icon

Majú dnešné deti dlhšie plienky kvôli výchove?

24. júl 2024

Ja nechcem nikoho súdiť ani moralizovať. Ale všímam si to často, že aj skoro 3 ročné deti nosia celý deň plienky a nepýtajú sa vôbec. Pričom sú to bystrejšie deti ako predchádzajúce generácie, aj veľkosťou väčšie, ale tie plienky majú dlho. Čím to je? Je to tá výchova čo teraz prevláda že kým dieťa samé niečo nechce nie je to a proste plienky idú dole až keď dieťa samo povie že ich nechce a že bude chodiť ma wc? Nemajú rodičia čas alebo dostatok trpezlovosti učiť dieťa bez plienok a ani nezačnú alebo to po pár dňoch vzdajú? Nejako im je to jedno a tie plienky proste vymenia? Ako mne to je jedno, len zase predsa sa v tej plienke pokožka parí, moč a také tiež nie je dobré na pokožku a nemyslím že je to dobré pre tie deti a v ich záujme že majú tak dlho plienky.

kvadrinkaaa
24. júl 2024

Plienky do troch rokov je lenivosť rodičov.

annm81
24. júl 2024

Neviem, u nás v škôlkach plienky nie sú žiadny problém a nastupujúce deti okolo troch rokov zvyčajne v škôlke prebaľujú, ale všetko len na noc (vidim v kúpeľni, koľko detí má pridelený box s plienkami) Nepamätám si ale, aby som videla dieťa, ktoré tam má plienku počas dňa. Občas si také väčšie dieťa všimneme na ihrisku, ale žeby platilo, že skoro trojročné deti majú mimo spánku plienku, to nemám pocit - podľa mňa je to veľmi výnimočná situácia.

annm81
24. júl 2024

@annm81 * "na noc" mal byť samozrejme "na spánok".

earlgrey
24. júl 2024

Aké premudrelé ste niektoré 🤣🤣🤣 najlepšie by bolo, ak by sa každý staral o svoju kapustu, vtedy by bol svet oveľa krajší.

30katrusa40
24. júl 2024

@matullienka tak ale to sú snáď jedine škôlky kde berú deti s plienkami. Lebo bežné snáď ani jedna .

lenkakravcova
24. júl 2024

Moje zatiaľ dve deti v 1r a 9 mes nemali plienky na deň. V noci pili mlieko ešte do 2,5r takže na noc mali dovtedy pre istotu.
Najmladšia má teraz 1r a 7mes a ráno ide na nočník po zobudení, aj päť krát za deň, ale ešte to nevie vždy odhadnúť. Myslím že ten rok aj 9mes je taký ideál aspoň u mojich.

erika237
24. júl 2024

Nemam pocit ze by bolo v poslednej dobe prilis vela velkych deti s plienkami, na druhej strane nemozem byt brana ako platna vzorka, extra siroky okruh znamych s detmi nemam a po meste, centre a spol nepozeram po detoch. V skolke statnej nema ziadne dieta plienku a to su v triede u nas aj deti co este nemali 3. narodeniny.

Podla mna dieta dozrieva postupne a v istom veku je schopne pochopit, ze potrebuje ist na zachod. Poznam pripad ked ani nie 10 mesacne uz davaju na nocnik, mne to pride skoro, lebo ja osobne pochybujem, ze to dieta si uvedomuje, ze cika, kaka, ale nekomentujem, iba teraz a neriesim.

