Moje dieťa všetko dáva do úst a hryzie to

29. aug 2023

Keď bol bábätko mal dudel, cca do 2,5 roka, ťažko sa ho oducalo od toho. Odvtedy všetko dáva do úst a kuše to. Zo začiatku len raz za čas plysakov alebo paplón vankúš, no teraz každý deň x krát za deň. Niekedy aj prsty si pcha do úst a olizuje ich. Dosol na to že pohryzie sa a boli to, tak to nerobí tak často. No ostatné veci stále. Upozornenie nezaberá, skúšala som aj ignorovať ho. No nič nie a nie s tým prestať. Keď mu poviem že to sa nerobí tak sa smeje tak škodoradostne že just to bude robiť. Celú posteľ má mokrú, od plysakov až po paplon a vankúš, keďže to dáva do úst.
Ako ho oducit od tohto zlozvyku? Či treba tomu len čas?
Ja ako dieťa som obhryzala nechty, zo stresu alebo z nudy. On stres nemá mať z čoho, žeby z nudy to robil, neviem.
Bude mať 4 roky v septembri.

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domkakvet
29. aug 2023

Skus mu to este raznejsie naznacit.

beata_k
29. aug 2023

Vzdor. Nic viac, nic menej. Prejde ho to.

moony99
29. aug 2023

Skúste mu kúpiť na https://www.kousak.com/ nejaké hryzátko,majú veľký výber aj pre väčšie deti.

andreatytler
29. aug 2023

Musis si odpozorovat preco to robi.
Podla toho co si opisala to robi skor na posteli a teda by som odhalda ze to robi pred spanim ako sposob na ukludnenie. Zacalo to po tom ako ste zobrali cumel? Ak ano, tak ste ho v podstate od cumla neodnaucili, ale iba presmerovali na cmulanie niecoho ineho. Hladala by som nieco ine co mu nahradi cumel. Ak to robi ako sposob na ukludnenie, mozes skusit dat nieco do ruky na zmolenie, alebo naucit nejake dychove cvicenia a vobec je kopa sposobov ako naucit dieta autoregulovat emocie.
Robi to aj pocas hry s tymi plisakmi? Ked ste vonku, ked sa s nim hras? Alebo len ked sa hra sam? Vtedy by to robil asi z nudy.
Ak upozornis sposobom ze "to sa nerobi" su prilis vseobecne a dieta ich ignoruje. Skus zacat hovorit o tom co ty potrebujes a chces: Chcem, aby si nezul toho plisaka lebo sa pokazi" Potrebujem aby si si nedaval ruky do ust lebo mozu byt spinave a budes z toho chory".
Maval cumel aj pocas dna ked sa hral? Rozprava? Nas syn mal cumel do 3.5 roka, ale od zaciatku mal pravidlo ze ho ma len na spanie a ked velmi place ako sposob ukludnenia. Ked sa hral alebo rozpraval musel cumel odlozit.

autor
30. aug 2023

@andreatytler Áno rozpráva celkom dobre mu rozumieť, aj keď sykavky a písmeno r nevie ešte dobre vyslovovať. Robí to aj počas dňa počas hry. Ide k posteli zoberie plysaka a hneď do úst a hryzie ich. Vonku to nerobí, no keď ideme autom a má plysaka alebo na návšteve tak tiež to robí. Aj v škôlke to robil.

andreatytler
30. aug 2023

Na tu rec som sa pytala, lebo my sme to pouzivali aby sme odradili od cumla... ze sme mu vraveli ze nerozumieme co chce, kym cumel neodlozil. Mozte to tiez skusit.
Stale nerozumiem ze ako to prebieha. Tu hru musi najskor prerusit aby mohol ist k posteli a zacat zut tych plysakov. Ja som si to predstavovala tak ze sa hra s autickami v obyvacke a popri tom zuje nejakeho plysaka. Ak tu hru prerusi a ide si pozut plysaka, asi to bude z nudy, alebo unavy.
Auto a skolka su podla mna stresove situacie. Tak to zuje aby sa ukludnil. Zacnite ho ucit sposoby samoregulacie. Skusali ste mu aj ponuknut nejaku nahradu za cumel pocas oducania? Nieco co by mohol robit s rukami ako som vravela nieco na stlacanie, krutenie. Ruky a usta su uzko prepojene, takze bud je jedno alebo druhe zamestane. Ako sme zobrali cumel, tak nas syn zaspava tak ze ma v ruke malu krabicku ktoru otvara a zatvara. Sam sa pre to rozhodol.
Ak ste nedavali cumel prec koli zubom, skusila by som nejake hryzatko.

autor
30. aug 2023

@andreatytler Nie nemal žiadnu náhradu za cumel. On sa hráva s autíčkami aj s ostatnými hračkami vo svojej izbe, tam má hračky aj posteľ a na posteli plysakov.
Tak len podide k postelu chytí plysaka alebo paplón/vankúš a hneď do úst.

andreatytler
30. aug 2023

A teda vies preco sa prestane hrat a ide zut ten vankus? Prestane ho ta hra bavit? Si tam s nim v izbe?

autor
30. aug 2023

@andreatytler Neviem prečo, robí to aj keď som pri ňom ja alebo manžel, taktiež robí to aj keď sa hrá sám v izbe.

