Mám pocit, že moje dieťa sa trápi
Ahojte dievčatá,
Chcem sa trošku vyrozprávať a možno nájsť radu od mamičiek, ktoré si prešli niečím podobným.
Mám takmer 15mesačnú dcérku, ktorá je umrčané a nervózne dieťatko od svojich 4 a pol mesiaca, kedy sa začala takto prejavovať. Nonstop mrnčí a reve. Ja osobne si myslím, keď sa tak na ňu dívam, že to moje dievčatko sa trápi.
Trápi sa, lebo sa nevie vykakať.
Trápi sa, lebo nevie chodiť a rozumovo viem, že je ďalej, než motoricky a preto ju to tak hnevá.
Trápi sa, lebo ju neviem naučiť piť vodu (z čohokoľvek).
Trápi sa, lebo som opäť tehotná a strácam mlieko, no nevie sa naučit na UM ani kravské.
Trápi sa, lebo nevie povedať ani slovo a teda vyjadriť čo chce.
Trápi sa, lebo v noci je 5-10x hore, plače a nič ju nevie ukludniť (keď sa vyplače, zaspí).
To kakanie sa z časti vyriešilo keď sme v 13m vysadili fosfátový roztok, potom vyše mesiaca kakala ukážkovo každé ráno plná plienka...a teraz sa pár týždňov trápime znovu a neviem prísť na príčinu.
A ja sa trápim lebo ona sa trápi. Neviem, či existuje spôsob, ako jej pomôcť alebo len čakať, kým z toho vyrastie? A to bude kedy? Máte podobnú skúsenosť?
Ahoj mam rovnako stare dietatko a tiez velmi casto place a je nervozna, cize to poznam. Mozno sa tvoja dcerka netrapi, len proste inak ako placom este nevie dat najavo ze sa jej nieco nepaci 🙂 myslim ze pokial ma dieta milujucich rodicov tak ma vsetko co potrebuje k stastnemu detstvu..vsetko to prejde, aj separacna uzkost, aj sa nauci rozpravat, pit z pohara atd. Niektore deticky reaguju na veci citlivejsie a neznamena to ze su nestastne/utrapene
Ja by som začala tou nocou. "Trápi sa, lebo v noci je 5-10x hore, plače a nič ju nevie ukludniť (keď sa vyplače, zaspí)." - to ako? Ja som syna do 17m uspávala na rukách. Čo znamená nič? Čo si skúšala? Ako dlho? Veď dojčíš, píšeš. Od kedy to trvá? Toto je absolútny základ jej pocitu bezpečia. Prečo musí 5-10x v noci zaspávať od vyplakania? To je hrozné. Toto by mi úplne stačilo na to, aby bolo dieťa nervózne celý deň. Podobnú skúsenosť mám, syn bol "náročný" od cca 3-4 mesiacov, ale robila som všetko pre to, aby plakal minimálne, totálne som prispôsobila jeho potrebám všetko. S ostatným súhlasím s @patka06, je to normálne správanie dieťaťa, ktoré treba ošetriť. Inak prečo v 15mesiacoch nechodí? Stojí pri nábytku, ako doteraz prebiehal motorický vývoj? Mala opozdenie? Konzultovala si to s pedi? Ďalšia vec, naučiť piť vodu. Syn sa naučil z pohára cez 2roky mal. Dovtedy fľaša s náustkom, minimálne, vždy s mojou pomocou, vodnatá strava. Všetko normálne veci....Aj správanie k cudzím. Zo všetkého vyrastie časom, len ide o to, s akým pocitom, všetko sa jej do dušičky uloží.
@mabenn sme v sledovaní rehab.doktorky od 3 mesiacov kvôli hypotonusu a torticollis. Vsetky problemy ktore som spomenula som sa snažila samozrejme riešiť s mudr. Malá stojí sama v priestore (najnovši pokrok) a chodi okolo nábytku od 11m.
