icon

Mám 23 rokov a čakám tretie dieťa

wejka123
19. jún 2017

Dobry den mamicky...prisla som si sem po radu a zaroven psychicku podporu....mam 23 rokov a dve deticky....prvy syncek neplanovany cez antikoncepciu sa zadaril a zdravy teraz ma 3a pol roka.Druhy syncek planovany ma rok a pol a ma razstep chrbtice ale nastastie nieje imobilny....sice sa chodit este len uci lebo ma problemy s jedno nozkou ale snazi sa sikuliacik.....pred tyzdnom vsak sok.....neprisla ms tak som vedela ze je zle...robila som hned test a som treti krat tehotna opet neplanovane....tento krat to bol prasknuty kondom (antike som uz neverila) .....byvame v dvojizbovom byte a staram sa aj o choreho brata lebo rodicia mi obaja umreli tak je nas tu uz teraz vela.ke to obrovsky sok....som zasadne proti potratom a to male uz teraz lubim avsak bojim sa ako to budeme zvladat....je tu nejaka mamicka taka mlada ako ja a uz s troma.detickami alebo som sama? Bojim sa aj toho ze bude aj toto babetko chore lebo ked uz jedno s raztepom mam tak je velka pravdepodobnost ze aj druhe bude chore a to uz vazne nechcem zazit ....poradte mi prosim a podporte ma,pomozte sa mi rozhodnut...nedokazem na nic ine mysliet uz ...dakujem

mamutka
20. jún 2017

@marcipanovatorta myslis, ze to je sebeckost ludi, ked nemaju viac deti? Ti co maju vela deti su potom rovnako sebecki nie? Kto si robi deti preto, aby sa obetoval, nespal po nociach len preto, aby sa v krajine zvysila porodnost, aby mal kto robit na dochodky a pod.? Kazdy si robi deti preto, ze ich chce. Ked teda robi to co chce, tak je rovnako sebecky, ako ten co robi to co spominas vyssie.
Poznam dokonca zeny, ktore maju radsej dalsie dieta, len aby nemuseli hladat pracu.... ale navonok su super mnohodetna rodina, ved to je take pekne, nesebecke, obetave, ze?
BTW, ak dnes niekto povie, ze mu staci jedno dieta, je vysoko pravdepodobne, ze ma za sebou nejake potraty, zdravotne problemy, drahe umele oplodnenia, ktore nevysli a pod., kedze je doba aka je. Ale okoliu a cudzim ludom povie, ze im staci jedno. Lebo jednoducho nikoho nic nie je do tych bolestivých trapeni, ktorými si taki ludia presli. Pre okolie su ovsem sebecki karieristi....
jasne, ze su aj taki, co maju radsej drahu dovolenku, akoby mali dalsie dieta, ale nebude ich tak vela ako si myslis.
Napokon, svet je preludneny, vsimli sme si, ze? Tak hold treba slusne respektovat, ak sa niekto rozhodne, ze deti mat nebude, alebo ze ma z akehokolvek dovodu len jedno.
Nevidim dovod oznacovat ludi za sebeckých.

ostorha
20. jún 2017

@mamutka Keby sa dalo dam tisíc lajkov.Ja pred tym nez som porodila moju ,,len jednu ,,dceru som sedem rokov platila na Unicef a dobrého anjela finacne prispevky na deti ktore som v zivote nevidela a nenosila pod srdieckom a bla bla bla pretoze mam rada deti vseobecne ... vsetky deti je mi jedno akej su narodnosti a dokonca aj to ze nie su moje...

nyusika
20. jún 2017

@mamutka
@ostorha
pridavam sa, paradne napisane 🙂

matka - studentka s dvoma detni, z toho jedno lahko postihnute, tretie na ceste + dospely brat s hendikepom v dvojizbovom mestkom byte. manzel slabo zarabajuci, s exekuciou/zapis v registri neplaticov je pre mna nezodpovedne.
nie je to obetave, ako by mnohe napisali

libawet
20. jún 2017

@wejka123 rázštep chrbtice sa už dá zistiť počas tehotenstva a veľké rázštepy chrbtice bývajú väčšinou dôvodom na ukončenie tehotenstva.

