Moja známa bije svoje 2 ročné dieťa
AHOJTE MAM JEDNU ZNAMU,KTORA BIJE SVOJE DVOJROCNE DIETA. PADAJU FACKY,BUCHNATY PO CHRBTE,PO ZADKU..SNAZIM SA JEJ VYSVETLI
NECH TO NEROBI,ALE JEJ ARGUMENTY SU TAKE,SE TO DIETA JE NEESKUTOCNE PLANE,VOBEC JU NEPOCUVA,BIJE INE DETI,PLUJE,STALE JEJ UTEKA
NA HLAVNU CESTU POD AUTA ...PORADTE
@mandragora22 to je co - nezvladatelne dvojrocne dieta????? 😲 Ved nepises o 15 rocnom pubisovi, ale o malej trubke preboha. Ak matka nezvlada dvojrocne batola nech sa ide liecit, zjavne to potrebuje. Ustedrovat facky a pravidelnu bitku tak malemu decku moze len total krava, s odpustenim. A to ja nie som zastancom lazo plazo vychovy bez zvysenia hlasu ci vychovnej po riti. Ale odtial potial.
@smutnuckaaaa prosim Ta sprav s tym nieco ak si toho pravidelnym svedkom. Nenechaj to male tyrat.
@lilliaan uplny suhlas s tebou.
Lucim sa babulky s temou, toto som este nerozdychala z detstva a asi nerozdycham. Moje prve spomienky s detstva su strach, bitka, bolest... presne toto bude to, co si bude pamätat aj tamto dieta. Mne to prijde strasne ☹
@jabadaba nuz, tvoje vyjadrovanie hovori za vsetko 🙂 aspon vidim, s kym mam do cinenia 😀
@smutnuckaaaa som len na prvej strane a reagujem na tvoj príspevok o 21:58 ..."smutnuckaaaa @lenka311 viem ze to dieta miluje,to nie na socialku nie,to male by skoncilo v decaku a ktovie ako by tam zachadzali s nim
Dnes o 21:58 • čaká bábätko, termín má v októbri 2012 (20. tt) • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP • "
...to nech ho radšej buchnátuje mama 😕 či ako mám tomu rozumieť? ...pokiaľ matke nič nedokážu dieťa jej nezoberú a na ňu by to možno zabralo 😉 zľakla by sa straty dieťaťa a prestala by ho biť 😉
@anjelicek26 ano, ak je to prava, je to strasne. na druhu stranu, uvadzala som aj ja priklad a to toho, ako sa moja znama naozaj dosledne a dobre starala o velmi nezvladnutelne dieta - pre nevedome alebo pre mamicky pohovkovych deti upresnim - dieta hyperaktivne, agresivne (priklad nemalo v rodicoch ani rodine, ba ani v okoli), proste agresivita srsala priam z neho. psycholog na nic neprisiel, v konecnom dosledku to zrejme bolo kvoli tomu, ze dieta dovtedy ani raz nemalo ziadne hranice atd atd, to uz je ina tema, v kazdom pripade raz za cas mamke praskli nervy a dala slabu po zadku a bum! prave socialka "na chodniku". a to este taka koza, ktora "vysetrila co vysetrila" a matka bola uplne odpisana, hoci sa o dieta velmi dobre starala vratane vsetkeho, co k tomu patri - prejavy lasky, pochvaly, vysvetlenie.... napriek tomu mala a ma dieta ake ma, proste z toho musi dieta vyrast, zrejme... matke bolo ublizene nepravom, usudil to ako psycholog, tak aj sud, dieta napriek svojej agresivnej povahe v domove za matkou plakalo - to by asi nerobilo, keby bolo tyrane, ze? hlavne, ze ho od matky oddelili na polroka len kvoli takej sprostani, ktora nemala nic na robote, len sliedit a udavat cudzich ludi.... ☹ ☹ ☹
@mandragora22 naozaj? A za co vsetko? Ja len ziram ako puk, ze mas tak laxny pristup k tyraniu batolata. Tvoje dedukcie s kym mas alebo nemas do cinenia su mi lautr u...velebnosti. Plane dedukovanie este nikoho z biedy nevytrhlo, zato zaujem o dianie okolo ano. Krava Ti prekaza, tyranie decka nie, zaujimavy zivotny postoj....
