Moje dieťa nedokáže spať
Ahojte zeny. Prisla som si sem po radu,po podporu,ani neviem...som zufala z mojho 11 mesacneho syna. Uz niekolko mesiacov mame problem so spankom, vecer chodi spat medzi 22:00-22:30 a rano vstava medzi 7:00-8:00. Co by bolo fajn,ale on je medzitym v noci hore 5-10krat. Ked sa zobudi musim ho vzdy uspat bud na prse,v nosici alebo na rukach. Proste uz nedokaze sam zaspat. Skusali sme uz vsetko: nurofen, viburcol, krupicu na veceru, menej spanku cez den, zodac...zistili sme,ze jedina pricina je v tom,ze sa stale prehadzuje a ked sa prevrati na brucho,automaticky sa da na styri a sadne si. Cez den spava trikrat po 15-30 minut,budi sa zrejme z tej istej priciny ale bohuzial sa mi ho uz nepodari opatovne uspat. Vzdy ked sa zobudi stale ziva, je na nom vidno,ze mu bolo spanku malo. A cim menej spi,tym je uspavanie horsie. Je to zacarovany kruh ☹ rano sa s muzom budime unavenejsi, nez sme vecer...je mozne,ze toto niekedy prejde? Ja uz ani nedufam v lepsie noci, len som potom vzdy sklamana. Mate s tym nejaku skusenost? Vdaka za rady 🙂
@ajka_paradajka môj syn to isté, akurátchodí spávať medzi 20-21:00. čo som čítala o spánku detí (myslím z vedeckého hľadiska), tak bohužial sa nám nepodarilo ho naučiť zaspávať samého prvé mesiace, takže teraz už je hold neskoro. Aj dospelý sa v noci zobudí, ale keďže sme zvyknutí automaticky zaspať sami, tak si to koľkokrát ani nepamätáme. No nakoľko keď sa takto zobudí dieťa, musí sa naučiť sa upokojiť a zaspať samé. Ak vždy, keď zaplače k nemu bežíme a nakŕmime ho, tak sa to nenaučí, lebo je zvyknuté na asistenciu dospelého. Takže tu už jedine asi metóda kontrolovaného plaču (nie metóda vyplakania, lebo tá sa neodporúča), to si kľudne vygoogli, nechce sa mi tu rozpisovať. Ale priznám sa, tak ja som to teda neskúšala, ani nemám to odhodlanie. Kamoške pomohlo, keď s malým spal niekoľko dní jej muž (ona bola dva týždne preč) - prvá noc bol vraj horor, ale odvtedy sa budí raz za noc.
@bosoriak no ja by som sa teda dieťa bála obložiť vnakúšom, keďže minimálne do 1 roka dieťaťa +vankúš v postieľke nemá čo robiť z pohľadu bezpečnosti. To, že dieťa má chodiť spať o siedmej by som tiež nezovšeobecňovala, ak má dieťa poobedný spánok a spí napr. do 17:00, tak sotva o dve hodiny opäť zaspí, kedže pred nočným spánkom je lepšie, keď je dieťa hore aspoň 3-4 hodiny,
U nas uz roky rokuce, od 19h ritualy =priprava na spanok.. vecera, kupanie, teply cajik-kakavko, okolo 19,30-19,45 ukladanie do postele, troska debaty, maznania o 20,00h spat ... nastoleny rezim, stereotyp vecer, ci je svetlo alebo nie, sla rovnako.. par krat sa stalo ze neskor, ze navsteva a tak, ale pokracovali sme normalne.. mam 10r.slecnu, doteraz chodila tak spat, teraz o 20,30-21,00h.. moja je ranostaj, cize vecer skoro spat musi.. 🙂 a ja som rada mala svoj klud po 20,00, vtedy nic nerobim.. a spim tiez o 22-23h.. a dieta aby mi bolo hore, to by som bola rozbita.. treba si ho naucit, ritualy dodrziavat, casom sa to upravi a bude fajn.. 😉 a kojila som do 17mes... dovtedy sa budila v noci, ale potom sa to upravilo, ked som ju odstavila..
