Ľutujete rodičovstvo? Potrebujem povzbudiť
Máme dve deti, tretie na ceste. Robím vo firme kde pracuje cca 40 ľudí vo veku 25-36 rokov. Väčšina je slobodných a bezdetných. Keď vidím ich životy, ráno vstanú kedy chcú, v práci stíhajú všetky svoje povinnosti lebo tam môžu byť koľko potrebujú, cez týždeň masáže, raz mesačne kaderník, nechty, každý druhý týždeň lyžovačka,trikrát za rok zahraničie. Keď sú chorí ostanú celý deň v posteli.. Ja mám 32, dve deti, ráno vstávam o piatej, zobudiť, nachystať desiatku, raňajky, odviezť do školy do škôlky. Robím na skrátený úväzok na vedúcej pozícii.. to znamená, že si musím splniť všetky povinnosti len za kratší čas a nižší plat... Potom po deti, učiť sa s nimi, krúžky, večer spať a ráno to isté. Stále choré, vybavovať si zástupy, chodiť s deťmi do roboty... Za chvíľku sa narodí tretie, neplánované ale nemohla som inak ako si ho nechať.
Nesťažujem si na deti, sú veľmi šikovné, rozumné, muža mám skvelého aj keď musí zarábať tak sa nemôže toľko starať,moja práca ma veľmi baví. Len keď sa rozhliadnem okolo seba, aký môže byť život jednoduchý a príjemný, rozmýšľam načo to všetko je, ocením to vôbec niekedy, že sme sa na to dali???
Dnes ma v duchu pobavila moja 30 ročná kolegyňa, že si musela dať tabletku na spanie, lebo mala "ťažký" víkend aby sa konečne dobre vyspala....
Ja by som to tak nebrala, neviem. Treba si niekedy život spríjemniť a to sa dá aj v tvojej situácii, len treba nájsť spôsob ako 🙂 No podľa mňa máš len ako takú depku
Ahoj, mám 15 mesačného syna (koliky, cvičenie Vojt.metódy, nespavec cez deň v noci, ukričaný, tvrdohlavý 🙂, ...v noci som k nemu doteraz vstávala 7-8x, teraz keď ho odstavujem, lebo som tehotná je to už iba 3x (ale keď mu rastú zuby alebo je chorý, opäť som stále v noci hore). Po dlhšom čase som chcela ísť s MM a s našimi známymi (bezdetní 32 roční manželia) do divadla, aby som konečne vypadla, i keď som uťahaná ako pes, rodičia a svokrovci, sestra, ... sú ďaleko, MM stále v práci a ja na dieťa sama. Ale mojej kamarátke istý dátum nevyhovoval, lebo bude mať v práci trošku náročnejší deň a chcela by si viac pospať, ale že môžeme iný deň. Doslova ma to vytočilo, ale to skôr preto , že som už 15 mesiacov nevyspatá totálne. Skôr sa preto stretávame so známymi, čo už majú deti. Občas ľutujem, že mám tak náročné dieťa, ale zase je moje a nedala by som ho za nič na svete. Aj mne chýbajú lyžovačky, výlety, ... ale zase je to tak možno lepšie, predsa len, nikto za mňa neodrodí a nevychová deti a tí, čo si odkladajú rodičovstvo na 40tju, zrejme nebudú mať toľko energie a trpezlivosti.
Nemyslim si, ze nemat deti automaticky znamena bezstarostny zivot.Kazdy ma svoj kriz a na prvy pohlad to nemusi byt zrejme.
Rozdelilo sa to tu na dva tabory - teda ti, co deti nemaju a "ked" budu mat az vtedy uvidia. A tych, co uz deti maju, a "ako" sa budu mat, ked deti odrastu. V prvom rade sme kazdy iny, kazdy ma zmysel zivota v niecom inom, niekto chce mat deti v 20tke, pretoze to tak citi a druhy moze mat pravy opak-nenachadza u seba zmysel pre rodinny zivot, hlavne nie v 20tke, lebo ma z takej zodpovdnosti napr. jednoducho strach. To nie je zlyhanie, je to zodvedne uvedomenie. Takze.
Ale treba si uvedomit, ze obe ma svoje vyhody aj nevyhody...
