icon

Mám pocit, že s mojím dieťaťom niečo nie je v poriadku

21. júl 2023

Možno som iba paranoidna a všetko veľmi riešim . Moj syn ma 10 mesiacov a od narodenia je velmi narocne dieta. Prve mesiace neustaly plac, koliky. Potom to preslo, ale momentalne nevydrzi chvilku v klude, je velmi citlivy na všetko, všetkého sa bojí a za vsetko ma zachvaty placu. Ja viem, ze je malicky na to, aby som robila zavery, ale ked pocuvam ine mamicky a sledujem ich deti v približne jeho veku, tak su uplne ine. Ony mozu ist v klude na vylet, na kavicku, deti sa pekne hraju, neplacu a este aj spia cele noci, zaspavaju same, stale sa smeju a velmi su sikovne na svoj vek vedia veci co moj sa ani nechyta a to sa mu stale venujem. Maju doma poupratovane a stihaju aj pracovat a mat konicky a pytaju sa ma ci sa doma nenudim, ked nepracujem a som na RD. Ja som rada ked vobec v klude navarim pre maleho a vydrzi sa tu chvilku sam hrat a ked cez den spi v klude si chvilku sadnem a vypijem kavu. Zacinam mat pocit, ze je iny, ze bude nejako mentalne postihnuty alebo tak. Ano, som prvorodicka a celkom by ma potesilo ak by ma niektora viacmama utesila, ze aj take deti su normalne, lebo ja som taketo narocne dieta ani v rodine ani okoli nezazila 😀 celkom sa desim mat v buducnosti dalsie dieta a obcas mam nutkanie sa opytat na ulici matirk s viac detmi, ze co ich presvedcilo mat dalsie 😀

Strana
z2
marhulka13
21. júl 2023

@liliana8 ano, pri oboch. Ale jeby som vedela, čo ma čaká pri druhom, tak syn je asi jedinacik

annm81
21. júl 2023

Inak autorka, síce viem, že toto nie je žiadna záruka a nemôžem tušiť ako dopadne tvoje dieťa, len ti chcem dodať nádej, že nie každé extrémne uplakané dieťa bude náročné aj ako staršie. U nás platí, že syn síce má rád pohyb a potrebuje ho denne, ale keď sa vybehá, dokáže sa ticho sústrediť na nejakú činnosť - trebárs ako ročný dokázal každý večer sedieť a pol hodinu ukazovať v knižke obrázky, ako dvojročný sa dokázal pol hodinu bez problémov sám zahrať s autíčkami, ako 4-ročný hodinu sedieť pri pracovnom zošite, ako 5-ročný si dve hodiny sám skladať lego. Teraz, ako predškolák si dokáže desiatky minút sám čítať knihu. Keď potrebujem, aby ma nejakú dobu nerušil, nemáme s tým ani najmenší problém - aký rozdiel oproti tomu prvému roku, keď mi nedal spať viac ako 3-4 hodiny denne.

letfenixa
21. júl 2023

@autorka máš normálne dieťa, pravdepodobne je citlivejšie. Daj mu veľa lásky a svojej prítomnosti. A neporovnavaj.

liliana8
21. júl 2023

@marhulka13 Aj nas asi bude jedinacik😅

elmivelmi
21. júl 2023

Boze,ze ci sa nebudis na RD ori 10mesaxnom,to co za tapy subtie zenske?

zzuunnaa
21. júl 2023

k tomu, čo synček dokáže/nedokáže oproti iným deťom sa nevyjadrím ale ja mám 10 mesačne, usmiate a sikovne dievčatko a dom ako po výbuchu 😀 nedokážem ju nechať ani sekúndu samu lebo robí čo nemá (niečo stavu, otvára, olizuje, nájde na zemi a je) a pod. Možno máš náročnejšie dieťa ale podľa toho (poriadok) svoje materstvo nehodnot 🙂 A chodíš na poradne tak si myslím že ak by zaostával, tak lekár už by riešil. Neboj nič, dobre bude

iwesska
21. júl 2023

Tak ja mam 2 deti,ale teda v tomto veku som ani pri jednom v klude nesedela. Ty veris tomu co ti narozpravaju? Ako deti same zaspavaju na povel,nikdy neplacu,len sedkaju a hraju sa s tym,co im das do ruky,kym mamky piju kavu. Mozno tak reborn babiky😂Ale zdrave dieta v tomto veku je vsade. Stavia sa, liepa sa po nabytku, co dociahne,to zhodi,rozsype. Prosim ta,nebud naivna, take deti neexistuju. To sa len jedna pred druhou pretekaju,ktora je lepsia matka🙈

matkav21
21. júl 2023

@kacena4 dá sa to, ale nie všetko v jeden deň 😀

negymama
21. júl 2023

ja som asi vynimka, Mam 4deti a ani jedno nebolo taky samosediaci samosahrajuci hribik, na spanie boli vyslovene alergicke 😝 , sedacky, kociare a vsetky pohybputajuce monstra mi bojkotovali ...

