"Malý Monk"
Mám syna, má necelých 5 rokov, je to obyčajné, bežné dieťa. Starosti mi trochu robí to ako si lipne na svojich veciach a Tom aby boli v poroadku.Napríklad domaľuje si a musím mu všetky pastelky zastrúhať aby boli špicaté. Ak má z niečoho sériu tak bože ochraňuj ak sa jedna z tých vecí stratí či poškodí. Hračky si upratuje tak, že ich triedi. Na autá má jednu škatuľu, na dinosaur druhú, osobitne puzzle, neexistuje aby bolo auto v nesprávnej krabici a pod.. človek by si povedal, že je to normálne,len je opatrný a stráži si svoje veci, lenže to často zachádza do extrémov. Dnes boli u nás na návšteve kamarátka so synom. Na začiatku môj syn vysvetlil tomu druhému s ktorými hračkami nechce aby sa hral ( má také ktorých sa iné deti chytať nesmú ), potom sa chvíľu hrali v izbe, my sme boli v kuchyni. Môj syn sa prišiel najesť kamoš zostal v izbe sám a zatiaľ mu rozobral všetko lego na jednu veľkú kopu ( syn to mal potriedené a poskladané-sklada len podľa návodov .). Môj keď to zbadal začal cirkus. Rev obrovský až červenel, nešiel sa vôbec upokojiť , návšteva musela odísť a, ja som syna uvrešťaneho musela poslať k otcovi a ja tu už 3 hodiny triedim to blbé lego aby bola každá kocka v správnej krabici. Ex volal,povedal, že už sa upokojil ,ale stále keď si spomenie tak pustí plač , že má pokazené lego . Toto sa mi už nepáči. Už sme mali xy rozhovorov na tému "sú to len veci" , ale to nikam nevedie. Deje sa niečo takéto ešte u niekoho? O chvíľu mu pribudne súrodenec a ja si neviem predstaviť ako ideme fungovať , to tu budú každý deň hysáky lebo mladšie niečo zapatroší, zničí...
ahoj, precitala som diskusiu, z precitaneho tazko takto urcovat, moze to byt ocd, moze byt asperger, moze byt nadpriemerne inteligentny, alebo uplne obycajny s neobycajnou zalubou v poriadku. chapem, ze situacia s legom musela byt narocna, ale kym si nechodi 100 krat za den umyvat ruky pred bacilmi, a nerobi stereotypne cinnosti kym nieco urobi, napriklad tri krat zaklopat, tak by som sa neznepokojovala. ak som dobre pochopila, tak mate s exom striedavku, resp. zije v dvoch domacnostiach, mozno len potrebuje mat usporiadany zivot a preto to takto prejavuje. zvazila by som navstevu terapeuta, ale za ucelom toho, ako predchadzat tymto situaciam, naucit ho aby si vsetko co nechce aby mu chytali odkladal z dosahu.
@heln nie , nemáme striedavku, malý trávi u otca väčšinou víkendy, ale toto sa prejavovalo už od roka a to sme žili spolu ... Tie stereotypné činnosti, či umývanie rúk u nás nie je. To aj psychologička povedala, že len toto nie je znak ocd, že tam by museli byť aj iné prejavy .
Ja keď som bola malá mala som všetky hračky potriedene ani jednu hračku som nezničila. Moja maminka ich doteraz má uložené (vraj pre moje deti:D) a všetky vyzerajú ako nové. Taktiež som mala krabice v jednej boli barbie, v druhej oblečenie pre barbie, topánky, plyšáky..všetko malo svoje miesto. Každý večer som všetky hračky vybrala, utrela handričkou a zase naspäť uložila..plyšáky som mala zoradené úplne zaradom (tiež sa ich nikto chytiť nemohol..) dodnes si pamätám ako som dostala jednu opicu, ktorá mala mašlu a prišla návšteva so synom a ten chlapec jej tu mašľu rozviazal...začala som neskutočne plakať, rodičia tu mašľu zaviazali a ja som stále tvrdila, že není zaviazaná tak ako predtým..dodnes si pamätám, že som dostala riadne vykričané...neskôr k nám prišli sesternice..v mojej izbe bolo všetko naporiadku, žiadny neporiadok, nič zničené, všetky hračky mali svoje miesto..išla som sa najesť zatiaľ čo sa sesternice hrali v izbe..Keď som sa vrátila všetko bolo porozhadzované..začala som veľmi kričať, plakať....a potom to nejako zázračne prešlo...dodnes som síce poriadku milovná, keď prídem domov topánky dám do vane a ihneď očistím, zabalím do ochranného obalu...ale topánky si kupujem vždy drahšie a tak si ich aj šetrím.. no k tomu detstvu..somnou nikto nebol u psychiatra...ale u tvojho to môže byť samozrejme iné..
