Môžem cestovať s novorodencom autom tri hodiny?
Ahojte mala by som takú otázku že čo si myslíte mohla by som cestovať s malou po pôrode z Viedni na Slovensko ? Cesta trvá 3 hodiny autom a neviem či by to nebol problem? A musím ísť na Slovensko vybaviť rodny list malej a občiansky preukaz lebo ich odomna pýtajú tu vo Viedni.
Ďakujem za odpovede.
Ja som išla z nemecká 1300km a nikto nás nezastavil mala som pri sebe nemecky rodny list a papiere z porodnice. Cesta 16 hodín a v pohode
Predpokladam, ze aj zijes v rakusku? Pytaj si na matrike, aby medzi jazykmi vzadu bola slovencina, ideal by bol, keby si vedela o niekom, komu niekedy nedavno vydali aj so slovencinou. Pokial to je chlapec alebo dievca, ale ma slovenske prechylovanie, tak na matrike ti vie podat ziadost o rl aj mama. Ideal ak sa pred tym dohodnes s nejakou pani z matriky, ze co ti treba a pride ten a ten. Budes cakat tak mesiac a pol az 2, je zima, nie su dovolenky, bude to rychlo. Ked ho uz budes mat, tak ist na svk (na slovenskej strane ziadne kontroly nie su) a vybavis na policii za 2 dni pas. Ale tebe treba pas pre babo, lebo nim dokladas obcianstvo...
Pas nezbavíš 3 mesiace najprv ti treba preložiť rodný list a potom dať urobiť slovenský a to trvá presne 3 mesiace. Potom vybavíš všetko na konzuláte v 19bezirku, Máš to najjednoduchšie. Kto od teba pýtal pas dieťaťa? Lebo veď rodný rakúsky Máš.
@guiseppinka to sú nejaké novinky???
@hugigugin nik jej po narodeni, nebodaj v porodnici:D, nevystavi cestovny doklad, nejak proste docestovat musi, takze musi stacit aj RL...
Najprv ti treba pre pána Jana preložiť rodný list rakúsky čo si dostala pri pôrode a následne na druhý alebo ešte v ten deň ak si to vybavíš dať vyhotoviť na základe preloženého a overeného notárom, urobia v prekladateľstve slovenský rodný list a to trvá presne 3 mesiace. Žiadne dieťa dovtedy nemusíš nikam brať. Toto všetko zvládne otec vybaviť. Hádam nebudeš po meste chodiť s novorodencom a už vôbec nie 3 hodiny, všetko vybaví muž v Bratislave.
@sono2 novinky ani nie. Takto som to riesila v 2020 v case case najvacsej corony a lockdownu. Bola som dohodnuta s matrikarkou v technopole, ze ak sa bude dat (nebudu kontroly v smere na svk), pride muz a odovzda papiere a ak budu, tak na hraniciach da papiere mame a ta to odnesie... okrem toho slovencinu medzi jazykmi mi vydali automaticky v 2015, v 2017 sa tvarili, ze sa to neda, ale kedze muzovi som nabalila rl z 2015 a bola tam ta ista teta, tak mu to na pockanie zmenila a vyhotovila so slovencinou a v 2020 mi to po vysvetleni situacie, ze to treba prekladat, vydala bez problemov (ten dosiel dokonca postou). Ale suhlasim s tsbou, ze to vybavi kdekolvek a ktokolvek...
Inak si pozri cakacie doby na ambasade - predpokladam, ze teraz by si dostala termin tak v aprili najskor. A pas pkotrebujes na anmelde a na fbh...
Ja teda neviem, a fakt sa pýtam, keď sa dieťa narodí v rakúsku, tak rodný list nemá byť rakúsky? Prečo slovenský? Rodný list nemá byť z toho štátu kde sa dieťa narodí? Nikdy som toto neriešila, tak neviem.....Nebyvate v rakúsku?
Aši blbá otázka, čo? 🫣
@bielasovicka dostanes rodny list daneho statu. Potrebujes vybavit doklad totoznosti a na to ti treba rodne cislo. A rodne cislo dostanes pridelene, na svk, rodnym listom. Rakusko prideluje versicherungsnummer vydanim ecardu (nasa karticka poistenca, ktora vacsine ludi sluzi ako doklad s fotkou)
@guiseppinka ahááá, takto to je. Som blbá no co 🤷🏼. Som myslela ze v akom štáte sa človek narodí, tak tam aj dostane všetky doklady.
@bielasovicka cosi. Jedine v amerike tak bolo, ze automaticky narodenim sa ziskavalo obcianstvo. Ale tusim aj oni to uz zrusili. Ale nie som si ista celkom, lebo som neskumala informaciu dalej.