Podľa mňa aj matka aj dieťa potrebujú psychológa... poriadne vyšetriť a nájsť príčinu problému... príčinu toho, prečo sa toto dieťa takto správa a príčinu toho, prečo sa matka nevie ovládať... potom by sa aj mohlo zistiť, že je ozaj to dieťatko choré a matka je na pokraji zúfalstva alebo je to naopak a matka si vybíja zlosť na dieťati, preto sa potom takto dieťa správa (ked je bez pochopenia a bez lásky).
Treba sa na to pozrieť z obidvoch strán...
Ja mám choré dieťa (autizmus) a na začiatku (cca v 2 rokoch) ked som ešte ani netušila, že ide o diagnózu som bola úplne KO a pýtala som sa... to som až taká zlá a neschopná matka? Alebo to dieťa ma privedie do hrobu? Tiež si niekto mohol myslieť, ked som zdvihla hlas úplne vyčerpaná, zničená, že patrím na psychiatriu... ale nakoniec sa nám zistila tá diagnóza , doma sme zmenili prístup a bolo to lepšie, ....
aj ked sme sa museli a stále musíme Nekonečnou Trpezlivosťou... niekedy je to extrémne ťažké...
"Socialka" vezme dieťa matke naozaj až v krajnom prípade. Možno jej ponúknu pomoc, ktorú potrebuje. Psychológa, poradenstvo pri výchove... Možno by som tam zašla a bez konkrétneho udania sa popýtala na možnosti. A s konkrétnym návrhom prišla za dotyčnou mamičkou.
@jabadaba ale nie, tyranie dietata mi prekaza, ja len tolko, ze ak osobne poznas zakladatelku temy, ako aj "mamicku, ktora tyra" OK, beriem vsetko spat, ale ja mam opacnu skusenost ako som pisala: zvedave a unudene zenske, ktore nemaju do "coho pichnut", jednoducho kazdu malickost nafuknu a urobia z komara somara. nebudem sa tu s nikym vadit, jednoducho nie som za tyranie dietata, OK, nech ju uda, nech socialka presetri, mne je to jedno. ak sa na nieco zavazne pride, snad to dietatu pomoze, ak je naozaj tyrane, ale ak sa na nic nepride, odhali sa len dalsia zvedava a unudena ..... sliepocka 🙂 😉
preco davate taketo otazky na forum, ze co robit ked znama bije dieta??? no....pridajte sa, zbite ho obe..pane boze
@mandragora22 - ano to je extrem prehnaneho zaujmu a moj pripad mozno pripad prehnaneho nezaujmu okolia. Ja si tie dovody pamätam... nedojedla som, obliekala som sa prilis pomaly - meskali sme, tak ma od zurivosti stlkla, nezjedla som desiatu, nespratala si veci zo stola, odlozila pribor do nespravnej zasuvky, zabudla poliat kvety, nevedela spocitat priklad v ulohe, prilis pomaly citala zo slabikara, pocikala som sa (mohla so mat tak 4 roky) - nahu ma postavila na balkon v zime na celu vecnost!!! .....
Nebola som zle dieta, ani agresivne,ani problemove, bola som strasne malicka, zaostavala v raste, mala som 98cm v 6,,5 roku, ked si predstavim, ze v tom veku ma tlkla hlava nehlava, tak je mi este dnes do revu. Neviem si predstavit plac od susedov ignorovat, nezavahala by som... konfrontovala, ak by sa to nezmenilo, volala socialku.
@mardenad ale predpokladam, ze Ta nenapadlo usterdit svojmu dietatu v tom veku len tak spakruky facku po tvari ci ano? Verim, ze si to mala narocne, najma vzhladom na diagnozu dietatka, ale ja skutocne nerozumiem ako moze niekto svacnut dvojrocnemu batolatu, ktore nerozumie este mnohym veciam. Asi treba robit nieco s ocakvaniami voci detom a podla veku.