Čo sa týka nocí, ja naozaj netuším,mlieko na kojenie mám max 1x keď sa zobudí, inak už nemám, ako píšem, som tehotná a mlieko sa stráca postupne. Ono nie každé zobudenie prejde do neutíšiteľného plaču (kope, vypína sa, nechce ani na ruky, ani prso....), ostatné zobudenia podám cumeľ, alebo sa len povrtí, pomrnčí a spí ďalej, alebo ju dám k sebe do postele....ale minimálne jedno zobudenie je az do vyplakania. Skúšali sme všetko. Aj svetlo zapnúť, všetko čo nám napadlo. Ona je ako nepríčetná, kazdu jednu noc...
@tenerifka fosfatovy roztok je na doplnenie fosforu, ktory je potrebny na vstrebavanie vapnika do kostí.
Samozrejme dojcila by som viac ale ako pisem, som tehotna a stracam mlieko. Najlepsie by bolo ju už asi odstaviť, ale nedarí sa mi. Možno by potom začala piť viac vody, neviem.
Ešte doplním k pitiu vody... nie že ju neviem naucit pit z pohára a podobne. Ona akokeby nepociťovala smäd, nemá potrebu piť. Bolo obdobie ze som vodu do nej pchala 20ml striekačkou...10x za deň... takže vypila 2dcl. Lenže teraz všetko vypľuje. Dobrovoľne vypije tak 100-150ml vody. Čo je dosť málo.
@sonorono Ahoj, možno pomôže naša skúsenosť s nočným plakaním. Aj môj takto plakával (hoci nie tak často) a zistila som, že prestal ihne´d, ako sa vycikal do plienky. asi ho to tlačilo... Časom som sa naučila ho podporiť v tam cikaní, ale keď sa nedal nijako utíšiť hodnú chvíľu, ani mlieko nechcel a to som ho mala dosť, len som čakala, kedy cez plienku budem cítiť, že cikal a potom už bolo ok. Čím bol väčší, tým zriedkavejšie sa v noci budil. Teraz sa tiež 1x za noc okolo polnoci zobudí, vyciká už do nočníka a spí ´dalej.
@sonorono Je v noci hladná. Normálne jej narob do fľaše umelé mlieko (vyskúšaj rôzne, Hami je nasladsie) alebo kravské 1,5% -tne (nie viac kvôli tomu kakaniu) a na začiatok jej daj do neho trochu bananoveho Frapka alebo kaše.
Vyskúšaj rôzne fľaše. Mum alebo Avent by mala zvládnuť. Dva dni a bude spinkať pol noci minimálne. 🙂
Ja by som jej na tvojom mieste už prsník nedávala. Je dosť veľká a evidentne jej tým len škodis - nemáš dosť mlieka a ona je z toho len nervna.
Jak v tej reklame: keď si hladný, nie si to ty. U detí to platí dvojnásobne. 😅
@sonorono netlac na tu vodu. Moze mat aj odpor ked to do nej tlacis striekackou. Moj ma 13 mesiacov a tiez sa tvari ze vodu nepotrebuje. Ponukame casto z normalneho poharika, vacsinou si da jeden velky hlt a potom sa s poharom chce uz len hrat. Pokial vidim dost pocikanych plienok tak absolutne neriesim. Myslim ze viac ako 1dcl nevypije ani jeden den. Na ranajky a veceru ma kasu, cize tekutiny tam su, mlieko pije. Skus to neresit a netlacit.
@sonorono fosfatovy roztok kazali davat aj nasmu malemu, davala som a potom som tu hlupost vysadila... nebudem donho liat slanu vodu ako sialenec... a cuduj sa svete, je zdravy a pritom tiez mal "vraj" torticolis a dokonca rachitidu! Jedno vacsia hlupost nez druhe... zo vsetkeho vyrastol, na nijake cvicenia sme nechodili aj ked sme podla nich mali... vidim ze si z bb ako ja... tak to asi posielaju vela ludi a takto ich trapia bezdovodne 🙈 kazdopadne porozmyslaj o vysadeni toho nezmyselneho roztoku... moja skromna rada 🤔 moze byt aj z toho nervozna...
@sonorono mozno je zvyknuta az tak na kojenie, ze place z toho, ze uz nie je mlieko. Mozno aj citi z teba nervozitu a stres, deti su velmi vnimave. Ako sa stravuje pomimo tych tekutin? Skus jej nechat niekde nablizku poharik s naustkom, taky, co netecie, len ked z neho pije, mozno ju zaujme.
