Majú dnešné deti dlhšie plienky kvôli výchove?
Ja nechcem nikoho súdiť ani moralizovať. Ale všímam si to často, že aj skoro 3 ročné deti nosia celý deň plienky a nepýtajú sa vôbec. Pričom sú to bystrejšie deti ako predchádzajúce generácie, aj veľkosťou väčšie, ale tie plienky majú dlho. Čím to je? Je to tá výchova čo teraz prevláda že kým dieťa samé niečo nechce nie je to a proste plienky idú dole až keď dieťa samo povie že ich nechce a že bude chodiť ma wc? Nemajú rodičia čas alebo dostatok trpezlovosti učiť dieťa bez plienok a ani nezačnú alebo to po pár dňoch vzdajú? Nejako im je to jedno a tie plienky proste vymenia? Ako mne to je jedno, len zase predsa sa v tej plienke pokožka parí, moč a také tiež nie je dobré na pokožku a nemyslím že je to dobré pre tie deti a v ich záujme že majú tak dlho plienky.
Bez ohladu na to ako dlho maju plienky z nich vyrastu normalny ludia🤷🏼♀️
Nechce sa mi chodit s vedrom a mopom a pol roka cistit ocurany byt. 🤷
Majú no a čo. Kedysi boli látkové plienky ktoré ich chladili a rodičom sa to toľko nechcelo prať takže aj na silu ich oducali teraz sú pampersky pohodlné dieťa ich má dlhšie moji malí tiež takmer do 3 rokov a žijú. To isté by sme mohli povedať že nezdá sa vám že dnešné deti majú skôr telefóny? Majú skôr tablety a prístup na sociálne siete. Majú vedomosti o rôznych veciach o ktorých som ja v ich veku ani netušila...doba sa mení a nie vždy k lepšiemu
Do škôlky ako zriaďovateľ by som dieťa s plienkou nikdy nevzala, rodič sa zbavuje rád povinností, alebo má výhovorku, že nemôže ísť do prace pretoze nemá odplienkované dieťa
Myslím že každého osobná vec a každé dieťa je samozrejme pripravené v inom veku 😉
Čím to je? To sa vážne pýtate? Veď rodičmi. Odplienkovat sa máloktoré dieťa dokáže samo. Rodičia sú pohodlni, nechce sa im stále prezliekať a prať lebo áno, trvá dlhšie, než to dieťa pochopí. Vidím to v MS. Prinesú do šatne 3-4rocne dieťa na rukách, to len sedí na skrinke s rodičia prezuvaju, prezliekajú. Potom sa my mozne aj zblázniť za celý deň, keď sa 20 deti nevie obliecť s obuť
@la_dolce_vita kde žiješ keď tam chodia deti do škôlky a plienkami? Lebo nepoznám ani jedno dieťa a ani jednu takú škôlku
To už je v riti keď niekto rieši ako dlho má iné dieťa plienku na riti. Pre boha, spamatajte sa!!
Tak.. do skolky, ktora ma uroven nejaku ti dieta, ktore ma este plienky nezoberu. Ja ti za mna mozem povedat, ze nebyt toho, ze dcerka bola pripravena na odplienkovanie, by som sa len tak nasilu do toho nehrnula. Kludne by som pockala s tym aj mesiac pred nastupom do skolky 😂 ano je to pohodlnost, ale dnesna doba nie je odkazana na rucne pranie plienok, mame moderne vymozenosti, tak naco triznit dieta? Tak ako tebe sa nechce prat pradlo v potoku, ale pustis si pracku, je to pohodlnejsie a nemyslim, ze je ten clovek zly, len preto ze perie v pracke. Tak isto nie je zly, ked odplienkovaniu nechava volny priebeh.
Minule som čítala zaujímavý fakt, že deti, ktoré nosili látkové plienky, mali väčší diskomfort. Počúraná bavlnená plienka je mokrá, chladí, takže dieťa si to uvedomuje a tým pádom chce sa jej dieťa zbaviť. Na druhú stranu plienky s absorbcnými jadrami pohlcujú vlhkosť, dieťa to až tak necíti, takže nemá motiváciu sa toho čím skôr zbaviť.
Samozrejme ešte dôležitejším faktorom sú rodičia. Ak nedajú plienky, tak to dieťa si ich samé nedá. Je to istá forma pohodlnosti, lebo ak dieťa nieje pripravené, tak musíš počítať s nehodami. A ak sa rodičom nechce 2-3 krát do dňa zmyvat, tak radšej dajú plienky. Každý nech robí, ako mu vyhovuje.
Pochopíš na vlastnom dieťati 😁. Najlepšie je teoreticky mudrovať a "nechápať" a hádzať príklady z extrému do extrému. (Neodplienkované deti v škôlke - fakt???)