Ja som skusala dceru odplienkovat ked mala rok a pol a teda uspech nic moc, potom to slo uplne automaticky v 2,5 roku. Teraz mame zas problem, ze hoci si uvedomuje, ze potrebuje, tak nejde, lebo v skolke ona tiez drziava kym nejdu vsetci spolocne, ona je ticha a utiahnuta, nevypyta sa a radsej zdrziava, co je zle ale uz neviem ako inak na nu.

lucia245
24. júl 2024

Áno, dnešné deti majú dlho plienky a takmer všetky tie jednorazové.... Veľmi ekologické.

matullienka
24. júl 2024

@30katrusa40 preto som to napísala, lebo tiež nepoznám štátnu škôlku kde by vzali s plienkami

zuzanockamt
24. júl 2024

@matullienka Ja poznám 🙂

matullienka
24. júl 2024

@zuzanockamt u nás veru nie sú, čo mi je aj ľúto lebo niektoré matky naozaj nemôžu za to, že dieťatko je lenivajsie, pohodlnejšie a majú problém

30katrusa40
24. júl 2024

@zuzanockamt keď ma normálne celý deň plienku ? A kde prosím ?

tomcimka
24. júl 2024

Niekedy aj lenivosť rodičov. Ja som obe deti dávala na nočník, hneď ako vedeli sami sedieť. Dávala som ich s cieľom,aby si zvykli na nočník. Sedeli na nočníku a ja som ich prezliekala. Postupne sa naučili aké zázraky dokážu urobiť do nočníka. Mladší sa začal pytať na záchod,keď mal 11 mesiacov a odplienkovaný bol keď mal 1 rok.a 2 mesiace. Staršia sa tiež skoro pýtala no skrz toho,že som bola tehotná s mladším,tak som jej nechávala dlhšie plienky. Poznám veľa mamičiek v okolí,ktoré zacali dávať dieťa na nočník až keď dieťa malo 1,5r. až 2 roky . Teraz sa sťažujú,že im dieťa odmieta nočník. Moja známa ma 4 ročnú dcéru a stále nosí plienky, odmieta sadnúť na nočník. No ani sa nečudujem,keď s odplienkovaním začala až v dvoch rokoch.
Kedysi deti chodievali do jasieľ ako pol ročné a tam povinne dávali deti viackrát za deň na nočník. Takto sa deti veľmi rychlo odplienkovali.

vreckovka2
24. júl 2024

@lonely66 volakedy trhali zuby bez umrtvenia. Ti ludia to prezili a ziju nadalej. Volakedy boli dojcenecke ustavy, kde deti rezignovane lezali. Prezili to, ziju a aj sa zaradili do spolocnosti. Ako pises, doba, vyvin, posun vpred. Ano, ja by som bola tiez rada, ak by sme ludi s nejakou odchylkou/poruchou/postihnutim brali ako beznu sucast nasej spolocnosti. Ak by nemuseli byt oznacovani diagnozami, aby im v skole vysli v ustrety a upravili podmienky automaticky. Avsak obavam sa, ze ty si to takto nemyslela.
Ono poznam cloveka, co mal jedine stastie, ze mal uz v tej dobe moznost chodit k uzasnej psychologicke, ktora presne pomenovala, aky ma "problem" a pomohla mu v skole a v podstate aj doma. Inak by bol skoncil vo vtedajsej osobitnej skole (hoci tam vobec nepatril), VS by nikdy nevystudoval, a predpokladam, ze by sa len predieral zivotom. A to len preto, lebo vtedajsi skolsky system si s nim nevedel rady. A dovolim si tvrdit, ze tento skolsky sytem by nebol o nic lepsi, pokial by jeho rodicia nedrzali papier s diagnozou v ruke. Zial.

dominikamacakova
25. júl 2024

@30katrusa40 dobre, ale tak snáď sa autorka nevyvršuje na chorých deťoch, ktoré navštevujú špeciálnu škôlku

dominikamacakova
25. júl 2024

@zuzanockamt u nás majú maximálne podložky na postieľkach

pleja
25. júl 2024

Súhlasím s vyššie uvedeným komentárom - plienky do 3 rokov sú u väčšiny rodičov lenivosť. Väčšinou používajú jednorazové plienky ktoré zahodia (a vytvára sa tak odpad, ktorý sa x rokov nerozloží a ani sa nedá separovať). Keby používali látkové plienky a mali by ich prať tak by bolo aj menej "nedozretých" detí ktoré by ich rodičia odplienkovali o dosť skôr. Veľa rodičov v konečnom dôsledku donúti odplienkovať až škôlka kde neodplienkované dieťa nevezmú, ináč by sme tu mali omnoho viac "nedozretých detí". Áno, sú aj deti naozaj nevyzreté, a so zdravotnými znevýhodneniami, o tých nehovorím.

