icon

Návrat k dvom denným spánkom

andreatytler
1. máj 2021

Ahojte,
Je tu niekto, kto sa rozhodol prejst spat na dva denne spanky 4 mesiace po tom ako ste zacali s jednym dennym spankom?
Syn ma 17 mesiacov. S jednym dennym spankom sme zacali ked mal 11 mesiacov a trvalo 2 mesiace kym sme uplne skoncili s dvoma dennymi spankami.
Po prechode bol prvy mesiac dost unaveny pred obedom a aj vecer ale potom sa to zlepsilo. Vzdy zaspi do 5 minut (na obed) alebo 15-20 minut (vecer). Nocny spanok aj denny spanok sa nijak nezmenili po prechode na jeden denny spanok.
Rano vstava medzi 6:00-7:00. Posledny mesiac je ale neskutocne unaveny rano o 10:00. Normalne ma cervene oci, ziva a je nervozny. Volam to ze ma desiatoy utlm🙂. Uz som par krat aj bola pripravena, ze ho idem ulozit o tej 10:00 ale neviem ci mu to nerozhadze rezim. Mozno je to nejake vyvojove obdobie, ze vtedy su deti viac spave a treba pockat alebo ho len prilis trapim ked ho nedam spat kedy chce.

Strana
z2
lujza123
2. máj 2021

@andreatytler no ved to, ten prirodzený ľudský biorytmus proste neokasles a podla mňa je pre malé dieťa byť hore este o 23.00 proste príliš moc. Alebo už o 5.00 vstávať ci zobudzat sa 10 x za noc.
Nieje vždy ľahké naučiť 1 - 2 rocne šidlo samé zaspávať v postieľke v rovnakú dobu, chce to trpezlivosť, vytrvalosť, áno možno sa aj zopár večerov bude jedovat.... Ale naozaj to stojí za to skúsiť, dieťatko si zvykne a potom funguje ako hodinky o tej svojej dobe zaspí vždy a všade rýchlo. Moju vypinalo pravidelne o 8 večer až do 2 triedy zs, žiadne večerné protesty, či zrýchlovanie (v tej fáze zrýchlenia od únavy už naozaj nedokáže samé od seba zaspať a je to známka toho ze sa presvihol čas kedy malo byt v postieľke)

Akože ono je to na každej mame, nech si robí ako uzna za vhodne, ja som v tomto dala na osvedčenú klasiku po večernícku do postele, tak ako vyrástli celé generácie deti.

andreatytler
autor
2. máj 2021

@basska23 Dakujem za radu.Vy ste sa vratili po 3 tyzdnoch... ale u nas by to bolo po 4 mesiacoch... tak preto vaham... ale urcite ho nechcem trapit unavou. Nieco musim vymysliet.

marianarem
2. máj 2021

@andreatytler Mna este napadlo k tomu vozeniu kocikom: moj maly je tiez v nom velmi culy, obzera, komentuje, ked mu nestaci jeden prst, ukazuje dvomi. Ale ked sklopim sportovy kocik do pololahu a natiahnem mu striesku, tak akoby som stlacila vypinac. Ukludni sa, lezi a rozmysla, nanajvys si nieco rozprava. Takze to niekedy pouzivam, ked ho potrebujem nechat trochu oddychnut. Tvoj he aktivny aj ked ma kocik sklopeny?

andreatytler
autor
2. máj 2021

@marianarem Dakujem za radu❤, ale to ja sklopit ani nemozem😀. Okamzite sa hneva a taha sa do sedu. Sklapam len potom ako zaspi. Takze on zaspi jedine tak ze je v predklone a hlavu ma opretu o tu umelohmotnu tacocku. Niekedy sa tak aj vozi ze sleduje ako ubieha chodnik pod kocikom, takze castokrat ani neviem ci spi, alebo pozera.
Niekedy ked zahneme do ulice kde je strasne silny vietor, tak mu sklopim striesku dokial sme v tej ulici a to su tiez protesty. Naruka spod toho, vytlaca to hore.... ale zase tiez neznasa vietor v tvari, takze niekedy to znesie.

marianarem
3. máj 2021

@andreatytler No naozaj rozne su tie deti 🙂 No ako to tak citam, ma svoju hlavu, presadit sa vie, tak mozno keby potreboval o 10 naozaj uz spat, tak si presadi aj to 🙂 Moj bol uz vcera vecer dost unaveny, tak mi doniesol spaci vak a tym dal jasne najavo, co chce 🙂

andreatytler
autor
8. máj 2021

No zienky... pokus o navrat k 2 spankom nedopadol dobre.
Dala som ho spat o 10:00 hned druhy den po tejto debate. Zaspal do 5 minut lebo rano sa zobudil uz o 5:30, takze bol dost unaveny. Spal 3 hodiny (do 13:00).
Na poobedny spanok som uz teda neukladala lebo vecierka by nam vysla niekedy po 21:00.
Vecer som ulozila o 19:00 a zaspal do 10 minut. ale potom sa to zacalo vsetko kazit.
Tri noci po sebe sa budil uprostred noci a trvalo 3 hodiny kym zase zaspal. Potom rano spal prilis dlho... az do 8:00 a potom mal problem zaspat na obed. Aj hodinu trvalo kym zaspal.
Uplne san am pokazil rezim na 3 dni. Tak som uz neskusala ukladat o 10:00 aby to nebolo este horsie. Po tych 3 dnoch sa to vratilo do starych kolaji a zaspava velmi rychlo a v noci sa nebudi.
Uz nebudem experimentovat s rutinou co mame… v tych dnoch ked spomali o 10:00, tak sa ho snazim drzat v klude a niekedy ideme do kocika, aby si aspon fyzicky oddychol.

kikaaa444
8. máj 2021

@andreatytler a čo by sa stalo keby isiel
Spat o 21:00 ??? Kopec deti chodi spat tak neskoro . Moja mala tiež niekedy az o 22:00 a spi do 8:30-9:30 . Podľa mna to máš zbytočne rozplánovane podľa rozvrhu a nemyslím
Si že je to správne . Daj dieťa spat vtedy kedy potrebuje dieťa , nie vtedy kedy potrebuješ ty ... 🙄

andreatytler
autor
8. máj 2021

@kikaaa444 Lebo verim tomu ze spanok pred polnocou je ovela zdravsi ako ten po polnoci a preto chcem aby ho mal co najviac.

Strana
z2