Nehladala by som diagnozu, moze to byt jeho povahova crta a vo veku 5 rokov ma uplne pravo na emocionalny vybuch, emocie sa stale vyvijaju, on este nedokaze uplne kontrolovat emocie, obcas aj dospely clovek emocionalne vyleti, myslim si, ze z toho vyrastie, navyse ked chlapcek na navsteve vedel, ze to nema robit? Ak by sa mi navsteva napriek upozorneniu hrabala v mojich sukromnych veciach, asi by som tiez vysumela🙄
Známych chlapec ešte ako prvostupniar musel mať všetko v kominkoch, všetko na svojom mieste, určité stereotypné postupy sa nesmeli zmeniť,... lebo bol na prášky. Inak veľmi inteligentný chalanisko. Na 2.st. sa to začalo lámať, no zmysel pre detail a poriadkumilovnost mu ostali. Vyštudoval vysokú elektrotechnicku, je normálny, systemovost využíva v práci i pri majstrovani, veľmi zručný.
Nemusí to byť hneď diagnóza. 🙂
Akoby som citala o sebe, az na ten plac...od mala som mala vsetko vzdy roztriedene, zoradene, ulozene. Ked som nebola doma a nahodou mi niekto v izbe prelozil, resp.otocil hoc aj malu vec na policke, uz som sa pytala, kto bol v mojej izbe. Doteraz, ked upratujem detom hracky, nie som spokojna, ked su pomiesane v boxoch, vrecuskach. Vsetko ma svoje miesto, priehradku...lego, auta, paw patrol figurky, zvieratka, hrkalky...Vzdy som bola dost puntickar a Monk, ale deti - dvaja velmi zivi chlapci, ma z toho vyliecili, lebo uz na mnoho veci mi neostane cas a energia. Inak som celkom normalna😅Podla mna je fajn, ze to tak syn chce mat, horsia je ta reakcia, ked to tak nie je...
Nieco podobne mame v rodine, nediagnostikovane, ta osoba je uz dospela, podla mna cisty Asperger, mozno pridruzena OCD. Dieta danej osoby uz je diagnostikovane, ma aspergera. Tiez musi mat vsetko svoj presny obal, ak boli papuce v jednej igelitke, nemozu sa uz dat do inej, a pod...zivot s nimi je velmi narocny...

Nechápem, prečo by malo mať dieťa hneď diagnózu, keď robí niečo inak ako väčšina. Viem, že dnes je doba, keď sa s každou kravinou beží k psychológovi a deťom sa dávajú diagnózy pri prvom náznaku problému.
Pritom, priamo tu na MK je jedna fanatička, ktorá sa "preslávila" skladaním handier pre deti a upratovaním skriniek a mnohé ženy ju žerú a sledujú. Všetci by mali ísť k psychológovi - nie je predsa normálne tomuto pripisovať dôležitosť a mrhať takto časom. Alebo Márie Kondo - tá by mala chodiť na sedenia kvôli OCD denne. Veď tá rieši aj to v akom uhle zložiť správne spodné prádlo. 😂 Chlapec sa zachoval normálne - zničili mu jeho poklady, tak vybuchol. Keby môjmu mužovi niekto oškrel jeho Volvo, asi ho rovno zabije. A inak je to normálny a pohodový chlapík.
Mňa by skôr zaujímalo to druhé decko - ten má akú diagnózu? Toho prečo nikto nerieši? Bol na návšteve, bol synom upozornený, čo nemá s jeho hračkami robiť a predsa mu to lego rozobral. To sa zdá všetkým normálne správanie? Podľa mňa to je zákerný malý zasran a urobil to zámerne. 😂