icon

"Malý Monk"

20. nov 2022

Mám syna, má necelých 5 rokov, je to obyčajné, bežné dieťa. Starosti mi trochu robí to ako si lipne na svojich veciach a Tom aby boli v poroadku.Napríklad domaľuje si a musím mu všetky pastelky zastrúhať aby boli špicaté. Ak má z niečoho sériu tak bože ochraňuj ak sa jedna z tých vecí stratí či poškodí. Hračky si upratuje tak, že ich triedi. Na autá má jednu škatuľu, na dinosaur druhú, osobitne puzzle, neexistuje aby bolo auto v nesprávnej krabici a pod.. človek by si povedal, že je to normálne,len je opatrný a stráži si svoje veci, lenže to často zachádza do extrémov. Dnes boli u nás na návšteve kamarátka so synom. Na začiatku môj syn vysvetlil tomu druhému s ktorými hračkami nechce aby sa hral ( má také ktorých sa iné deti chytať nesmú ), potom sa chvíľu hrali v izbe, my sme boli v kuchyni. Môj syn sa prišiel najesť kamoš zostal v izbe sám a zatiaľ mu rozobral všetko lego na jednu veľkú kopu ( syn to mal potriedené a poskladané-sklada len podľa návodov .). Môj keď to zbadal začal cirkus. Rev obrovský až červenel, nešiel sa vôbec upokojiť , návšteva musela odísť a, ja som syna uvrešťaneho musela poslať k otcovi a ja tu už 3 hodiny triedim to blbé lego aby bola každá kocka v správnej krabici. Ex volal,povedal, že už sa upokojil ,ale stále keď si spomenie tak pustí plač , že má pokazené lego . Toto sa mi už nepáči. Už sme mali xy rozhovorov na tému "sú to len veci" , ale to nikam nevedie. Deje sa niečo takéto ešte u niekoho? O chvíľu mu pribudne súrodenec a ja si neviem predstaviť ako ideme fungovať , to tu budú každý deň hysáky lebo mladšie niečo zapatroší, zničí...

Strana
z2
heleninamama
20. nov 2022

Nechápem, prečo by malo mať dieťa hneď diagnózu, keď robí niečo inak ako väčšina. Viem, že dnes je doba, keď sa s každou kravinou beží k psychológovi a deťom sa dávajú diagnózy pri prvom náznaku problému.
Pritom, priamo tu na MK je jedna fanatička, ktorá sa "preslávila" skladaním handier pre deti a upratovaním skriniek a mnohé ženy ju žerú a sledujú. Všetci by mali ísť k psychológovi - nie je predsa normálne tomuto pripisovať dôležitosť a mrhať takto časom. Alebo Márie Kondo - tá by mala chodiť na sedenia kvôli OCD denne. Veď tá rieši aj to v akom uhle zložiť správne spodné prádlo. 😂 Chlapec sa zachoval normálne - zničili mu jeho poklady, tak vybuchol. Keby môjmu mužovi niekto oškrel jeho Volvo, asi ho rovno zabije. A inak je to normálny a pohodový chlapík.
Mňa by skôr zaujímalo to druhé decko - ten má akú diagnózu? Toho prečo nikto nerieši? Bol na návšteve, bol synom upozornený, čo nemá s jeho hračkami robiť a predsa mu to lego rozobral. To sa zdá všetkým normálne správanie? Podľa mňa to je zákerný malý zasran a urobil to zámerne. 😂

heln
20. nov 2022

ahoj, precitala som diskusiu, z precitaneho tazko takto urcovat, moze to byt ocd, moze byt asperger, moze byt nadpriemerne inteligentny, alebo uplne obycajny s neobycajnou zalubou v poriadku. chapem, ze situacia s legom musela byt narocna, ale kym si nechodi 100 krat za den umyvat ruky pred bacilmi, a nerobi stereotypne cinnosti kym nieco urobi, napriklad tri krat zaklopat, tak by som sa neznepokojovala. ak som dobre pochopila, tak mate s exom striedavku, resp. zije v dvoch domacnostiach, mozno len potrebuje mat usporiadany zivot a preto to takto prejavuje. zvazila by som navstevu terapeuta, ale za ucelom toho, ako predchadzat tymto situaciam, naucit ho aby si vsetko co nechce aby mu chytali odkladal z dosahu.

