by si menila? 😊

stevvvka
22. feb 2018

susedov travnik bude vzdy zelensi.
ti bezdetni zavidia zas tebe, ze mas doma zdravu rodinu. verim ti, ze si vazis, co mas, a je to iba taka chvilkova lutost. myslim si, ze je vela takych rodicov, na korych to na chvilu dolahne, co by bolo, keby...ale je to iba par sekund. ty si obklopena len slobodnymi, tak to na teba dolieha viac.skus si mimo roboty najst cas na kamosky s detmi, aby si netravila cas len s bezdetnymi.
plus tie hormony..si uzasna mama a zvladas to skvele! takto sa na to divaj. kolegovci ti mozu zavidiet tvoju sikovnost, ze stihas viac za kratsi cas a este aj deti, domacnot...

siska53
22. feb 2018

@optive obcas aj ja zavidim.bezdetnym,ze idu kam chcu,nemusia riesit kto po deti a tak.. Ak su chori,chorobu mozu naozaj vylezat..ale.. Je to len chvilka. Ked pridu ti moji dvaja mali a objimu ta,povedia,ze ta lubia, ked hladaju vo mne oporu,lebo som.ich mama.. Viem,ze nelutijem,aj ked je to tazke..je ale zas oravda,ze ja som.si svoje uzila,kym som.deti nemala,prve bolo v 35r.. Lebo sme sa neskoro spoznali a aj davali nacas..

Naozaj nikdy nevies,nikto sa nechvali tym,ze nemoze mat deti,resp.hned nezdoveruje.. Moja segra sice moze ist stale kdekolvek kedy chce...ale v skutocnosti viem,ze radsej by tu moznost nemala a radsej sa tesila zo svojho dietatka. Ja stale verim,ze jej bude dopriate,aj ked uz ma 38r..

dai
22. feb 2018

@optive mam 3 deti a nelutujem nic... mam plny zivot🙂 to vsetko co si vymenovala robime ale s detmi, sviatky su omnoho farebnejsie, smiechu omnoho viac... jasne ze aj starosti... ale stoji to zato

sunnyhoney03
22. feb 2018

@bebe133 a myslis ze keby si mala o 10r.menej darilo by sa ti mat deti? zas 35r. neni tak vela este si mlada nepovem kebyze zena ma 45-50r ze nedari sa no budis co sa tyka veku a deti tak je to individualne pozri moderator Vincze znamy,mlady ma uspesnu karieru a bum neplodny a niektore maju po 40tke a bum prve dieta bez problemov...mozno treba len cas a pridu aj deti inac aj psychika vela robi

katrin21
22. feb 2018

@optive co si... ti ludia, co oddaluju deti , nevedia o co prichadzaju... ja som mala prve ako 23rocna, neplanovane ale milovane 🙂 a druhe ako 39rocna.. je to rozdiel, teraz si to mozno tak inak uzivam , ako ked som bola hlada, ze som doma, ale rozhodne ani sekundu nelutujem, ze som mozno mala dieta a povinnosti skoro..... je to super, ked ma mlada zena dieta, hlavne pre to dieta,, su si blizsie, a ked odrastu, zas budes mat ty veger a oni budu v plienkach 🙂
takze nic nelutuj a neporovnavaj sa....
a zit si len pre seba a uzivat si do 35 pomaly. a potom plakat, ze zrazu chcem dieta , ale uz to akosi nejde.... hm... sebecke a kratkozrake.... takze... urcite si spravila dobre, tvoj zivot aspon nie je len o samej tebe a mas tolko lasky, kolko oni mozu len snivat ....

