icon

Náročné 3-mesačné bábätko

syla88
23. aug 2022

Ahojte. Povedzte, že nie som jediná, čo má také bábätko. Problém je v tom, že moja malá (3m) vôbec neakceptuje kočík, nosič ani autosedačku. A ani cumel. Pri nosiči som dodržala všetky zásady správneho nastavenia, vždy som ju tam skúšala dať keď bola spokojná a pokojná. Preto sme s ňou nikde doteraz neboli, len u pediatričky maximálne. Spánok cez deň tiež nemá dobrý . Zaspí jedine v závesnej kolíske, ale treba ju neustále hojdať. A keď zrovna nespinká, vyžaduje si neustále moju prítomnosť a pozornosť. Urobiť niečo alebo navariť, je v podstate nonsens....a popri tom sme vlastne v domácom väzení. Viem, že z toho vyrastie. Mali ste to niektorá tiež takto?

dceslova
24. aug 2022

@syla88 este doplnim ze som takmer stale spala s malou prvy polrok. kocik tiez odmietala ale po polroku akceptovala vanicku. skusaj kocik ono tie deti si zvyknu ale zacni s vajickom nech kuka po svete. vo vanicke nam vydrzala az do 8-meho mesiaca ked sa posadila. treba byt v tomto trpezlivy kocik ti ulahci zivot

annkajanik
25. aug 2022

Pravdepodobne je to asi silnejšia komika ide Oto že keď leží viac ju to boli ;( preto je na rukách a je najradšej keď chodíte že ? My chvála Bohu sme ten problém nemali zaspal kam som ho dala kočík od prvého dňa vonku prechádzky atď ale keď prišla bolesť bruška. Aaaachhh jaj ;( nechcel nikde ležať ani byť v nosiči treba pozorovať či má dosť vetrikov zo začiatku sa všetko točí okolo spokojného bruška

slavussik1
25. aug 2022

@syla88 veď sú horúčavy, jasne ze dieťa nevydrží v nosiči a v kočíku tiež nie . Môj mesačný spi holý na brušku s vypulenym zadkom, mame zapareny zadok, a má len prehodenu plienku. Možno nie je náročná len je jej teplo. Alebo ju boli bruško. Ak je to možne, tak môžete požiadať niekoho o pomoc, aby vám postrazil alebo navaril.

queen_el
25. aug 2022

Mas narocne babatko, ale bude to lepsie, uvidis. Aj moj bol dost narocny tie prve 3-4 mesiace. Sice kocik akceptoval, ale nosic tiez nie, ani cumel (skusali sme zo zufalstva, aj ked ja som o tom nebola velmi presvedcena, ale aj tak ho vypluval). Potom aa to zacalo zlepsovat. Vacsinou to je lepsie, ked ich zacne zaujimat svet, hracky, pohyb.
Len prosim ta, nenechaj ju vyplakat (pisala si, ze nie, len na margo toho, co tu odznelo). Clovek, ktory toto dokaze, zrejme nevie, co to urobi s babatkom, vidi iba to, ze ved pekne zaspinkal. Ano, zaspinkal s tym, ze mama neprisla, ked ju volalo, na mamu sa nemoze spolahnut. Nema zmysel plakat, aj tak nikto nepomoze. A tieto pocity v nom zostanu…
https://www.instagram.com/p/CYuRdMcMyg4/?igshid...

sarah1988
25. aug 2022

@syla88 mala som to pri prvej do 11 mes.
Kocik vôbec, auto vôbec, a mimo spánku a jedena bud mrnkala alebo plakala
Keď sa naučila chodiť bolo lepšie
Ale teraz mam druhu🤣
To je ťažký kaliber od dvoch týždňov stále len plače plače plače
Spi v nosiči
Neznáša auto kočík obchod cudzích..
Ma 18 mes .a mimo jedenia q spania sa zahra sama asi 2 min.
Mimo toho stále chodí a narieka
Môjmu mužovi keď je s ňou to nerobí až tak ako mne
Lebo ja keď narieka hneď idem
Môj muž keď vidí že je to z rozmaru,tak si to nevšíma
A sama prestane ale robí to teda tiež od malého mala
Jediná spokojnosť je vonku ale nie v kociku