To,ze chodi spat tak neskoro...ked mal drobec asi 4 mesiace nastala u nas spankova kriza. Do 4 mesiacov spal sam v postielke, polozila som ho tam,chvilku sa pohral a zaspal. A zrazu zo dna na den zacal plakavat, nevedel ako zaspat, museli sme ho vlacit cely vecer na striedacku s muzom na rukach. U tak maleho dietatka sa metoda kontrolovaneho placu vobec neodporuca...a vtedy to asi cele zacalo. Proste sme prisli na to,ze o osmej vecer este nie je na tolko unaveny, nechcel este spat a my sme ho do toho nutili. Do toho prisiel posun casu a vuala. Ak sa mi nahodou podarilo dat ho spat skor, vzdy sa zobudil s este vacsou energiou a s tym,ze sa mi nepodarilo ho znova uspat. Nas vecerny spanok sa tym posunul az na jedenastu vecer, aj to zaspal horko tazko...ten rezim si nastavil on sam. Co sa tyka tych vankusov, nemyslim si,ze to pomoze, lebo on ked sa pretaca tak valcuje vsetko naokolo. Momentalne spava s nami v posteli nakolko sa neustale vrti a ked spi v postielke,tam ma obmedzeny priestor a ked sa buchne v tu ranu je hore. Na metodu kontrolovaneho vyplakania ja nemam odhodlanie ani nervy, je to metoda proti mojmu presvedceniu...myslim si,ze placom dieta vyjadruje nejaku potrebu,ktoru chce uspokojit. Ak ho mam nechat sameho v postielke, zacne plakat,lebo si bude mysliet,ze som odisla a opustila ho...urcite to nechcem skusat teraz v obdobi,ked deti trpia separacnou uzkostou. Mozno je chyba aj v tom,ze on potrebuje pevny rezim...ale ten sa neda dodrziavat, kedze den zalezi od toho kolkokrat bol v noci hore a aky je unaveny. Ked je lepsia noc tak chodi spat na prvy spanok az po desiate okolo desiatej, no dnes som ho musela uspat uz predchvilou,lebo bol unaveny,umrnkany a stale sa pytal na ruky...mozno je to naozaj aj tym kojenim. A co sa este tyka toho jeho spanku, je aj dost plytky,zobudi sa aj na tiche otvorenie dveri alebo ked preleti lietadlo. Minule ho zobudilo cirkusove auto. Ja uz naozaj neviem :(
Moja mama sa vyspala prvýkrát ori bratovi, teraz 5 ročnom, v lete pred škôlkou, keď ho odstavila od cecíka. Mal dva a pol roka,keď sa to unormálnilo. On sa zobudil, no, vlastne ani uplne nezobudil a už stál. Minimálne 8x v noci sa cecíkoval. Jednoducho nešlo ani o hlad, ani o smäd, ale o ten prsník v puse. Mňa to normálne do budúcnosti zdeprimovalo. Nie, nechcem ukrátiť svoje dieťa materské mlieko, ale ja naozaj nezvládnem nespať, skončím sama bez rodiny a priateľov, ak nebudem ako tak vyspatá. :D držím palce.
@ajka_paradajka a náš malý chodil spať najneskôr o 20,00 a aj tak to bolo tak isto.
ahoj na internete vyhľadaj čislo na spankove laboratoriu v každom veľkom meste už je to odborne pracovisko kde sa schadzaju ľudia ktory maju taky isty problem ako ty zo synom moja sestra tak trpela doslova trpela niekoľko rokov pokiaľ tam nezašla a tera spi dobre išla už s plačom a beznadejou ku neurologičke nech ju pošle lebo už s toho bola chora a mrzuta zla podarilo sa a ked že sestra je s Košic všetko ľahko prebehlo funguje to na principe tušim cez deň bude spať uspia ho pomocou nejakeho sirupu zaspi spi určity čas pričom cely čas ma na hlave taku ako prilbu s elektrodami a potom ho určity čas zobudia a musi byť udržiavany hore v noci to znamena nespať celu noc a ten pristroj na hlave snima mozog a lekari sleduju na monitore ako mozog pracuje a potom ti vydaju vysledok s tym že sa to musi dalej odborne riešiť neviem či sa plati či ide to cez poisťovňu to si najdi na stranke Spankove laboratoriu.sk tam piše je to aj v každom veľkom meste čiže, Bratislava, Zilina, Nitra, Košice, skus nič zato nedate len sa to môže zlepšiť prajem ti veľa sil a nečakaj už rieš to čim skôr lepšie aj pre vas ako jeho rodičov.