Tato tema sa zvrhla kam nemala.Prosim admina aby temu uzavrel
@anjelicek26 hroza aj citat ☹ ☹ ☹
podľa mňa nikto nevidí do situácie, iba @smutnuckaaaa . Ak má dojem, že sa jedná o týranie, nech to rieši, v takomto prípade môže slepota narobiť obrovské zlo. Ja by som predtým radšej prekonzultovala svoj dojem aj s niekým ďalším, kto tiež do situácie vidí, často sa stáva, že si myslíme, že by sme tú ktorú situáciu zvládli lepšie- pokiaľ si ju neodžijeme na vlastnej koži. A dotyčného riešenie sa nám zdá neprimerané. Mnohé ženy sa tu vrátili k vlastnému bolestivému detstvu, ale treba si uvedomiť, že to tak vôbec nemusí byť. Ja už som dcére po zadku na verejnosti dala, pritom doma sme sa vždy vedeli dohodnúť bez takýchto praktík. Proste platí "kde sú diváci, tam je divadlo" a naša slečna skúšala hranice veru poriadne. Viem o ľuďoch, ktorý na mňa hľadeli ako na veľmi prísnu, dosť mi vyčítali... ale moja dcéra je dnes úžasné, citlivé, milé, vychované dievčatko, na všetkom sa dohodneme a rešpektujeme sa. A dieťa týchto ľudí je presný opak (a to tiež pár krát dostala na zadok- dokonca sa nikdy nedalo povedať, žeby menej ako moja), len proste pred "divákmi" boli rodičia za pekných a radšej ustúpili, než by riešili situáciu za krivých pohľadov ľudí. Čiže teraz riešia množstvo výchovných problémov, ktoré mať vôbec nemuseli a stále sa musia občas uchýliť k tomu, dať dcére po zadku... čo teda my už vôbec nemáme, keďže máme pevné základy, na ktorých už iba staviame... nuž dieťa čo na ihrisku mama capne po prdeli nemusí byť týrané, možno naozaj akurát v danom období skúša hranice a mamina odmieta ich porušiť... a reálne- aj náročné 2 ročné deti existujú. Sama poznám drobca čo pľuje, nenormálne nadáva, uteká, nedbá na cestu či autá, ............. ufffff........ uf 🤐 Ale ja som odporučila jeho mamine, aby zašla za psychológom poradiť sa, ako na neho. Určite by nikomu nepomohlo, ak by ho mlátila...
@smutnuckaaaa ty jedina z nas vidis ake to realne je. Ja si z tvojho opisu velmi neviem predstavit, ako casto ho bije, akou silou, ako to ona komentuje....napr. moj brat ma 2r syna, tirz som krstna. Ked je maly so mnou mozem ho natriet na chlieb....za cely den na neho musim max 2x zdvihnut hlas a 1x dostane po plienke - capnutie. Chodime na vylety, zoo, parky, ihriska...proste stale program. Bracho so zenou su skor domaci typ, s malym ak idu, tzk stale dokola na 2-3 miesta..a maly je pri nich odtrhnuty z retazi..dnes sme boli na prechadzke - ja, mm, maly a brat. Po 3min cesty maly zacal revat, ze on uz nechce motorku, chce ist hopi..rucal asi 3 min., nepocuval, vsetko si vynucoval placom, bol fakt hnusny. Brat mu za tu hodinu 3x nalozil na zadok. Tiez by nezaintetesovany mohol povedat, ze ho tyra. Maly za nim chodi, objima ho, tato lubim ta...
Tu by podla mna pomohla detska psychologicka, ktora by bez kritiky povedala bratovi, co robi vo vychove zle a ake to ma dopady. Kedze sa malemu doma malo venuje, a nechodia casto na dlhsie von, tak je jasne, ze maly vyvadza.a staci len mala zmena v dospelom.
Myslim, ze toto je problem aj tvojej kamaratky. Riesila by som to psychologom, na socialku je skoro. Pripadne nech mm nataca ked si s tym malym ty a ukaz jej to, ze aky je, ze ho bit nemusis...
@mandragora22 pozri, ja nie som hned za socialku, ale byt tohto svedkom tak jednam a milu mamicku schladim. Autorka tu popisala myslim dost nevhodne formy fyzickej "vychovy". Uz som pisala, ze nepatrim k typom matiek co nevedia zvysit hlas, aj som capla zopar krat, ale po zadku a vo veku kedy uz som mohla od dietata cakat, ze iste veci chape. Aj ked, viem si predstavit vychovu bez tohto, nijako ma to netesi. 😒 Stalo sa, zabralo, ked siahodlhe vysvetlovania nestacili. Lenze u dvojrocneho ma ani vo sne nenapadlo byt vytocena z neposluchania, pretoze som to v tom veku od svojho dietata este neocakavala. Dvojrocne sotva rozprava, mnohemu nerozumie, este len sa zacina samoseba uvedomovat a to uz dostava facky? Tak to uz co je? Toto na nafuknuteho komara nevyzera.
