Mám riešiť vývojové oneskorenie 12-mesačného dieťaťa?
Ahojte maminy, chcela by som sa spytat na Vase skusenosti, lebo jedno je, co sa hovori na prehliadke, ine zas v tabulkach a internet je uz ina liga 🙂.
Moj syn bude mat za par dni 12 mesiacov, blaboce si mama, baba, dede ale bez vyznamu, obcas si akoby aj tak rozprava po pod nos ale nic zrozumitelne. Obcas tlieska sam od seba alebo ked zazne svetlo, obcas zamava pri luceni (ale mava tak ze kyve rukou hore dolu, nie kyvanie dlanou)
Pozera smerom ak niekam ukazujem. Chodi s oporou a uz nechyba vela aby sa pustil sam. Velmi rad sa kupe, hra sa rad kukuk a opetuje usmev ked sa smejeme ked ho vyzdvohujeme od starych rodicov smeje sa.vie sa napit z pohara.
Teraz co ma zneistuje zatial sa za mnou natahuje celou rukou, a prstom este neukazuje nic. Ked sa hra tak vyklada veci ale nevlada naspat a nema zdielanu pozornost pri hrani. S jedlom je to katastrofa jest nechce a najradsej si zbiera kusky vareneho hrasku a tie zuje obcas kus chleba, skusala som uz vsetko co sa da ale nic teraz som odstavila uplne umele mlieko a musim davat kvapky lebo ma malo zeleza.
Ale teraz co ma zneistuje to malo gest, neukazovanie prstom ziadne slovo s vyznamom, nezdielanie pozornosti pri hrani, neopakuje zvuky, niektore dni ukaze celou rukou kde je svetlo alebo maco ine zas nie. Ked sa hra uplne ignoruje oslovenie, v inych situaciach skor reaguje. Kocky postsvit na seba alebo ukazat nieco v knizke to vibec nerobi... Prehanam alebo mam nieco riesit? Vy by ste riesili?
Má len rok, tým je povedané všetko.
Bľabotať a vokalizovať sa deti učia pred tým než začnú chápať významom slov, dôvod prečo ma-ma, da-da a ba-ba hovoria ako prvé "slová" je pretože sú to jednoduché hlásky na vyslovenie, keby sme miesto slova 'mama' používali 'xylofón', tak by aj tak deti začali bľabotať ma-ma. To my tomu pridávame význam, pre malé deti sú to zvuky ktoré vie vedome vydať a časom si uvedomí že 'tento zvuk vedie k tejto reakcií od tejt osoby'. Tam problém nie je. Rovnako trvá kým si uvedomí že 'aha tento zvuk znamená že hovoria o mne/na mňa'.
Podľa popisu znie ako úplne bežné, veselé dieťa ktoré má záujem o svet okolo seba. Možno miesto toho aby si ho príliš pozorovala pri hre, ho nechaj experimentovať na vlastnej čiare. Keď bude mať k hre dispozícií iba 1-2 predmety, tak časom sa ich naučí používať viacerými spôsobmi - ako napríklad spomínané skladanie a búranie kociek. Nuda je pre deti veľká motivácia skúšať. 🙂
@jana_88 Riešila by som Teba. Niekto z rodiny by ti mal poriadne vyčistiť žalúdok, aby si to dieťa nechala žiť a vyvíjať sa vlastným tempom. Nehľadaj diagnózy a nečítaj hlúposti na internete, neskúmaj tabuľky, ale venuj sa mu. Chod s ním von, rozprávaj mu, ukazuj mu svet, nech z neho vyrastie zdravý a šikovný chlapec s dobrou imunitou.
