Moja dvojročná dcéra nerozumie jednoduchým pokynom
Co si myslite o dcére, ktorá na meno reaguje, nerozprava snaží sa povedať ahoj a ako robí kravička ale to je tiež taka hatlaninka. Veci ako podaj mi fľašu, bábiku nechápe... aspoň mi to nepodá. Keď jej poviem ale napr daj mi cumel ten mi dá aj bez toho aby som jej ukázala ruku, že niečo chcem. Keď jej poviem aby dala bábike papať tak jej dá. Neukazuje prstom, nepozrie sa keď jej ja ukazujem prstom . Pri obliekaní je rozumná, ale obliekam ju ja poviem teraz hlavička dá hlavu, ruky nohy to isté. Obuť sa vie. Snazj sa jest aj sama, ale po chvili mi da lyzicu aby som ju krmila, z pohara vie pit tiez. Dcérka má 2 r
Aj nas bude mať 2roky a netozprava. Chodiť zacal ako 15m ukazovat palcom zacal az v 18m mama az teraz. Na meno pekne reaguje aj ked niev9 chce ukaze ale ma ťahá. Tiež nerozumie yplne všetkému co mu poviem. Rozprava a hada sa s nami kvalitné ale japonstinou 🤣 ale verím ze vsetko ma svoj čas dcéra v jeho veku olynule rozprávala. Teraz celkovo sú deti oneskorene tak sa neboj všetko dobehnú tie naše lásky maju čas
@januska2 ja si to všímam aj skrz to, že synovec je autista. Čiže možno preto to až príliš sledujem.
To, že neukazuje a nerozumie môže byť problém. Ja by som to riešila... Radšej zbytočne ako čakať.
To, že neukazuje a nerozumie môže byť problém. Ja by som to riešila... Radšej zbytočne ako čakať.
@thereisabear keď tým nerozumenim si niesom taka istá, lebo poviem jej posli pusu ona tu pusu pošle ale poviem podaj babu ona mi ju nepoda, pritom vie co je bábika lebo poviem daj babe papať a krmi ju ..
@thereisabear to treba najskôr pediater ci?
Môžeš a nemusíš ísť cez pediatra. Naša o tom nič nevedela, takže by mi veľmi neporadila.
Toto sa mi nezda urcite skis cvi kontaktovat a logopedicku cim skor sa to podchyti tym lepsie. Moj syn bol na tom podobne do teraz ma problem s rozpravanim a trochu aj s porozumenim a to ma uz 4 roky
A este ti poradim hladaj klinickeho logopeda.oni ti aj vedia zhodnotit aj podla hry a tak ako na tom dieta je ci to vyzera ze by mohlo mat nejaku dg
Rozumie dosť dobre. Nie je cvicna opica, to je všetko. Môj 2r už aj rozpráva, takže pekne krasne mi povie ne, nechcem, nebudem, ignoruje ma, keď je zaujatý, niečo ma v hlave, že chce spraviť, iná emócia ho prevalcuje (napr hanbí sa cudzích a nepozdraví, nudí sa na mieste, keď sa s niekým rozprávaš, tak odíde..). Nebude robiť a reagovať vždy ako chceš ty. To je dialóg. I keď bez slov. Komunikácia.
Podľa mňa to spomeň pediatricke. Môj syn mal rok a už rozumel co mi ma podať atď. Za mňa je dvojročné dieťa ma byt už "inde". Ale odborník nie som.
V dvoch rokoch dieta nemusi recitovat Mor ho ale uz ma mat nejaku aktivnu slovnu zasobu a ak napr. zvuky zvierat tiez nerobi a pod., plus mas podozrenie na neporozumenie, mne by sa to tiez nezdalo.
Ano mozes sa utesovat tym, ze nie je cvicena opica a ze sa jej nechce ale ak je realita taka, ako popisujes, ja by som tiez zbystrila. A minimalne pediatricke to spomenula, snad sleduje priebezne vyvoj dietata (pripadne si sama sprav vyvojovy dotaznik na internete, moze to byt indikacia).
Drzim paste!