-Ti co deti nemaju a teda raz chcu, si budu musiet vazne odrieknut veci, na ktore si zvykli pocas slobodneho zivota. A cim je clovek starsi, je aj telo "unavenejsie", to je pravda...Takze fyziologia sa oklamat neda 😉 Vo vyssom veku ide rodicovstvo z pohladu fyziologie skutocne tazsie.
-Ti co deti mali v mladsom veku, si mozu povedat, ze "ked deti vyrastu, budem si uzivat", ale aj tu plati to iste o fyziologii tela, po 40tke zacnu pribudat rozne zdr. problemy, +problemy vasich dospelych deti, +problemy vasich ostarelych rodicov, pripadne nastane v manzelstve streotip/rozvod atd. Takze urcite si pojdete s "krizou stredneho veku" uzivat ten dlhoocakavany freestajl, ktory mali vasi znami/kolegovci pred 15timi rokmi 😀 A tu netreba ocakavat, ze vase dospele deti sa o vas zacnu starat - NIE. Oni budu mat ten svoj vlastny dospelacky zivot a mozno uz rodinu, takze v lepsom pripade sa uvidide pri nedelnajsom obede, v horsom ostanete tiez sami, bud s manzelom alebo s tou depkokrizou :D
Vzdy a v kazdom okamihu zivota budu v spolocnosti vedla nas ti, ktorym budeme zavidiet ich zivot, netreba ale zabudat, ze su vedla nas rovnako aj ti, ktori su na tom na rozdiel od nas horsie - slobodne mamicky, zeny alkoholikov, chudobne rodiny, rodiny s chorymi detickami a pod.
Ked porovnavat, tak sa je nutne pozriet na viacerych ludi, nie len na tych, ktorym "zavidite" ich zivoty...
A vtedy zistite, kto ste, kde ste, co mate a ci ste spokojne a stastne tak ako prave ste 😎
Takze mat ci nemat rodinu, deticky a kedy je samostatne zivotne rozhodnutie kazdeho jedneho cloveka - v kazdom obdobi to bude mat zial svoje plusy, ale aj minusy 😉
Asi je nieco vo vzduchu ;) tiez som rano mala tazke a vlastne aj teraz mam debku, ze sedim doma sama s 3 detmi 6,4,1...starsia ma dnes vytaca kvalitne, stredny je ako kobylka,beham v kuchyni ako kuchar v restike a najmladsi stale vrieska a ked nevrieska je na rukach...aj rano sa stane, ze si spomeniem aky by to bol pocit zobudit sa a nic nemusiet hodit na seba rifle mikinu zobrat kluce ist do fitka vypit si kavicku a odpracovat si 8hod. Och aky by bol moj zivot nudny a sebecky...
Myslim, ze nejako zvladnem par rokov uzijem si este tie male rucicky, kopu komplimentov ake mam krasne brusko, ruky, nohy vlasy....navarim asi milionov chodov a kazdy vecer podakujem, ze sme zdravy a rano zasa, ze mozme prezit dalsi den aj ked s trapenim, sem tam so zavistou a smutkom za bezstarostnym zivotom...ale ani nebudem vediet ako a budem vstavat s pocitom ake krasne bolo spat s detmi v posteli do 8 a ako som nic nemusela len upratat, navarit a hrat sa...vsetko sa da ak sa chce a kazda cast zivota ma svoje caro len ho musime chviet vidiet...
a troska som sa zase zacitala do diskusie, tak len tak vseobecne pridam k tomu ako ludom chybaju vylety a podobne.. tak za seba mozem povedat, ze vylety a dovolenky si uzivam omnoho viac ako tomu bolo predtym..
milujem. s detmi cestovat a milujem to. vedomie, ze som tu ja na to aby som im ukazovala miesta a ucila ich o oklitom zivote.. ano sice ked sme s detmi nejdeme na diskoteku a neprechadzame sa do polnoci po. plazi, ale premna maju dovolenky a vylety omnoho vacsi zmysel a caro. odkedy su s nami nase deti.. a pre manzela je to tak tiez aspon podla jeho slov..
