icon

Montessori škôlka a základná škola: Dáte tam dieťa?

8. dec 2024

Čo si myslíte o prístupe v Montessori MŠ a neskôr prechod do Montessori ZŠ, dali by ste tam dieťa alebo ak máte tam dieťa na ZŠ ako ste spokojné?

Strana
z2
taktotedanie
9. dec 2024

@svetlonos pozri nejdeme sa tu bsvit o jednom dietati ktore si ty zazila a obhajujes tu system
Boli to odbornicky , pracovali a pracuju s detmi a toto bola ich jednoznacna odpoved

taktotedanie
9. dec 2024

@svetlonos opakujem svoju poslednu odpoved
4 psychologicky s vysokou skolou s niekolko rocnymi skusenostami a toto bola ich jednoznacna odpoved
Viac k tomu nemam co dodat

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
taktotedanie
9. dec 2024

@svetlonos pozri k tomu nemam co dodat
Ja som si robila “prieskum” kedze sa to za chvilu bude tykat aj mojho dietata, kazdej jednej som sa spytala tie iste otazky a bez toho aby som jej povedala ze co povedala predchadzajuca psychologicka a vsetky sa zhodli na tomto nazore ktory som napisala
A uprimne mi je jedno co tu ty pises ohladom nejakej jednej dievciny ci lenivej ucitelke z rakuska

svetlonos
9. dec 2024

@taktotedanie
ale ja sa s tebou nechcem hádať ani vyvrátiť fakticky psychologyciek s ktorými si sa bavila. Určite si to nevymysleli a vedia o čom rozprávajú.
A je celkom reálne, že je ten systém na SK uplne zle pochopeny. Pohybovala som sa 3 roky pri rodicoch s malymi dermi, ktoré majú dnes od 23 do 30 rokov. Napísala som osobnú skúsenosť s konkrétnou osobou. Viem aj ako sa darí tým ostatným z tých skol. Maju lukratívne pozície, casto manažérske pozície. Nebudem tu rozpisovať 50 dnes už dospelých deti predsa.
Len ma prekvapuje, že na SK je to v tomto smere diametralne odlišné, vieš?
A ešte raz. Nemala som v úmysle sa s tebou ani s nikým hádať. No nepochopenie a nesprávne prevedenie do praxe - zodpovedajúcim vyučujúcich- neznamená zlý syst celkovo.
Podľa tvojich info by som do takých skol na základe vyjadrenia psychologa tiez nedala 😏

mooonika1975
9. dec 2024

@julish presne tak, takto isto som deti vychovávala, aby premýšľali o všetkom, nie slepo vykonávali príkazy. Robím v štátnej ms, ale snažím sa k detom správať podľa montessori prístupov, sú to deti otvorené, samostatne, neskutočne sevaovsluzne.

vlada41
9. dec 2024

ja som mala 2 deti v monte skolke a jedno z deti aj v skole, do tretieho rocnika. Bola to naozajstna monte skolka a skola, ziadne napodobeniny. Na skolku nedam dopustit - sposob ucenia, spravanie sa k detom, 1x do tyzdna cely den vonku, snezi ci prsi. Pravidiel mali dost, ziadna anarchia - museli si po sebe upratovat, dokonca riady umyvat, mladsim pomahat, poziadat o pomoc a nechat si veci vysvetlit. Ziadni "odludia" sa z nich nestali. Skolu sme skusili 3 roky, ja by som do takej chcela chodit 🙂. nase dieta ale akosi nebolo uplne vhodne, potreboval prisnejsie vedenie a kontrolu, tak sme ho prelozili do statnej skoly. A co sa prelozenia tyka, prve 2 mesiace boli narocne - nepoznal diktaty, pisomky, hodinove bloky, presuvanie medzi triedami a ani povinne kruzenie cez velke prestavky🙂. Tiez sa ukazalo, kde je hlavny rozdiel medzi monte a statnym vzdelavanim. Na statnej skole ho ospevovali, kolko ma vedomosti z roznych oblasti, na druhej strane nemal dobre zaklady - mala nasobilka, vybrane slova atd. Po pol roku sa "znormalizoval" - vedel super nasobilku, ale nic nad ramec standardneho uciva. Podla mna hodit monte deti do vreca "budu s nimi problemy" nie je uplne fer. Je fakt, ze sme tam mali viac s deti s roznymi poruchami, pre ktore nie je klasicke skolstvo vhodne, ale tie by boli povazovane za "problematicke" vsade a tu aspon dostali sancu. Ci monte alebo nie - zalezi na dietati, ale aj rodicoch, ma to svoje vyhody aj nevyhody.

