icon

Moja dvojročná dcéra nerozumie jednoduchým pokynom

29. apr 2025

Co si myslite o dcére, ktorá na meno reaguje, nerozprava snaží sa povedať ahoj a ako robí kravička ale to je tiež taka hatlaninka. Veci ako podaj mi fľašu, bábiku nechápe... aspoň mi to nepodá. Keď jej poviem ale napr daj mi cumel ten mi dá aj bez toho aby som jej ukázala ruku, že niečo chcem. Keď jej poviem aby dala bábike papať tak jej dá. Neukazuje prstom, nepozrie sa keď jej ja ukazujem prstom . Pri obliekaní je rozumná, ale obliekam ju ja poviem teraz hlavička dá hlavu, ruky nohy to isté. Obuť sa vie. Snazj sa jest aj sama, ale po chvili mi da lyzicu aby som ju krmila, z pohara vie pit tiez. Dcérka má 2 r

Strana
z2
dvanastka
30. apr 2025

Nechápem, čo za sprostosti tu vlastne riešite. Mňa už od malého malička moja mama učila, že prstom sa neukazuje. Že je to neslušné. Ja som takisto mojim deťom nikdy nič prstom neukazovala, ani oni mne. A že vám nepoda fľašku? Tak asi nechce.

plamienka555
30. apr 2025
@dvanastka

Nechápem, čo za sprostosti tu vlastne riešite. Mňa už od malého malička moja mama učila, že prstom sa neukazuje. Že je to neslušné. Ja som takisto mojim deťom nikdy nič prstom neukazovala, ani oni mne. A že vám nepoda fľašku? Tak asi nechce.

@dvanastka ukazovanie prstom je forma tzv. zámernej komunikácie prislúchajúca asi 8 mesiacu. Niekto to považuje aj za miľník. Neviem si predstaviť, ako sa vyhnúť ukazovaniu prstom, napr. keby som chcela dieťaťu ukázať na oblohe lietadlo. Niečo také? Ak pootočíš hlavu o 15 stupňov doľava a pozrieš sa hore na oblohu, nesústreď sa na mraky, vtáky a okolité budovy, ale na malú pohybujúcu vec, tak to je lietadlo :D Alebo stoj Karel, severozápadne od tvojej ľavej nohy, približne 1 meter od teba je chrobáčik na lístku od topoľa štíhleho :D Určite ho nájdeš ;)

cervenaruza123
30. apr 2025

Urcite by som spomenula pediatricke. Napriklad kamoskin maly mal tiez nejake oneskorene veci, tak to spomenuli pediatricke. Ta vravela, ze to este moze dobehnut, ze to este nie je nejake zle, ale uz to zacala aktivnejsie sledovat. Poradili kamoske, ako ho moze povzbudzovat k reci a podobne. Strucne povedane, sice 2 roky to vyzeralo byt este celkom v norme a ze to dobehne, nakoniec ich poslali na vysetrenia a diagnostikovali oneskoreny vyvin. Ale tym, ze pediatricka o tom vedela skor a vedela ako to unho prebiehalo, vedeli aj lepsie reagovat a uz ked to podchytili, dost dobre sa rozbehol nasledne aj v reci, aj v inych veciach. Cize urcite by som spomenula pediatricke. Maximalne ti povie, ze je to v norme a mozno to dobehne a nebudes musiet nic riesit. Ale urcite je dobre, ked o tom bude vediet. Mozno teraz povie, ze hranicne je to este v norme. Ale o rok sa jej to uz nebude zdat a sa ta bude pytat co kedy robila ci nerobila a ty nebudes vsetko pamatat. Tak to bude mat presne jasne, lebo si to bude vsimat alebo povie tebe co si mas vsimat, pripadne zapisovat.

petamich
1. máj 2025
@dvanastka

@dvanastka necha sa paci ❤️ a najdes tych clankov x preco je ukazovanie prstom dolezity milnik a preco jeho absencia a dalsie ine znaky mozu indikovat nejaky problem

Deti na spektre netreba napomínať, že ukazovanie prstom na ľudí a predmety sa nepatrí. Práve naopak, musia sa to učiť. Ide o dôležitý míľnik vo vývoji dieťaťa a ak sa nevyskytuje, treba zbystrieť. Ukazovaním prstom dieťa zdieľa, čo vidí a čo chce, aby videli aj ostatní. Upriamuje pozornosť na objekt záujmu, a tak komunikuje. Podobne ako manipulácia rukou, aj neukazovanie prstom vychádza z absencie tvorenia tzv. komunikačného trojuholnika - pohľad do očí komunikačného partnera, pohľad alebo ukázanie na predmet záujmu, opätovný pohľad do očí komunikačného partnera.