@zeleny_cajik - ja ked si to tak spätne premietam, ako som vo vecernej motlitbe prosila boha, nech mi dovoli umriet, ze ja to uz nevydrzim, nemohla som sa vtedy poriadne nadychnut, lebo mi vyrazila dych a lezala som na boku, lebo som mala cely chrbat od modrin :( V tom momente som fakt chcela umriet.
Este dnes mam ten pocit v pamäti a idu mi slzy do oci, ze vlastna mama,ze ona nikdy nepochopila,co to slovo znamena. Vsetku lasku dietata k matke zo mna casom vytlkla.Niekedy v 14tich som sa jej postavila, ze je mi to jedno, moze ma tlct, trhat mi vlasy, nic tym nezmeni, ze je uplne uboha!!! Odvtedy som mala pokoj, ale tie stopy na dusi 😔
@jabadaba po tvári nie, to určite nie... to by mohlo mať aj následky (zajakávanie sa a a tak... )-toto je to posledné...
ja mám doma ešte dvoch pubertiakov a až v tomto veku sa im jedna facka ušla ... ale to aj zaslúžene 😉
ale dvojročnému bábätku? tak to je extrém... čisté stvorenie, nevinné...
ale napriek tomu akosi tú matku neodsudzujem... som presvedčená , že nepomôže nik iný ako psycholog alebo psychiater... prečo sa tá matka takto správa??? ved určite miluje to svoje dieťatko...
Ja by som si s dotičnou pani sadla a skúsila sa vžiť do jej situácie...porozprávať sa s nou... vysvetlila by som je čo všetko jej hrozí ak sa nezmení...
Nech je dieťa akékoľvek, určite si nezaslúži buchnáty a facky! V každom prípade je za tým buď zlyhanie rodiča, alebo diagnóza u dieťaťa a v oboch prípadoch treba odbornú pomoc!
A rady, že sa netreba starať sú zaujímavé. To naozaj sme taký odolný voči veciam, ktoré sa nám dejú na očiach?
Ako tu už bolo spomínané, radšej 5krát planý poplach, ako raz neskoro. takých príkladov sú plné média. Často sa čaká až na samotné utýranie k smrti a podobne. Vtedy sa vždy pýtam, ako je možné, že NIKTO NIČ nevidel!!!
Keď som si prečítala niektoré odpovedetu, už mi to je trošku jasné. ☹
@smutnuckaaaa Určite sa porozprávaj s kamarátkou, ponúkni návštevu odborníka pre ňu i pre dieťa a kontaktuj sociálnu pracovníčku. Tým nič nepokazíš. Odobratie dieťatka je naozaj až krajné riešenie. Mysli v prvom rade na dieťa, ktoré sa nevie brániť. ☹ ☹ ☹
@anjelicek26 ☹ ☹ ☹ ☹
Všetka česť, že si vyrástla v tak dobrú matku.
A presne ty si príkladom toho, keď sa nikto radšej nestaral! 😠
@mardenad ano, matka ma zjavne nejaky problem a riesi ho nestastnym sposobom. Treba pomoct aj jej. Ktovie, mozno absencia psychohygieny, vyhoretost, frustracia, unava.....a skaza je na svete. Tiez by som si s nou, byt autorkou pohovorila. Ale pri najblizsej prilezitosti, kedy by vztiahla opat ruku na to male, by som ju razne zarazila. S tym, ze by som ju zaroven poziadala o rozhovor, jasne, ze mimo to malinke. Trebars ked bude spat.
@abbey1 - ja som uplne normalna mama, len ked vidim, ze by mi pri nich rupli nervy - mam zdedenu uzasnu cholericku povahu po mame - tak pocitam, idem von z miestnosti, poriaaaadne sa nadychnem, zamyslim sa a az potom konam. Ziaden afekt, ziaden hnev, s chladnou hlavou a rozumom. Nie je to vzdy lahke, ale byt mamou nie je lahke. Moje deti poznaju tresty a hranice a tlct ich pre to nemusim, ani po nich nevrestim ako sialena. Stale si opakujem dokola - malinke deti, malinke deti, aj to, ze sa mi max dnes vykadil na terasu a ja som do toho slapla, upchal zachod papierovou rolou a vylial dva sampony na koberec - maly-blby a viac neriesim, odpracem a vysvetlujeeeem do nemoty. Neviem si predstavit, ze by sa ma deti bali, to by bolo to najväcsie zlyhanie a to som si slubila, ze to sa nestane.