@ajka_paradajka skor o osmej Bol uz tak unaveny ze uz nevedel Sam zaspat. Dospeli maju tak isto problem zaspat ak idu do postele as moc vycerpani. Proste je nemyslitelne aby tak male dieta islo tak neskoro spavat. A zvlast ked vidite Ze to proste nefungujte prejdite Na skorsiu vecierku a Nie sa len vyhovarat
@ajka_paradajka Tak ma napadlo, keď hovoríš, že od 4.mesiaca, nezačalo to po očkovaní?
Nase dve dcery to mali dost podobne ako ty hovoris. Ak to chcs naozaj zmenit, napisem ti rady, ktore u nas zabrali...za prve prestat kojit...uz je dost velky, 11 mesiacov je celkom slusna doba kojenia, nahrad mu to mlieckom do flasky, ked sa ti aj v noci zobudi, das mu do pusy len flasu (ktoru si predom pripravis ku posteli - ak to mlieko urobis z prevarenej vody vydrzi ti aj celu noc bez toho aby sa zgrclo alebo nieco a nemusis ani vstavat - ja mam v tomto vyrobnu skusenost s Hipp). Ked sa zubudi, strcis flasu, napije sa alebo len podudle a spi dalej..nemusis nosit ani vstavat...poviem ti ze ja som potom uz ani nevedela ze kolkokrat som bola v noci hore..riesila som to automaticky z polospanku. Za dalsie neviem ci papa nejake sladke veci...ale treba obmedzit cukry...niektore deti su z nich nadupane az moc a potom preto zle spia..lebo maju z toho vela energie. Ono je dost mozne ze to uplne nezaberie..lebo ked mu ide zuby...co moze byt od tych 4 mesiacov az do teraz..a je z toho taky citlivy, tak to este chvilu potrva kym vsetky tie potvory vyrastu. Moja prva dcera tymto stylom prvykrat prespala celu noc az ked mala 20 mesiacov. Druha dcera ma 24 mesiacov a prespala mi doteraz celkovo 2 cele noci..inak sa stale dost budi...ale som proste zrusila uspavanie nosenim...odisiel by mi chrbat a nervy...postupne to pochopili...v spanku drzim rucicku a pohladkam ked sa zobudi..ked nepomoze strcit tu flasku...ked nepomoze trochu treba aj prisne povedat ze ma spat...su lepsie a horsie noci...ale neboj bude sa to zlepsovat! Drzim palce!
Jo a kamoska ti este radi, ze mu mas dat jantarovy nahrdelnik...ze odkedy ho ona dala dcere...spi ako anjelik 😉
@ajka_paradajka Podľa mna by pomohlo, keby si ho odstavila, je už dosť veľký, tak som poradila aj jednej kamoške a tá si to nevie vynachváliť, mala tiež také problémy so spánkom, malý sa jej budil každú hodinu a pýtal prso. Odkedy odstavila, tak sa budí len 2 krát za noc, čo je pre nu úplne super a to zatiaľ skúša len tretí den. Ja som mojho odstavila, ked mal 9mes. a hned na druhý den prespal celú noc a to sa tiež budil každú hodinu predtým na mlieko. Nemohla som tomu uveriť, že som sa konečne vyspala. A tiež si myslím, žeby ste ho mali dávať spať okolo 19:00-20:00hod. Nedávaj ho spávať cez den 3krát, ale len 2krát alebo raz a večer pojde skor. Bude to chvíľu trvať, pár dní, kým si zvykne, ale pojde to. Držím palce.
Ahoj.. ja ti napisem len moju skusenost.. nebudem radit.. to,vze dieta ma problem so spankom.. po pravde, spinka dost...
Nasa do roka nrspsla vkuse viac ako 2hodiny. Ci noc, ci den. Hore bola 6,10hodin. Od roku nespi poobede vobec.... do troch rokov bola hore s prestavkamu, niekedy kratsie, nuekedy dlhsie. Niekedy 2x, nieked, 8x... nezaspi skor ako o polnoci. Aj ked vstava o 6tej rano.... od troch rokov spava utasne. Sice po polnoci, ale o 9tej vstava.... uz bez prebudenia...
Tak.. drz sa a pocuvaj svoje, dietatovo potreby
@bosoriak ahoj. Mam doma nespavu dceru. Je to narocne. Ale kto to nezazil, nepochopi....
