Najlepšie tipy a triky pre prvorodičky
Dobrý deň, nepodarilo sa mi dohľadať podobnú tému, ak sa niekomu podarí, pridajte prosím odkaz - ak nie, chcela by som poprosiť skúsenejšie mamičky, aby sa podelili o tipy a triky ohľadne starostlivosti o bábätko, som prvý krát tehotná (20.týždeň / chlapec) a rada by som si popredu naštudovala čo sa dá, najmä poprosím o rady, o ktorých ste si napríklad povedali, kiežby som toto vedela skôr a tak podobne. Viem, že každá z nás aj každé bábätko je individuálne a iné, ale ak máte dáku skúsenosť, ktorá sa oplatí zdieľať s nami novopečenými mamičkami bola by som vám vďačná 🙂 ďakujem
Pripájam sa k dojčeniu poležiačky (aj keď ja som skúšala, ale išlo mi to až keď trochu podrástla). A určite by som si vopred naštudovala ako na prvé príkrmy…mám pocit, že ohľadom tejto témy stále nestíham 😂 a to má už 10 mesiacov.
Asi, že nie všetko čo je napísané v knižkách bude platiť na moje dieťa🙂tiež som kojila poleziacky a prekvapila ma únava a nedostatok spánku na mesiace, ale na to sa pripraviť nedá.Asi viac by som pozerala info o prikrmoch
@baska163 satka/nosic uzasna pomocka, obe moje deti neznasali kocik. Kocik by som nekupovala 3kombi. Nastudovat si o bezpecnosti vajicok/sedaciek(pozri napr. skupinu na fb deti v aute). Kojit proste ked si pyta tak dat. Skor keby som nasla na fb fyziomama a naucila sa ako spravne manipulovat s babatkom.
@baska163 ja keby rodim znova, mam pripravenych viac kusov oblecenia velkosti 50 a minimalne dve zavinovacky s viacerymi snurkami na vymenu (inak sa budi rukami), do porodnice si hned zoberiem flasu na mlieko (aby som sa vyhla blbym reciam sestriciek) a odsavacku necham doma, dalej by som ti poradila kupit v DM-ke jendu krabicku ovseneho kupela a zobrat aspon jeden sacok do porodnice pre istotu, keby sa mu urobi novorodenecky ekzem ako reakcia na nove prostredie..a hned ako sa bude dat, pytaj sa na kontrolu dolnej uzdicky
Tazko sa nieco radi🤔...ale ked budem mat druhe dieta viem ze na 100000% beriem elektricku odsavacku do porodnice, doma mam poriadnu zavinovacku/perinku, a co sa tyka oblecka pre babo ani ma nenapadne pouzivat body co sa obliekaju ako tricko cez hlavu, ale len take body a overaly co sa zapinaju vpredu, ciapky stacia 2 a nie 20 ako som mala 😁, rukavicky proti skrabaniu su blbost, davat ponozticky na rucky (lepsie drzia)...to je asi vsetko co mi napadne na zaklade mojich skusenosti💕
Keby som vedela skôr, že spoločne spanie mi usetri prebdene noci, tak spolu spíme už dávno 😃 Do 8 mesiaca spala pekne celú noc sama v postieľke, potom sme sa trápili 4 mesiace s nočným budenim a hopsanim na fitlopte, lebo veď dieta ma spat v postieľke 🙈 a zrazu keď som sú ju zobrala k sebe, krásne prespate celé noci, neľutujem 😃
ja nelutujem predporodny kurz a urcite, co odporucam je aj nejaky kurz o spravnej manipulacii s babatkom... tolko chyb a zlych rad a vzorcov mame, ze dovi.
samozrejme, ze sa to nestretne s nadsenim starych mam, lebo ved aj nas davali sediet od 4m, pchali do pavukov, tahali do stoja a tu sme.