Možno oni závidia tebe, veď vieš ako to je, každý chce to čo nemá. Ja to neľutujem vôbec aj keď som prakticky ešte len začiatku úlohy matky a mám zatiaľ len jedno dieťa ale nikdy by som ju nevymenila za dlhší spánok alebo možnosť byť v práci od nevidím do nevidím.
@optive ja to poznam... tiez som niekedy hrozne unavena. Ale predstav si, co bude o 20 rokov. Ty budes mat mozno vnucata, nebudes sama. Cez Vianoce bude veselo, ked sa vsetci postretate. Kolegov ta zabava raz omrzi a zistia, ze rodina a deti je to najcennejsie. Radsej viac deti ako byt starou a bezdetnou dievkou. Toto nie je samozrejme na nikoho myslene! Aby sa niekto neurazil
@optive uplne uprimne - nie ze lutujem, ale tuzim po case pred detmi, na jeden den ... kazda mame take obdobie ked sme v jednom kole a nemame ani chvilu pre seba. O to horsie ked sa mas s kym porovnavat. Mne na to pomaha si niekedy pospat dlhsie, ranajky zvladne nachystat aj manzel, a potom ist niekam len sama - pedikura ci manikura. Vzdy sa potom tesim domov a nevymenila by som to za nic na svete. Toto sme si zial na seba usili same - rovnopravnost urobila len to, ze okrem deti a domacnosti makame este aj v praci a sme ako stvana zver. Polovicny uvazok je odrb, robis rovnako, ale za menej...nic nelutuj, aj toto prejde, deti vyrastu a budes mat opat cas na vsetky take veci (aj ked na zurky asi uz nebude chut). Mam okolo seba dost ludi v mojom veku, ktori si rovnako uzivaju, jedni su stastni s tym zivotom, o inych viem, ze tym len zakryvaju problem, ze deti chcu, ale nejde to uz dlhe roky
Skuste sa na to pozriet tak, ze ti, ktori nemaju deti a maju mozno bezstarostnejsi zivot tak ti nepoznaju co im deti daju - bezpodmienecnu lasku, blizkost, naplneny zivot. Tiez ma dakedy prepadaju myslienky tohto typu ako Vas a hovorim si ci to vsetko za to stoji. Ale potom sa pozriem na svoje deti a viem ze ano, stoji to za vsetku tu namahu a drinu. Uz by som nemenila. Deti su zmyslom mojho zivota. Skuste viac zapojit muza, ked sa citite byt unavena. Vecer si vyrazte (napr. do kina, divadla), nech sa aj on sem-tam postara. Cez vikend chodte von (bez deti), na turistiku, precisti vam to hlavu a budete sa opat citit plna sil.
podla mna sa v prvom rade s nikym neporovnavaj, hlad len na svoj zivot a na to aby si v nom bola spokojna... to ze iny vyzeraju podla teba stastne tak vobec nemusi byt...
@lujza123 píšeš o mne..niesom otrokom detí a nehanbím sa za to..som krutá,no nežná a spravodlivá..
a funguje to..moje deti vedia byť samé cez prázdniny celý deň,zohriať si jesť,poriadiť kuchynu je samozrejmosť..upratanú mať izbu, je povinnosť..
majú na krku kľúče od domu,vedia cestovný poriadok autobusu aby sa dostali domov kedykolvek..vedia navariť základné jedlá a ked špekulujú s večerou,poznajú zázračnú formulku...sprav si čo chceš..😀..
a mne stačí iba jeden pohlad na ne a už mám na stole aj kávu...
ale vedia,že že ich vystískam,majú vo mne oporu,povedia mi všetky tajomstvá,radosti starosti..