Ja mam 2 deti (3,5r a 14mes) a obe chodia spat vecer o 18.hod.Ludia sa velmi cuduju,ale u nas to tak paradne funguje.A spia 12hod.Starsie dieta nespi cez den (z vlastnej vole) a dcerka spi 1x denne max.1 hod.(tiez z vlastnej vole).Je to malo,takze cez den je to pre mna fuska,ale stoji to za to,ze od 18.hod.uz mam pokoj.No a dcerka zacala spavat celu noc,ked mala 11mesiacov,dovtedy sa mi budila na dojcenie kazde 2 hod.!!!! Tak ju manzel vzal raz na noc do druhej izby a ked sa prebrala na krmenie,tak jej povedal,aby si pekne lahla a spinkala,chytil ju za rucku,pripadne troska pohojdal v postielke na kolieskach,ona mrnkala a zaspala.To sa v tu noc parkrat zopakovalo a dalsiu noc uz spala 12hod bez prebudenia.A este musim dodat,ze to bola zaroven aj jej 1.noc v postielke.Obuchala sa o nu trochu pri prehadzovani sa,ale dali sme jej dookola tu blbost na zaviazanie,aby sa nebuchala a je to.Sem-tam ju bolo treba pretocit,ked sa jej zle lezalo a este sa tak nevedela sama dobre obratit,ale teraz sa uz sama prehadzuje,ako chce.
A inak,moje obe deti zacali lepsie spavat,ked spali na brusku.V 11 mes.je to uz v pohode bezpecne.
No a uspavanie na rukach?Syna som uspavala na rukach 1,5roka!!!! Ja truba...Dceru som tiez tak zacala,ale po prvom mesiaci som mala 3x presilenu ruku,tak som to razom stopla.Bud som siknej lahla na postel a jemne ju tapkala po zadocku alebo ju dala do postielky a tisko jej spievala.Dieta si zvykne na ten ritual.
Na Tvojom mieste by som skusila len 2 denne spanky,aby mohol ist drobec spat skor,naozaj medzi 18-19hod.Nech si tak zvykne.A vsetkym vam to prospeje.Nenechaj so sebou takto kyvat,pridete o nervy.
@ajka_paradajka mam tri deti prve a teraz posledne su totalny nespavci ale od narodenia kazdeho dietata u nas funguje ten isty system o 19.00 vecera potom sprcha rozpravka a 19.45 sa zhasne a spiuz sa nerozprava ani nic podobne ja lezim vo svojej postely a ona vo svojej a o 20.30 je klud uz spi ty si rodic ty urcujes pravidla dieta sa da tvarovat a ked mu dovolis byt hore do rana ta to dovolis ty a nie dieta toto je dosledok nedoslednej vychovyk dietatu musime byt aj " tvrdsi " nie ho tutkat
@ajka_paradajka inac prave pre to ,,oplieskavanie sa,, o postielku pri nocnom prehadzovaní sa mi spi maly od 3/4roka v cestovnej postielke
Tam moze skakat kolko chce 😉
Ani nas 9 mesacny nechce v noci spavat, cez den nekaze problem, castokrat sa v noci budi a sam zaspat nevie. Ja ho uspim jedine ucickanim a manzel nosenim. Maly ma energie za dvoch, potrebuje sa riadne unavit, aby spal. Stoji uz takmer bez pomoci ruk a stvornozkuje ako blesk. Lopticku si dokaze hadzat a nahanat sa za nou aj dve hodiny. Odstavit nechcem, flasu som nedala od tretieho mesiaca, kedy som mala zapal prsnika. Pije vodu pekne zo srkalky. Ma 4 zuby, 2 dalsie sa mu prerezavaju, ked ho bolia, nespi vobec, postavi sa v postielke a place.
@cervikpepik ked je v postielke hniezdo, tak sa nema o co buchnut. Moj maly od osmeho mesiaca stoji, bez hniezda si to neviem preferably.