Cely clanok tu: https://modrahliadka.sk/prejavy-autizmu-u-deti/

autor
1. máj 2025

Ďakujem, zajtra volám teda do cvi neviete ako dlho sa zvykne čakať na termín.

maxik24
2. máj 2025
@lucia0211

@maxik24 tak ty si určite fantasticky rodič keď ideš tak malému dieťaťu riešiť mozgové prepojenia 🥴😂😂😂chúďa dieťa,kedy ma potom detstvo keď ho dávaš čo ma robiť a vedieť podľa tabuliek ….lebo jedna kniha povedala 😂😂🤦‍♂️🤦‍♂️no úžasne detstvo ma to tvoje dieťa …jasne tlačme na deti,musíš vedieť toto a toto lebo podľa kníh a čo ja viem čoho je to tak 😂🥴🤦‍♂️

@lucia0211 ano, som, a vidim to na detoch, ze je to naozaj dolezite. Kedy chces riesit mozgove prepojenia ak nie v case, ked sa vytvaraju a rozvijaju?
Pevne verim, ze si tvojmu dietatu nedovolila stvornozkovat. To je totiz naj aktivita na prepajanie hemisfer. Verim, ze si sa s nim ako babatkom nerozpravala, bozechran mu tym rozvijat mozog. A verim, ze ani necitas detom, este by im mozog reagoval sviznejsie.

Jedina, kto tu nerozumie, si ty. Otvorene davas najavo, ze sa dietatu nevenujes, hanbila by som sa ako pes. Rozvijat dieta je nasa povinnost, od toho sme ich rodicia. A moje deti ucim rozmyslat, rozpravat, rozvijam im slovnu zasobu. Neucim ich pocitat anglicky v 2r, ani poznat vsetky vlajky sveta v 2,5, ani nic podobne. Ale venujem sa im, rozvijam ich, a je to aj vidiet.

Inak dufam, ze si ani tlieskat dieta neucila. S tvojim pristupom si ani len netusila, ze potlesk zvladne dieta az ked dozreje mozog natolko, ze je schopny ruka-oko koordinacie a sumerneho pohybu oboma rukami. Ani si len nedokazes predstavit, aky vazny pruser je, ked ti dieta nedokaze zatlieskat. Ako pisem, ak by tvoje dieta potrebovalo pomoc, ty ako rodic nebudes schopna mu ju dat.

maxik24
2. máj 2025
@dvanastka

@dvanastka rozpravas o niecom uplne inom. Prosim vas zeny aspon troska sa dovzdelavajte v oblasto rozvoja dietata, ked uz idete zhadzovat ostatne. Prstom sa neukazuje, ano, kazdy normalny rodic uci dieta, ze ked si napriklad v spolocnosti, neukazujes prstom na toho a tu, a nekomentujes. Neukazujes prstom a "toto chcem" , ale mami, prosim ta, podas mi ten poharik?

Tubsa bavime o ukazovani prstom ako zakladnom vyjadrovacom prostriedku batolata. Ked neukazuje prstom, je to problem, a velky. Tak isto zdielanie pozornosti. Ak leti lietadlo, dieta ma mat zaujem ti ho ukazat, upozornit ta nan. Take rocne, ktore nerozprava, ti tazko povie, mama, aha, na oblohe leti lietadlo. Zdravo rozvijajuce sa rocne dieta ti ukaze prstom a vyhlada pri tom tvoj pohlad, aby videlo, ci ho vnimas.

maxik24
2. máj 2025

Na vyuzvianie sluziieb CVI potrebujes ziadost a ziadanku od pediatricky, caka sa asi 2m, ako kde, v ktorom meste, podla ich aktualnych moznosti.

lucia0211
9. máj 2025
@maxik24

@lucia0211 ano, som, a vidim to na detoch, ze je to naozaj dolezite. Kedy chces riesit mozgove prepojenia ak nie v case, ked sa vytvaraju a rozvijaju?
Pevne verim, ze si tvojmu dietatu nedovolila stvornozkovat. To je totiz naj aktivita na prepajanie hemisfer. Verim, ze si sa s nim ako babatkom nerozpravala, bozechran mu tym rozvijat mozog. A verim, ze ani necitas detom, este by im mozog reagoval sviznejsie.