ruzasipova
22. feb 2018

Mám síce len jedno a to len trojročné a druhé na ceste....ale keď som si prečítala tvoj príspevok, jooooj, ako som sa v ňom našla. Keď si píšem s mojimi bezdetnými kamarátkami (28-33 rokov) a oni mi hovoria ako boli do rána na párty, ako boli na tej a tej akcii, ako boli lyžovať, ako si pospinkávajú doobeda, čo nové si mohli na seba kúpiť a ako majú problém, aký hotel na letnú dovolenku vybrať. A ja potom sedím v našom novom byte a dívam sa na moju rozkošnú dcéru a rozhodne to nie je pocit hrdosti a šťastia, čím ovplývam. 🙂 Ale potom prídem ku dcére, silno ju objimem a viem, že aj keď moje výlety spočívajú v chodení na preliezky, niečo pekné si kúpim len raz začas, že môj deň sa skladá z práce, dieťaťa a domácnosti, mám ďaleko viac....mám detskú lásku, ktorá sa nedá ničím vyvážiť.

0silvia0
22. feb 2018

@optive stačí si predstaviť, že títo teraz mladí bezdetní budú mať raz aj päťdesiat. Už im za tie desaťročia budú liezť lyžovačky, dovolenky, wellnesy hore krkom a budú sa chcieť niekam posunúť, len už nebude kam, len zotrvať v našliapnutom štýle života.

eeffka
22. feb 2018

@optive neblazni, mas 32 a tak v 37 budes mat 3deti odrastene ( ak sa nezadari 4te 🙂 )
s kolegovcami sa nemeraj.
ber to tak ze mas 32 velku fungujucu rodinu, dobre miesto ( ak si ta pri 3.detoch nechali na skrateny uvazok asi na to maju dovod) a este aj pracovat stihas. To je spravny pohlad na vec.
male dieta je najvacsi zahul do 5r ( mam 2ks) potom to uz ide v pohode. Asi mas blby den/tyzden.
Ja som mala deti v 27 a 35 a nejak nemam pocit ze slobodni/bezdetni si nejak mega ziju... aj ja chodim 6x do roka do zahranicia ) 1x more a aspon 4x do madarska a polska ale to netreba rozoberat 🙂 lyzovat a akvaparky)
Ja mam 40 a najmladsia uz ide do skoly, tiez som na veducej pozicii a ja stale hovorim ze manazer je od slova manazovat a robotnik od slova robit. Zena s 3detmi a pracou je megamanazer.

doty1
22. feb 2018

@optive Nerieš životy druhých, to čo máme má nejaký dôvod a zmysel a ak nie, tak sme sa pre to samé rozhodli. Ja osobne sa vôbec neporovnávam s bezdetnými, ani sa neutešujem tým, akí sú to chudáci, lebo sa pripravili o "jediný" zmysel života.
Tiež sa neporovnávam s tými, ktorí majú k dispozícii babku, dedka a celú rodinu v prípade keď ochorie dieťa, sú prázdniny, je riaditeľské voľno,... to sú zbytočné frustrácie, ktoré aj tak nič nevyriešia.
Si možno len unavená a vyčerpaná z neustáleho stereotypu. Skús si nájsť záujem, ktorý Ťa bude tešiť, napĺňať. A nemusí to byť hneď niečo, čomu musíš venovať 2 hodiny denne a je to celoplošne úspešné a moderné. Ja si napríklad vypisujem z kníh, ktoré čítam zaujímavé vety, odseky ktoré ma zaujali, páčia sa mi, sú mi blízke. Pre niekoho možno blbosť, pre mňa zážitok 🙂 Kupujem si knižky, ktoré odkladám, lebo ich budem čítať, keď ma moje dieťa "prestane potrebovať". Zapisujem si kadejaké somariny, ktoré musím vykonať, skúsiť, zrealizovať, keď ma moje dieťa "prestane potrebovať". Aby som toto všetko mohla uskutočniť, musím svoje dieťa dobre pripraviť na život, nech pri mne neoxiduje ešte aj v 35-ke 😅 a to je teraz moja práca. Ako vraví môj muž, do smrti dáko vydržíme a po smrti šup do neba, a to budete kukať čo sa tam bude diať 😎

siska53
22. feb 2018

@cammille mas krasnu rodinku a tak troski zavidi,ale doprajem samozrejme..kedysi som chcela 3-5deti,neskor sice zredukivala na 2,prip.3,ak sa podari,ale muz o 3.ani pocut kvoli financiam..tak mame dve,3.budem.mat ako nesplneny sen. Ale mnohodetne rodiny sa mi pacia a obdivujem,ako to zvladaju po vsetkych strankach,aj po financnej a tak. Velky obdiv a klobuk dolu!

