Možná potravinová intolerancia u novorodenca

barbora0308
9. júl 2022

Ahojte, najdu sa tu mamicky, ktore maju deticky s nejakou intoleranciou? Mala by som zopar otazok:
1.Da sa intoleranciu zistit uz u novorodencov alebo je to mozne az po dosiahnuti urciteho veku? 🤔
2. Zistuje sa to z krvi alebo zo stolice?
3. Ake mali vase deticky priznaky?
Ide o to, ze mam synceka narodeneho 36+5tt aktualne ma 5 tyzdnov, plne kojeny MM cca. pred tyzdnom zacal casto grckat po krmeni (obcas brutalne mnozstva...), no ale najhorsie je, ze po kazdom krmeni ma okrem grckania nenormalne krce, hysterci od bolesti bruska, pocujem na hlas ako mu pracuju crievka 😢obcas sa totalne popritom dokaka, je to strasny pohlad. Casto je nekludny aj viacej hodin, vidim ako sa trapi s travenim. Strpcuje to zivot jemu, ale aj nam rodicom, kedze nase babatko je vacsinu casu nestastne :(. Samozrejme sme boli aj u lekara, na sone chvalabohu nic nenasli, takze diagnostika reflux 🤷. Ja som uz vylucila vsetky mliecne vyrobky zo stravy, kedze som sa docitala, ze to moze sposobovat taketo problemy aj mi tak poradili, no zatial bez efektu 😕. Dakujem za vase prispevky!

viestta
9. júl 2022

Z toho co píšeš, vyzerá to na reflux. Tu pomôže len vypolohovat postielku, dbať na dobre odgrgnutie a ak sa dá nechať ho na prsníku kratšie aby nemal plný žalúdok a netlacilo ho.

diamond007
9. júl 2022

@barbora0308 len to pretrpieť a používať nosič...

mikadooo
9. júl 2022

@barbora0308 tiež myslím, že reflux. Časom by sa to malo upraviť, zatiaľ treba dodržiavať "antireflux" pravidlá 🤷🤷🤷. A čakať kým sa to upraví. Treba to samozrejme spomenúť na každej poradni, ako sa ti vyvíja, aby pediatrička vedela zasiahnuť, keď bude treba.

kacena4
9. júl 2022

a na co by mal mat intoleranciu ked este ziadne potraviny neprijima?? podla mna tiez reflux typicke priznaky

domak2
9. júl 2022

Niekde som čítala, že ľudia sa rodia akoby 3 mesiace "predcasne", nakoľko potom by už neprešli porodnymi cestami. A teda najmä travenie sa ešte vyvija, preto aj koliky vacsinou trvajú 3 mesiace. Ale poteším ta, keď to prestane, pôjdu zuby a iné lahodné obdobia až do puberty a tam potom rada nie je 😅
Zatiaľ skus masírovať, polohovat, nosit v satke, snažiť sa ukludnit.

ivik111
9. júl 2022

@barbora0308 ahoj,mám predčasniatko(34+4),od narodenia uplakané nespavé dieťa s kolikami ,refluxom,neskôr ekzémy,obj.stolice,nepriberá nie,nechutenstvo,celé trávenie hore nohami...krv .testy v tomto veku veľa neukážu...u nás až v 3.rokoch sa konečne aj doktori spamätali aj to nie úplne,ale teda potvrdená ABKM,vajíčko,sója...lepok bol ako bonus k tomu všetkému.Malý má samozrejme nedozretý tráv.trakt,aj s tým veľa problémov súvisí.Ako ti radili,tieto anti-refluxné opatrenia a ak vydržíš aj naďalej na bezmliečnej strave-pozor,treba rastlinné náhrady,nestačí len náhrada bezlaktózovými produktami!

diewcatqoo
9. júl 2022

@barbora0308 moj syn mal alergiu na mliecnu bielkovinu prakticky asi od narodenia a neprejavovalo sa to u neho tak, ako u vas. U nas bol brutal ekzem, krv v stolici, zelena stolica a boli aj bolesti bruska, ale negrcal. Alergiu mu zistili z krvi, mal nieco okolo roka. Zaplatila som si odbery v sukromnom zariadeni, pretoze podla pediatricky vysledky do 3 rokov mozu byt skreslene a nechcela nam dat odporucaci listok na alergologiu.

anavixy
9. júl 2022

Zrejme ma reflux+koliku. Intolernaciu vies vypozorovat obmedzenim potravin u seba, no ak nebudes vidiet zmenu, zrejme to nie je podmienene tym. Bohuzial, niekedy nepomoze nic, hoci dnes je popularny nazor, ze aj kolika ma nejaky dovod a da sa odstranit. No neviem, u nad pomohol len a len cas 🙄

barbora0308
autor
10. júl 2022

Dakujem pekne za vase prispevky.