Pre pokoj v duši by som to na tvojom mieste riešila. Moje dieťa ešte nemá ani dva roky a rozpráva normálne ale o to nejde veľa detí nerozpráva ani do 3 rokov. Skôr ide o to že ty máš pocit že ti nerozumie a to by som riešila. Lebo 2 ročné dieťa nemá problém rozlíšiť že má zelenú kocku dať do zelenej dierky a oranžovú do oranžovej a to že ti nie je schopná priniesť niečo čo po nej chceš je zvláštne. Ale zas z tvojho opisu ani nevyzerá že vôbec nerozumie pretože v niečom na teba reaguje takže možno je len salamistka a časom sa rozbehne. Ako vravím pre pokoj v duši by som zašla za dr
Bože ukľudni sa..ma dva roky tak čo chces od nej?Aby ti recitovala ?!Moja mala ma o 2 mesiace 3 roky a teraz ako tak sa začína odplienkovávať a rozprávať …a zmeškali sme niečo že s tým začala neskôr ??Nie …tak ??
Pre pokoj v duši by som to na tvojom mieste riešila. Moje dieťa ešte nemá ani dva roky a rozpráva normálne ale o to nejde veľa detí nerozpráva ani do 3 rokov. Skôr ide o to že ty máš pocit že ti nerozumie a to by som riešila. Lebo 2 ročné dieťa nemá problém rozlíšiť že má zelenú kocku dať do zelenej dierky a oranžovú do oranžovej a to že ti nie je schopná priniesť niečo čo po nej chceš je zvláštne. Ale zas z tvojho opisu ani nevyzerá že vôbec nerozumie pretože v niečom na teba reaguje takže možno je len salamistka a časom sa rozbehne. Ako vravím pre pokoj v duši by som zašla za dr
@nin12345 blbosť jej píšete …pane bože potom jasne že každá mamička sa boji keď také ako vy jej trepú blbosti !!!Kde by dvojročné poznalo farby !!
Môj syn mal tiež neskorý nástup reči. Ale na druhej strane neverbálne komunikoval. Chodili sme normálne k pediatričke, s tým že poradila aj mne ako s ním komunikovať, ako ho podporovať v reči, ale ešte predtým som sa vypýtala k detskému neurológovi. Normálne mu urobil vyšetrenie aj so sondami na hlavičke, či tam nie je nejaká porucha. Našťastie bol zdravý, len jednoducho pohodlnejší. Ale pracovali sme na tom riadne, tiež v predškolskom období. Kvôli porozumeniu reči je to veľmi dôležité. Súvisí to so všetkým. Takže určite by som nečakala a absolvovala aspoň logopéda a neurológa. Radšej byť hyperaktívna mama ako to potom ľutovať. Čas letí a nevrátiš to
Nemali by ste jej pisat ze to urcite nic nebude z takehoto opisu to nemozte vediet! Mna tiez dlho presviedcali ze je vsetko ok dokonca tiez vela veci rozumel co som od neho chcela ale take zlozitejsie veci co uz mal vhapat nechapal napr urcity typ otazok. Takze treba sa podla mna pre istotu obratot na odbornikov cim skor sa to riesi tym lepsie. Vlastna skusenost. My stale bojujeme s reco ua to chodi aj do skolky
Autorka, presne toto čo opisuješ sme mali aj my. Môže to niečo znamenať a nemusí. Moja dcéra má už 10 rokov a na papieri autizmus. Ináč je skvelá, úžasná ale svojská.
Je potrebné ísť na vyšetrenie, ak sa ti niečo nezdá. Držím palce.
@nin12345 blbosť jej píšete …pane bože potom jasne že každá mamička sa boji keď také ako vy jej trepú blbosti !!!Kde by dvojročné poznalo farby !!
@lucia0211 prepáč, ale zatiaľ jediná, ktorá píše blbosti si bohužiaľ ty. Píšeš o úplne diametrálne rozličných veciach, že dieťa 2 ročné nerozpráva, úplne bežné a neni potreba to nejak riešiť okrem domácich opatrení (menej tv, viac čítať…). Ak ale 2 ročne dieťa neukazuje, nepozerá sa smerom kde ukáže druhý, pozná jeden zvuk zvieraťa, matka má podozrenie na znížené porozumenie. Toto sú veci úplne o inom ako to že 2 ročne má plienky a nevie rozprávať. Ženy naozaj, skúsme sa vyjadrovať k témam, pri ktorých máme vedomosti/skusenosti. Naozaj takéto chlácholenie zbytočne môže matku upokojiť a bude si myslieť, že to je štandardne správanie. Autorka : je to určite oneskorený vývin, musíš to čo najskôr začať riešiť, ale nemusí to byť hneď diagnóza. Terapie našťastie neuškodia ani neurotypickemu dieťaťu, takže naozaj tým, že s niečim začneš nemáš čo stratiť, iba získaš.