Aaaa? Ja nepovažujem za odplienkovane dieťa také, ktorého sa musím 300x denne opýtať či chce cikat alebo kakať, alebo také ktoré 100x denne preventívne dávam na serbel… odplienkovane dieťa je vtedy, keď zvládne ísť samé na wc a dať si dole a hore nohavice. Zas ma niekto potrebu riešiť čo netreba…. V takom Španielsku neriešia ani 5 ročne s plienkou, to je čo? A teda na SVK neviem o škôlke kde by brali deti s plienkou….kazdy rodič nech si robí ako mu vyhovuje…
Ty nemáš čo robiť,.že si všímas cudzie deti, či majú plienky? Inak, s plienkou vezmú dieťa maximálne do súkromnej škôlky alebo jaslí, do štatnej určite nie. Keby sa každý staral o seba, bolo by o všetkých postarané.
Tak je obrovský rozdiel keď sa dieťa samé pýta a keď mamička behá s nočníkom a odchytáva moč. A vtedy počúvame ako už ročné dieťa bolo bez plienok... 😉
Tak napríklad co ja viem, kedysi neboli 3 roky s deťmi doma, deti šli do jaslí a tam chodili aj s plienkami a tam sa aj oducali, spôsobom každú polhodinu hromadné posadenie na nočník a hotovo.
To, ze matka teraz doma 300x denne posadí dieťa na nočník, behá za ním v kuse s vedro a mopom, aby mohla pol roka utierať byt a prať mokré nohavičky,len aby povedala ze jej dieťa je 1,5 roku odplienkovane, pre mňa nie je odplienkovane dieťa. Poznám také matky, chvália sa, ako super je dieťa už pol roka odplienkovane a bola som s svedkom, ze matka 3 hodiny nerobila nič iné len sa pýtala, ci chce dieťa cikať, kakat a neviem koľko krát ho sama posadila na nočník. 🙈Polroka toto robiť? Porazilo by ma. Keby počkala toho pol roka, tam si ušetrí nervy, stres a pranie 3 pracok denne
Odplienkovanie je to, keď dieťa samo ide na WC, alebo sa vedome pýta, vie potrebu zadržať na určitú dobu (v aute, v autobuse) a nemá nehody. Okrem toho, odplienkovanie na noc nezávisí od denného, pretože tam sa musí v mozgu vylučovať hormón vazopresin a to sa neda nijako ovplyvniť ani naučiť.
Ja neviem, ake deti si vsimas. Nasi chlalci boli skoro odplienkovani (starsi na den ako 15 mes, okrem spania, mladsi ako cerstvi 2 rocny, okrem spania). A co si v mojom okoli vsimam, tak na den okrem spania max. do 2,5 roka maju decka plienky, aj to uz su z tych neskorsich
Lebo kedysi sa to robilo nasilu lebo to trebalo v rukach prat.
Dnes sa tomu dava prirodzenie priestor, navnimava sa biorytmus dietata.
Samozrejme su aj matky co maju za prioritu kavicku a instagram, ale tu je plienka este z tych mensich problemov.
@lucia147852 toto je presne pre mna ta odpoved.
Jedna znama uz “odplienkovala” syna pred 2. rokom ale ten chlapec sa v zivoteeeee este nevypytal sam, uz su to 4 mesiace. Ani jeden jedinykrat nesiel doma sam cikat ani vonku… Moje dieta je rovnako stare a skusila som tyzden a nepytal sa tak ok,o mesiac zase vyskusam ale nebudem ako vyprepinana hlavne aby som mohla vsetkym hovorit ze mam odplienkovane dieta ked realita je taka ze odplienkovane to dieta nie je vobec…
a autorka : neviem ale po 4. rokoch na materskej a 2 detoch som fakt spoznala desiatky deti a vsetky boli okolo 2.5 max 2 a 3/4 roka odplienkovane… ani jedno neslo do skolky s tym ze ma plienku (ani by nemohlo…) ale hlavne akoze a co? urcite to neni lenivou matkou, vsetci by dneska len matkam nakladali ako vsetmo robime zle, miliarda informacii ako robit toto a tamto a hento a toto ale aj tak nahovno vzdy …. mozno si videla jedno doeta co ma 3 roky a mama sa snazi a nejde im to… skor trochu pochopenia namiesto hateovania anonymne na MK by bolo lepsie
@merrysa nevšímam si, napriklad v zime fakt nie som úchylka aby som kukala deťom či v nohaviciach majú niečo vopchaté alebo len nohavičky. Ale tak nie som slepá a v lete proste vidím že deti skoro 3 ročné majú dole plienku a hore tričko.
Ja si myslim ze davno boli deti skor odplienkovane preto ze latkove plienky im vadili boli nepohodlnejsie a skrabali ich tak ked bolo dieta uz na rok trosku chapave tak to nechcelo mat na sebe. Mozno to je ten dovod. Kto vie.
@dkethe pampersky sa ale používajú hojne už aj 25 rokov a viac a vnímam to tak, že kedysi aj keď už boli pampersky tak aj tak rodičia chceli a skúšali dieťa odplienkovať skôr. Teraz si všímam posledné roky že taká snaha už nie je. Preto sa pýtam prečo len zo zvedavosti.
