icon

"Malý Monk"

20. nov 2022

Mám syna, má necelých 5 rokov, je to obyčajné, bežné dieťa. Starosti mi trochu robí to ako si lipne na svojich veciach a Tom aby boli v poroadku.Napríklad domaľuje si a musím mu všetky pastelky zastrúhať aby boli špicaté. Ak má z niečoho sériu tak bože ochraňuj ak sa jedna z tých vecí stratí či poškodí. Hračky si upratuje tak, že ich triedi. Na autá má jednu škatuľu, na dinosaur druhú, osobitne puzzle, neexistuje aby bolo auto v nesprávnej krabici a pod.. človek by si povedal, že je to normálne,len je opatrný a stráži si svoje veci, lenže to často zachádza do extrémov. Dnes boli u nás na návšteve kamarátka so synom. Na začiatku môj syn vysvetlil tomu druhému s ktorými hračkami nechce aby sa hral ( má také ktorých sa iné deti chytať nesmú ), potom sa chvíľu hrali v izbe, my sme boli v kuchyni. Môj syn sa prišiel najesť kamoš zostal v izbe sám a zatiaľ mu rozobral všetko lego na jednu veľkú kopu ( syn to mal potriedené a poskladané-sklada len podľa návodov .). Môj keď to zbadal začal cirkus. Rev obrovský až červenel, nešiel sa vôbec upokojiť , návšteva musela odísť a, ja som syna uvrešťaneho musela poslať k otcovi a ja tu už 3 hodiny triedim to blbé lego aby bola každá kocka v správnej krabici. Ex volal,povedal, že už sa upokojil ,ale stále keď si spomenie tak pustí plač , že má pokazené lego . Toto sa mi už nepáči. Už sme mali xy rozhovorov na tému "sú to len veci" , ale to nikam nevedie. Deje sa niečo takéto ešte u niekoho? O chvíľu mu pribudne súrodenec a ja si neviem predstaviť ako ideme fungovať , to tu budú každý deň hysáky lebo mladšie niečo zapatroší, zničí...

Strana
z2
doriiis
20. nov 2022

A ty si sa doteraz na túto jeho diagnózu iba nemo prizerala?

0silvia0
20. nov 2022

U ziadneho dietata som toto nevidela, nezazilla, nepocula o tom. Aj si to uz s niekym konzultovala?

kacena4
20. nov 2022

z tohto sa tazko nieco vydedukuje... moze aj nemusi to nic znamenat. ak mate problem ktory vam narusa denne aktivity navstiv psychiatra, ktory moze zhodnotit jeho celkovy stav a zistit ci tam nejaka diagnoza je alebo nie je a aka (psycholog ti toto nespravi) hlavne sa pripravne na skolu a aby v nej dokazal aj napriek svojej inakosti fungovat

veronika3110
20. nov 2022

Tak Monk trpel OCD - obscedantno-kompulzivna porucha.. a môže sa objavovať aj u deti

https://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby...

mikadooo
20. nov 2022

Fuhaaa sila😱. Určite by som to spomenula u pediatra. Ešte by som sa pýtala exa, nech sa opýta svojej mamy, či náhodou nebol také dieťa a prípadne ty svojej mamy, či si taká nebola. Ak áno, tak kedy to vymizlo 🤷.

autor
20. nov 2022

@0silvia0 mali sme pár sedení u psychológa kvôli iným problém, pýtala som sa aj na toto , tvrdila, že je to v poriadku. Chce mať len veci pod kontrolou,je to v povahe..

@kacena4 on nemá problém fungovať v kolektíve. Teraz chodí normálne do škôlky,tam sa nič takéto nedeje lebo tam nemá svoje vlastné hračky .To len doma musí mať svoje veci na poriadku. Aktivity nám to nijak nenarúša pokiaľ sa nestane niečo ako toto s tým legom. Inak je fakt bežné dieťa.

monillia
20. nov 2022

Polovica môjho monkovskeho bytia zaplesala ake úžasné dieťa čo si takto triedi hračky. Racio dva vraví urychlene smer psychológ/psychiater je tam nabeh na diagnózu

0silvia0
20. nov 2022

Skus to konzultovat este raz, kym maly surodenec vyrastie, budete mat cca rok pokoj, ale potom to bude asi dost konfliktne.