Jedine z tych OK veci bolo to ze dobre jedli...ako Hobiti: "jest sa ma pravidelne vela a casto" S jedenim sme teda nebojovali, ale vzdy vzdy sme museli byt vonku, na ihrisku, na vylete, v prirode, ubehat, unavit, prvi sme na ihrisko prichadzali, posledni odchadzali - casto az do tmy. Kolko x na mna ludia kricali, ze co "trapim" deti, lebo som v zime v minuse a na snehu bola s nimi na hojdackach a smykalkach.

Druha dcera mali auti prejavy, skrecala, jacala, nerozpravala, kadejake bizarne prejavy a zvyklosti, dodnes nechapem, ze som sa po nej odvazila mat dalsie deti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mia2906
22. júl 2023

My sme to mali , malý má už tri roky a rozmýšľame čo s ním nieje ok, skúšali sme psychológa, neurológa. Niečo sa zlepšilo niečo zhoršilo. Druhé dieťa sme vylúčili. Až na to, že náš syn nás mláti, diriguje keď je unavený napr. Sedí nám Veľa znakov na aspergera. Ale pri 10 mesačnom sa môže ešte veľa zmeniť, držím palce

gaborka28
22. júl 2023

Jedno presne takéto dieťa mám doma, už ma 10 rokov. Vieš, ako som sa natrapila, keď som ledva na záchod išla a všade som počúvala, ako dokonalo to majú iné mamy? A keď som počúvala, že môj isto bude mat nejaku diagnózu. Môžem ta ubezpečiť, že to bude fajn, vyrastie a bude to paráda 😊 teraz mam dvoch, sú to úplne protiklady, mladsi total flegmatik a z toho starsieho vyrástol úplne rozumný a sikovny “kockáč”, síce je vsade hrr brr, ale ja si to už inak neviem ani predstaviť 🙂 a to som prvé roky fakt rozmýšľala, čo robím zle alebo čo s ním je zle - to dieťa nespalo, revalo, neobsedelo, stále rozprávalo a kričalo. Fakt ľudí, čo mu dávalo diagnozy, môžem ratat na desiatky.

Ináč aktualne jedna moja znama dávala na fb ódu na materstvo, lásku manzela a ako si to neskutočne užíva. Ja poznám trochu aj realitu, keď ma občas slabú chvíľu, tak sa opustí a od tej prezentovanej dokonalosti to ma extrémne ďaleko. Takze asi takto 🙂 málokto sa pochváli tým, že nieco nie je krásne a dokonale. Držím ti palce, bude to urcite ok 😊

elmivelmi
22. júl 2023

@mia2906 mozno asperger a mozno aj rozmaznany jedinacik.Prepac ze to pisem tak neemoaticky ale nad tym
ste sa nezamysleli,
Ja mam toez extra narocne seri ale nastastie su tri.Kebyze mam len jednu (ta inak bola najhorisa) tiez by som si myslela ze ma diagnozu asi.Inak diriguje tiez rada aj s capabim nema problem ale ju krotim. Jedinacikovis-to je normalne ze diriguju to ale ie je diagnoza asperger(mozno vy ju mate) ale diagnoza jedinacik.

mia2906
22. júl 2023

@elmivelmi neviem, furt rozmýšľame či sme niečo pokazili my alebo ma diagnozu. Zatiaľ nám nikto nič nepotvrdil. Syn hlavne keď je unavený vie ublížiť aj do krvi a nemá štipku empatie. Snažíme sa vysvetľovať, niekedy už aj po riti dostane, aj kricime, lebo to sa fakt nedá. Nevyhovujeme mu kedy si zachce , tak to nieje. Ale už nevieme čo s ním. Veci musí mať na poriadku, robí scény napr že som posunula auto. Syn sa napr boji aj rôznych veci, nemá rád veľa detí plne ihriská, všíma si divné veci, komunikuje plynule, vie vymenovať auta, kvety atď ...Ale to je na dlho.

mia2906
22. júl 2023

@elmivelmi čiže druhé dieťa u nás neexistuje, sme nevyspati a mega psychicky vyčerpaní z neho . Kamoška má deti dve (prvá dcérka bola náročná) ale obe sú úplne v poriadku, dá sa im vysvetliť , s nimi to má jednoduchšie ako my s jedným, tiež si to vsimla

elmivelmi
22. júl 2023

@mia2906 hej chaoem ono pri detoch sa niekedy tazko dodrziavaju ptavidl a hlavne ak je unaveny vtedy su tie deti najhorsie u nas inak aj po telke je ta najstarsia ako vymenena agresivna .Ved uvidte a snad asperger vam nepotvrdia.a potom ved z toho vyrastie

skaja_111
5. feb 2024

Ahoj ako ste na tom dnes? Riešim to iste

mia2906
7. feb 2024

@skaja_111 ja som písala vyššie tiež o synovi, podozrenie na aspergera, od narodenia do 3 rokov psychológovia, časté budenie v noci, nervozita, bil deti aj nás, agresivita atd atď ... A ako začal chodiť do škôlky zmenil sa, zmudrel, v kolektíve obľúbený, veľmi rozvážny, ..

Strana
z2