lydiasabolova
25. aug 2022

ahoj, ja som mala tretie dietatko take narocne.. tiez 3m a cumel nechcel.. zo zufalstva som ho nan naucila, vnutila mu.. trvalo to par dni, ale nakoniec ho prijal.. o kusok lepsie potom spal, ale iba na brusku v kociku v tmavej chodbe.. vyskusaj a keby ti toleroval bruskove spanie, tak ho s tym kocikom prenes vonku na vzduch.. ja som s mojim tiez nikde nechodila, v kociku na chrbate reval a reval.. nastastie pediatra mame pesi 3min a ortopediu pesi 10min 😀 som si ho poctivo musela niest a kocik tlacit 😀 kazdy na mna pozeral, no ale co som mala spravit 😀 esteze akurat zacinala jar, v zime si to neviem predstavit 😀
a inak, ak mas aj bruskove problemy, mozno kvoli refluxu mas taketo tazkosti.. my sme tak mali.. okolo 5mes sa to zlepsilo, tak ti to pisem ako povzbudenie, ze uz len 2 mesiace 😀

iva1234
25. aug 2022

@syla88 u nas to bolo prve 4mes uplne opacne, ona vrestala vsade len nie na vychadzke v kocari, ja som zaspavala uz postojacky😄 doma neporiadok, nevarilo sa, nepralo, priiiiserne, ale zato mesto som mala tak detailne prelozene, kocar sa nemohol ani na minutu zastavit. Susedia ma ohovarali, ze s dietatom nemam co vecer po 20 robit vonku, a to ja som ju nieledy aj do 22 vozila aby zaspala na nocny spanok, pre mna totalne zufalstvo, ale v cca 4mes ked odoznela kolika sa vsetko upravilo. Treba vydrzat😅

sisa_el
25. aug 2022

@syla88 maly bol take babatko, akcetoval len nosic. Neskor mu bol zisteny kiss syndrom

jasmine2
25. aug 2022

Náš Jakubko keď bol bábätko spával cez deň 4x po 40 min. 🙈 Čisté psycho. Ja som chodila po ulici ako zombie. Keby som sa oprela o stĺp el. vedenia, tak zaspím. Do 9 mesiaca sa budil každú 2,5 hodinu na kojenie. Prvý krát prespal jedno kojenie presne 20.decembra (ten dátum si budem pamätať naveky) a ja som spala 5 hodín v kuse. Mala som pocit, že som spala týždeň. Ono to dieťa z toho vyrastie a bude dobre. V odbornej literatúre som čítala, že takto náročné deti sú veľmi nadané čo môžem potvrdiť. Kubi má 13 rokov a je fakt nadaný.

katka1981
25. aug 2022

@syla88, ano, su aj take narocne deti, kazde dieta je naozaj ine, niektore 12 rocne su narocnejsie ako ine 3 rocne. Fakt. Navyse si isto unavena, vycerpana a to ti na nalade neprida. Isto pocuvas, to rychlo prejde a povies, si boze to su keci. Ale ono to tak skutocne je. Je tomu 13 rokov co som toto pocuvala ja a neverila tomu, lebo to obdobie sa tak vlieklo..... 7 rokov po prvom porode prisiel druhy. A to moje male kuriatko ma uz 6 rokov. Az pri druhom dietati si uvedomujes ako ten cas rychlo leti a vnimas to inak. Ano, energie cim dalej menej, lebo nam pribudaju roky. Skus si vzdy najst nieco pekne, pozitivne a upriamit sa na to. Bude dobre, neboj 🙂