1mina
20. nov 2022

Moze, nemusi byt. Mozno to ma len v povaje takto prehnane, moze to byt aj nejaka dg. Ine veci na nom nepozorujete ? Inak hej je pravda ze obyc. psycholog taketo veci neodhali

monillia
20. nov 2022

@autor nevsimla som si tvoju reakciu, že psychológ už bol ,na tvojom mieste skúsim iného a možno aj toho psychiatra. Radšej zbytočné ako potom ľutovať

heleninamama
20. nov 2022

Syn - prvák je rovnaký, svoje hračky má roztriedené a všetky majú svoje miesto. Beda, ak mu ich niekto prehádže alebo uprace inak. Má krabice plné lega dupla, obyčajného, city, HP... rôzne autíčka, veľkú zbierku Transformerov, ale napr. do školy ich nikdy nevezme, aby mu ich niekto nezničil. Čo má fascinuje, on si pamätá nielen všetko, čo má, ale aj to, kedy a od koho tie veci dostal. Poriadok má aj vo veciach do školy, ak sa niečo zničí, hneď pýta nové (ceruzka, obal...) Inak je normálny a veľmi šikovný. Dcéra bola kedysi rovnaká. Svojho času mala v obývačke porozkladaných vyše 100 Barbín (nepreháňam, má ich odložené), boli uložené podľa odtieňov šiat, farby vlasov a systému, ktorý poznala len ona. Keď som pri upratovaní niektoré omylom prehodila, zbadala to už od dverí a revala ako besná. Dnes je pubertáčka, bordelárka, ešte aj skriňu jej musím upratovať. 😂 Ale napr. spomenuté Barbie, Monster High bábiky, LOL... máme odložené - nezniesla byich niekomu dať, dokonca ani predať. Je to vraj jej detstvo.

autor
20. nov 2022

@1mina iné veci nepozorujeme ani my, ani v škôlke si nik nič nezvyčajné nevšimli. Ako píšem, inak je bežné dieťa .

@heleninamama áno hračky sa z domu nevynášajú lebo čo ak sa stratia alebo ich niekto zničí. Ak náhodou niečo so sebou berie, tak to stráži ako oko v hlave. Dokonca si neprenáša ani hračky medzi domácnosťami ( u mňa má svoje a u otca svoje).

natikasim
20. nov 2022

Ahoj my doma bezne syna volame Monk ked to na neho pride. A presne uplne bezne dieťa no sdu situacie ked reaguje svojsky. Nemyslim ze je to diagnóza resoektujem jeho povahu a viem ze z toho vyrastie mam 2 deti. Moj urobi scenu za hracku. Vie presne co vsetko doma ma a minule som vyhodila pokazene auticko a potom som ho vybetala zo smetiaku. Ma prehlad o mnozstve a o kazdom kuse dokonca aj o kolieskach. Dnes sme mu chceli kupit topanky nepodarilo. Mozno nabuduce. Nema rad zmeny vsetko musi prijat sam od seba neda sa nijako prehovorit co plati na ine deti na neho nie. Treba len vela trpezlivosti. Drzte sa.

1mina
20. nov 2022

Tak pokial to neovplyvnuje fungovanie bezneho dna atd by som neriesila, ked ovplyvnuje by som riesila 🙂

heleninamama
20. nov 2022

Tak ho rešpektuj, ak je inak bežný chlapec. Má proste svoje hračky rád a stará sa o ne. Ja mojim napr. tieto úchylky tolerujem. Majú svoje krabice, rôzne zbierky, tešia sa z toho... Keď sú doma, radšej sa toho nechytám. Upratujem tak, aby to nezbadali a nenútim ich veci nikomu dávať, požičiavať a pod. Oni časom z týchto zvláštností vyrastú.

belllinka
20. nov 2022

@heleninamama 100 barbin? To kazdy rok dostala 10 barbin?

elizabet173
20. nov 2022

môj bratranec má takého syna, presne toto v detstve robil, sestru do svojej izby nepustil, najmä keď boli v puberte, ona sa prejavovala ako typická pubertiačka, čiže veci pohádzané po izbe kade tade. Dbal veľmi aj na svoj výzor, dlho sa obzeral pred zrkadlom, kým vyšiel von. Vyrástol z neho normálny dospelý muž, vyštudoval VŠ, pracuje, športuje. Ale na tvojom mieste by som išla k inému psychológovi, nemusí to znamenať nič a môže. Najmä ti poradí, ako reagovať, keď sa stane niečo podobné, ako dnes.