anjelicek26
20. jún 2017

To ju fakt chcete poslat na potrat, len preto, ze je situacia taka, aka je? Deti sa rodia aj do omnoho horsich pomerov. Ved o par rokov to bude cele vyzerat inak. Ano musia najst ine byvanie - ale to sa zasa da. Brat skonci skolu a pevne verim, ze aj napriek handicepu si nieco najde, ved nie vsetky zamestnania vyzaduju manualne behacky, su aj kancelarske joby + vybavi si ciastocny invalidny, pri tom, co popisuje, narok na to urcite bude mat. Ak nenajde - ostane mozno pri detoch a do prace pojde ona... Muz sa bude musiet obracat, najst si lepsiu pracu, ano mozno zahranicie, ano mozno nejaku bokovku cez vikendy, ano budu musiet makat... ona rychlo dokoncit skolu... ale kde je vola, tam je aj cesta... hlavne, ze drzia ako rodina pokope. Stalo sa, je to ich dieta. @libawet razstep 1.stupna ma aj Max a absolvovali sme vsetky sona a aj kopu navyse a nikde to nevideli... nastastie ho to dnes absolutne neobmedzuje, len tam ma priehlbinku navyse a ma to trochu asymetricke, ale to musis riadne pozerat, aby si to videla.. Nie je razstep ako razstep..

sasa1310
20. jún 2017

@nyusika a to ešte koľko sa ich môže ďalších pritrafiť, dokým budú plodní

libawet
20. jún 2017

@anjelicek26 písala som VEĽKÉ rázštepy, och ľudia, aj čítajte, nielen viďte to svoje...a písala som jej to tak, že lekár jej na to odpovie, či má voliť potrat alebo nie - či tam vôbec nejaký rázštep bude....

sasa1310
20. jún 2017

@anjelicek26 no na Slovensku si robotu má problém nájsť aj zdravý mladý človek. Obzvlášť asi aj v tom meste, odkiaľ ona je. Nieto ešte s nejakým handicapom. Jasne, od 18ky bude mať nárok na invalidný. Ale ten býva v smiešnej sume.
O chvíľu bude treba byt odkúpiť, fajn...za čo?
2izbový byt so šiestimi ľuďmi z toho asi brat má jednu izbu, všakže? takže 1 izba = 5 ľudí.
K tomu exekúcie a kolotoč splátok, ktoré nevieme aké sú vysoké.
K tomu jedno choručké dieťatko, ktoré bude vyžadovať určité financie.
A samozrejme na ďalšie 3 roky ona odkázaná doma - bez príjmu.
Nehovoriac o psychike a strese o situácií teraz v tom byte, ktorú sama spomína.
No čo by si robila?
A si na Slovensku, nie v DE

anjelicek26
20. jún 2017

@sasa1310 ked ona s bratom skonci skolu, nic ich v tom meste drzat nebude... muz zarobi viac, brat si robotu najde. Mozu ist kamkolvek, aj do zahranicia. Nehovorim, ze to bude lahke. Ale potrat je strasny a definitivny zakrok, na ktory nie je dovod. Mne to srdce trha, ked take citam.

sasa1310
20. jún 2017

@anjelicek26 trošku naivné. Kde pôjdu? Pod most bývať?

kvetinka75
20. jún 2017

nečítala som všetky príspevky ale je aj iná možnosť ako dať si to dieťa vziať, čo tak adopcia? Viem že je to ťažké, ale je to jedna z možností ak by ste to nezvládali. A určite aj väčší byt ak na to máte. My sme síce tiež 5-ti bývali v dvojizbáku ale boli sme to všetci súrodenci, žiadny iní členovia rodiny. Držím palce

kvetinka75
20. jún 2017

@drobcek53 mňa tiež napadlo niečo takéto. Príliš veľa takých náhod. Ale asi stáva sa. No neviem.

