Matka na materskej večne na mobile
Som uz takmer rok na materskej, dnes som bola na ihrisku s dcerkou a vsimla som si, ze skoro vsetky mamicky drzali v ruke mobil a popri tom ako hojdali deti, sediac na pieskovisku ci lavickach cumeli do mobilu, posledny tyzden to na margo mojej osoby povedal aj muz a svokra, vraj furt cumim a tukam do mobilu, nechcem aby ma moje dieta vnimalo tak, ze som duchom nepritomna a jednym okom hladim na displej, ale je to pre mna ista forma relaxu, zostavam v obraze co sa okolo mna deje plus komunikujem s rodinou, kamoskami, odkedy sa mala narodila nedokazem zladit nas program s mojimi priatelkami (bud pracuju, alebo tiez riesia len deti), rodicia ziju v meste vzdialenom 200km takze sa vidame kazdy druhy az treti weekend, sestra ma tiez male deti a nestiha, chyba mi spolocensky kontakt takze mobil je jedinym spojenim s ludmi ktorych mam rada, je to az taky vazny problem, alebo si nemam ich reci vsimat a hodit to za hlavu? Ako to mate a vidite vy?
@viestta netusim zkadial ste prisli na to, ze riesim nejaku Plackovu a hambacov (asi su to ludia ktorych mate vo fokuse vy)....ja sa rodine a domacnosti venujem, ale nie som robot ktory len vari a upratuje a naplna vsetky potreby svojho dietata, zaujima ma co sa deje vo svete (spravy) a v mojom bezprostrednom okoli, chcem byt v kontakte do svojou rodinou a priatelmi (aspon formou sprav) kedze s nimi nemozem byt castejsie kvoli tomu, ze ziju inde ako ja, takisto pocuvam podcasty, hudbu a sem tam aj dieta odfotim....
@nickpick ked sme vonku, na vylete, mobil pouzijem maximalne ako mapu alebo fotak, inak sa venujem detom. Doma som na mobile viac, lebo ho vyuzivam aj na komunikaciu s inymi ludmi, hrabem sa v bazare alebo citam. Takze neberiem to az tak tragicky, volakedy ludia listovali v inzertnych novinach, ci letakoch, citali knihy, telefonovali cez pevne linky, neska vela veci zastupi mobil. Preto ho nepovazujem az za take zlo, snazim sa aj deti ucit, aby ho vyuzivali na zmysluplne veci, rovnako pocitac.
@senta_sofia Ale boli vzdelanejší v ústnom i písomnom prejave. Viac čítali, krajšie a úhľadnejšie písali. Nedá sa to porovnať s dneškom. Mám pocit, že Slováci už hovoria a píšu po slovensky horšie, než cudzinci žijúci na Slovensku.
@tripetta nezovseobecnovala by som, je to individualne
Ako tu nedavno kolovalo: "Varite, periete, zehlite, upratujete a nik si vas ani nevsimne. Ale skuste zobrat do ruky mobil..." 😉
Neobhajujem matky zavislacky na mobile, len sa zamyslam, ze vy tie zeny na ihrisku vidite v tej jednej situacii, pri tej jednej aktivite, nevidite, kolko je na mobile cely den a neviete okolnosti. Mozno prave ten pobyt na ihrisku je chvilou, ked si dovoli pozornost trochu popustit a odreagovat sa. Lebo byt stale s dietatom a venovat sa mu stylom ako je v dnesnej dobe zvykom da zabrat a chapem, ze clovek sa potrebuje trochu odreagovat (hoci trebars vysivat kroje alebo citat Vojnu a mier by boli iste uslachtilejsie konicky ako cumiet do mobilu🤭 ). Tomu venovaniu sa detom dnesnej doby myslim vsetku tu pozornost, co je dnes k detom smerovana, kedysi to vobec tak nebolo, absolutne... Nepatam, zeby sa so mnou mama niekedy hrala, ani s mladsimi surodencami ked boli babatka nejako extra, netrapilo ju dojcenske plavanie, anglina od troch mesiacov veku dietata, nevyberala outfity, skoske tasky, hracky celu vecnost, neriesila ci nam da bio, eko jedlo, vyhrotene situacie sa riesili rychlo a efektivne, ziadne psychologicke poradne netrebalo zapajat, neskumala, ci je jej styl vychovy moderny s ohladom na duchovno emotivno slnieckovdusickovske blbosti... A nemusela sa ta mama preto citit nijako zle, lebo take boli cca vsetky mamy, taka bola "moda" vychovy deti. Skratka - neboli mobili, ale aj tak sa ludia detom venovali ovela menej - celkovo. Samozrejme myslim normalne priemerne rodiny vtedy aj dnes. Jasne, ze je dnes dost ludi, ktori su jednoducho od mobilu zavisli a nie je to kvoli pretazeniu z prikladneho rodicovstva, skor naopak...
A este k tomu ihrisku - kedysi nepozerali mamy do mobilu, klabosili medzi sebou, ale isto neprezivali extra sustredene kazdu novu pieskovu babovocku svojho dietata. To osobne klabosenie je iste lepsie, no ja napr. byvam v meste, kde stretnut sa s kamoskou je minimalne pol hodiny cesty busum plus prestup... To nie ako keby sme byvali na jednej dedine, ze si dame z okna znamenie - vyrazam s detmi von... A kedze vyhladavat nove osobne znamosti mi brani moja plachost, nevelka zrucnost vo vtierani sa a tliachani o banalitach kym nadviazem uvolneny vztah - radsej si za ten cas popisem/zavolam s kamoskou.

@nickpick ja som síce nebola mobilový maniak , ale zasa ani vzor. Jedného dňa - už je to vyše roka mám tlačidlový telefón , cielene.Úplne inak to teraz vnímam. Ak je niekto so mnou a hraje sa s mobilom vadí mi to , v autobuse keď všetci čumia na mobil so sklonenými hlavami mi to príde divné , atď. Som šťastnejšia , spokojnejšia , uvoľnenejšia , keďže nečakám kedy čo pípne 🙂