Moj malý ma tiež o par dni rok. Blaboce len mama, tata, dada, gaga a pod, žiadne slova čo by dávali zmysel. Všetko vyberá z krabíc, zásobníkov ale nevklada naspäť, maximálne navlečie 2 kolieska na tyč (koliesok je 6, ale už pri 3 stráca trpezlivosť😄), zamava papa a tiež celou rukou, nie dlaňou, neukazuje na predmety ani rukou, nie totiž prstom, nevydrží dlho pri jednej činnosti, niekedy ani 1 knihu nevieme dopozerať, lebo už stratí pozornosť a ide sa hrať s niečím iným🤷♀️ kocky postaviť na seba tiež zatiaľ nevie, zvuky nenapodobnuje. My sme uplne ten istý pripad čo vy, a poviem pravdu už to neriešim, kazde dieťa ma iné tempo a ani to najšikovnejšie nemusí ovládať vyššie napísané veci v čerstvých 12 mesiacoch. Prvý polrok zivota maleho ani si poriadne nepamätám, bola som vkuse vystresovaná lebo nerobí tamto a hento, na interne pise že už ma to robiť, mamičky v skupine vypisujú čo všetko ich deti ovládajú a ja som bola z toho na prášky, preplakala som nie jeden deň a nie jednu noc, bála som sa čo ak s ním niečo je a ja to zanedbam a podobne choré myšlienky 😏🫣 začali sme chodit k fyzio, potom som vypýtala od pediatra listok k neuro, natoľko som bola uzkostliva. Nas pediater, fyzio a neuro všetci traja povedali že malý je šikovný a to že nesedí tabuľkovo presne na tyzden nic neznamená, malé percento deti ide podľa tabuliek. Upustila som od tejto situácie, prestala som úplne pozerať čo a kedy ma dieťa ovládať (okrem vývinového dotazníka čo robíme pred každou poradňou u dr), nepytam sa ďalších mamičiek že čo všetko ich deti vedia a život mám o 300% lepší, ja som kľudna, dieťa je kľudne, pekne sa rozvíja a napreduje☺️ moja rada je taka, ze ak mate dobrú pediatricku, ona zhodnotí že dieťa je ok tak sa zbytocne nestresuj a užívaj si materstvo
úplne všetko v poriadku, kľud
12 mesacne???
Panebože 🤦🏻♀️😂
Úplne normálne 12 mesačné dieťa. Nerieš takéto detaily prosím ťa. Nikdy som sa nad týmto nezamýšlala. Som si predstavila že ti dieta ešte neštvornožkuje ani nesedí a nie toto. Naozaj nepreháňam ale mnohé z toho mu stačí vedieť až o rok.
@januska12323 Nie! 12 mesiacov😄😄
Ja som myslela ze prehanam pri mojom dietati ale ty prehanas este viac 🙈 kazde dieta je ine ,moja ma tiez pred rokom a neukazuje prstom ma cas este na vela veci
vyvinova dysfazia ak tak sa diagnostikuje v zahraniči od 18 mesiacov
sem na sk to ešte neprišlo v drvivej väčšine
dieta cca +/- by malo v určitom období zvladat dané veci
na českých strankach si vieš dohladt presne čo
k mudr to ešte nie je respetkivne na sk ta vysmeju ale sama môžeš pracovat ,stimulovat dieta doma, cez hru, spoločnu hru ...
vyvinova dysfazia ak tak sa diagnostikuje v zahraniči od 18 mesiacov
sem na sk to ešte neprišlo v drvivej väčšine
dieta cca +/- by malo v určitom období zvladat dané veci
na českých strankach si vieš dohladt presne čo
k mudr to ešte nie je respetkivne na sk ta vysmeju ale sama môžeš pracovat ,stimulovat dieta doma, cez hru, spoločnu hru ...
@sara07 ja robim vsetko mozne stale na veci ukazujem prstom pomenuvam vsetko citam jej ukazujem jej stavanie vezicky z kociek, ukazujem jej figurky zveratiek, pustam hudbu (vtedy sa zacne tak vlnit resp baby tanec), okrem toho strasne malo je aj pije ma len 2 zuby dolu fakt je to uz na prasky skusala som naozaj VSETKO. Vidis ale niekde z mojho popisu ze je nieco zle? (teda okrem toho jedla lebo to je naozaj katastrofa) Ze by som mala urcite spomenut doktorke?
