icon

Majú dnešné deti dlhšie plienky kvôli výchove?

24. júl 2024

Ja nechcem nikoho súdiť ani moralizovať. Ale všímam si to často, že aj skoro 3 ročné deti nosia celý deň plienky a nepýtajú sa vôbec. Pričom sú to bystrejšie deti ako predchádzajúce generácie, aj veľkosťou väčšie, ale tie plienky majú dlho. Čím to je? Je to tá výchova čo teraz prevláda že kým dieťa samé niečo nechce nie je to a proste plienky idú dole až keď dieťa samo povie že ich nechce a že bude chodiť ma wc? Nemajú rodičia čas alebo dostatok trpezlovosti učiť dieťa bez plienok a ani nezačnú alebo to po pár dňoch vzdajú? Nejako im je to jedno a tie plienky proste vymenia? Ako mne to je jedno, len zase predsa sa v tej plienke pokožka parí, moč a také tiež nie je dobré na pokožku a nemyslím že je to dobré pre tie deti a v ich záujme že majú tak dlho plienky.

kikaaa444
24. júl 2024

Kamoškina mala ma3,5 roka a stále ma plienky . Mám na to síce svoj názor ale je to jej vec . Tá to argumentuje tým že bola zima ( vykúrene nemajú non stop ) všade koberce a fakt že by to bolo komplikovanejšie . Že to nechá na leto .. a hlavne chodí do škôlky kde môže mať plienku tak možno ani tým neni nútená to nejak riešiť. Mne skôr príde choré učiť na serblik 8-10 mesačne deti lebo aj také som zažila prišla ku mne kamoska s 10 mesačným dieťaťom a položila ho na serblik sedelo tam Asi pol hodinu kým sa nevycikalo že aby pochopilo že ma cikat tam kým moje skoro 2 ročne dieťa reálne ten serblik potrebovalo pretože sme boli v procese odplienlovania a už chápalo čo cikanie a kakanie je oproti tomu 10 mesačnému dieťaťu 🫣 ale ako hovoria kocky vyššie z deti vyrastú normálny ľudia absolútne to nebude mať žiaden dosah ma ich budúci život

mamatroch
24. júl 2024

Precitaj si svoju prvu vetu. Tou mal Tvoj prispevok koncit. Ked nechces sudit ani moralizovat, tak to nerob - a nie, ani jedno z mojich troch deti nemalo v 3 rokoch plienku, ale to, ze nejake dieta ma, este nerobi z jeho mamy horsiu mamu ako som ja alebo Ty 😉 ...poznala som aj chlapca, ktory sa v 12-tich rokoch este pocikaval a bystry bol az-az, zila som v tej rodine dva roky a ver tomu, ze rodicia sa starali... Nikdy nevies, co za tym je, tak nesud a nemoralizuj. Alebo ak Ti to tak velmi prekaza, pokojne sa nejakej kamaratke ci susede s 3-rocnym plienkacom ponukni, ze jej odplienkujes dieta, mozes pokojne aj od 6-tej striehnut na "nehody" a kludne aj do 17-tej. Teraz cez letne prazdniny by to vela mam, co musia v lete pracovat a idu si mozog vyklbit nad otazkou "kam s detmi", ocenilo. To by potvrdzovalo Tvoje tvrdenie, ze nechces sudit ani moralizovat... Neuvazovala si inak nad zmenou mena na Dobromila? 😂

anna_anicka83
24. júl 2024

Odplienkovanie je ako každý iný proces vo vývine dieťaťa. A každé dieťa má iný vek na dozretie. Ja som zažila ešte pri prvej z každej strany tie reči, že mám dávať na nočník dobreženie od 3 mesiacov. Nedávala som. Nevidela som v tom zmysel. Ja som im pred 2 rokmi čítala knižku o cikaní a sem-tam som posadila na nočník. A už som to nechala na dieťati. Jedno sa odplienkovalo za 3 dní, hneď aj na noc. Tretí sa sám začal pýtať robiť dede ako 20 mesačný (to som musela po nočník do pivnice a nakupovať slipy, lebo som to fakt nečakala). Ale na noc sme s plienkou skončili až o polroka nato. Paradoxne najviac to trvalo najstaršej, a to bola aj je nadpriemerne inteligentné dieťa. Tam sme to dali okolo 2 a pol roka. (tam bol ale problém nočník, jej sa bridilo doňho robiť potrebu, akonáhle sme dali redukciu, tak zo dňa na deň). A nikdy som na to nešla štýlom celodenného pýtania sa, posádzania, nechávania dieťaťa v mokrých veciach. Takže pohodlnosť mamiek to nie je, lebo ja som z tohto hľadiska potom tiež pohodlná a deti neboli do 3 rokov v plienkach😉