libawet
20. jún 2017

@anjelicek26 ja nechcem byť za rýpavú, ale ak má dieťa vážnu zdravotnú vadu alebo ide o živote žene, takže u Teba ani tak potrat nie, áno ?

nyusika
20. jún 2017

@anjelicek26
preboha, jasne, ze ju nik neposiela na potrat.
potrat nevyriesi nic, ale antikoncepcia ano.

neverim rozpravkam o zlyhani HAK a o prasknutych kondomoch, toto vsetko je sanca jedna k 100.000, ze otehotnie

dorottka
20. jún 2017

@mamutka presne, presne si to opisala. Vychovat dieta chce naozaj vela obety, je to samozrejme zasluzna 'robota', o tom ziadne pochybnosti, ale ako vravis, rozhodnutie mat dieta je, nech sa to paci, komu ako chce, sebecke a z vlastnej vole a predovsetkym kvoli sebe. Snad mamicky tu nemaju svoje deti nezistne kvoli poteseniu mojho oka a tomu, aby trebars raz mne mal kto pracovat na moj dochodok a moje (nedajboze) operacie. Ide to samozrejme ruka v ruke s tym, ale nema to nic so samotnymi pohnutkami. Ak ich niekto chce, chce ich pre svoju radost, na tom nie je absolutne nic zle samozrejme, ale zasa nalejme si cisteho vina a nazyvajme veci pravymi menami.

anjelicek26
20. jún 2017

@libawet ked je to nezlucitelne zo zivotom dietata, ci matky, je to uplne ina kapitola. Ale toto je v 5.tyzdni pravdepodobne zdrave embryjko a ma ist prec kvoli tomu, ze rodicia nevedia zohnat vacsi byt alebo ma stryka s poskodenou nohou?
@sasa1310 preco naivne? Muz ma dve zdrave ruky a pracuje, ona bude casom tiez. Cynicke "pod most" je tu asi zbytocne... Tieto ich problemy su len docasne. O par rokov prehrmi a budu na to len spominat... my sme ako deti nevyrastali lepsie, 3 deti za 4 roky na 68m2 cele detstvo a vsetky tri sme vystudovali vysku a zijeme slusne, nemyslim, ze rodicia niekde spravili chybu. Lahke to urcite nebolo, ale zvladli to, uskromnit, zamakat. Ale to sa v dnesnej dobe nenosi bohuzial... chceme mat vsetko, dovolenky, auta, velke domy, nuz okreseme nie naroky na peniaze, ale pocet deti... mne to prijde postavene na hlavu. Suhlasit so mnou nemusis, vsak kazdy ma ine priority a je to ok.

dorottka
20. jún 2017

@anjelicek26 nie kazdy nema krdel deti len za to, ze chce dovolenky, auta a velke domy, to je taky nezmysel, ze az to boli. Niekto ich proste vela nechce, niekto hej, silou mocou je kvalitnejsi clovek ta matka, co ich ma co najviac? Osobne si vazim ludi, ktori uprimne povedia, ze nemaju k tomu az taky vztah, lebo ano, vsetci sme rozni, len mne pride postavene na hlavu ten trend, ze je automaticky nehodna matka ta, ktora si z deti neurobi bozstvo. Ked uz spominame na minulost, ani z nas si v tej dobe nerobil nikto, vratane rodicov, bozstvo a sme tu, zivi a zdravi. Chapem, co si chcela povedat a suhlasim maximalne, len ten protiargument (tie domy atd.) mi prisiel mimo.