To, ze este sama nechodi, je v jej veku ok, ono to pride. Ma nieco, co moze dopredu tlacit a zaroveñ sa pridrziavat?
Ahoj, doporučuji najít někoho, s kým bude trávit čas - občas, namísto tebe. Co tatínek, babičky, někdo další, kdo s ní bude? Protože pokud ty si myslíš, jak se trápí, tak ano ....je to zacyklený problém - který přenášíš ty na ni - a je třeba to přerušit.
Nemusí to být tak, jak si myslíš, jen jí to podsouváš a pak se to skutečně děje.
Pokud do ní něco "tlačíš", logicky si v tom věku vytvoří odpor - je to přirozené.
Nechtěla bych, abys to brala nějak špatně - ale problém nemá ona, ale ty. dej si odstup, dej si pauzu, nech ji žít, nech ji se vyvíjet tak, jak je to pro ni přirozené, třeba právě v přítomnosti někoho jiného. A ty si jdi zaběhat, zaplavat, na kafe s kámoškou. Máš takovou možnost?
Velmi se za to přimlouvám,. jinak se z toho začarovaného kruhu nevymotáte - obě🙂.
Držím palce. Děti se primárně netrápí....
@lenkakravcova skúsila som 5 druhov UM (Beba, Hami, Kendamill, Nutrilom a Babylove) a tiez kravske s cukrom a na radu pediatricky aj s grankom a NIČ. Nechce to. Fľaše sme vyskúšali 3 typy, nakoniec pije ako tak cez Avent Natural (zatial len vodu, mlieko skúsi glg a vypluje a viac ústa neotvorí a s revom odkolenkuje preč).
@sonorono skus jej davat actimel cez slamku,moja dcera sa tiez odstbila takto v 2r co som toez bola tehotna a este som to dako zvladla i ked mlieka som nemala uz dlhsie a len tento actimel chcela pit m rano one mlieka nevhcela,
Ona isto v noci nieke HLADNA ona mlieko uz ani NEPOTREBUJE,je to len zvyk ze sa cucka aby zaspala,isto skus odstavit,deti uz od 6m v noci nepotrebuje jedt poniektorre,niektorym to trva dlhsie ale v 15m uu nemusi v noci mlieko a vobec mlieko nemusi,skor ju nauc na pestru stravu a nech s anaje a napije.
A k tomu dalsiemu,je taka povaha,vyrastie z toho,ona sa netrapi asi nicim z toho,co si vymenivala,je mozno vatsia nervacka ale isto sa netrapi,mozno len ta zapcha je ore nu horsia.To skor teba trapi to co ju netrapi.
K soanku,moze mt tie nocne desy,z toho tiez vyrastie,to treba len vydrzat,mozno kym jej zuby vyrastu sa to u nej zlepsi aj so soanim,aspon u nas okolo 2 uz sa dalo,ak ale nicne desy to az do skoly trva.
Takze skus actimel a ak nie nevadi,nemus mlieko pit vibec,pitny rezim a odstav ju uz.A netrapi sa,je adi skor len nervacka a take deti inak byvaju .
sebe naordinuj magnezium - budeš kľudnejšia a možno aj dieťa...
@berenika39 to by ju najskôr musel chcieť niekto strážiť 😄 ona reve ako túr keď je s niekým iným ako so mnou. Ale tatino ju postráži keď idem so staršou na nákupy a pod. Neviem celkom či môj príspevok vyznieva až tak, ze máte viacere pocit, že som na chybe ja a že sa potrebujem ukľudniť. Áno, sú aj dni keď si poplačem, priznávam, ale inak sa považujem za celkom vyrovnaného človeka. Niekedy príde taký tlak keď reve pol dňa, že to musím zo seba pustiť, ale inak to beriem športovo.... viem že raz z toho vyrastie, len to musíme dovtedy všetci vydržať 😊
@ktochytavzite ja si tiež myslím že hladnä nie je, zje toho cez den dosť. Je to o zvyku. Skúsim ten actimel a odstaviť ju. Aj tak mlieko nemám, boli noci keď som jej ani nedala lebo nebolo čo. Len neviem či to vyrieši problém s nočným budením.. kazdopadne ďakujem za radu 🙂
@sonorono Podla mna mas v urcitych bodoch pravu ze sa dcera asi trapi ale zase v urcitych bodoch nie.