zuzanalila20
25. aug 2022

Nechať dieťatko vyplakať je najjednoduchšia metóda. Teda v prípade, že nemáš 💛 a vzťah ku dieťaťu je približne 0. Je jedno, koľko matiek a pramatiek tu bude písať, ako im to super fungovalo a dieťa je uuuuplne v pohode, nikdy sa ti nepriznajú, že v skutočnosti majú ich deti rôzne bloky a psychické problémy. Nenapíšu ti sem o 10/15 rokov, keď budú mať pubertálne deti, aké je to peklo, lebo si k sebe nikdy nevytvorili vzťah.
A áno, mnohé sme mali /máme "náročné" deti. Rada by som ťa potešila, že o tri mesiace to už bude minulosť, ťažké obdobie môže trvať pár dní aj pár rokov. Prijmi a pýtaj si pomoc, venuj sa čo najviac sebe. Kašli na to, že nie je navarené a upratané, to majú doma aj tak len také mamy, ktoré buď majú ľudí, čo im pomáhajú, alebo to ide na úkor detí či ich samých.
Pred tromi mesiacmi ste síce mali upratané, ale teraz máš bábätko 🙂 Čo je viac?💛

pantina007
25. aug 2022

@queen_maryvies ako taky plac vplyva na detsku nervovu sistavu? V zivote by som svoju dceru nenechala vyplakat, sak je to to najkrasjie ze ju mozem hladkat az kym nezaspinka. Nepochopim…

medeaa
25. aug 2022

@syla88 nie, nie si jedina. A zvykaj si, ze si nonstop vyzaduje tvoju pozornost, lebo to este peeekne dlho potrva. Moj vydrzal v nosici iba ked on chcel (vacsinou na spanok), a kocik to bolo peklicko 🙂. Inak neviem, co je na tom zvlastne, ze ked je take male babo hore, stale ta potrebuje... A s tym spankom tiez.. Odporucam knihu S laskou o detskem spanku.

aknamorka22
25. aug 2022

@syla88 môj prvý bol takýto pokiaľ som postupne neprišla na všetko čo ho trápilo. Potom už nemal dôvod revat tak prestal (aspoň ja si to tak zdôvodňujem 🤭) najskôr bol problém jedenie, nedala som mu toľko čo chcel lebo však podľa tabuliek treba ísť a to predsa nemôže byť hladný 🤦 začala dom mu dávať viac jesť. Potom bolesť brucha - najskôr nájsť správne mlieko, potom nájsť správne probiotiká, potom správnu fľašku. Potom vyriešiť vyprázdňovanie - nedalo sa mu, mal veľmi tvrdu stolicu. Pri každom prebalovani masáž brucha, cvičenie, stočenie do klbka - až potom sa raz denne vykakal. Bez asistencie to nešlo. Super, mali sme vyriešené mlieko, kakanie ale stále nespokojný. Zistili sme tichý reflux, takže vždy vo vyvysenej polohe. Aj kočík, kresielko, hraciu podložku, postieľku. Potom začal akceptovať konečne kočík. Vajíčko sme zrušili, bolo mu úzke a potom sa v ňom. Dali sme sedačku a paráda, prestal revat za jazdy 👍 a zo všetkého najdôležitejšie bolo správne nastavenie režimu. V správnom čase ukladať spať, s správnom čase dávať jesť a podobne. Od zhruba 4 mesiacov sa budil len raz v noci, zaspal tak, že sme ho položili, dali cumel a odišli, žiadne iné uspavanie. Prestal mrncat a stal sa z neho pohodak. 🙂 Druhé dieťa bolo zdravé, žiadny problem s kakanim, refluxom, hneď sadlo mlieko, dávali sme koľko chcel a od mesiaca prespí celú noc a je to zlatíčko a ani nevieme, že ho máme. Ja nie som zástancom vyrevania ale netreba hneď na dieťa reagovať a letieť k nemu. Chvíľu počkať či sa ukľudní. A najdôležitejšie je - nebyť v strese, to dieťa to cíti. 🙂 Držím palce