miriam11
20. nov 2022

Môj syn si tiež triedi, ukladá vecí. Peračník a veci v taške ukážkove. Stôl vždy upratany, vie, kde si čo dal, nehľadá veci. Ovšem do takýchto extrémov ako tvoj syn s legom nejde. Je tretiak na ZŠ a žiadnu diagnózu nemá. Veľmi mu to myslí a tiež sme malí obavy,ci nie je nejak týmto smerom uhnuty. Nie je. Dcéra jeho pravý opak- bordelarka, on našťastie nemá tendenciu jej vecí upratovať. Na tvojom mieste by som ale zasla za psychológom. Držím palce,aby z toho len vyrástol.

marca12
20. nov 2022

Moj brat bol taky. Nie sice az taky extrem,ale tiez mal odmalicka uhladny poriadok,vsetko na svojom mieste. Dokonca,ked mal prist niekto na navstevu,prenho vzacne hracky si schoval 🤣 dodnes je pedant,ma ukazkovy poriadok,ale inak je normalny 🤣

liljana
20. nov 2022

...konecne chlap, co ma rad poriadok a ty ho chces poslat k dr. 🙂

monillia
20. nov 2022

@liljana 😂

vreckovka2
20. nov 2022

Moj manzel bol podobne dieta. V skole mu robili zle tak, ze mu posunuli peracnik. Chodil aj.k psychologicke, chodil tam velmi rad, lebo ho jedina chapala. Pre okolie posobil ako dieta s velmi narocnou povahou. Testy mu vtedy ukazali akurat to, ze je nadpriemerne inteligentny. Stale je velmi svojsky. Poriadok s osobnymi vecami ma vacsi ako ja a presne vie, kde co ma odlozene. Za to kupelnu podla neho staci umyt raz rocne. Mam aj odkonzultovanu diagnozu, ale nie je to pre nas zivot vobec podstatne 🙂.

heleninamama
20. nov 2022

@belllinka Mala ich vyše 100 a dostala ich medzi tretím až piatym rokom. Muž pracoval vtedy na týždňovkách a vždy v piatok večer ho čakala a on jej za to nosil Barbie, niekedy aj dve. A k tomu My little poníky. To mal takú úchylku a nedal si vysvetliť, že je to blbosť. A vtedy bola jedináčik. 😂

lyci
20. nov 2022

dokelu, asi som tiez monk. mam 40 a za to lego by som sa tiez rozplakala. tiez by som najradsej mala cely dom roztriedeny v skatuliach. ale nikto to nechce dodrziavat a ja furt len roznasam veci po dome na spravne miesto. nemyslim, ze to je na diagnozu, len sa mi to tak paci. doma sme vzdy mali strasny bordel, lebo privela veci a nedalo sa to nikam ulozit

sisika
20. nov 2022

Je krásne a správne,že rešpektujete jeho túžbu po poriadku,systéme. Nerobí to preto že chce robiť potiaže,ale preto,že je to pre neho dôležité.
Ak máš pochybonosti alebo obavy-kontaktuj odborníkov,oni majú na to metódy aby zistili ako to je.
Nezmení to na veci nič-ale aspoň budeš vedieť…

kittykat22
20. nov 2022

Neviem co to mas za psychologa ked ti nepovie, ze tvoj syn ma OCD - lebo to musi vediet. OCD nie je problem pokial synovi nebrani v beznom fungovani. Nabuduce to sprav tak, ze vonku budu len hracky ktore nesposobia pohromu. Lego a blbosti schovaj, zatvor, odloz a nechaj veci ktore syn vyberie. Nema zmysel ho hrotit - nerobi to pretoze sa nudi ale preto, lebo je tak nastaveny. Nebud smutna z toho, ze je "iny". Kazde dieta je plus minus ine - len v roznych smeroch. A hlavne si nenechaj hovorit, ako je divny alebo je s nim nieco zle. Lebo to nie je pravda.

guiseppinka
20. nov 2022

Ja sa ti vyjadrim len ku tomu legu... Akoze mne keby toto hoc aj dospelej niemto spravil, tak ho prizabijem... Lebo ked si vezmem kolko roboty je s jednym legom a tie biblie miesto manualov a niekto dojde a len tak to znici a este zmiesa x veci... Nase baby maju len par lego friends veci, ale davaju na to bacha... A ked nahodou prckovi nieco spadne a sa to rozbije a treba to zlozit znovu, tak uz maju nervy a je to pritom jedna mala vec... A to teda zrovna moc poriadkumilovne nie su, hlavne starsia🙄ale na veci si davaju pozor...