alaguema
20. jún 2017

@mamutka nie celkom súhlasím. Ja osobne poznám viacero žien, ktoré chcú len jedno dieťa z čisto osobných dôvodov. Teda nie sú k tomu nijak nútené. Za sebecké to nepovažujem, je to ich vec, len podotýkam, že je určite veľa párov, ktoré ostali pri jednom dieťati z iných, ako zdravotných dôvodov. Aj tu raz bola podobná téma a ženy otvorene napísali, že sa na druhé necítia, alebo proste nechcú, aj keď môžu.
@wejka123 a tebe držím palce.

jankapo
20. jún 2017

No prvy rok sa prichodom babatka nezmeni nic, ak budes kojit...jedna postielka navyse, neviem aky velky je byt, ale nie je 2izbak ako 2izbak. Predpokladam ze veci pre babo proste podedia surodenci, minies akurat na plienky. Brat skonci skolu, povedzme sa zamestna niekde v pokladni...aj ked za slaby plat, ale aspon daco...vsetko lepsie ako sediet doma. Kolko ti treba do skoncenia skoly? Vedel by brat pomoct so starostlivostou o deti? Ja by som po roku babatka uvazovala na nejakom striedani sa, mozes ty brigadovat cez vikend niekde, kym sa tvoj brat a manzel postaraju o decka. Ak by ste fakt nevedeli vyjst...Nema brat kamosa, s ktorym by po skonceni skoly delil podnajom? Ja neviem, alternativ je vela, detaily uplne nepozname, ale 5 ludi v byte nie je dovod na potrat. Poznam rodinu s 8 clenmi v 3 izbaku...spokojni...uhol pohladu a trpezlivosti...O pat rokov sa budes pousmievat nad tymito riadkami a tesit zo svojich 3 deti. Verim tomu 😉

sasa1310
20. jún 2017

@anjelicek26 vidíš, zdravé ruky má jej muž (aj doteraz mal) aj pracuje a pritom exekúcie narobil.

anjelicek26
20. jún 2017

@sasa1310 jasne taketo hluposti z mladosti vedia riadne pritazit 😖

wejka123
autor
20. jún 2017

Znova hovorim financie niesu problem muz zaraba dostatocne na to aby sme vyzili...dovolenky pri mori sice nebudu ale mame co jest mame kde byvat aj ked nie vo svojom ale najomnom a vsetky jeho hlupe dlhy s mladosti sa platia a nieje ich az tolko vela ze by sme to splacali do konca zivota....ide o to ze ten zaznam tam bude 5rokov bez ohladu na to ze teraz sa to plati....neplatil to ked bol sam lebo bol hlupy a nezodpovedny a radsej si kupoval blbosti miesto splacania svojich poziciek ....teraz je uz uvedomely a vsetko sa poctivo splaca....nezijeme z ruky do ust...niekedy sa nam podari aj co to odlozit na sporenie synom a netrpia biedou....dokopy vsetci mame prijem 1300e a na stravu nam zostava dost ....hlavny problem je ten maly priestor....a to ze do podnajmu nas nezoberu s tromi detmi, kupit nemozme.lebo ma zaznam z mladosti v revistry a messky sa caka aj rok aj dva kym vymenia za vacssi a uz sme tu vrazili vela penazi do odkupnej casti najmu...cize je skoda ze za pet rokov ho mozme doodkupovat za par drobnych a my odtialtp odideme a niekto sem pride a dostane tento byt za malinke peniaze a tie co sme sem vrazili my nam uz nikto nevrati....skolu dorabam uz len rok takze akurat pred porodom a po porode by som mala maturovat ....skolu dorabam v bratislave sukromnu chodim tam len dva krat za polrok a ucim sa doma....

mamutka
20. jún 2017

@alaguema chapem, ale nie je na tom nič sebecke, mat jedno dieťa, ako to niekto písal. To by som ja mohla tvrdiť, ze zeny co majú štyri deti chcú len byť doma, do práce ani za nič a svoje dcéry vychovaju rovnako. Proste nonsens. Každý nech pre tie svoje deti robí čo najlepšie a ostatní nech sa nestaraju. Dúfam že zakladatelka to zvládne a jej muž pôjde niekam lepšie zarábať, nech to utiahnu.