Látkové plienky boli menej pohodlné, chladili a deti boli odúčané skôr. Ono buď rodič pral tie plienky alebo oblečenie, takže sa prirodzene snažili tej plienky zbaviť čím skôr. Často to však bolo podľa mňa s krikom alebo aj bitkou (nie, že by to malo význam) a za ďalšie, presne ako píšu baby vyššie, rodičia naháňali dieťa so šerblom a 1000x za deň sa pýtali, či náhodou.
Kamarátka chcela syna odplienkovať po prvých narodeninách (dieťa narodené koncom januára).Tak začala, v konečnom dôsledku sa s mojou dcérou odlienkovali na rovnako, hoci ja som začala takmer o rok neskôr. Malý mal strašne veľa nehôd, na von chodili s plienkou, rok sa dookola pýtala vetu, či netreba, mali doma pocikané asi úplne všetko, postele, gauč, koberce.. proste hrôza. Ja som začala po druhých narodeninách a dcéra bola odplienkovaná asi za 10 dní. Presne v tom čase sa nakoniec začal pýtať aj jej malý a prestal mať nehody.
@dominikamacakova v špeciálnych škôlkach a súkromných je bežné že deti majú plienky.
Neviem. Moje malo plienku tiež dlho a vôbec som nebola pohodlná matka a už vôbec nemalo zapareniny ale vážne NIKDY. Ja som nenechávala dieťaťu pocikanú plienku 6 hodín, ako písalo na balíku ale každým cvrknutím som plienku menila.
@autorka mat tvoje problémy. 🤦♀️
Ci teraz sa ideme pretekat, ktoré dieťa v akom veku co robí? Ktoré sa kedy posadí, postaví, nápije samo, napapa samo, vycika, vykaka... KAZDE dieta je ine. A ja sa tu nepretekam s inými, ci moje dieta trhne aspoň nejaký zo slovenských rekordov. 🙈
Ja mam 31 rokov a ano boli uz jednorazove plidnky vtedy. Mama spomina ked sli somnou k lekarovi asi 2 mesacnou ze sak daju jednorazovu ved k lekarovi ideme a doktor ich zdrbal co to mam na sebe ze to je nie je zdrave normlne davat latkovu plienku na siroko. Mama tvrdi ze som bola hrozne babo prerebala dni a noci az pokial som sa neodplienkovala. Kto vie mozno ma niekde tlacila aldbo skrabala latkova plienka ale nikto to vtedy neriesil. Takze asi tak.
za mna hlavny rozdiel je v tom že maju pampersky a nie látkové ako dakedy čo zrovna najpríjemnejšie nebolo a tiež nechci vediet ako nás odučali v jasliach, ešte aj ráno sme mali šerbel na zadku ano boli sme skorej samostatnejšie lebo sme museli ale zrovna vychova a dril v jasliach škôlkach myslím nebolo to prave orechové pre deti
moja sestra mala do 3 rokov , teraz ma 35r .ja som ju zevraj predbehla...
Autistov , tiez ratas do tvojho kriteria?
Ale aby to bolo pre teba obohacujuce, pri autistoch je to beh na dlhu trat...
Vieš čo, ja som 2x skúsila odplienkovať staršiu (v roku a pol a v dvoch rokoch), vôbec to nešlo, tak sme sa vrátili k plienkam, mne to nevadilo, decku tiež nie a každému inému to môže byť jedno. O pár mesiacov na to sama dozrela a odplienkovala sa za jeden deň. Vo veľmi podobný scenár som dúfala aj u mladšej. A predstav si, že cez deň prestala mať plienku až keď mala 3 roky a 4 mesiace. A dôvod? V dvoch rokoch chytila blok z kakania, do dnes neviem prečo. Ver mi, nechceš decko, ktoré ani za svet nepustí, chodí po niekoľkých dňoch tak, že si nevie už sadnúť, lebo ju to tlačí. Raz som jej dala čípok, nepomohol a ostalo ešte horšie, odmietala kakať. Stolicu nemala vôbec tvrdú, keď ju už vykakala. Dokonca raz staršia doniesla zo škôlky nejaký črevný vírus, mladšia mala hnačky, aj to dokázala zadržať. Skúšali sme všetko, proste psychika nepustila. Keď mala 3 roky, začala pomaly púšťať aspoň po troške. Takže bola celý deň v plienke. Pritom s cikaním nikdy problém nebol. Dnes má 3 a pol roka a plienku dostáva pred spaním, niekde sa zašije a vykaká sa. Zvykne kakať aj počas spánku, takže áno, má ju aj na noc. Mne to nevadí, som šťastná, že decko aspoň takto dá zo seba von všetko čo treba a tebe to môže byť jedno. Nesúď, lebo nevieš, čo za tou plienkou je.

Zaujimavy postreh, tiez som si to tu vsimla, ze dieta ide do skolky a ma plienky.. Moje obe deti v 2 rokoch boli uplne bez aj v noci. Ale nesuhlasim, ze neboli bystrejsi..