indiankaindi
25. aug 2022

@syla88 u nás bolo toto isté. Skúšali sme požičať iný kočík, dokonca sme skoro nový kúpili, že v tom, čo sme mali, jej niečo vadí, ale revala úplne vo všetkých kočíkoch. Tiež cez deň spala málokedy a krátko. Z toho kočíka vyrástla, neviem presne v akom veku sa to zastavilo a dokázala v ňom byť. Ale myslím, že to bolo až potom, čo v ňom mohla sedieť a pozerať okolo seba. S tým spánkom cez deň - veľmi skoro sme prešli len na poobedný spánok a ten skončil niekedy pred 3 rokom. V škôlke nespala poobede asi ani raz. Myslím, že to bolo preto, že bola veľmi vnímavá a všetko chcela sledovať. Najobľúbenejšia činnosť bola, keď ležala a ja som jej rozprávala. Hocičo, somariny, rozprávky, proste som jej rozprávala, menila hlas a tak. A to dokázala ležať a pozerať na mňa donekonečna. Najdlhšie vydržala 2 hodiny - teda nie ona, ale ja som toľko vydržala najdlhšie :D A pri tom spánku u nás dosť pomohlo, keď sme ju začali dávať do zavinovačky, aby mala aj ruky aj nohy takmer bez možnosti pohybu - vtedy bola pokojná a lepšie spala. Vyplakať ju určite nenechaj. My sme to spravili raz a popraskali jej cievky okolo očí. Leteli sme k lekárke, lebo to vyzeralo ako monokle, hrozné niečo. Držím palce, aby ste čo najskôr našli ten ideálny spôsob vo všetkom 🙂

zuzanalila20
25. aug 2022

@pantina007 Mnohým deťom takpovediac nestačí, že ich mama hladká. Niekto musí skákať polhodinu na fitlopte s dieťaťom v náručí, niekomu funguje nosič/šatka, veľmi veľa detí potrebuje na zaspatie dojčenie, no a niekedy proste nezaberá nič. Takisto majú deti rôznu potrebu spánku, takže keď už si extrémne unavená, chceš proste spať, nie uspávať dieťa. Každopádne ja som tiež nikdy dieťa nenechala plakať 💔 Ale možno to dokážem pochopiť. Čo už nechápem je rozdávanie rád "nechaj vyplakať", vidím to tak, že samé seba potrebujú presvedčiť, že nič zlé nerobili.

evkamotka
25. aug 2022

Moj syn bol narocne babatko...o mesiac ma pat rokov a este z toho nevyrastol

jarkagrm
25. aug 2022

@syla88
@syla88 ahoj mam 2deti a presne ako píšeš som to mala pri oboch cca okolo roka sa to začalo trocha zlepšovať, bo to psycho obdobie ale treba vydržať prejde to drz sa

animus
25. aug 2022

@syla88 mala som to rovnako 🙂 dcéra má dnes 19 mesiacov a normálne mi to obdobie chýba keď to čítam 🙂 ale vtedy mi to tiež pripadalo ako koniec sveta takže ťa chápem 😉🙂

denkabemommy
25. aug 2022

@queen_mary načo si si robila dieťa, keď ťa jeho plač otravuje? Dieťa traumu bude mať ale to ty pochopíš, až keď bude reálny problém a nepríde s ním za tebou, lebo veď načo by chodilo. Výborná mama hlavne, že decko nereve 🙂👌

majkalenpalinkova
25. aug 2022

@tosomja ja som sa snažila naučiť opak položila do postieľky a spať v kočíku spali stále a áno nechala som vyrevat kto odsudzuje ja si tiež myslím svoje poznám matky ktoré uspavaju skrz toho to ešte 5rocne deti čo je nonsens

janamoto78
25. aug 2022

@queen_mary presne takto to fungovalo aj s mojimi deťmi.

queen_mary
25. aug 2022

@denkabemommy ulavila si si?🙂 skoda reagovat.