K ostatnemu neviem zaujat postoj. Su veci, v ktorych mam aj ja rada poriadok a system a ked nieco zacnem pouzivat, tak to nezmenim... Vsetko ma svoje miesto a mozem ist aj poslepiacky a viem, kde to najdem... Ale co mi je napr uplne u prdele, tak je to poriadok v aute... Su tam omrvinky, hracky pohadzane a kedze dlhe trasy davam s deckami casto, tak to nemienim upratovat a hlavne nie v zime...

marzuz89
20. nov 2022

Ja neviem.. Aj nas ma presne krabicu na kolajnice, krabicu na auticka, krabicu na lego, krabicu na tamto, toto. Ceruzky po kresleni vrati do stojanu, vsetko ma svoj poriadok. Necha aj neporiadok, jasne, je to dieta, ale ked upratuje/me, vsetko ma svoje vyhradne miesto a nic nemoze byt inak. Lebo sme ho tak naucili, sama si neviem predstavit, ze by mal legove kocky v krabici na auticka, akoze preco? 😁🙈
A keby som mala legove kocky rozdelene presne podla navodov a nejaky hulvat mi to zosype na jednu kopu, tiez by som sa hnevala. Len ako dospela by som do toho dala trochu ovladania sa. To 5 rocne dieta v takto pre neho dolezitej veci nedokaze, to je tak narocne pochopit, ze sa mu zrutil svet? Svet dolezity pre NEHO? Ja by som sa postavila pred navstevou na jeho stranu a chlaocovi vysvetlila, ze to bolo tak a tak rozdelene a prosim aby to uz nerobil. A urcite by som zrutene dieta neposielala otcovi. Ufff. Chlapec sa psychicky zrutil a miesto toho, aby u mamy nasiel utocisko, ho odvelila do kelu. Skus vnimat svet viac jeho ocami.
Ako prve mi napadlo OCD alebo Asperger, no ked nic ine (naozaj nic ine) vas neznepokojuje, ani v skolke, ani doma, moze to byt len silna crta osobnosti. Skusila by som pre istotu diagnostiku, no viac ako to chlapec potrebuje, aby si mu pomahala zvladat emocie a nie ho odoslala k otcovi, aby sa ukludnil. Prepac, ale to ma dostalo.

autor
20. nov 2022

@marzuz89 zrejme si nepochopila prečo bolo potrebné aby odišiel k otcovi. Pokiaľ by bol doma nebol by sa upokojil. Jemu sa nedá vysvetliť, že ja to "opravím, nájdem, kúpim" len to trochu potrvá on bude prepadať zúfalstvu kým to nebude tak ako to bolo . hocičo povieš, hocičo urobíš preto aby sa upokojil nezaberie to ak má "problém" na očiach. Ja som tu to lego potriedila kým bol preč,má 12 škatúľ v jednej je tak 500 dielov , takže si asi vieš predstaviť koľko to trvalo. Hneď ako to bolo vrátil sa späť, už je spokojný lebo lego je roztriedené. Ešte som mohla k otcovi poslať to lego, ale ten by sa na nejaké triedenie vybodol.

sszuzu8
20. nov 2022

Robia to aj dospelí a a podla mňa je to dobrý základ mat doma poriadneho chlapa! Neznesie neporiadok a všetko má svoje miesto. Kiežby moje dievčatá takto triedili veci a dbali na poriadok 😅 ja to mam takto v práci nedajboh aby dakto premiestnil veci inak. Našťastie moja kolegyňa je z rovnakého cesta a tak máme tip top poriadok na predajni a obe sme sa zhodli na rovnakých pravidlách a poriadku.

Strana
z2