autor
20. nov 2022

@heln nie , nemáme striedavku, malý trávi u otca väčšinou víkendy, ale toto sa prejavovalo už od roka a to sme žili spolu ... Tie stereotypné činnosti, či umývanie rúk u nás nie je. To aj psychologička povedala, že len toto nie je znak ocd, že tam by museli byť aj iné prejavy .

alexas56
20. nov 2022

Ja keď som bola malá mala som všetky hračky potriedene ani jednu hračku som nezničila. Moja maminka ich doteraz má uložené (vraj pre moje deti:D) a všetky vyzerajú ako nové. Taktiež som mala krabice v jednej boli barbie, v druhej oblečenie pre barbie, topánky, plyšáky..všetko malo svoje miesto. Každý večer som všetky hračky vybrala, utrela handričkou a zase naspäť uložila..plyšáky som mala zoradené úplne zaradom (tiež sa ich nikto chytiť nemohol..) dodnes si pamätám ako som dostala jednu opicu, ktorá mala mašlu a prišla návšteva so synom a ten chlapec jej tu mašľu rozviazal...začala som neskutočne plakať, rodičia tu mašľu zaviazali a ja som stále tvrdila, že není zaviazaná tak ako predtým..dodnes si pamätám, že som dostala riadne vykričané...neskôr k nám prišli sesternice..v mojej izbe bolo všetko naporiadku, žiadny neporiadok, nič zničené, všetky hračky mali svoje miesto..išla som sa najesť zatiaľ čo sa sesternice hrali v izbe..Keď som sa vrátila všetko bolo porozhadzované..začala som veľmi kričať, plakať....a potom to nejako zázračne prešlo...dodnes som síce poriadku milovná, keď prídem domov topánky dám do vane a ihneď očistím, zabalím do ochranného obalu...ale topánky si kupujem vždy drahšie a tak si ich aj šetrím.. no k tomu detstvu..somnou nikto nebol u psychiatra...ale u tvojho to môže byť samozrejme iné..

danieli
20. nov 2022

Nehladala by som diagnozu, moze to byt jeho povahova crta a vo veku 5 rokov ma uplne pravo na emocionalny vybuch, emocie sa stale vyvijaju, on este nedokaze uplne kontrolovat emocie, obcas aj dospely clovek emocionalne vyleti, myslim si, ze z toho vyrastie, navyse ked chlapcek na navsteve vedel, ze to nema robit? Ak by sa mi navsteva napriek upozorneniu hrabala v mojich sukromnych veciach, asi by som tiez vysumela🙄

lilke
20. nov 2022

Známych chlapec ešte ako prvostupniar musel mať všetko v kominkoch, všetko na svojom mieste, určité stereotypné postupy sa nesmeli zmeniť,... lebo bol na prášky. Inak veľmi inteligentný chalanisko. Na 2.st. sa to začalo lámať, no zmysel pre detail a poriadkumilovnost mu ostali. Vyštudoval vysokú elektrotechnicku, je normálny, systemovost využíva v práci i pri majstrovani, veľmi zručný.
Nemusí to byť hneď diagnóza. 🙂

mimi3008
21. nov 2022

Akoby som citala o sebe, az na ten plac...od mala som mala vsetko vzdy roztriedene, zoradene, ulozene. Ked som nebola doma a nahodou mi niekto v izbe prelozil, resp.otocil hoc aj malu vec na policke, uz som sa pytala, kto bol v mojej izbe. Doteraz, ked upratujem detom hracky, nie som spokojna, ked su pomiesane v boxoch, vrecuskach. Vsetko ma svoje miesto, priehradku...lego, auta, paw patrol figurky, zvieratka, hrkalky...Vzdy som bola dost puntickar a Monk, ale deti - dvaja velmi zivi chlapci, ma z toho vyliecili, lebo uz na mnoho veci mi neostane cas a energia. Inak som celkom normalna😅Podla mna je fajn, ze to tak syn chce mat, horsia je ta reakcia, ked to tak nie je...

elenita
21. nov 2022

Nieco podobne mame v rodine, nediagnostikovane, ta osoba je uz dospela, podla mna cisty Asperger, mozno pridruzena OCD. Dieta danej osoby uz je diagnostikovane, ma aspergera. Tiez musi mat vsetko svoj presny obal, ak boli papuce v jednej igelitke, nemozu sa uz dat do inej, a pod...zivot s nimi je velmi narocny...

Strana
z2