ja vobec nezavidim 30 rocnym bez rodiny a zazemia...ja aj moj muz sme stastny za to co mame a aj za to v akom veku..mysli na to ze ked budu kolegynky rodit a vychovavat ty budes chodit na lyzovacky a na nechty...ja som mlada a mam problem bez komplikacii otehotniet nelutujem nic jedine to ze sme nezacali druhe dieta riesit skorej teraz uz je neskoro :( uz sa nam nepodari mat surodenca ani s trojrocnym rozdielom :(
My sme s manželom plánovali dieťa roky rokuce a nikdy na to nebola vhodná chvíľa. No keď sme mali už postavený dom tak sme do toho šli. Nikdy by sme nepovedali že mat dieťa ta tak obmedzí ale už sa staráš aj o iných nie len o seba. A to nám nemá kto pomôcť s malým. Ale nikdy neľutujem je to naše šťastie aj keď s ním prichádzajú aj trápenia. Ty keď budeš mat veľké deti že sa budú vedieť o seba samé postarať bude to úplne iné. Znova budeš tak povediac slobodnejšia. A tvoji kolegovia tiež raz budú chcieť mat deti a čím neskôr tým horšie. Lebo keď už ty budeš oddychovať oni sa budú ešte starať o malé deti a budú ti závidieť že ty už to máš za sebou.
Aj ja veru občas rozmýšľam, ake by to bolo, keby sme bezdetni... A potom si poviem, že všetko je tak, ako ma byť. 😉 držte sa!
@dominika6 moja rec, ja mam niekedy pocit ze zeny akokeby zabudaju ze deti sa vedia postarat aj same o seba (a ako radi a s hrdostou ked su k tomu vedene) a ked to nezvladaju maju predsa len aj otca, ktory sa vie postarat tiez...
A ze tie najvacsie prekazky su castokrat v hlave, nie v okolnostiach.. Lebo aj s detmi sa da ist na lyzovacku, dokonca aj s babatkom, no a co tak sa budu striedat pri nom alebo pribalia babku..aj na wellnes, aj na ten festival v dnesnej dobe
@sunnyhoney03 netusim ci by sa darilo kebyze mam o 10 rokov menej. Hlavne ja som stretla toho praveho az v 30ke, takze ja nelutujem nic. Ja som len chcela povzbudit zakladatelku temy, ze bezdetni a bezstarostni kolegovia nemusia byt zrovna bez starosti. Ako tu uz bolo pisane, kazdy si nesie svoj kriz.
@optive uplne chapem, ale povzbudzujem 😊.. deti treba ucit samostatnosti, ja kazdym rokom citim, ze je to lepsie.. aj ked tiez bez hanby priznavam, ze prve roky som si chodila do prace psych.oddychnut.. tiez vela krat dorabam po veceroch, ale ked spatne zrekapitulujem 10 rokov materstva, pozitiva prevažuju.. (v praci som siedmy rok). U teba sa to tymto materstvom predlži, tak prajem pevne nervy, ale zorganizovať život doma ti len pomáha byt dobrou manažerkou v práci 😉😊
My sme tiez asi podobny pripad hlavne teda moj manzel, kym sme nemali deti vpramci moznosti sme cestova
@zuzulkazu cestovali, riesili konicky, moj muz sa vzdy javil ze on je ten co to vie s detmi, na to som sa aj spoliehala lebo ka som povodne ani deti nechcela a nikdy som to s nimi nevedela, mala som strasne haluze ze co ja budem na materskej robit, ved tie decka nic nenaucim... Ono sa to nejak otocilo, mame dost rozvedenych znamich, moj muz pinda ako by mu bolo dobre keby sme ich nemali, mohol by spat chodit na ryby, atd, mam pocit ze z jeho pohladu ho deti dost obmedzuju... Prva materska bola cista nocna mora, dieta veeelmi narocne, muz vkuse v praci kamosky bezdetne tak to bolo nula bodov, takze vkuse sama