zuzkamargit
22. feb 2018

aj my s manzelom sa nad tym obcas pozastavime. Mame 32 a 34 a 2 deti 2 a 4 a koooopec kamosov a rodinnych prislusnikov v nasom veku bez zavazkov. Teraz im obcas zavidime, ale ked budu mat deti v 40-tke, to im teda nezavidim. Hlavne, ak sa im pritrafi urevane narocne dieta. Pripadne im nebudem zavidiet v 60-tke, ked nahodou deti mat nebudu... Takze hlavu hore! Su to nase pokladiky 😍

tinaa64
22. feb 2018

@dominika6 super napisane

barbara_lux
22. feb 2018

Si velmi sikovna a vela toho zvladas. Myslim , ze tu je vacsina mam ten druh , ze je dieta ich zmysel zivota a nepoznali ake to.je si ho vediet uzivat aj kym nemali deti takze ti maloktora napise ze im je to luto 😉 ja mavam take myslienky ako ty tiez. Niekefy je mi az do placu z toho, ze clovek - teda ja ako mama nemam ziadnu slobodu, cas pre seba.. nemam babky svokru opayrovatelky a dcerka sa nenarodila zdrava takze sme obmedzeni.. tak som 99% casu s dietatkom ja. Muz je uzasny stara sa o nas a tiez ma toho vela. Strasne niekedy tuzim len tak rano vstat a nic nemusiet. Alebo cely den prespat.. ist ja nakupy.. na dovolenku kde budem cely den len lezat opalovat sa pit drinky a citat knizky..chodit na koncerty do kina..cestovat po svete.. ale nejde to..teraz... strasne verim a tesim sa na tu dobu ked to pojde 😊 moj zivot "pred tym" bol uzasny a nehambim ani nebojim sa to povedat a proste mi niekedy chyba... takze v tom nie si sama 😉😘

livka_
22. feb 2018

@optive urcite plno ludi by s tebou v konecnom dosledku menilo len sa k tebe tato informacia nedostane..2deti mas na svete a u nich niesu ani naplanovane, mozno budu mat komplikacie s pocatim, vynosit baba, no rapidny naskok mas..a v zivote ide vzdy len o decka..nie o prespaty vikend ci hotove gelove nechty hoci to potesi haha.. si na tom uzasne! Nepozeraj na macacie zlato ked to prave zlato mozno smrdka od kaky a nosi plienocky 💕💕💕💕 moja, ved mas dobru robotku, ze mas nizsi plat to vitaj medzi 'nami' nic vynimocneho 🙂))) chyba ti niekto co ti to povie na plne usta tak skusim ja...Menila by som s tebou vsetkymi 10! Mat 3 deticky je moja tuzba co sa mne uz nesplni a hrooozne lutujem stratene roky

wojtowitch
22. feb 2018

Ja to mam opacne. Zatial sa nam sice nedari ale niesom z toho nejako zufala. Ale mam rovesnicky co sa so mnou bavili ako keby som nemala mat zmysel zivota ako keby som bola chuderka "jalova" 😂 Vaz si co mas, a nenechaj druhych aby ovplyvnovali tvoj usudok. Lebo kolko krat si ani neuvedomime ze nam nieco vadi kym do nas ostatni neryju ze by nam to vadit malo. Ja som takych ludi od seba selektovala, aj tych vecnych stazovacov aky maju tazky zivot a je mi fajn 😁

libka1
22. feb 2018

@optive Nelutujem ani nahodou, dalo to zivotu uplne iny rozmer. Som stastna ze mam svojich 3 drakov a moj manzel to ma rovnako. Zivot je komplikovanejsi ale o to veselsi a plnohodnotnejsi.