sasa1310
20. jún 2017

@wejka123 keď financie nie sú problém, nedá mi potom....prečo máte exekúcie? a meškáte so splátkami?

sasa1310
20. jún 2017

@wejka123 inak na prvej strane si zúfalá, čo ako, aj s financiami a zrazu behom poldňa a dvoch strán už chodíš aj na súkromnú školu🙂 ešte aj v Bratislave. To ako stíhaš pri dvoch deťoch a popri bratovi ešte aj dochádzať z RK do BA?

wejka123
autor
20. jún 2017

@sasa1310 a ty citas poriadne?my so splatkami nemeskame ale muz meskal ked.bol sam preto je v registry a do sukromnej skoly dochadzam dva krat do polroka a vtedy je s detmi muz....a riesim financie.ohladom vacssieho bytu nie na vyzitie...citaj poriadne ked.potrebujes rypat stale

oli18
20. jún 2017

@wejka123 Moja rada znie, aby ste sa s mužom naštudovali niečo o chránenom pohlavnom styku. A potom sa tým riadili aj v praxi. Článkov, aj odborných, je na internete dosť. Lebo si myslím, že s manželom neviete, ako to robiť bez následkov, o čom svedčia tvoje dve neplánované tehotenstvá. Takže riešiť treba príčinu, nie dôsledky.

sasa1310
20. jún 2017

@wejka123 áno, čítam poriadne:
wejka123 AUTOR
otec deti normalne zije s nami ale bohuzial hypo nam nedaju lebo mal exekucie a jednu pozicku v banke uz mame tam sa mesaklo so splatkami tak sa neda refinancovat..

wejka123
autor
20. jún 2017

@sasa1310 este si to aj prekopirovalo a nevidis to? tam sa meskalo so splatkami nie ze sa meska bolo to cvhvilkove celkovo tri splatky ktore sa potom zaplatili naraz ale v registry sa zaznamenava aj chvilkove meskanie!!!!!!! a plus tie jeho stare dlhy tam su az na 5 rokov a tie sa splacaju podla dohodnutych splatok!!!! fakt nerozumiem preco sa snazis najst kazdu malu somarinu aby si ma zhovadila a pri tom ani nevies ci to co pises je vobec pravda!!!!

letnykvietok
20. jún 2017

@wejka123 chcem Ta v prvom rade podporit, ze pri dobrej voli sa da vsetko zvladnut. Pozorne som si citala Tvoje prve dva - tri prispevky, co sa mi zda, ze viacere nie. Hned si opisala situaciu a v prvom rade som z Tvojho prispevku vycitila, ze sa mate vsetci radi a spolu vychadzate a viem si predstavit, ze je to najma tym, ze ste tak skoro prisli s bratom o rodicov. A klobuk dolu, ze to spolu zvladate pretlct sa zivotom. Vsak ste obaja museli byt deti. Ze budes mat tretie dieta tak rychlo po sebe ano bude to narocne, ale neskor ocenis, ako deti budu mat k sebe blizko. Dievcata, ktore rypete, citali ste, ze napriek tomu, ze brat je hendikepovany, ale snazi sa sestre s detmi pomahat? Sama wejka napisala, ze financne pri skromnejsom vyziti su to schopni zvladnut. Ano byt vacsi sa pyta, ale vdaka Bohu aj za ten, co mate teraz. Deticky mas este male, tak tie 2 roky mozno viac este sa daju zvladnut a aj dovtedy sa situacia moze zmenit. Ano su rizika, ale to su aj pri zene, ktorej sa podari otehotniet po rokoch snazenia sa a vyskusala vsetky mozne aj nemozne metody, aby mala dieta...
Kazdopadne Ti drzim palce a prajem, aby ste to spolu vsetci zvladli.