@lucia0211 ja jej netrepem žiadne blbosti chodím s dieťaťom na krúžok vidím veľmi veľa 2 ročných deti ako fungujú a toto proste ovládajú. Rozprávanie a plienky to je úplne iná vec ale to som aj napísala. Ide o to že ma dojem že jej dieťa nerozumie
@lucia0211 prosim ta, ukludni sa. Moje deti obe v 2,5r rozpravali vo vetach a poznali zakladne farby, aj pomenovat. Ak sa dietatu venujes, tak v 2r je niekde uplne inde. Skus si pozriet vyvoj dietata, ake milniky v akom veku ma dosahovat, ako treba rozvijat mozog, ci rec. Lebo s takymto pristupom a agresiou zanedbas akurat tak vlastne dieta. Ty nezmeskas nic, ale tvojmu dietatu mozno bude chybat to, ze nepodporujes rozvoj mozgovych prepojeni vo veku, kedy to treba najintenzivnejsie.
A ak sa dietatu venujes, ako tuto maminka, a aj tak vidis, ze neovlada veci pre dany vek klucove tak je na mieste vyhladat pomoc. Zelam tvojmu dietatu, aby nikdy taku pomoc nepotrebovalo, lebo ty by si nebola schopna mu ju poskytnut.
@lucia0211 kdeze by dvojročné dieťa poznalo farby? Moje dieťa malo rok a pol a už vedel farby. Nemal ani rok a vedel zvuky zvierat. Nezatavarajme oči pred všetkým. Nie je ok, že dieťa nevie reagovať na bežné pokyny, ako podaj mi dudel.
Nikto od tých detí nechce recitovať, alebo aby si navarili a aj po sebe naložili umývačku. Ale sú určite veci, ktoré deti majú v určitých obdobiach vedieť/porozumieť im.
A aby som nevyzdvihovala iba svoje dieťa, lebo moje dieťa bolo a stále je mega šikovné, som obklopená xy malých dvojrocnych deti a všetky majú slovnú zásobu, niekote menej niektoré viac, všetky vedia aspoň pár farieb, tvary, zvieratá, rozumejú bežným pokynom.
Takže jediná co tu píše bludy si ty.
2r dieta by malo mat 50 slov. ak nema, hladaj logopeda.
Tak v 2 rokoch by uz cosi z toho co nevie ako tak mala ovladat
Uz je vo veku kedy by sa aka taka diagnostika uz dala
Moja dcérka už v 2 rokoch rozprávala vo vetách (4-5 slov). Keď som ju v kuchyni požiadala, aby doniesla fľašku z nočného stolíku zo spálne, tak mi ju doniesla. Na druhú stranu, deti sa takto nemajú porovnávať, každé má svoje tempo. Všetko je to len štatistika. ALE ak sa ti niečo nepozdáva, ozvi sa pediatrovi.
@lucia0211 kdeze by dvojročné dieťa poznalo farby? Moje dieťa malo rok a pol a už vedel farby. Nemal ani rok a vedel zvuky zvierat. Nezatavarajme oči pred všetkým. Nie je ok, že dieťa nevie reagovať na bežné pokyny, ako podaj mi dudel.
Nikto od tých detí nechce recitovať, alebo aby si navarili a aj po sebe naložili umývačku. Ale sú určite veci, ktoré deti majú v určitých obdobiach vedieť/porozumieť im.
A aby som nevyzdvihovala iba svoje dieťa, lebo moje dieťa bolo a stále je mega šikovné, som obklopená xy malých dvojrocnych deti a všetky majú slovnú zásobu, niekote menej niektoré viac, všetky vedia aspoň pár farieb, tvary, zvieratá, rozumejú bežným pokynom.
Takže jediná co tu píše bludy si ty.
@lucia13022023 tak vám tlieskam keď máte také šikovne dieťa ale tiež nemáte porovnávať svoje dieťa s druhými …každé dieťa je iné !