meandbaby
22. feb 2018

@bebe133 ja detto.

tinaa64
22. feb 2018

Jaurcite nelutuje..mam 27 a 2 deti vo veku 4r.a 9mes...ano je pravda ze by som si aspon raz do tyzdna pospa alebo pozrela telku ci s len tak na hodku dve niekam vybehla...ale potom si uvedomi ze deti su male a chcem si och uzit kym budem moct,lebo ked budem mat 40 tak deti budu uz v puberte a ja uzteraz viem ze mi bude smutno za chvilami ked bi este drobci..ale na druhej strane budeme moct s mm niejde na chvilu vybehnutzatial co mozno moje rovesnicky v 40-tke budu plienky menit.....kazde obobie ma pre a proti....

zizonka
22. feb 2018

Ahoj 🙂 tiez som sa nasla v tvojim prispevku a som rada ze tu aj take sme. Som jedina mamina pracujuca na skrateny uvazok v mojom time, sice vacsia firma a nie som veduca, no o to vacsi odstup citim.. nemam sancu chodit na 1 -1,5 hodinove obedy, popoludnajsie akcie vobec neriesim.. no snazim sa na to pozerat pozitivne, lebo tiez mam kamaratky, ktore su po 30 a bez deti a s inymi problemami ako ja, ja sa tesim domov na moju rodinu. Snazim sa viac stretavat s podobnymi rodinami-kamaratmi 🙂 Drzim palce, bude lepsie 🙂

petrofka
22. feb 2018

Pockaj, deti budu mat 12 a bude to iné. Na par rokov sa ti odcudzia. A mooozes si robit co chces. Kdezto kolegovci budu behat s batolatami, ty budes chodit na dovolenky 🙂)

lucyluv
22. feb 2018

Ja mam doma len 7m krpku a veru tiez su chvile ked lutujem, ako som sa mala volakedy dobre, cestovali sme s muzom, uzivala som si rano kavicku v kaviarni. Asi mame problem s vdacnostou, ale zas poviem ti, my budeme mat skorej po tom, deti vyrastu a stihneme si hadam este co to uzit. Ak mas moznosti, jednoznacne to chce nejaku vypomoc, napr upratovacku, pripadne opatrovatelku, ktora deti povozi na kruzky. Ale aj tak treba hladat riesenie hlavne v sebe, mozno skus daku dobru literaturu o vdacnosti a pozitivnom mysleni. A este mi napada, ze musis si najst aj trosku casu cisto len na seba. psychohygiena je dolezita. Mne sa to zatial ale nedari :D

pertulik
22. feb 2018

@optive Ja mám 25 rokov a čakáme tretie tiež neočakávané...Prvý syn je velmi ťažko na učenie, naozaj strašné nervy kým sa s ním niečo naučím, potom obdobia papulovania, vzdoru. S malou som na materskej, má 11 mesiaco a tá je zas tak temperamnentá ze musím mať a nej stále oči....do troch mesiacov plakala den noc, malý zo solky nonstop chorý. Tretie tehu od rána do večera strašme zle, ledva som žila....ci toho lutujem? Napadlo ma veľa krát ake by to bolo nemať deti, vela krát sa o tom s priatelom rozprávame. Nemenila by som. Je to ten istý kolobeh ja mávam z toho tiez depresie a ponorky...su to zle obdobia ked sa citim ako mašina dokola to isté, nemá kto decka postrazit, vonku som nebola ani nepamatam....Ale lubim svoje deti ked sa na ne pozriem ked spinkaju ked mi niečo vysvetuju, ked sa potichučky ( ak sa stane ) hrajú...Ked natahuju rucky, ked niečo bolí, ked majú strach. Je to naoaj tazke pre zenu vychovávat deti, malo to byť trochu lahšie zariadene ale nespravíme nič ... Raz nám ostan len tie detičky, aj ked trochu vyče ako sme chceli 🙂 Potrebuješ len vypnut, oddychnut si trochu alebo zmenit niečo v dennom rezime. ak sa ti dá. Drzim palce 🙂