@guiseppinka no ešte sa musím veľa učiť 🤣
@bielasovicka nepotrebovala si to, tak si to neriesila.. ide to mimo teba. Je to uplne v poriadku
@guiseppinka ale jasné. Nemôžem predsa vedieť všetko. Až taká múdra zas byt nemusím. 😊Ale niečo som sa aspoň zas naučila, na staré kolena. 😊. A ďakujem za vysvetlenie
@guiseppinka ok, lebo ja som rodila 2016 a 2019 s rovnakým scenárom. Preložiť rodný, podať, čakať 3m potom pas. Pri staršej sme boli v 19tke, pri mladšej som bola v ba, tlačil nás nesmierne čas, chceli sme ist na dovolenku do hr, oba razy sme čakali na sk rodný list presne 3 mesiace na den.
@bielasovicka rodny list podla noveho nariadenia eu este nezabezpecuje aj obcianstvo. Napriklad na sk musis dolozit aj potvrdenie o obcianstve po novom. Takisto v nemecku. Az tak ti vydaju rodny list s obcianstvom a teda aj obciansky ci pas.
@sono2 no prvy sme podavali zaciatkom juna 2015 a dostali sme ho na konci augusta, lebo ved dovolenky. Druhy sme davali v polke augusta a na konci septembra bol hotovy, lebo pani na matrike mala dovolenku. A treti sme mali mozno koniec januara? Neviem uz, lebo pas sme riesili az v marci, kedze boli zatvorene hranice...
cez ambasadu sa da vybavit aj slovensky rodny list aj pas.. len to
trva trosku dlhsie… jednorazovy doklad na cestu na sk nam
dali na ambasade na ockanie len si treba dohodnut termin
@ivec16 na rodny list na ambasade cakas raz tolko ako na svk, lebo posta z ambasady odchadza iba v urcite casy, termin na ambasade dostanes tak o 2 3 mesiace. Pracovne tempo a kompetencie, resp nekompetentnost pracovnikov ambasady je neskutocne... kym nieco poriesis tam, tak na svk to mas vybavene 4x rychlejsie. A hlavne pas ani obciansky nevies vybavit v skratenom konani.
Prosim ruku hore, kto nemal na ambasade ziadny problem, vsetko vybavil v poriadku a rychlo. Poznam doat vela ludi, ale ani jedneho, kto by mal dobru skusenost s ambasadou.
@guiseppinka ja. Ja som mala pri staršej pas hotový za 10 dní neviem či nie skôr. Píšem len o pase. A to sme nechodili na termín. Normálne sme prišli hodinku čakali a bolo.
K dokladom sa ti uz vyjadrili, co sa samotneho cestovania tyka, s novorodencom by sa malo cestovat len nevyhnutny cas, poloha vo vajicku nie je idealna na dychanie pre babatko. Zalezi aj od toho, ake mas vajicko, polohovatelne je lepsie na dlhsie trasy. https://www.detivaute.sk/blog/co-by-ste-mali-ve...
@guiseppinka viem, vybavovali sme trom detom…slovensky rodny list sme mali do 3 m, a s nim sme potom uz na slovensku vybavili pas… jednorazovy cestovny doklad bol na pockanie… termin na ambasade asi mesiac trval… vsetko sme vybavovali hned ako som porodila… cestovat skor ako s 3-4 mesacnym babom sme neplanovali, takze to vyslo celkom dobre
Tiež som chcela k tomu cestovaniu - je to dlhá cesta, treba tam pauzy, bábätko nemôže byť tak dlho vo vajíčku. Tiež nevieš, čo sa môže cestou vyskytnúť a cesta sa predĺži. Zvážila by som to...
Jasne, môžeš s novorodencom cestovať, 3 hodiny nieje vela, a s roztahovacim vajickom uuplne bez problemou, inak by som dala jednu pauzu nech sa babo vystrie. A k cestovaniu cez hranice v ziadnom pripade, bez cestovneho dokladu.
Cestovanie s novorodencom autom môže byť bezpečné, ak sa dodržiavajú určité pravidlá. Najdôležitejšie je mať kvalitnú detskú autosedačku, ktorá spĺňa bezpečnostné normy a je správne upevnená v aute. Odporúča sa vybrať model vhodný pre vek a hmotnosť dieťaťa, ideálne so systémom ISOFIX. Počas dlhšej cesty je dobré robiť pravidelné prestávky, aby dieťa nebolo príliš dlho v rovnakej polohe. Bezpečnosť je vždy na prvom mieste!
https://mamico.md/ru/catalog/transport-si-odihn...

Ak ide len o cestovanie, tak úplne v pohode. S takto malými deťmi sa cestuje najlepšie, všetko prespia.
Či to riskneš bez dokladov je už druhá vec, ale pochybujem, že by to bol problém. Však nejako tie doklady vybaviť musíš.