"Kakanie".... koli tomuto sa moze dieta trapit. Asi je to horucavou a potrebuje viac vody aby mala maksiu stolicu. Nukaj vodu pocas jedla. 4 lyzice jedla a voda, 4 lyzice jedala a voda. Daj poharik do vanicky s vodou alebo kup detsku sprchu (nas si s tym stale sprchuje do ust). Rob riedke mixovane jedla z ovocia a zeleniny. Riedka zuketa je velmi dobra na stolicu.
"Samostatna chodza." Nemyslim ze sa trapi. Vie stvornozkovat a tak ma mobilitu a dostane sa kam chce.
"Pitie vody" to ide ruka v ruke s tym kakanim. Treba na tom pracovat koli tej stolici ale nenut ju a urcite nestriekaj nasilu ak to vypluva. Nas syn ma 19 mesiacov a stale pije velmi malo. Hlavne aby mala dost mokrych plienok.
"Odmieta umele mliecko". Nech jej da flasu muz. Od teba ocakava prsnik a tak flasu odmieta.
"Nerozprava" Ak kominikuje neverbalne, tak to nie je az take zle. Ukazuje? Ale viem ze deticky to frustruje ked im rodic nerozumie. Ani nas syn nepovie ani slovo ale neverbalnu komunikaciu ma velmi dobru.
"Spanok" Kolko hodin spanku ma? Mozno skuste spankove poradenstvo... Viem ludia nechcu nechat dieta vyplakat ale ona sa vyplace tak ci tak. Nemate velmi co stratit. Ale je mozne ze jej idu zuby a preto sa budi. Nas syn mal dlho obdobie kedy sa budil aj 6x zanoc. Teraz max 2x.
@sonorono u nas sa to zlepsilo ked zuby vysli,ale ak ma cumel bude sa budut aj tak leno jej cumel vypadne,najlepsie ziaden cumel ale to uz nvm ci das,odcumlovat je tiez tazke.
@sonorono Ja poznam tieto pocity zo zaciatku materstva, dokonca ich zdielal aj moj manzel. Videla som, ze je unaveny, ale nevie zaspat aj cele hodiny...reflux, z toho niekedy az bolest pri piti mliecka...chce kakat, ale nejde to...boli brusko...siroke balenie kvoli nalezu na bedrovych klbikoch, ktore sa stale snazi striast...polohovanie na brusko, ktore mu je neprijemne...chce sa pohnut nejakym smerom, ale nema sancu...zuby...a kadeco dalsie.
No babatkovske obdobie sa casto prezentuje ako nejaky carovny cas, kedy si dieta iba bezstarostne uziva lasku rodicov. Po narodeni maleho som dospela k nazoru, ze tak ako vsetky obdobia v zivote, aj toto ma svoje uskalia, je to adaptacia na uplne neznamy svet a je to narocne. Tak nejako som to prijala a snazila som sa to malemu co najviac sprijemnit, nech citi, ze je niekto pri nom, ze v tom nie je sam. Vacsina veci prechadza iba casom, iba nieco sa mi podarilo vyriesit mojimi zasahmi.
No na to kakanie mam predsa len konkretny tip - nam dost pomahala slivkova stava Hipp.
Skor sa trapis ty a ona to citi.Plus co to je aj povaha. ;)
môžu jej ísť zuby, z toho môže byť nervózna a uplakaná
tak moje dieťa malo prvý zub prerezaný v 4.tom mesiaci, tiež som si klopala na čelo, keď mi mamina hovorila, že plače, lebo sa mu prerezávajú zuby (mali 3 mes.). V 1,5 roku už malo všetky zuby. Tiež bolo strašne uplakané. Navyše, ale to sme zistili ooooveľa neskôr, má alergiu na mlieko a ja som v čase, keď som dojčila, pila dosť veľa mlieka a mliečnych výrobkov. Zrejme ju bruško bolelo už vtedy.

Ešte doplním že sa trápi v akomkoľvek cudzom prostredí, plače, nechce sa odo mňa pohnúť, odmieta cudzích ľudí (vsetkych okrem mňa, muža a staršej dcéry), cize aj babky, dedka, všetkých...