ludinka
10. dec 2024

Ja mam tiez 2 kamaratky, ktore mali deti v montessiri skolke a len same chvaly som pocula. Ved aj z normalnych skolok vychadzaju problemove deti. Teraz je taja doba. Ked je moznost, tiez by fom to skusila

snowflakenel
10. dec 2024

@kittykat22 suhlasim. Svagrina je ucitelka, uci prvakov a.druhakov. mala.deti z,montessori skolok,,takze vie porovnat. Deti su casto nesustredene,,ked nechcu nerobia, pocas,matematiky si chcu kreslit,,hocikedy sa prechadzaju po triede, sadnu na zem,,oddyxhuju,chcu sa casto hrat. Ale hovorim, nie vsetky. Ale casto sa to stava. Chce to zdrave ,,vyvazenie,,

taktotedanie
10. dec 2024

@snowflakenel inak presne toto som sa vcera pytala tety co uci prvakov od septembra a ze aj skola si robila prieskum za poslednych 5 rokov s ucitelkami prvych rocnikov a deti z montessori dopadli zle aj ona sama vravi, ze z monte skolok su deti niekedy nezvladnutelne, povie ze idu napr pocitat a monte dieta, ze nie jemu sa nechce a chce robit toto uplne ju odignoruje a kresli si, k interaktivnej tabuli absolutne nepojdu, nechce sa im , dokonca jedno dievcatko jej povedalo nech ju neotravuje a nehovori jej meno, v skolke jej rozhodnutia respektovali tak nech to respektuje aj ona
Samozrejme vraj vidno aj na hrach a v kolektive, ze tieto deti su vyclenene ostatnymi spoluziakmi a zgrupuju sa len medzi sebou, nerobia na hodinach cvicenia
Teta uz opakovane mala pohovor s rodicmi a skolskou psychologickou
Samotni rodicia niektori priznali, ze ani doma to nieje az tak lepsie a samozrejme co nerpbia v skole si musia dorobit a doucit doma s rodicmi, samozrejme rodic unaveny z prace dieta cirkusuje doma, ze niekedy sa bezne ucia do 21:00hod lebo je to boj
Mimoskolske aktivity tiez nezvladaju
Ako treba ist na dieta respektujucou vychovou ale odtial potial ja ako rodic ci ucitel urcuje hranice nie dieta
Za mna takyto typ skolky/skoly absolutne nie

maya_hi
12. dec 2024

@taktotedanie sama som ucila v monte škôlke, mala som tam neskôr aj syna, a keby bola na blízku ZŠ dám ho tam. Nič z toho, čo popisuješ sa nám nedeje a ani s tým monte koncepcia nič nemá. Áno, nie je vhodná pre všetky deti a rovnako pre všetkých rodičov. Jento filozofia na ktorej musí frčať rovnako dieťa ako rodič. Takéto názory ako tu prezentuješ šíria väčšinou ľudia, ktorí o tom nič netušia. A kľudne to môžu byť psychologičky, či dokonca pedagógovia. Prečítať si o tom 2 články na VŠ a študovať túto koncepciu sú 2 rozdielne veci 😏

taktotedanie
12. dec 2024

@maya_hi nemam k tomu co viac dodat
Svoj nazor aj nazor psychologiciek a ucitelky co s takymi detmi pracuje som napisala
Kazdy nech si ide podla svojho vlastneho svedomia