elisebah91
25. aug 2022

@syla88 mám ťa povzbudiť? Áno vyrastie z toho,ale to ešte potrvá, rev plač nervy a depky boli u mňa. Prvá malá náročná bez cumla, bez fľaše na mojej Vice stále zavesená v noci ani sa otočiť, pohnúť aby sa nezobudila, detto cez deň /všetko mi stálo,kočík v žiadnom prípade, auto - ťažko sme išli len po dr., Asi do dvoch mesiacov chcela len mňa, ani mužá vidieť nieto ponosit mini koliky a reeeeev obrovský, slabý apetít atď....dnes má 5 a už je možné sa s ňou dohodnúť 💪

katuskamala1
25. aug 2022

2 roky dozadu som riesila nieco podobne.. Mala bola narocna na zaspavanie, hlavne to nocne, zaspavala okolo polnoci. Bola som z toho skoro v depresii. Cely deň som myslela na to co pride zasa vecer.. Neskutocne tazke. Tie stavy co som mala, lebo hormony, lebo druhe a nešlo to ako prvy krat.. Atd.. Po 3m sa to zacalo menit. K lepsiemu.
Teraz po 2r strasne lutujem, ze som si nechala svojim neprijatim toho znicit najkrajsie okamihy s mojim babatkom co tak rychlooo rastie.
Preto dovol aby som ti zo srdca povedala a dohovorila ti - prijmi tvoje babatko so vsetkymi jeho naladami, potrebami,... Prijmi to ake je a rob vsetko tak ako ono vyzaduje. A bud s tym v pohode. Je von teplo, vezmi ho na ruky a chod sa prejst.. Vyskusaj ho samozrejme dat do kociarika, napr na brusko aby pasol ovecky, daj jej tam hracku nech kuka.. Alebo poloz do kocika ked stoji kocik, so stiahnutou strieskou a naklon sa k nej, prihováraj, ani si nevsimne ze je v kociku.. Pomalicky. Ale hlavne s laskou, trpezlivostou a pomalicky. Drzim palce.

juliet86
25. aug 2022

@syla88 chcem ti len povedat ze chapem ako sa citis... nikam nemoct ist... je na prd. mimo toho je spokojna? ked sa jej venujes ked je vo svojon prosttedi usmieva sa? mozno by som este zvazila navstevu fyzioterapeuta ci nema napr od porodu nejaku blokadu v chrbtici a ci jej nieco nevadi neboli. mozno skusit korytkovy kocik? nosenie na boku ? mas to tazke. moje dieta tiez nemuselo kocik. nebolo to prijemne. v 7mesiacoch sla do sportiaku a uz fajn. vydrz si takmer v polovici. pustit jej sum v aute?

vonava007
25. aug 2022

@syla88 ahoj. No úplne si ma vrátila 9 rokov dozadu. Ako naša malá.....kočík vôbec, cumeľ tiež nie, len cici. Spala max.20 minut. Viem presne čo zažívaš. Varenie a pranie, upratovanie, noo nedalo sa. Naozaj ťažké obdobie, držím palce. My sme si to vyžrali, do dvoch rokov. Až potom sa to začalo lepšiť.