sama sama, potom som otehotnela zas zrazu rizikove, tak uz musel vencit aj muz aj pomahat a tak, teraz chodim kadernicka kozmeticka von, vzdy to iznamim muzovi ked on moze chodit na ryby tak preco ja mam byt nonstop doma, celkom mi to pomohlo... Len on ma chudak pocot ze je biac obmedzeny ako predtym ale su to rovnako jeho deti ako moje, aj ked ja mam dve dive vajca a niekedy skoro stale ma vytacaju do nepricetna nelutujem ze ich mam, uvidime ked ich bude puberta trieska=Dmam kamsku ktora deti nechce ale nemam pocit zr by bola stastnejsia, vkuse v praci, obcas dovolenka, rovnaky stereotyp
Mozes si povedat, ze kolegov to este caka :D ty budes mat svoje odkrutene, kym oni zacnu v 35-40 iba planovat deti a vtedy sa tie prave stresy zacnu pre nich :D choroby za urcity cas prejdu.... prehodnot svoj celodenny program, ja mam sice iba jedno dieta, a praca zacina o 8mej, ale ani za boha by som nevstala skor ako 6:30, 7:15-7:20 odchadzam z domu, mala je prvacka a pol roka si tak 3 z 5tich ranajok pripravi sama, cez vikend vstavame obe o 7:30-8:00, ak vstane skor prehra sa sama... zaujimave ze stihame rano aj sa dopravit na cas do skoly aj ranajky a desiaty a aj sme ucesani a umyti :D Treba si urobit rezim a aj sa vyspis, aj si oddychnes. Program "pre seba" ries pevnym terminom a nezrus ho hned ako nestihnes nejaku drobnost doma... Ano ja obmedzenie v urcitej rovine citim, tiez som bola na karieru orientovana, pracujeme viac menej nepretrzite (MD, RD), kadecohoscom sa musela vzdat a hlavne to = idem kam chcem a kedy chcem skoncilo, teraz sa minimalne s chlapom musim dohodnut, kedy bude strazit dceru a to z toho som priam chora... Ale keby sa dalo, nevaham a idem do dalsieho dietata :D Tebe sa to zda ze su ti mladi stastnejsi, ale velakrat ani nie... mam kolegov, slobodni ludia 30+ rocny, bez partnerov, zeny si kupuju psov miesto toho aby si nasli polovicku, lebo ziadny nie je dost dobry, ale najviac si praju najst toho praveho/pravu a zalozit si rodinu... atd... moze to byt aj osamoteny zivot, stereotyp praca-domov, poemdzi to sem tam nejaky program, aby sa nezblazdnili (samozrejme nie u kazdeho je to tak). Cize kolegom by som nezavidela :D
hmmmm.... nie som si úplne istá tým, že život, ktorý žijú tvoji kolegovia a kolegyne ich napĺňa. Mám ročnú dcérku, som s ňou doma ale kým som šla na materskú, mala som náročnú a zodpovednú prácu. Riešili sme kvantum problémov. Niekedy bolo doslova potrebné "z večera do rána prestavať celý svet". Neskutočne ma to bavilo, síce tam bol veľký tlak ale bolo to super. Väčšina kolegov už mala deti dospelé alebo žiadne... tí starší boli v pohode.. tí mladí, bezdetní riešili ako utiecť z reality.. weekendy, dovolenky, žúry, nákupy na druhom konci Európy, na pizzu do Milána... a tak podobne.. lenže vždy keď sa vrátili domov.. nikto tam nebol.. našli prázdny podnájom a to bolo všetko. Otehotnela som neplánovane ale nie nechcene.. no a po pôrode som objavila nový svet.
Je síce veľmi pohodlné sa ráno vyspať, ísť kam sa mi zachce... vyhodiť si z kopýtka..zostať celý deň v perinách a pozerať filmy... ale nič sa nevyrovná tomu ....mamamamamamama... ktoré každé ráno o 6:30 znie z postieľky mojej dcéry.