maya_hi
12. dec 2024

Za mňa je tento prístup jeden z naj. Nie je vhodný pre živé, či dokonca hyperaktívne či športovo založené deti. Môjho syna som takto viedla už doma od útleho detstva. Učila som chvíľu v škôlke takto zameranej, kde tomu majiteľka aj rozumela a poskytla mi možnosť dovzdelať sa v tejto koncepcii. Za mňa ak by som raz vymyslela vlastnú škôlku/školu, bola by to kombinácia monte/lesnej škôlky/ a waldorfa 🙂 Pri monte koncepcii som sa naučila (ako mama aj učitelka) spomaliť, stíšiť a viac doverovať v schopnosti dieťaťa. Aj toho môjho. Od malinka bol a je vďaka tomu samostatný, aktívny, manuálne zručný. Dôveruje si ak má niečo urobiť, vyriešiť. Už ako 1,5-2 ročný vydržal pri aktivite aj 30-45 minút. (Samozrejme premyslenej, na jeho vek ušitej, pripravenej). Pri monte nie sú až tak dôležité špeciálne hračky, pomôcky (to je skôr biznis) ale filozofia a prístup dospelého k dieťaťu. Preto je dôležité aby tomu rozumel aj rodič a zmenil svoje správanie a pôsobenie na dieťa. Vôbec nie je pravda že deti si pri takomto vedení "robia čo sa im zachce". Práve naopak. Takáto škôlka má jasné pravidlá, rytmus, tempo. Deti do neho postupne nabehnú a áno, majú možnosť vybrať si aktivitu. Dobre a odborne pripravenú a so správnym metodickým usmernením, ktoré im dá sprievodca (učiteľ). Potom už dieťa funguje.
V našej škôlke si deti samé pripravovali chlebík, natierali maslom, krájali uhorku, mrkvu (nie nožom, ale krájačom a samozrejme po ukážke a navedení sprievodcom), nalievali sibpitie, naberali polievku... A pozor, niektoré nemali ani 3 roky ☝️ Deti robia rôzne domáce práce, utierajú prach, ak niečo rozbijú pozametajú si to, nikto na ne za to nekričí, vedia umyť, vyleštiť zrkadlo, okno, postarať sa o kvetinky, vyčistiť si topánky... Je tam veľa špecifických aktivít. Ich cieľom je posilňovanie pocitu kompetencie dieťaťa, čiže zdravého sebavedomia. Vedomia, že dokážem sám vyriešiť nejakú situáciu a nebojím sa toho.
"Pomôž mi, aby som to zvládol sám" je heslo M.M. Jedna neskutočne fungujúca a úžasná koncepcia. A je mi úplne jasné, prečo sa za tých 100 rokov nedostala do bežných škôl. Aj samotný Hitler mal zálusk ju využiť vo svoj prospech. Cítil tam možnosti. Maria Montessori sa ale nedala kúpiť a mala problém. 😏
Súhlasím, že dnes si MM koncepciu vycapia aj zariadenia, ktoré okolo nej ani nešli. Na jej realizáciu sú potrební naozaj zanietení a vzdelaní pedagógovia. Treba ju dobre pochopiť a uchopiť 😏

nyphadora
12. dec 2024

@taktotedanie toto nieje pravda, dcera chodi do montesori skolky druhy rok a teda s detmi v rodine vychadza super a aj na ihrisku, taktiež dokaže komunikovať s dospelymi či už v rodine alebo znamimi. V školke maju PRAVIDLA , ktore spisali spolu so sprievodkynou a aj sa tam odtlačkom prsta podpisali a maju to zavesene na dverach. Doma teda počuva nie - dosť čadto a aj v skolke nemaju nbsetko dovolene počas volnej hry, veď sprievodkyne su za nich zodpovedne rovnako ako ucitelka v skolke🙈. Nehovoriac, ze sa ucia samostatnosti, pripravuju si desiatu, kazdu aktivitu po sebe upratuju, a keď nechce ist niekto zo skolky domov, tak sa tam asi dobre citi. Neverim že 4 psychologicky toto tvrdia, tam bol asi problem s detmi alebo rodicia nemali nastavene hranice.

taktotedanie
12. dec 2024

@nyphadora nemam k tomu viac co dodat
mna nemusi zaujimat ci mi veris
Ja som si svoje overila u vsetkych 4 detskych psychologiciek a ucitelky na zakladnej skole
Svoje zistenia som napisala a nech si kazdy da dieta kde chce

nyphadora
12. dec 2024

@taktotedanie ale osobnu skusenosť s montesori školkou nemate, či už ako rodič alebo sprievodca.

taktotedanie
12. dec 2024

@nyphadora preto som si robila prieskum pretoze sa prave rozhpdujem kde svoje dieta dam
A svoje zistenia som napisala
Je to kazdeho osobna vec kde pojde nakoniec dieta

simonapavlikova13
Autor odpoveď zmazal
jana35798
28. jan 2025

@taktotedanie sice stara tema, ale predsa. Osobne si myslim, ze nazor psychologiciek je v tomto pripade zavadzajuci. Ved pracuju s problematickymi detmi, kolko schopnych deti vychoval Montessori pristup uz asi nevedia.

A za to, ze deti su neprisposobive opice nemoze Montessori vzdelavanie ako take, ale skor pristup rodicov. Aj ked je dieta v skolke 8 hodin, rozhodujuca v spravani je rodina. A tu to skor znie na nulove hranice a z toho vzniklo dieta - sef. Vela rodicov nechape o co ide, ale to, ze ich dieta chodi do takej skolky vidia ako nejaku prestiz, ale sami tak neziju.

Tiez by som rada vedela, ci sa jednalo o cisto monte skolky alebo len take, co si vycapili do nazvu Montessori, kupili par pomocok a okolo monte systemu to ani neslo.

Ja by som to tak nezavrhovala. Skor ma mrzi, ze tieto principy aspon ciastocne nie su zaclenene do vzdelavania plosne.

taktotedanie
28. jan 2025

@jana35798 pozri, napisala som svoj nazor, neboli to tlachanice nehakych zien v obchode ale detske psychologicky
Pekmy vecer

Strana
z2