andreatytler
30. aug 2023

Skus nukat nahradu za cumel. Normalne vysvetli ze chapes ze si potrebuje pozut, ale ze plysakov a vankus nie je dobre a ci je nieco ine co by chel zut. Mozete ist spolu do obchodu a ked si to sam vyberie, mozno sa tym lahsie presmeruje.
Upozornovala by som ho co najmenej, lebo to zacne robit naschval... je tiez mozne ze to robi lebo potrebuje od teba pozornost a vie ze ked zacne zut, tak ju dostane.

lenkakravcova
30. aug 2023

A prečo mu to proste rázne nezakazete, s tým keď ti bude robiť dostane taky a taky trest? (niečo rozumné určite vymyslíš plus to dodržať)
Myslím ze 4 ročne dieťa je už dosť veľké na to, aby chápalo, že ak niečo nemá robiť, lebo tým poškodzuje veci, a prekročí to, tak bude potrestané.

autor
30. aug 2023

@andreatytler Práveže pozornosti má dosť, tak neviem prečo to robí.
@lenkakravcova Aký trest navrhujes? Skúšala som všetko možné. Zobrať obľúbenú hračku, nesplnit mu to čo chcel, aj poslať ho samého do kúta nech sa ukľudní. Nič nepomáha. Biť ho nebijeme, to jediné sme neskúšali.

lenkakravcova
30. aug 2023

Ja by som mu dala po prstoch, zadku keď to urobí.. Ale tak ja som ja. 😀😂

andreatytler
31. aug 2023

Prosim ta nebi ho. Ved sa na to pozri. Vy ste mu dali cumel. Naucili ste ho ze to je prostriedok na ukludnenie ked ma akekolvek zle emocie a velmi dlhy cas to pre neho fungovalo. Potom ste rozhodli ze mu cumel zoberiete ale vobec ste ho nepripravili na to ako inac ma zvladat tie emocie. Nijako ste mu s tym nepomohli. On si nasiel svojpomocne za cumel nahradu v plysakoch a vankusi, lebo to nevedel vyriesit inac. Povedala by som ze postel je pre neho miestom kludu a pokoja a tak tam instiktivne zamieril. Teraz potrebujete aby prestal aj s tym ale zase mu s tym nepomahate. Riesite nasledky miesto toho aby ste hladali pricinu. Zda sa ze ty veris tomu ze to robi naschval aby ta vytocil a zo skodoradosti. Toto nepochopim ako si rodicia mozu mysliet o svojich detoch ze su tak zle a zakerne. Ved 4 rocny mamu miluje kazdou bunkou svojho tela. Mama je pre neho cely vesmir a urobil by pre nu cokolvek. V malych detoch nie je ani stipky zla.

andreatytler
31. aug 2023

Ako pomoct dietatu zvladat emocie
1. Maj pochopenie pre emocie dietata. Nauc ho prijat VSETKY emocie. Vsetky emocie su OK. Neoznacuj emocie za zle, skarede, neposielaj dieta prec ked prejavuje “zle” emocie.
2. Pomenuj emocie. Vysvetli emocie ktore citi dieta a ty sama. Vytlac si z internetu karty s obrazkami tvare s roznymi emociami a nabadaj dieta aby definovalo svoje emocie.
3. Daj do kosika veci ktore pomahaju dietatu sa ukludnit a nauc dieta k tomu kosiku zamierit ked bude mat stres. (lopty s roznym povrchom a strukturou, snehova gula, mojkacikovia z latky, pukacky, skladacky, presypacie hodiny, karty s obrazkami ktore dieta sleduje prstom, plastelina)
4. Nauc dieta dychove cvicenia na ukludnenie a rozne meditacne techniky na zvladnutie emocii. Natrenuj si tieto cvicenia s dietatom pocas kludu ako fomu hry aby ich malo zautomatizovane a mohlo ich aplikovat v momente ked bude v strese.

Cvicenia:
Dychovy kamarat. Dieta si lahne na zem a polozi na brucho macika a pozoruje ho ako macik stupa a klesa pocas dychania.

Zmyslova kolekcie 5,4,3,2,1. Sustredit sa na veci okolo seba. (Vnimaj a pomenuj 5 veci
ktore vidis, vnimaj 4 veci ktore ohmatas, vnimaj 3 veci ktore pocujes, vnimaj 2 veci ktore ovonias, vnimaj jednu vec ktoru ochutnas).

Prstove dychanie. Natiahni pred seba ruku s roztiahnutymi prstami. Ukazovakom druhej ruky si vo vzduchu obresli vsetky prsy. Vzdy ked kreslis smerom nahor, nadychni sa, na vrchole prsta zadrz dych na 2 sekundy a pri kresleni smerom dole vydychni.

Vyzualizacia snehovej gule. Predstav si ze tvoje myslienky a pocity pocas stresovej situacie su ako rozhrkana snehova gula. Poloz ju na zem a pozoruj ako sa tvoje emocie usadzaju na dno.

Potom zopar jednoduchych ako hlboky nadych a vydych, pocitanie hanok na prste, fukat imaginarne bubliny ktore odnesu prec tvoje emocie pocas stresu, zapocuvat sa do zvukov okolia