@sara07 ja robim vsetko mozne stale na veci ukazujem prstom pomenuvam vsetko citam jej ukazujem jej stavanie vezicky z kociek, ukazujem jej figurky zveratiek, pustam hudbu (vtedy sa zacne tak vlnit resp baby tanec), okrem toho strasne malo je aj pije ma len 2 zuby dolu fakt je to uz na prasky skusala som naozaj VSETKO. Vidis ale niekde z mojho popisu ze je nieco zle? (teda okrem toho jedla lebo to je naozaj katastrofa) Ze by som mala urcite spomenut doktorke?
@jana_88 môžeš , uvidíš čo ti povie
prípadne si pozri na nete expresivna dysfazia alebo vyvinova dysfazia , je aj blog od jednej mamičky tichysvet.cz - blog kde je chlapček väčšia farebna fotka
prípadne jej neuakuj ale zober jej ruku a skuste spolu stavat tu vež
@jana_88 môžeš , uvidíš čo ti povie
prípadne si pozri na nete expresivna dysfazia alebo vyvinova dysfazia , je aj blog od jednej mamičky tichysvet.cz - blog kde je chlapček väčšia farebna fotka
prípadne jej neuakuj ale zober jej ruku a skuste spolu stavat tu vež
@sara07 moze to byt vsetko ovplyvnene aj tym ze chodi do jasiel a tam sa hovori inym jazykom?
Uz ho prestalo baviť byť moc inteligentný
😋
Podľa mňa to je len obdobie, možno zuby,mozno na niečo iné sa sústredí
Každopádne má čas 🙂
@januska12323 hej viem ze ma 12 mesiacov ale nrmal by vediet viac ? Aslon jedno slovo s vyznamom ukazovanie prstom alebo ukazavat mne hracky ked sa hra ... je lahke napisat ze to nemam riesit ale co vidim ine deti mi pride ze vedia viac...vase dietatko bolo na tom podobne?
@januska12323 hej viem ze ma 12 mesiacov ale nrmal by vediet viac ? Aslon jedno slovo s vyznamom ukazovanie prstom alebo ukazavat mne hracky ked sa hra ... je lahke napisat ze to nemam riesit ale co vidim ine deti mi pride ze vedia viac...vase dietatko bolo na tom podobne?
@jana_88 ukazovanie prstom dieťa by malo ovládať do 15-16 mesiacov, 12m nie je horná hranica, ak reaguje na meno, pozerá sa na teba keď ho oslovis, zaujima sa o veci vôbec nemáš prečo sa obávať. Čo sa tyka zdieľania pozornosti tak tam patrí nie len ukazovanie prstom, ale aj iné veci, napríklad zoberie do ruky hračku a ide ti ju podať, alebo keď sa hráte a povieš že aha pozri, tu je loptička a pozrie sa na ňu a pod…
Ozaj neporovnávaj svoje dieťa s inými, zblaznis sa, nema to vôbec zmysel. Veď to iné dieťa môže ukazovať prstom, ale nemusí vediet kývať papa, alebo tlieskať alebo neviem čo…
@jana_88 moja ma 16mes a tiez nerozprava.. blaboce si svoje, napriklad namiesto mama povie mamamama. Prstom zacala.ukazovat asi pred mesiacom. Napodobnuje zvieratka, ale aj to zacala len nedavno, ale rozumiet rozumie, ked jej nieco hovorim, aby doniesla, urobila atd.. nejak tu rec zatial neriesim. Za to chodi, beha, splha sa kade tade od 11mes.
@sara07 moze to byt vsetko ovplyvnene aj tym ze chodi do jasiel a tam sa hovori inym jazykom?
@jana_88 nie aj ked na sk to počuješ často
my sme mali nks , a slovička ktore nevedel povedat v sk jazyku sme ho učili v českom ,ked zvladol v českom lahšie neskoršie prešiel na sk
my sme zámerne použivali dva jazyky v ktorých sa u nás rozprava, pozera tv , a známe čo šli tiež tymto štylom podobne , niekde to išlo rychlejšie niekde nie
tam ide o to aby rozumelo pokynu, danemu predmetu , vedelo pomenovat čo chce , čo je to za predmet
základ je ano / nie, vie pokyvat hlavou ? alebo aspon nejaky zvuk, hlasky k tomu ?
