icon

Majú dostatočný spánok?

lazarova08
20. jún 2011

Ahojte maminy, moje dcerky spinkaju dopoludni 09:00-11:00 a popoludni 12:00-14:00 je to podla vas dostatocne ked chodia spinkat okolo 20:00 a vstavaju o 06:00????

jarunka111
20. jún 2011

@lazarova08 a máš nejaký problém s tým? Málo či veľa? Ak sú detičky spokojné s im tento režim vyhovuje, tak je úplne zbytočné, čo povedia ostatní 😉 Ty to vieš predsa najlepšie 😀 A ver, že malinké spinkajú toľko, koľko potrebujú 😉

xlucia
20. jún 2011

@lazarova08 je to ok

heln
20. jún 2011

@lazarova08 myslím, že je to dosť, ale osobne poznám, 5 mesačné deti, ktoré spali oveľa viac cez deň. takže nech si pospia keď im treba, ak nepotrebujú, nech nespia. v tomto veku je to ešte na nich. 🙂 najlepšie vedia, či treba alebo nie.

janka2345
20. jún 2011

@lazarova08 nato,že maju 5 mesiacov spinkaju ukažkovo 🙂 moja mala bude mať za tri dni 2 mesiace a vobec nechce spať 😒 ani doma ani na vonku,ale hadam sa to časom zlepši 🙂

lazarova08
autor
20. jún 2011

@jarunka111 ahoj, mam len taký problém že dievčatá do 5mes. mi spinkali o 2-3 hodinky dlhšie cez deň. Preto som sa opýtala či je to v poriadku. A čo som sa pýtala kamarátok mi povedali že to nie je veľmi v poriadku.

kingstonka
20. jún 2011

spia viac ako moj 6 mesacny syn

jarunka111
20. jún 2011

@lazarova08 asi ťa nepoteším, ale niektoré deti, možno aj väčšina, spinkajú stále menej. Čím sú staršie, tým sa spánok nielen skracuje, ale ja mení 😉 A preto si nemyslím, že to nie je veľmi v poriadku 😒 Každá kamarátka ti povedala možno podľa svojho dieťaťa, a to je len dôkaz toho, že všetky deti sú jedinečné individuá a preto u jednej je to tak a u druhej opačne. Netreba porovnávať a očakávať, že mnohé deti spia takto, tak prečo moje nie?
Tvoje deti napr. podľa mňa a mojich skúseností spia nadpriemerne 😀 Prečo? Môj malý nespachtoš spával 2x20-30min 😖 To bola iná sila ti poviem!
Teš sa, že sú detičky spokojné a ver im, veď sa chcú už aj niečo naučiť a poobzerať po svete, nielen spať ako novorodenci 😀 😀 😀

benne
20. jún 2011

@lazarova08 sú potom mrzuté, trú si očká, plaču bez príčiny? ak nie, je to všetko ok.. netreba sa riadiť tabuľkou, koľko by mali spať, ale ako sa cítia.. a kedže to nepovedia, tak tou plačlivostou a pod...

martuska75
20. jún 2011

@lazarova08 Podľa mňa sú to ukážkové "bambulky-spachtulky" tak sa teš. 😉 A ak im to tak vyhovuje tak je to super, nie? Moja staršia v takom veku spala tak max 2x po 30-45 min aj to som ju musela vždy aspoň hodinu uspávať. 😝 S touto druhou malou je to už lepšie - spinká tiež tak zhruba ako tie tvoje, len to nechcem zakríknuť. 🙂

layla84
15. júl 2011

Ahoj, či majú dostatok spánku, zistíš nasledovne - iba a len ty. Denné spánky mi prídu ako z učebnice - ukážkové - s tými si starosti nerob, ale nepíšeš nič o nočnom spánku - či je dostatočný aj ten, závisí na viacerých ukazovateľoch, odsleduj si ich.
vlastne to už napísala @benne
To sa celkovo nedá kvantifikovať počtom hodín. Máme síce nejaké orientačné priemerné množstvo prespatých hodín pre istý vek, ale to sa líši od dieťaťa k dieťaťu. Ty jediná môžeš zistiť či ti dieťa spí dosť a či mu to stačí - a to podľa toho ako sa počas dňa správa, či je v pohode, či nevyzerá byť unavené, umrnčané, netrie si oči, nezíva, vie sa samo pohrať, nemá prílišné emocionálne výkyvy, či je večer schopné vpohode zaspať alebo mu to trvá viac ako pol hodinu či niekoľko hodín, či sa v noci pričasto nebudí, či vstáva usmiate alebo s plačom (z denných spánkov i ráno) a podobne.
To sú všetko príznaky únavy a nedostatku spánku. Je ich ešte viac, ale tieto bývajú časté. Je dobré všímať si najmä kritický čas medzi 16.00 a 17.00 - ak je vtedy dieťa schopné pokojne, pekne sa hrať, sústrediť sa na jednu vec, ak je psychicky v pohode, bdelé a čulé, zdravo aktívne a so záujmom o veci, nemrnčí, nezíva, nevyzerá unavene alebo nespokojne... tak má spánku dostatok, nezávisle na tom, koľko presne hodín spí. Počas dňa by jednoducho dieťa nikdy nemalo vyzerať unavene, nedospato, podráždene, a večer to býva najokatejšie, vtedy si to najskôr všimneš, že mu spánok chýba... večerná nervozita a podráždenosť bývajú najčastejšie ukazovatele... plus, ak registruješ nejaké problémy so spánkom v noci alebo cez deň (cez deň nie je tvoj prípad, tam to máte krásne, o noci nepíšeš, tak neviem), tiež to býva znak nahromadenej únavy - tým myslím pričasté nočné budenie, budenie sa s plačom, problém so zaspávaním, priskoré vstávanie (to nie je tvoj prípad, 6.00ráno je super ideálny čas pre tento vek).
viac na www.weissbluthmetoda.wordpress.com

zebra41
16. júl 2011

podla mna je to super. moj maly spi v noci od 19 do 6 a cez den 5-6krat po 30min 😀 proste kazde dieta je ine. a hlavne pri dvojickach je super,ze spia v rovnaky cas 🙂 ak nie su unavene, podrazdene,tak by som to neriesila.