@lucia0211 prosim ta, ukludni sa. Moje deti obe v 2,5r rozpravali vo vetach a poznali zakladne farby, aj pomenovat. Ak sa dietatu venujes, tak v 2r je niekde uplne inde. Skus si pozriet vyvoj dietata, ake milniky v akom veku ma dosahovat, ako treba rozvijat mozog, ci rec. Lebo s takymto pristupom a agresiou zanedbas akurat tak vlastne dieta. Ty nezmeskas nic, ale tvojmu dietatu mozno bude chybat to, ze nepodporujes rozvoj mozgovych prepojeni vo veku, kedy to treba najintenzivnejsie.
A ak sa dietatu venujes, ako tuto maminka, a aj tak vidis, ze neovlada veci pre dany vek klucove tak je na mieste vyhladat pomoc. Zelam tvojmu dietatu, aby nikdy taku pomoc nepotrebovalo, lebo ty by si nebola schopna mu ju poskytnut.
@maxik24 tak ty si určite fantasticky rodič keď ideš tak malému dieťaťu riešiť mozgové prepojenia 🥴😂😂😂chúďa dieťa,kedy ma potom detstvo keď ho dávaš čo ma robiť a vedieť podľa tabuliek ….lebo jedna kniha povedala 😂😂🤦♂️🤦♂️no úžasne detstvo ma to tvoje dieťa …jasne tlačme na deti,musíš vedieť toto a toto lebo podľa kníh a čo ja viem čoho je to tak 😂🥴🤦♂️
@lucia13022023 tak vám tlieskam keď máte také šikovne dieťa ale tiež nemáte porovnávať svoje dieťa s druhými …každé dieťa je iné !
@lucia0211 ale tu nikto neporovnava to, že jedno dieťa vie 50 slov a druhe 55, tak ktoré je na tom lepšie.. Tu ide o to, že dieťa nerozumie bežným pokynom a neviem co všetko autorka písala. Ak to nič neznamená, super. Ale ak áno, treba na to prísť vcas, lebo takto sa bude trápiť aj autorka aj dieťa.
@lucia0211 aj moja malá poznala farby, vedela napočítať do 10, taktiež vedela rozoznať takmer všetky písmenká z abecedy. Farby sme spoznávali pri kreslení kriedami i farbičkami, počítať sa naučila na schodoch do bytovky a abecedu má na chladničke vo forme magnetiek - vždy keď išla naokolo a opýtala sa, čo to je za písmenko, tak sa to na ňu nalepilo. Máme obľúbenú básničku o kuriatku, maličká už v tom čase dopĺňala posledné slová z veršov. Poznám deti, ktoré to vedeli omnoho skôr.
Štatistika je svojim spôsobom úžasná a hrozná zároveň, pretože sa stratia najväčšie rozdiely z celkového počtu.
Musí byť ťažké neporovnávať, ale opýtať sa autorka môže, najmä keď sa tým odstránia obavy.
Este tu nikto nespomenul obdobie vzdoru, ktore zacina kolo 2r a o tom, ze dieta chce rozhodovat, zacina skúšať hranice a reakcie sleduje na to co sa (ne)urobi.. to mi tak trochu sedi, cumlik je urcite srdcova záležitosť, tak to ide s nim.. na ine mozno nema naladu, tak vyskúša ignorovat alebo to proste nechce dat..
Vidis, ze vie spolupracovať, rozumie tomu, chce si mozno obliect tie veci, pacia sa jej..
Co sa tyka reci, su deti a deti...aj take co kolo3r začínajú rozpravat a dobehnu za chvíľu vsetko zameskane
V každom prípade, ty ju vidis, poznas, vies ako reaguje
Pozoruj nadalej, uvidis.. ked sa ti nezda, je tu pediater na to
Mimochodom farby sa daju naucit aj bez rozpravania dietata, to k teme vyssie

Aj nas bude mať 2roky a netozprava. Chodiť zacal ako 15m ukazovat palcom zacal az v 18m mama az teraz. Na meno pekne reaguje aj ked niev9 chce ukaze ale ma ťahá. Tiež nerozumie yplne všetkému co mu poviem. Rozprava a hada sa s nami kvalitné ale japonstinou 🤣 ale verím ze vsetko ma svoj čas dcéra v jeho veku olynule rozprávala. Teraz celkovo sú deti oneskorene tak sa neboj všetko dobehnú tie naše lásky maju čas