vreckovka2
25. júl 2024

Autorka, lenze ako vies, ze to ti rodicia neskusali xykrat? Pravdepodobne skusali. A takyto tlak vytvara akurat nervozitu u rodicov a ti prenasaju svoju nervozitu na deti a ide to este horsie. Zi a nechaj zit.

30katrusa40
25. júl 2024

@dominikamacakova by si sa divila čoho sú ľudia schopný. Dokáže im vadiť že mesto dá balíčky pre takéto deti na Mikuláša. Však je to z daní obyvateľov mesta a je to zbytočne aj tak to nechápu a podobne . Zažívam si to .

simona92101
25. júl 2024

Ja zase neuznavam a nechapem metody starych mam,kedy 6m babo podkladali vankusmi aby sedelo na serbli,a kedze sa odtial nevedelo dostat,tak tam sedelo aj hodinu pokym sa nevycikalo.toto pre mna nie je odplienkovanie,kedy necham dieta pol dna tronit na serbli,kedze logicky ak nevie chodit nevie sa odtial dostat a ani sa na ten nocnik nevie vypytat!dieta musi pochopit,ako a kedy sa na serbel pyta,musi vediet samo povedat,uvedomit si ten diskomfort s plnou plienkou.su deti sikovnejsie,aj take ktorym to dlho trva.nezaujimaju ma cudzie deti,neriesim kto kedtly ako dlho ma..btw,do ziadnej skolky ti nevezmu neodplienkovane 3r dieta

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
25. júl 2024

@vreckovka2 však sama to tu vidíš na odpovediach, štýl, "mne to nevadí, že má dieťa plienky, nebude ich mať vtedy ak sa samo posadí na wc a nebude chcieť nosiť plienky" A to ja práve nechápem, že prečo to neskúsia aspoň okolo 2 rokov, nepodarí sa, nie sú pokroky, skúsim v 2,5 roku, nepodarí sa, nechám na dieťa, kedy si to uvedomí. Však ako píšem vyššie, neobesí sa nik, ak to nepôjde a bude mať dieťa čo nosí plienky do troch rokov alebo 3,5 roka. S tým sa dá žiť. Ale nechápem proste, že ani nie je snaha skúsiť to.
@simona92101 nik tu nepíše o polročných deťoch, tam to samozrejme fungovať nemôže, ale okolo 2 rokov až 2,5 roka to u väčšiny detí ide ak rodič chce.

simona92101
25. júl 2024

Starsiu som zacala v 2 rokoch odplienkovavat,zacinalo leto,tak sme to chceli vyuzit.na prvy x sa nepodarilo,bohuzial zacala zadrziavat stolicu,mala priserne koliky,vyprazdnovanie s placom.kym sa neporiesil tento blok z kakania,odplienkovanie sme nachvilu stopli a skusili o cca 2 mesiace a uz to islo lepsie.kamaratka tolko na syna tlacila az dostal taky blok,ze mimo plienky sa nedokazal vykakat.cikanie v pohode do wc.museli riesit psychologa.preto pisem,ze nie vzdy je to o pohodlnosti rodica,ale tlacenie na pilu tiez nerobi dobrotu.