@jana_88 ak máš akékoľvek pochybnosti ohľadom vývoja svojho dieťaťa nečakaj a kontaktuj aspoň cvi poradia ti a nasmerujú ako snim pracovať, možno má iba rok a vravia ti že riešiš skoro ale ver sama sebe a ty to cítiš a vidíš najlepšie a čím skôr začneš tým skôr mu buď pomôžeš alebo aspoň zistíš že je všetko v poriadku a inak si skvelá mama ak si všímaš že niečo nieje v poriadku takto skoro, držím palce
@jana_88 nie aj ked na sk to počuješ často
my sme mali nks , a slovička ktore nevedel povedat v sk jazyku sme ho učili v českom ,ked zvladol v českom lahšie neskoršie prešiel na sk
my sme zámerne použivali dva jazyky v ktorých sa u nás rozprava, pozera tv , a známe čo šli tiež tymto štylom podobne , niekde to išlo rychlejšie niekde nie
tam ide o to aby rozumelo pokynu, danemu predmetu , vedelo pomenovat čo chce , čo je to za predmet
základ je ano / nie, vie pokyvat hlavou ? alebo aspon nejaky zvuk, hlasky k tomu ?
@sara07 niektoryn pokynom rozumie napriklad daj mi, pozri, kde je maco, ale hlavou nekruti na znak suhlasu/nesuhlasu. Ak nieco chce tak zacne plakat a natahovat sa za tym... co sa zvukou tyka tak si len blaboce a ked chcem zobrat hracky z ruky tak place a hovori dadadaaaa
@jana_88 ak máš akékoľvek pochybnosti ohľadom vývoja svojho dieťaťa nečakaj a kontaktuj aspoň cvi poradia ti a nasmerujú ako snim pracovať, možno má iba rok a vravia ti že riešiš skoro ale ver sama sebe a ty to cítiš a vidíš najlepšie a čím skôr začneš tým skôr mu buď pomôžeš alebo aspoň zistíš že je všetko v poriadku a inak si skvelá mama ak si všímaš že niečo nieje v poriadku takto skoro, držím palce
@drobec02 ja som uz taka zmatena zo vsetkeho co citam a vidim ze niekedy neviem ci prehanam ...rodina (ktora je daleko a dieta nevyda casto) hovori ze co stresujem, muz ten ma ignoruje ale asi to naozaj skusim
@drobec02 ja som uz taka zmatena zo vsetkeho co citam a vidim ze niekedy neviem ci prehanam ...rodina (ktora je daleko a dieta nevyda casto) hovori ze co stresujem, muz ten ma ignoruje ale asi to naozaj skusim
@jana_88 maminky sa nemylia, syna som začala riešiť keď mal 18 mesiacov a dnes už viem že som urobila správne , dobehol kopec veci a aj sa toho veľa za ten čas naučil a jediné v čom ešte stále zaostáva je reč a porozumenie no patrí to k diagnóze ktorú má a už mu musíme iba pomáhať správnymi terapiami
@sara07 niektoryn pokynom rozumie napriklad daj mi, pozri, kde je maco, ale hlavou nekruti na znak suhlasu/nesuhlasu. Ak nieco chce tak zacne plakat a natahovat sa za tym... co sa zvukou tyka tak si len blaboce a ked chcem zobrat hracky z ruky tak place a hovori dadadaaaa
@jana_88 tak skus
čupnut si k nemu na rovnaku uroven
spytat sa chceš ? a ukazat mu danu vec, ty pokyv hlavou , najskôr nauč ano potom nie
pokial to nejde po nejakom tyždni
tak to iste ale jemne mu chyt hlavu do ruk a urobte spolu pokyn hlavou ano
po čase to dá , pochopi že ked urobí toto gesto bude sa mu lahšie komunikovat , potom prejdite na nie
odpadne čast plaču

Preháňaš a poriadne