18barbora81
25. aug 2022

@syla88 netrápia ju bolesti bruška/nadúvanie? Naša malá má 10 týždňov cca od 3 týždňa jej začali problémy... Malo spinkala väčšina len na brušku alebo na rukách... Museli sme nájsť polohu aká jej v tej chvíli vyhovovala... Najčastejšie to bolo sponkanie na brušku alebo ako keby schúlená do klbka aby mala bruško stlačené... Pomáhali aj masážé bruška (používali sme gél Pupík) ja som pila feniklový čaj, cvičenie s nožičkami...
Dávala som kvapky najskôr Espumisan ten nepomáhal, potom SAB simplex to bolo o niečo lepšie, potom BabyCalm to pomáhalo cca 3 dní potom vôbec tak som zase začala dávať SAB simplex a posledné 3-4 dní oveľa lepšie... Keď začne plakať si ju vezmem na ruky tak aby mala bruško stlačené a mohla ma držať za prst, tak je spokojná a väčšinou aj zaspí...
Teraz keď už vníma vydrží sa chvíľu pozerať okolo, veľmi sa jej páči kolotoč nad postieľku alebo v hojdacom kresielku vydrží, alebo keď jej ja rozprávam alebo ukazujem hračky tak sa smeje alebo staršia dcérka (2,5roka), keď k nej príde tak ju zabaví...
Tiež už som niekedy unavená, kríža na bolia s nosenia a nestíham urobiť všetko čo by som chcela ale určím si priority čo je treba urobíť tak urobím, ostatné urobím keď spia... Ale mať spokojné deti a stráviť s nimi čo najviac času je najdôležitejšie... Sú to chvíle, ktoré sa už nikdy nevrátime späť..
Takže aj keď je to náročné treba si to užiť a urobiť všetko aby boli deti spokojné a usmiate ☺️ nie nechať nechať vyplakať... Bábätko plače pretože nieje niečo v poriadku a je to jediný spôsob ako nám to može povedať, takže treba hľadať a skúšať...
Iba môj názor a skúsenosť...
Prajem veľa šťastia a dúfam že vám toto náročné obdobie tiež skoro skončí 😉

katka1981
25. aug 2022

@queen_mary, pozor, tak male dieta si plac nevymysla. Ja som o tom prestudovala pri dcerke kopec literatury, skutocne. Dcerka mi plakavala 24 hodin denne, ja som myslela ze sa zblaznim. Mala reflux a kazali mi kojit ju iba 10 minut a ona chudatko plakala od hladu. Kratko na to mi zistili problem so stitkou, dostala som lieky na stitku, na srdce, okamzite som musela prestat kojit, mala dostala Nutrilon AR a uplne ine dieta. Dieta zacina "vymyslat" so spankom az vo veku 9 mesiacov, kedy vie cielene oddialit spanok, ok niektore mozno skor, ale nie tak malicke babatko. Mozes naucit zaspavat dietatko same, pokial ho netrapi brusko, zubky, nejaka bolest. Ale nie ubolene babatko. Boze, co som sa ja napplakala pri dcerke, skutocne to nikomu neprajem a dakujem panu Bohu, ze po 7 rokoch sa nam narodil syn a tam som kojila 45 minut az kym na prsniku blazene neprevratil ocka a od slasti zaspal a mne vtedy doslo, ze dcerka hladovala a ja som mala prsia na prasknutie. Nechcem na to ani mysliet, strasne som sa natrapila. Treba ozaj vediet, preco babatko place. Ten dovod tam je vzdy!!!!! A kazda mamicka ma pravo sa vystazovat, vyplakat, to nereagujem samozrejme na tvoj koment, ale inej mamicky. Kazda ma pravo na city, na vylev, leno ked clovek nespi, ruca sa mu cely dvet, dokaze ho rozplakat aj mrak na oblohe, jednoducho nevladze. Nie sme stroje. mamicku treb upokojit, povzbudit, poradit a pomoct, nikdy nie jej nadavat a kritizovat. Ani jedna z nas nebola ako prvomatka suverenka a kazda rada a empaticka reakcia jej pomohla a kazde ostre slova ju ranili. Juuuj ako mi baby vynadalai, ako som mohla dat 3 mesacnej stavu z mrkvy za lyzicku. Lebo bola zapecena z Nutrilonu a chcela som jej pomoct. Citila som sa ako vrahyna 🙂 Som stastna, ze to obdobie je za nami a dufam, ze ked moje deti budu mat deti, ze im budem vediet pomoct a ked nebudu vladat, ze ich odbremenim, daj Boze aby sme mali silu.

zuzanalila20
26. aug 2022

@katka1981 Úplne súhlasím až na tých 9 mesiacov. Tak neviem, možno sú ostatné bábätká géniovia, ale moje deti isto v 9 mesiacoch nedokážu "vymýšľať so spánkom" 😀 To si len my dospelí vymýšľame kadejaké hranice, aby sme si ospravedlnili, že no, už by sa to dieťa malo vedieť správať, veď už má (doplň vek).