Jedina, kto tu nerozumie, si ty. Otvorene davas najavo, ze sa dietatu nevenujes, hanbila by som sa ako pes. Rozvijat dieta je nasa povinnost, od toho sme ich rodicia. A moje deti ucim rozmyslat, rozpravat, rozvijam im slovnu zasobu. Neucim ich pocitat anglicky v 2r, ani poznat vsetky vlajky sveta v 2,5, ani nic podobne. Ale venujem sa im, rozvijam ich, a je to aj vidiet.

Inak dufam, ze si ani tlieskat dieta neucila. S tvojim pristupom si ani len netusila, ze potlesk zvladne dieta az ked dozreje mozog natolko, ze je schopny ruka-oko koordinacie a sumerneho pohybu oboma rukami. Ani si len nedokazes predstavit, aky vazny pruser je, ked ti dieta nedokaze zatlieskat. Ako pisem, ak by tvoje dieta potrebovalo pomoc, ty ako rodic nebudes schopna mu ju dat.

@maxik24 ja nepotrebujem byť preafektovaná mamička čo ide hystercit,lebo jej dieťa v tom mesiaci a v tom veku toto a toto nevie ..nechávam svoje dieťa aby bolo dieťaťom a malo svoj detsky svet a nie svet podľa tabuliek …

autor
10. máj 2025
@lucia0211

@maxik24 ja nepotrebujem byť preafektovaná mamička čo ide hystercit,lebo jej dieťa v tom mesiaci a v tom veku toto a toto nevie ..nechávam svoje dieťa aby bolo dieťaťom a malo svoj detsky svet a nie svet podľa tabuliek …

@lucia0211 prečo si myslíš, že som preafektovana mamička? Pretože mám starost o svoje dieťa? Nikdy som sa nariadila tabuľkami, ale vnímam rozdiel ( vnímajú ho aj iný členovia rodiny) tak na tom asi niečo bude. To, že ja mam aspoň nejakú snahu s tým niečo spraviť, svojmu dieťaťu nijako neublížim. Skôr by som ublížila keby som to nechala tak, nemyslíš?

autor
10. máj 2025
@lucia0211

@lucia0211 napríklad moja dcérka ako sa narodila ,chodili sme na poradne. V polohe na brušku nevedela zdvihnúť hlavičku, dôvod? Diastaza ,chodili sme na fyzio ... ty by si to nechala len tak ? Poctivo sme cvičili, ale bola oneskorene v sede aj v stvornozkovani, ako písala pani vyššie, aj dr. nam prízvukovala ako je to stvornozkovanie dôležité. Vieš aký sme mali zo seba skvelh pocit, keď po tej drine, ktorú sme vynaložili všetci 3ja si naše dieťa sadlo ? Začalo stvornozkovat ? Skvely, pretože sme to všetko robili pre našiel milované dievčatko. Pretože my rodicia, sme tu od toho aby sme naše deti učili a pomáhali im 🙂

vahcaac
10. máj 2025

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ si silná a dobrá matka.

annak14
5. aug 2025
@anonym_autor

@lucia0211 napríklad moja dcérka ako sa narodila ,chodili sme na poradne. V polohe na brušku nevedela zdvihnúť hlavičku, dôvod? Diastaza ,chodili sme na fyzio ... ty by si to nechala len tak ? Poctivo sme cvičili, ale bola oneskorene v sede aj v stvornozkovani, ako písala pani vyššie, aj dr. nam prízvukovala ako je to stvornozkovanie dôležité. Vieš aký sme mali zo seba skvelh pocit, keď po tej drine, ktorú sme vynaložili všetci 3ja si naše dieťa sadlo ? Začalo stvornozkovat ? Skvely, pretože sme to všetko robili pre našiel milované dievčatko. Pretože my rodicia, sme tu od toho aby sme naše deti učili a pomáhali im 🙂

Ako to s vami dopadlo?

autor
5. aug 2025
@annak14

Ako to s vami dopadlo?

@annak14 navštevujeme cvi, už sme boli 3x a veru vidím pokroky. Len doplním, žiadanky od pediatra netreba a nečakali sme ani 2 mesiace. Termin nám dali cca o 3 týždne ako som ich kontaktovala. Dcérka je teraz oproti majú oveľa rozumnejsia.

annak14
5. aug 2025
@anonym_autor

@annak14 navštevujeme cvi, už sme boli 3x a veru vidím pokroky. Len doplním, žiadanky od pediatra netreba a nečakali sme ani 2 mesiace. Termin nám dali cca o 3 týždne ako som ich kontaktovala. Dcérka je teraz oproti majú oveľa rozumnejsia.

@anonym_autor dakujem za odpoved

Strana
z2