tamitamitami
24. júl 2024

Napríklad moju dcéru som odplienkovala keď mala cca 2 roky a 8 mesiacov (nepamätám si úplne presne).
Je veľmi šikovná a inteligentná ale keď sme skúšali skôr tak si nechcela sadnúť na wc a keď aj tak iba keď som ju posadila ja. Tak som to nechala tak, načo behať s handrou po byte a nahánať dieťa aby šlo na záchod? Skúsili sme o pár mesiacov a behom pár dní sa naučila krásne chodiť na záchod (už aj v noci).
Veď je vo finále úplne jedno či dieťa prestane nosiť plienky ako ročné, 2 ročné, 3 ročné. Ak to ide skôr je to super ak nie nič sa nedeje.

ptvw
24. júl 2024

Malý sa sám odplienkoval v 3 rokoch za 5 dní, na chate behal holý, cikal kade tade do trávy co by v byte nemohol a domov sme sa vrátili bez plienok a bez jednej jedinej nehody a pýtania sa ci mu treba, proste stiahne gate, sadne na nočník a urobí co ma a je vybavené....

oskvarka
24. júl 2024

Tak o trpezlivosti by som pomlcala... prave ze sa na deto islo dost agresivne bytkou a krikom vyhrazkami zahanbovanim.. to na vecsinu na male deti zabralo...ale nie na vsetky tiez mame v manzelovej rodine par zivych prikladov kde to dieta potiahlo takmer do troch rokov... ale bude nieco aj na tej uponahlanej dobe ze si rodicia na to nenajdu cas a je to pohodlnejsie..

autor
24. júl 2024

@fantaghiro21 ja len píšem, že proste každé dieťa má teraz tak dlho skoro a to ma prekvapuje. Jasné, že autistom nerátam a chápem že sú aj zdravé deti čo im to nejde a odplienkujú sa neskôr. Len mám pocit že je teraz trend, že sa maminky ani nesnažia a nechávajú to na dieťa kedy sa rozhodne samé. Ale ak im to tak vyhovuje ich vec.

zuzanockamt
24. júl 2024

@dominikamacakova Ja takú škôlku poznám. Chodili mi tam obe deti ( rozdiel 10 rokov). Klasická štátna škôlka.

annm81
24. júl 2024

3ročných detí s celodennými plienkami je veľmi málo. Iné to je s plienkami na spánok. Rozdiel oproti minulosti je ten, že po prvé, mnoho starších ľudí má skreslené sponienky a priraďuje ich k nesprávnemu času (to sú tie reči ako "moje deti pred 30 rokmi vedeli v roku plynule hovoriť"). A po druhé, dnešní rodicia a rodičia v minulosti majú inú definíciu slova "vedieť"- napr. kedysi sa za schopnosť sedenia považovalo to, že dieťa obložili vankúšmi, alebo že dieťaťu vzali plienky a nechali ho 5x denne ocikať oblečenie a koberec. Moje čoskoro trojročné dieťa má plienky na noc. V tomto veku ich malo aj moje staršie dieťa. Už ich dávno nemá a dokázali sme to bez toho, aby som musela 3x týždenne uprostred noci sprchovať dieťa a prezliekať posteľ.

tanyan
24. júl 2024

Kedysi deti aj skôr "sedeli" a až neskôr sa zistilo, že to dávanie sedieť nasilu nevplýva dobre na vývoj chrbtice a svalstva. Podobne to vidím aj pri násilnom odplienkovaní. Aktuálne sa viac rešpektuje dozretie dieťaťa a menej stresu pri vylučovaní by malo mať aj pozitívny vplyv na trávenie a vylučovanie neskôr.