@baska163 Nekúpila 3 kombi a ani nepoužívala no name vajíčko/autisedačku čo mi rodina podarovala🤦♀️ naštudovala aké vajíčka sú dobré a vydržia aj do 18m. (Ušetrila by som nemalé nervy aj peniaze ) Určite by som si naštudovala správnu manipuláciu a vývojové míľniky (to sme podcenili od začiatku 🤦♀️) napr. U Michala Pukalovič na insta. Tým pádom nekupovala/nededila pavúka, tlačítka,hopsadlá a iné veci čo rodina bude ponúkať že "určite"budete potrebovať a zbytočne zaberajú miesto v byte. Vôbec by som nekupovala body s krátkym rukávom a tričká pre dieťa min do roka a ani topánky a papuče. Viac si naštudovala prvé prikrmi v predstihu a možno kúpila knihu nech to mám po ruke stále nie v mobile screenshoty odvšadiaľ. Vždy dala na svoju intuíciu a nie reči okolia a ak máš niake "iné" názory na výchovu bavila by som sa už o tom s partnerom či to vidí rovnako či niaky kompromis hľadať. Kojenie v ľahu 🥳(prečo ma to nenapadlo skôr 🤦♀️) pripojenie postieľky s manželskou posteľou 💯. Kojenie na požiadanie (dieťa nemôže manipulovať keď nevie ani moč udržať 🤪) Zistenie že minimum deti prespí celú noc v kuse je normálne a že to môže trvať aj do 4 rokov 😅
@baska163 ešte ma napadlo že my sme akosi zabudli že existuje aj nepovinné očkovanie a spätne by som ho dala len v čase keď sa malo podať som nemala čas si na rýchlo zistiť pre a proti tak sme to nechali tak a zhodli sme sa že ak tak pri druhom si to nastudujeme dopredu. A ešte ma napadlo že napr. moje postoje na učenie deti chodiť a ťahať za ruky a posadzovat som mojej strane rodiny vysvetlila už počas tehotenstva a priebežne opakovala a nebol až taký problém s rešpektovanim mojich želaní ako pri chlapovej strane ktorá to počula za pochodu a nechcela rešpektovať. Čiže mne sa osvedčilo hovoriť nahlas že toto by som chcela skúsiť robiť s dieťaťom inak a uvidím či to bude fungovať a potom lepšie reagovali na moje želania. A skôr by som čítala knihy ako " Montessori pre batoľatá" Klub nerozbitnych deti. Psychológia pre milujúcich rodičov, Toto mali čítať naši rodičia. Začala som až s bábätkom a nebol čas moc ale niečo som si zobrala z tých kníh a niečo pokrutila hlavou a išla ďalej 🤪
@baska163 mne velmi pomohli knihy Nezna náruč rodicov (v cestine od Evy Kiedronovej) o spravnej manipulacii s babatkom (ako ho dvihat, ukladat do postielky, kocika, drzat v naruci... tak, aby sa nepretazovali jeho svaly, ktord na to nie su este pripravene a zaroven podporoval vyvoj tych, ktore su v aktualnom obdobi na to zrelé) a aj druha kniha tej istej autorky Rozvijej se, detatko - o tom, ako zabavit a hrat sa s babatkom od prvych tyzdnov tak, aby si mu pomahala v spravnom psychomotorickom vyvoji. Toto su pre mna top knihy na prvy rok, vsetko jednoducho vysvetlene, mnozstvo nazornych fotografii...
...co ma este zaujalo, boli rozne montessori napady ako babatku zariadit kutik na travenie casu v prvych mesiacoch (zrkadlo, montessori mobile... vies si vyrobit i svojpomocne doslova za par eur)... Na tuto temu je kopec knih, mozno ine maminy budu vediet odporucit konkretne, ale vela napadov je i na pintereste ci roznych blogoch.
...a este... Vopred si premysliet, ake pomocky pre svoje dieta vitam (hojdacie kresielko, satka / nosic...) a co uplne odmietam (choditko - pavuk...) a o tych, co nechcem, vopred rodinu informovat, aby sa nestalo, ze Ti daku takuto drahu haraburdu kupia a len Ti bude doma zavadzat a Ty v rozpakoch a rodina v hneve, ze taku "vychytavku" nepouzivas...
@baska163 a ano, postielka s odmontovatelnou bocnicou a prirazena k manzelskej posteli je top! Odskusane na troch detoch ☺️ ...babo v noci pritiahnes k sebe, ani vstat nemusis, nakojis a ak nezaspis 🤭, odsunies naspat... A ak zaspis, nevadi, nema kam spadnut... Zozaciatku sice vacsinou po kazdom kojeni treba prebalit, no potom uz nie 😉 ...babo je tak blizucko Teba, no zaroven ma svoj vlastny priestor...
Cez den som ja kojila vzdy v tom istom kresle v obyvacke (a nech zije dlhy sliz - kojaci vankus!) a ked som potom chcela odstavit, bolo to jednoduchsie, jednoducho som par dni do toho kresla pred detmi nesadala 🤣🤗
Za mňa rada, dopredu neštuduj nič, dieťa ti na sto percent zmení plány 😀
Nestresuj, veci rieš s chladnou hlavou.
Bábätko nemeraj, neváž (na to sú doktori) ,neporovnávaj ..
Prajem veľa zdravíčka a šťastia s dieťatkom
Určite by som si kúpila tu postielku čo sa dá dať k veľkej posteli ušetrilo by to bolestivé vstávanie hlavne po príchode z pôrodnice . Určite odsávačka. Ak má dieťa koliky cvičiť pravidelne nožičky, rektálna rúrka bola naša kamoška. A určite by som si kúpila vibrujúce vajičko na kočík, aby som nemusela brazdit kilometre po vonku ale napriklad by som ho mohla odstaviť na zahrade a čo to aj na nej porobiť 🙂.

Za mňa je top pomocník šatka/nosič. Dcérku som začala nosiť cca po týždni v šatke. Ak by sa mi podarilo druhýkrát rodiť prirodzene, beriem šatku už do pôrodnice. 🙃 Takže nie je na škodu vyskúšať si viazať napr. na bábike/plyšákovi alebo aspoň pozrieť videá ako na to.
Čo by som spravila inak - dojčila poležiačky už odzačiatku. Je to pohodlné, vyhovuje nám to a navyše pri tom môžem napoly spať. 😅
A kiež by som vedela skorej, že niektoré bábätká skrátka spinkajú menej, že sa cez deň budia po pol hodinke, že sa im nemusia páčiť jazdy kočíkom, že sa môžu v noci budiť veeľmi často ešte dosť dlho, že sa chcú niekedy dojčiť aj každú hodinku... A že je to takto vporiadku. 😉