@optive no....ja Ti nato poviem, ze "vsetko ma svoj cas" ako sa pise v jednej mudrej knihe - "Svoj cas ma plakat, svoj cas ma smiat sa..." osobne si myslim, ze v case produktivneho veku je to niekedy velka provokacia, vidiet rovesnikov, kt su panom svojho casu (a energia a sily ...) ... vacsina zien ma chabe moznosti uzit si volny cas podla seba .... no ked pominie prave tento produktivny vek, my o trosicka zostarneme a deti vyrastu, ocitneme sa na uplne inej pozicii. S 25 -30 rocnym dietatom nebudes musiet ostat doma ked bude mat chripku, o spolocny cas mozno budes skor bojovat ako hladat unik od rodiny .... 🙂 Tebe ostane zazemie plne lasky...ano, starosti, povinnosti tam budu stale, .... no okrem toho prezijes zivot, v ktorom je hlbka a nielen pozlatko. Rokmi mozno zbadas, ze dovolenky, fitko, spa, nove veci, lenosenie v posteli su sice prijemne, ale pocit stastia prinesu len na chvilku. Laska a ten zazracny pocit, kt prinasa to byt mamou je pre mna maly zazrak, kt ostane s tebou navzdy. Je niekedy prekladany slzami, neskutocnou unavou aj bolestou ....ale taky je obraz pravej lasky. vsetko to toji zato ..... a okrem toho..... deti sa ti mozno casom stanu partakmi - zoberu ta na welnesssiiikk, jazdit na koni ci bicyklovat..... cas vsetko zmeni 🙂
Mna takyto ten "bezstarostny zivot" nenaplnal. Ja som vzdy tuzila mat manzela a deti ako mlada, a robotu beriem ako nieco co potrebujem k zivotu z financneho hladiska a nejakej sebarealizacie. Co sa tyka kadernicky, nechtov, masaze, dovolenky...co ja viem, nieco obcas mam aj teraz, sice menej ale nejak mi to ani nechyba. Ja tym ludom co su single a bezdetni po 30tke absolutne nezavidim, pre mna je moja rodina moj zmysel zivota. Ano, mam dve malicke deti a obcas som na nervy, unavena , nestiham vsetko doma ako by som si predstavovala, ale potom sa ukludnim, deti sa ukludnia a som stastna, ze ich mam. Mam 26 takze som ich mala akurat po skole s trochou praxe v praci, aby som mala matersku, takze som si zo vsetkeho vyskusala. A ked budem mat tych 35 tak ostatni okolo mna budu riesit plienky, prebdene noci, unavu, prip. umele oplodnenia, a ja sa budem moct sebarealizovat v praci, doma ma budu cakat samostatnejsie decka a budem moct vybehnut na masaze, ku kadernicke a kade tade ked sa mi bude chciet 🙂 nemenila by som s nikym 🙂
@katussska24. Mas uplnu pravdu 🤗. Deti nebudu male na veky.
Ked tý co dnes sa valaju v posteli zatial co ty lietas okolo deti sa dostanu tam kde si teraz ty, tak ty budes vtedy uz vyvalena na lehatku v Taliansku ❤
@optive v pohode.. netráp sa..ja som si preto robila len jedno dieťa..dieťa som velmi chcela ale jedno mi stačí a dosť..teraz ako je väčšia školáčka tak stíham všetko čo potrebujem,a aj popri práci sa jej viem na maxi venovať a som rada že to takto je..inak by som sa cítila že ani nežijem..v jednom kole a zhone..aj keď v podstate to čaká aj teba,ale neskôr nakoľko ti musia odrást až 3 deti..☺.. držím palce a posielam pozitívnu energiu
@kikina84 s malymi rodielmi vekovymi dorastu raz dva vsetky 🙂
Vies co, obcas si tak zasnivam ake by to bolo sa vratit do mladosti ked sme nemali deti a kopu casu, ale uprimne, uz by ma to nebavilo. Ono je to super na chvilku, ale cloveku sa zmenia hodnoty a rychlo sa jednoducheho zivota "preje". Kazde leto a min. rok aj zimu davame maleho starym rodicom na par tyzdnov cez prazdniny tak mame cas si to vyskusat, ale ozaj, prvy tyzden euforia ze nevieme co skor ci ist do kina alebo s kamosmi vonku alebo do klubu alebo dat poriadne dokopy dom ci ist cvicit. Nakoniec vacsinou ostaneme doma ako vzdy, akurat nam drobec chyba (musim povedat minule sme si vyrazili na romanticky vikend a to bolo super, aj ked stale sme si hovorili ako by sa tu malemu pacilo).
Ale aj v beznom fungovani je dolezite nechat si cas pre seba, nebyt otrokom vlastnej domacnosti. Moj bezny den je rano vstat, maly do skoly, ja do roboty, nazad doma sme o 18.00, vecera, ulohy, okupat, spat, ked zaspi ucit sa kym nezaspim ja 😀. Ale obcas drobec prespi u kamarata, alebo chlap ostane doma a ja vybehnem s kamoskou vonku miesto ucenia (alebo naopak), obcas pride segra postrazit, obcas zorganizujeme grilovacku....