@ajka_paradajka toto sa mi zda, akoby si opisovala spanok mojej malej.no ta ma uz skoro rok a pol. A mozem konecne povedat, ze sa to zlepsilo. Uplatnila sa mi teoria, cim spi dlhsie cez den, tym spi lepsie v noci. Tiez sa pravidelne budi po 30-40min a vidim, ze by este potrebovala dospat. Tak si k nej este ja lahnem a so mnou zaspi a taha aj dalsiu hodinu, niekedy aj 1,5 hodiny. Postupne zacala chodit spat aj o 20, 00 alebo 21,00 a budi sa o 7,00. Co predtym chodila spat aj o 22,30 a 5,55 bola hore. Ked spi len 30 min, dovecera je s nou ostara a ide spat neskor ako inokedy lebo je asi az tak unavena ze nevie z toho spat.
@ajka_paradajka Nečítala som ostatné komentáre - chodí spať neskoro. A prepáč za úprimnosť ale pchať do 11mesačného zdravého dieťaťa nurofen, viburcol, zodac a neviem aké lieky?! A vy ste inak normálne rodina?! Sa uvedom - a trošku si to uprac v hlave -nechcem byť zlá a ani rýpať alebo niečo podobné ale dávať zdravému dieťaťu lieky len preto, že v noci nespí.....
@ajka_paradajka prestane sa budit ked ho odstavis, ver mi, sme zivy priklad
@alchemilkazltozelena Aj k tomu sa prikláňam, len mi fakt nejde "do hlavy" na čo do dieťaťa tlačí lieky - fuuuuj.
Moja dcera bola taka ista.do deviateho mesiaca spala celu noc a potom asi tri mesiace sme sa trapili ako ty pises.mozu byt rozne priciny.zubky,vyvoj....
Bohuzial ti ziadnu radu dat neviem.ale mozem ta povzbudit,ze to treba vydrzat a prejde to.teraz ma dcera dva a pol roka.spi sama v izbe a uz len obcas sa stane ze v noci nemoze spat.ak je inac cez den ok,tak to bude asi len prechodne obdobie.uplne ta chapem.ked si spomeniem ako sme vtedy spavali,vlastne nespavali,som rada ze je to uz teraz lepsie.tiez som skusala vsetko.aj ten nurofen ako pises.ale nic nepomohlo.len cas.
@dorotka202 Môžem sa aj teba spýtať - konkrétne kvôli čomu si dávala zdravému dieťaťu Nurofen? Len preto lebo nechcelo spať? 😖
@lavinis podla mna to nie je tym ze ste ho nenaucili zaspavat sameho.. nas maly zaspaval sam v postielke, sam v izbe a potme krasne do 4 mesiacov, pekne si nieco rozpraval blabotal a zrazu bolo ticho a on spal.. tesila som sa ze s tym nie je problem. A bum, zrazu utalo a uz sam nezaspi ani za nic. Takze to nie je vasa chyba ze nezaspava sam..
@ajka_paradajka ahoj, aj my sme mali podobny problem, v noci hore 10x a zaspal iba na prse. Bola som z toho zufala. Odstavila som od kojenia a zrazu bum...mlady pan prespal celu noc...druhy krok nastal ked som otehotnela z druhym a to dostat ho z nasej postele, lebo aj ked prespal celu noc, vrtel sa a kopal...a odvtedy mame klud. Vsetci sa vyspime...
@evittam nie.lebo som sa chcela vyspat a dieta otravit aby bolo tichoo.dala som jej ho mozno raz.lebo som fakt nevedela co jej je a bohuzial moje devatmesacne dieta nevie rozpravat aby mi povedalo co ho boli.isli jej zubky tak som skusila ci jej to nepomoze.lieky davam minimalne.mam nastastie zdrave deti.takze klud a rozvahu.mam tri deti a viem kedy dieta len nechce spat a kedy nechce spat lebo ho nieco boli a trapi.a dat brufen raz za pol roka este nikomu neublizilo.ani keby to bolo len preto ze nechce spat.

@ajka_paradajka
Ide spat podla mna strasne neskoro. Tak male deti by mali spavat uz okolo siedmej vecer. Moje dve dcery som v jednom roku mladsej davala spat o siestej vecer.
A ak ho budi prevracanie, tak ho treba oblozit vankusom z jednej aj druhej strany tak, aby sa nemohol otocit.
Kazdy den pomaly rovnaka tema a spolocnym menovatelom je to, ze decka chodia spat tak neskoro ako dospeli. Mam 3 deti a ziadne z nich v ziadnom veku (zatial 😀 ) nechodilo spat o desiatej, ved to je nonsens.