janulka1802
24. júl 2024

Môj starší sa odplienkoval ako 2,5 ročný a mladší ako 1,5 ročný, ale tak že žiadne plienky na spánok, na noc a bez nehôd. Staršiemu to trvalo za mňa dlhšie aj mojou vinou. Mala som jednoducho tú plienku vziať ako mladšiemu. On nechcel sadnúť na nočník, tak som ho nenútila.

fantaghiro21
24. júl 2024

Nuz, ak ta taketo veci prekvapuju , a nenechaju spavat, tak musis to mat v živote tažke. Antidepresiva pomožu niekedy. Ale chapem,Potrebujes zase diskusiu, aby sa niekde aj o nesmrtelnosti chrusta diskutovalo

Ak mas deti, tak sa urcite ani nemuseli odplienkovat . Tie po porode urcite same odpochodovali na wc .
Otazne je, ci tie deti vobec mas,ak nie, tak sa zacnem ja zamyslat, ci ten najavcsi problem nie si ty...

viestta
24. júl 2024

Je to tym, ze dnesna vychova respektuje dieta a jeho vyvoj. To, ze teba pred 40 rokmi mama odplienkovala v roku neznamena, ze si bola na to odplienkovanie zrela. Vycvicili ta na to ako medveda v cirkuse.

petamich
24. júl 2024

Podla mna mas pravdu autorka, lepsi pristup bol rozhodne ten posadzat dieta, ktore nesedi na nocnik x krat za den, podopierat ho, len aby bolo odplienkovane do roka 🙂 to ze sa nikdy samo nevypytalo a bol to len pavlov podmieneny reflex (sedim, cikam) nikomu nevadilo, co tam po tom, ze zvierace nevies ovladat 😄

lonely66
Odpoveď bola odstránená
matullienka
24. júl 2024

@30katrusa40 tak ale do špeciálnej škôlky chodia deti so zdravotným znevýhodnením tak tam sa s tým asi počíta. Rovnako súkromná škôlka keď chce zarobiť nerieši či má alebo nemá dieťa plienky

dzejny656
24. júl 2024

Ja pridám svoju skusenost:
Moja dcéra prestala nosiť plienky tesne pred 3. narodeniny. Jasné, skúšala som to s ňou aj skôr. V okolí sme mali mamičky, ktorých deti boli odplienkované už pomaly od roka a pol t.j. dieťa buď každú polhodinu posadili na nocik a nocik so sebou nosili normálne aj v kočíku alebo sa dieťa 10x do dňa pocikalo a bežne ho za doobedie čo sme boli na ihrisku prezkliekli aj 3x. Ale hlavne ze dieťa už nemalo plienky 😅

U nás keď dcéra dozrela na odplienkovanie to vyzeralo tak, že:
- zrazu začala cikat menej často a vo väčšom objeme, normálne ako dospelý človek, ktorý aj 2-3 hodiny vydrží necikať
- vedome vedela zadrzat moč svalstvom t.j. bola nahá, uvedomila si že cika a že jej to steká po nohe, zadrzala moc a presunula sa na nočník, toto nebola schopná predtým urobiť pri tých neúspešných pokusoch o odplienkovanie
- keď dozrela a "sama" sa odplienkovala, nikdy sa vonku nepocikala, nikdy sme nenosili nočník ani 5 sád nahradnych veci
- rovnako to bolo s nočným odplienkovanim

Skrátka so mnou to nemalo absolútne nič spoločné a už vôbec nie s mojou lenivostou alebo snahou ju odplienkovat skor.

zorkahorka
24. júl 2024

Asi všetko dokopy, co si vymenovala

vreckovka2
24. júl 2024

Niekde som citala nedavno, ze keby sa kazdy staral sam o seba, bolo by o nas vsetkych postarane. Zabuda sa, ze uz vieme, ze kazde dieta je individualne. Kazde dieta dozrieva inak, ineho sa boji, lahsie/tazsie zvlada rozne zmeny, ma roznych rodicov s roznymi pristupmi. Fascinuje ma, kolko mame samozvanych odbornikov na odplienkovanie, odstavenie od dojcenia, odcumlikovanie, psychomotoricky vyvin, recovy vyvin. Ze sa ako dospelaci druhym nikdy nezavdacime som si uz zvykla, ale aby sme to prenasali este aj na deti?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
vreckovka2
24. júl 2024

@lonely66 a co ta na tom fascimuje? Ako tie deti fungovalu volakedy?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
barborachors
24. júl 2024

preto, aby dnesni pohodlni 40 rocni rodicia mohli sediet viac na mobile a mat v paži nejakú vychovu

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
24. júl 2024

@lonely66 asi tak. Z extrému do extrému. Ale o to mi ide, prečo proste neskúsia aspoň okolo dvoch rokov až dva a pol dlhšie ako deň? Hoci postupne, aj s nehodami. A máš tu vychválené dnešné plienky do nebies, že sú neviem aké super pohodlné a neviem, no napríklad takto v lete sa pokožka pod tým pariť musí, nie sú zo zázračného materiálu, nech si matky skúsia dať takto ked bude 35 stupňov a viac plienku pre dospelých a behajú v tom celý deň, že či je to pohodlné. A rovnako každý vie, ak ide na wc a je tam málo papiera (napríklad verejné wc) že ked tam ostanú zbytky niečoho je to nepríjemné, plienka dieťa neutrie, hoci absorvuje veľkú časť, ale nie vždy sa hned prebalí dieťa lebo nezbadá a tak a proste dráždi to pokožku tiež. Ako jasné, nie každé dieťa to zvládne, lebo má možno blok z nočníka/wc, nevie sa sústrediť, má ešte slabé zvierače a potom nik sa kvôli tomu neobesí, nechá sa plienka dlhšie, ale nechápem, prečo to neskúsia aspoň.

autor
24. júl 2024

@annm81 ja riešim plienky celý deň, na noc ak má dieťa hlboký spánok a nevydrží tak nevidím nič zlé dávať aj do vyššieho veku dieťaťa.

atinkaa
24. júl 2024

@autorka neviem uplne statistiky, ale ak beries do uvahy len nase realie, tak z cias socializmu, iny typ plienok, ktore nielen ze boli mokre a dietatu neprijemne, ale uz by 4rocnikovi jednoducho nestacili, vsetko by i tak pretieklo, teda bolo v zaujme, aby sedelo na nocniku a bola to starost a praca skoro celej rodiny ho tam ''dostat''.

Detto deti, ktore sli do skolok bezne skor - ved boli jasle, tak myslis, ze pri pocte 20deti by si chcela len prebalovat? Logicky bolo nevyhnutne ich to naucit, aj ked bol okolo toho velky stres a pre mnohe deti, to bola neprijemna skusenost, pretoze sa nad nimi hikalo, robili si aj dospeli posmesky, v zmysle, ze ty si este s plienkou a taka velka?....porovnavalo sa....pozri vedla na dievcatko...uz nema plienocku....a podobne. Neviem teda ci to bolo odplienkovanie ake by si chcela zazit, plus kopa deti, prave cez leto na dedine len tak bez plienky na holo, co dnes tiez nie je uplne videne a chcene, teda take boli podla mna a toho co som pocuvala realie a teraz trochu neurovedy do toho, dieta sa ma ucit v case, kedy sa samo zaujima, to ano dnes niektori rodicia neodhadnu, nemaju na to cas, alebo tomu davaju volny priebeh a najlepsi cas sa ''vytrati'', deje sa to aj pri uceni sa reci, kedy rodic zaneprazdneny internetom nestiha vnimat dieta plne - nevenuje mu plnu pozornost a tak sa dieta mnohe veci nenauci vtedy, ked je na to najlepsi cas. Teda ano, dnes aj taki rodicia su a myslim, ze boli aj vtedy, len sa tym nepochvalia, ze sa to ditko naucilo vlastne v jasliach, ze pri tom ani neboli alebo ze to zvladla babicka a oni ani nevedia aka drezura je za tym. A aj dnes su aj rodicia schopni navnimat svoje dieta, ktori vidia, kedy dieta odbehne a ''tlaci'' az zcervenie....alebo sa ''na chvilku vypne, vystrie'' alebo mozno ine este inak a tak vedia reagovat a postupne s dietatkom komunikovat o tom, ako na to, aby ho podporili, povzbudili. Su k tomu dnes aj knihy - rozne aj s roznou kvalitou ale su, teda ide to dnes mozno pomalsie no viac s respektom k dietatu a jeho potrebam ako k potrebam starajucej sa osoby.
Mne skor niekedy pride, ze deti maju plienocku, jednu extra dlho, naposledy vcera som videla chlapceka, ktoreho by som ja uz prebalila aspon tri krat, viselo mu to pod nozkami skoro po kolena a rodicia nic.