A cestujeme aj s malym, od malicka je zvyknuty, uzivame si dovolenky viac ako predtym (apropo, ku kadernicke chodim vzdy na dovolenke, to je tak 2-3x do doka, dve muchy jednou ranou 😀)
@optive Rodičovstvo som nikdy neoľutovala. Máme tri deti a teraz sme si zobrali ešte jedno malinké do pestúnskej a neľutujeme, hoci už máme po 40 tke. Takže hlavu hore. O pár rokov bude lepšie,deti odrastú a ty sa na tom zasmeješ. A potom na mieste je otázka že prečo všetko len ty však máš manžela nech ti raz za čas pomôže, aby si mohla ty vypnúť. Ver mi to veľmi pomôže. Tak držím palce,aby všetko dobre dopadlo. P.S. Slobodných kolegov a kolegyne si netreba všímať, raz možno budú tie deti chcieť a nepodarí sa im to Vidím to bohuźiaľ aj u nás v práci.

@optive hmm lutovat je silne slovo ale bez hanby sa priznam ze niesom matersky typ. Milujem svoje dieta nadovsetko, ale musim si zachovat aj cast slobodneho zivota aby som sa nezblaznila. Nonstop venovanie sa detom, rodine, domacnosti na to proste nemam povahu. Sama seba nazyvam lenivym rodicom. Mam sice len jedno dieta ale mozno ti par mojich typov pomoze, myslim ze pri skolkaroch sa to uz da aplikovat
Nikdy nevstavam skoro cez vikend, NIKDY. Uz 2 rocnu som nacila skoro rano sa chvilu samu hrat, v 3 uz sedela a pozerala rozpravky - a robi to dodnes. Kedze u nas sa cely tyzden TV nepozera tak je to velky sviatok a dieta ani nepipne. Nachystam jej vecer do termosky kakao, misku piskot, banan a ona sa obsluzi sama. Vstavam o 9 tej. Ako si deti naucis, tak mas. Kamoska bola vzdy o 6 so synacikom hore a ten ju ani 13 rocny rozumny neneha rano pospat
Nevozim dceru po kruzkoch. Kruzky mala vzdy v skole, skolke. Ano su to blbiny typu sikovne ruky ale na lepsie kruzky pojde v 5tej triede ked si tam dojde sama s MHD.
Nevarim zbytocne kazdy den. Skor raz za par dni, u nas je vzdy polievka, nejake jedlo, salat a stravuje sa kto chce cim chce. Niekedy dieta nechce nic tak ma na veceru ovocie. Na ranajky musli, kasu. U nas sme sa vsetci naucili pojedat samotne ovocie ci zeleninu, neskutcne to setri cas, taky chleba s pomazankou ti zaberie ovelaviac casu nez si dat 2 banany
Nerobim sama domace prace, nikdy. Ja okamzite zapajam kazdeho koho zbadam doma. Deti v skolkarskom veku by uz mali zvladnut pomoct vesat pradlo, triedit ponozky, pomoct priumyvacke. Dcera ma 8 a upratuje si izbu sama, povysava, poumyva..povazujem tieto veci za dolezite.
Nedavam dietatu viac ako sebe. Toto som sa musela naucit, lebo asi ako kazda mama ja v starych predratych tenickach ale dieta na nozkach adidas za 40 e. Musela som sa naucit nejakej rovnovahe, kupit dcere ale aj sebe.
Kombinovat cinnosti tak aby som mala aj ja uzitok. Napriklad ist na detske hrisko s knihou, citat si a nechat dieta nech sa hra... Stretnut sa v lete s kamosmi a len tak posediet - v dnesnej dobe je kopu podnikov s detskymi preliezkami, preco to nespojit. Napriek mega protestom zobrat dieta na hodinu jogy. No a co ze sa tam nudi, moze si citat, zobrat si hracky , cvicit s nami. Aj ja potrebujem nejaku cinnost, ja s nou idem na ihrisko, ona so mnou cvicit, je to proste fer.
Chodim na koncerty, do divadla, festivaly a nehanbim sa za to. Normalne zneuzijem na strazenie babky, dedkov, tety, strykov, kamosku. Jasne ze je tych akcii menej, vyberam si to co mi za to stoji ale idem. Psychohygiena