rivini
25. júl 2024

@lucy_ms u nas podobne. Kognitivne uz v 2 rokoch vedelo, kedy vylucuje. Sadnut na nocnik, WC redukciu ani za svet. Skusali sme VSEtKO, rozpravky, rolove hry, pesnicky, vsetko... Skoncilo to zadrziavanim stolice. Nemala som chut takto nastavenemu dietatu hovorit ze „teraz sa vykakaj, a az potom sa pojdeme hrat“, ako sa casto „odporuca“. Teraz v 2,5 roku chodi na nocnik, nosi ale aj plienku. Asi potrebuje viac casu. Kedysi boli deti odplienkovane v 2 rokoch, o tom, kolke z nich sa potom v 6 pomocovalo, sa uz hovori menej…

lucilaines
25. júl 2024

Autorka a ty ked vidis tie deti s plienkou co behaju po meste, tak sa pytas rodicov, ze ci uz skusili odplienkovat a ako sa im darilo? Ci ako si prisla na to, ze ani neskusili? Ja mam deti dve, obe uspesne odplienkovane pred nastupom do skolky a v okoli doslova desiatky deti v podobnom veku, pri ktoryh odplienkovani som bola viac ci menej pritomna. A mozem ti povedat, ze drviva vacsina deti, ktore su “odplienkovane” pred druhymi narodeninami, su deti, ktore rodicia davaju kazdu pol hodinu na nocnik, niekedy sa nahodou vycikaju, ked ich nedaju tak to pustia do gati, vypytat sa absolutne nevedia, von do kocika dostanu plienku, do autosedacky dostanu plienku, na nic dostanu plienku, ale su odplienkovane. Velka cas takychto deti z mojho okolia potom skor ci neskor si vyvinulo njaky problem s kakanim, ci uz zadrziavali stolicu, kakali len do plienky velmi dlho, nechceli kakat v skolke, plienku na nic mali do 4 rokov a podobne. Ja som pod tymto tlakom “leniva matka” tiez prveho syna podobne skusala odplienkovat uz od tych cca dvoch rokov. Mali sme pocikany cely byt, ja som bola na nervy, dietatu to bolo srdecne jedno, keby som ho nechala v mokrych nohaviciach aj dve hodiny. Skusala som opakovane, citila som sa ako posledna chudera, co od rodiny pocuvala preco dva a pol rocne dieta ma este plienku lebo sak my sme uz v roku nemali a “leniva matka”. Potom som si precitala skusenosti z ineho pristupu aj tu na Mk, vykaslala som sa na to a nechala to na syna. Ked mal dva roky a 8 mesiacov, tak jedneho dna zahlasil, ze plienku nechce. A bolo. V priebehu vikendu bol odplienkovany do auta, na noc, vsade, plienku sme uz nedali ani jednu jedinu a to vsetko tak asi s dvoma nehodami. Nemusela som sa ho pytat ci mu treba, nemusela som kukat na hodinky a kazdu pol hodinu ho sadat na serbel. S druhym synom som uz bola mudrejsia, videl brata, videl nas, absolutne nic som ho “neucila”, neskusala, netrenovala, neposadzala. Sem tam som sa spytala, ci este chce plienku alebo nocnik. V dvoch rokoch aj 2 mesiacoch plienku vyzliekol a bolo. Ziadna plienka na noc, do auta a podobne. Nehoda mozno raz za tyzden ked sa zabudol. Takze vsetci ti “nelenivi” rodicia, co posadzaju dieta, na nocnik od pol roka, ktore vie ledva o svete, a maju pocit jak ho to naucili, su mi fakt vtipni. Existuje mozno 1 dieta zo 100, ktore je realne schopne skor ako v 2 rokoch uvedomovat si potrebu, pytat sa na nocnik a nepocurat sa bez toho, aby ho tam rodic posadzal v caosvych intervaloch.

oblecenie99
25. júl 2024

Autorka, ale prečo si myslíš, že skôr neskúšajú? Ja neviem, asi žijem v čudnom matrixe, ale snáď ani nepoznám matku, ktorá by to proaktívne neriešila, práve naopak!