Teda vidim dnesnu dobu ako viac pestru, inak zorganizovanu ako v casoch kedy sa robilo vsetko presne sablonkovito, teda ked uz chces spomenut rodicov, ktori na deti nie su nastaveni a odplienkuvavaju neskoro, tak dnes mas aj takych, ktori su s detmi bez plienky cely cas alebo plienkuju bambusovymi - bavlnenymi....atd, moznosti je vela a kym je to v prospech dietata, tak ja som za tu pestrost rada. Pretoze nie kazda rodina, kazdy rodic alebo dokonca kazde dieta si moze dovolit vsetko. Je super, ze to moze byt v idealnom pripade dnes presne site na mieru dietatka aj rodiny. A dnes je to viac v prospech dietata a jeho vyvinovych moznosti, niekedy sa nerespektovali, rovnako ako posadzovanim dietata skoro a oblezit ho vankusmi alebo choditka a podobne techniky, ktore neboli uplne zdraviu prospesne.

la_dolce_vita
24. júl 2024

@dominikamacakova nieee, to som si vsimla az tu na MK, ja praveze nic take nepoznam, mam uz deti dospele, to bola ina doba.

oblecenie99
24. júl 2024

Prepánajána! Ja som asi divné, ale mne je tak u prdele, čo majú na sebe cudzie (rozumej nie moje) deti..
Nepoznám ani jedno dieťa, ktoré by malo extrémne dlho plienky, ak nepočítam teda deti s osobitnými potrebami. ALE! poznám plno dospelých ľudí, čo musia pred každým odchodom z domu sa ísť preventívne vyčúrať, lebo, lebo neviem čo by sa stalo, a to aj keď im netreba, aj keď boli na tej malej potrebe pol hodinu predtým. Kde to tak asi pramení?
Štandardne škôlky neberú neodplienkované deti, ak berú, tak je to ich problém.
Čo sa ináč považuje za odplienkovanie? Chcete mi povedať, že ročné dieťa si uvedomuje, čo robí? Že mu treba na potrebu?
Podľa mojej mamy som bola odplienkovaná v roku. Samozrejme. Posadila ma na nočník, strčila mi do ruky obrázkovú knižku a ja som zázrakom na tom nočníku obsedela. Kdežto jej vnuk na tom nočníku sedieť NECHCEL. Nevydržal, odchádzal, nechápal. A teraz čo? JE dieťa, ktoré si čúra pod seba, nepýta sa sám na potrebu, treba ho v kuse naháňať, pýtať sa, z prevencie dávať v rôznych časových intervaloch na nočník, chodiť za ním mopom, odplienkované?
Môj sa odplienkoval v dva a pol roku, a definitívne - teda tak, že sme ho nemuseli naháňať, pýtať sa, odsledovať, nedávať na noc, kedy sa už sám pýtal a vedel povedať, na akú potrebu ide, tesne pred tretími narodeninami. Len sa zamýšľam, ako to ovplyvnilo iné ženy, cudzie matky, že to musia analyzovať.

tanyan
24. júl 2024

@oblecenie99 Nielen to preventívne stresové "cik," ale poznám aj nemálo tých, ktorí musia ísť ráno doma na veľkú potrebu - nemôžu inde / inokedy. A ak sa náhodou nepodarí dodržať rituál / miesto / čas, tak majú pokazený deň aj všetci okolo v dôsledku nepohodlia a nervozity.