@anjelicek26 😢 😢 😔
@anjelicek26 😉 😉 😉 😉 Super napísané. Presne takto fungujem i ja. Dnes som napríklad jačala na manžela a malá mi ručičkou začala zacpávať ústa. Vtedy som si uvedomila, že ona nie je zvyknutá. Tiež som dosť výbušný typ , ale regulujem to ako sa dá. Fyzické tresty sú pre mňa neprijateľné. A hlavne tu sa už hovorí o buchnátoch a fackách tak malinkému dieťatku.
Byť mamou a ešte milujúcou a snažiacou sa vychovať šťastné a rozumné dieťa je stráááášne náročné.
Teba naučili detstvo, mňa v dobrom rodičia a podstatne staršie sestry výchovou ich detí a následne ma v mojom smerovaní vo výchove utvrdila životná skúška s Filipkom.
@jabadaba tak moja facky nedostava, to teda nie, ale po zadku ano 😒 vzdor je u nas od cca roka na dennom poriadku, teraz je to uz na nevydrzanie (27mes.). ale to by bola ina tema. nie som tyran, nemlatim ju, nebijem po tvari ani nic podobne. ale riadne by ma rozhodilo, keby ma niekto "udal" kvoli tomu, ze jej dam raz za cas vonku po zadku, lebo neposlucha - navyse aj dnes vonku vyfasovala po prdelke jednu... tak ti napisem, moje dieta je velmi chapave a vnimave uz od roka. nerozprava, ale rozumie a chape uplne vsetko, to mi ver. je jej to vidiet na ociach, niekedy sibalskych, niekedy vzdorovitych, inokedy tvrdohlavych... 🙂 a veci, ktore robi, robi naschval, a to vzdy, ked uz nezabera a nepomoze... nuz, dam po dupe, vobec nie silno, len preto, aby pochopila, ze toto sa nema... nie je to casto a prave preto by ma nas.... keby nejaka "dobra dusa" ma udala, len za to, ze som dala po zadku. pritom sa o nu velmi dobre staram, krmim, drzim v cistote, venujem sa jej 100% svojho volneho casu, teda cely den, nemam dieta, ktore si sadne a hra sa.. a napriek tomu ma obdobia a dost casto, ze robi prieky a vzdor dosahuje maxima, s akymi som sa este nestretla a nepomaha takmer nic... len jedna po dupke 😒 😒 😒 preto tie moje nazory na "upozornenie institucii ci psychologa..." 😉
@anjelicek26 no ja viem, uz sme sa kedysi o tomto bavili, chapem ta, muselo to byt hrozne... ale moje nazory v tejto teme naopak, vznikli z inej situacie a inych skusenosti, takze sa zrejme stretol extrem s extremom ☹ 😒 😉
@mandragora22 Len opakujem, tu už nehovoríme o capnutí po zadku, ale o buchnátoch a fackách 2 ročnému dieťaťu. To sa nerobí ani pubertiakovi vracajúcemu sa nadránom z flámu. ☹

To, ze matky udru svoje deti, lebo su neposlusne, podla mna plynie este z vychovy nasich matiek. Ak dietatu nedam na zadok, aby som mu "vysvetlila", ze robi nieco, co nie je spravne, este neznamena, ze z neho vyrastie nevychovany clovek a ako citam v prispevkoch vyssie - "sa mi to raz vrati". V mnohych krajinach je taketo chovanie rodicov nepripustne a napriek tomu tam vyrastaju AJ slusni ludia s hodnotami a spravnymi prioritami.
Je vela chvil, kedy ma moj syn tak neuveritelne hneva, ze sa az kontrolujem, lebo citim ako by mi vyletela ruka a ako rada by som mu dala po zadku. No viem, ze je to preto, lebo to robili i moji rodicia a nejako nam to casto pride "normalne". Pamatam si este z detstva vychovne facky a uz ako pubertiak som si hovorila, ze ja takyto rodic raz nebudem.
Urcite som za to, aby @smutnuckaaaa nieco robila so situaciou u znamej, ktorej je svedkom a nenechala to len tak. Rozhodne by som nevolala socialku, pokial dieta netyra, ale asi by som znamej povedala, ze sa sprava ako cholericka hlupana, ktora nezvlada svoj hnev a vychovu dietata. Co sa dieta bitkou nauci? Nic! Len to, ze ked sa mu nieco nepaci, aj ono udrie rodicov, kamaratov, ucitelky... lebo je to sposob, akym sa prejavuje nesuhlas s urcitym konanim - naucilo sa to predsa doma, no nie?