Extrémy typu "urobím z decka papierovo pomaly postihnutého, lebo mne sa nechce", čo sa píše vyššie, nepoznám, ani si to neviem dobre predstaviť, to ktorý súdny zdravý rodič z kategórie "nie som socka" dokáže urobiť? Práve naopak, väčšina rodičov je úzkostlivých a boja sa o deti a potenciálnych chorôb a porúch, či?

Každá jedna kamoška či známa/poloznáma riešila nočníkové peripetie, niektoré mali šikovnejšie deti, niektoré pomalšie, ale každá jedna to riešila naozaj včas od roka, rok a pol, dva, keď sa nedarilo, počkali si, skúšali znova, nečakali, že dieťa raz vstane, vykoná potrebu a voilá. A keď to išlo pomalšie či sa pridružili iné problémy, ako zadržiavanie moču či stolice, tak sa preto trápili a radili sa. Som úprimne zaskočená diskusiou, lebo naozaj že nie je bežným javom - ako sa tu podsúva - , aby zdravé deti pobehovali v troch!!! rokoch v plienkach a najmä nie je bežné, aby to bolo z dôvodu lenivosti rodičov, ktorí by to do takéhoto veku dieťaťa vôbec neriešili a neskúšali.
To sú také super témy, založí sa to v štýle JAAAAA nechcem súdiť, ALE!, podsunie sa nejaký extrém tak, akoby to bol úplne bežný jav, a ide sa ohovárať. Či plienky, či strava, či dojčenie.. dobré tak akurát na to, aby zúfalé ženy na materskej sa cítili ešte neschopnejšie.
Koho to môže úprimne trápiť, tak sú to učiteľky v škôlkach, kde ich nadriadení akceptujú prijatie aj neodplienkovaných detí, a to je tak všetko.

vreckovka2
25. júl 2024

@lonely66 Ak vies, ze su zle diagnostikovane deti a je to len vymysel rodicov, tak to treba riesit. Uz sa stalo, ze zatvorili poradnu, lebo davala diagnozy aj detom, ktore ich nemali. Ano, tiez som sa stretla s tym, ze prisli do poradne, kde sa im diagnoza nepacila. Tak odisli a isli do dalsej, kde im napisali to, co chceli oni. Avsak toto je chyba systemu a treba to riesit. Ak si toto dovoluju odbornici, tak je chyba v odbornikoch. Moze rodic prosikat a vyhrazat sa kolko chce.
Tlak vytvara to okolie na rodica. Na mna vytvarala takyto tlak svokra pravidelne od jedneho roku nasho dietata. Pri kazdom jednom stretnuti si neodpustila poznamku smerom k nocniku a plienkam. Nechcela/nevedela pochopit, ze nase dieta z viacerych objektivnych pricin (zdravotnych a s tym suviaci aj psychicky blok) na ten nocnik nechcelo. Rovnako aj moja mama, ale ta s tym zacala az neskor. Zbytocne som vysvetlovala. A som rada, ze si to prepojila s vyvinom reci. Pretoze to, ze ma dieta plienku ako 2,5 rocne je oznacovane ako lenivost rodicov. Ale to, ze dieta ako 3 rocne mnohokrat nevie povedat ani 10 slov je v poriadku a vsak sa rozkeca v skolke. A to prave preto, lebo podporit vyvin reci u dietata je omnoho tazsie a vyzaduje si to aj nieco nastudovat, ak to u dietata neide ako po masle. Avsak aj rodicia sme rozni. Beriem a tolerujem aj to, ze nie kazdy rodic dokaze poskytnut detom dostatok podnetov, aby sa rozvijalo ako potrebuje. Ked je aspon neskor ochotny riesit s odbornikmi - napriklad navstivim logopeda skor ako ma dieta 3 roky a poradim sa s nim ako dieta rozvijat. Podchytim tym aj pripadne "objektivne dovody" a poruchy u dietata. Ja som bola pripravena ist skrz plienky za psychologom po radu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená