Návšteva novorodenca po dovolenke
Ahojte, o par dni sa mi narodi babo. Ako kazda matka ho chcem ochranit. Brat so zenou sli na dovolenku do egypta tak som ich poprosila ze najskor o mesiac mozu prist pozriet maleho predsa afrika.... Nechapu to ani on ani mamina. Kazdi ma povazuje za precitlivenu. Uz si pridem ako debil kazdemu vysvetlovat ze novorodenec nema imunitu, tiez som mojej rodine povedala ze ani pusy na usta si neprejem aj to pozeraju ze som divna.... A to este aj muzova sesternica bude urcite chciet dojst co bola v tunise q samozrejme najlepsie hned na druhy den do nemocnice este... Este dodam ze ani krv sa mesiac po navrate z egypta nesmie darovat...
@lula313 to je z mojej skusenosti strasna blbost stym lietadlom. Moja mà 4r letela cca 20x a nikdy nebola chora z lietadla ani z dovolenky prvy x bola chora v 2r doma v parku chytila virus. A druhy x tiez doma z detskeho centra.( viac x chora nastastie nebola) Takze nezodpovedny rodic je ten co vezme dieta tam kde je vela deti 😆to aby do 6r nesli do školky.
@michala11111 je to tvoje dieta ako povies tak bude, kanoska naj ked mala druheho syna akurat ten mesiac co som bola na sk chcela byt mesiac izolovana bolo mi luto ze ju a babo neuvidim Ale respektovala som to. Videla som ich potom az o 2roky ale lepsie akoby si Niekto myslel ze koli mne ochorelo ich babo.. Osobne sa stym nestotožnujem Ale ty žiješ pre svoju spokojnost tak ako ty chceš. Ked to nechapu minimalne by to mali respektovat.
@miadi ako píšem, Dr. Brezina je uznávaný doktor, ktorý má svoje tvrdenia podložene. Let považuje za atakovanie imunitného systému, ktoré sa môže prejaviť aj neskor(astma, alergia). Rovnako ako dopravný analytik povie, že máš chodit autom pomaly a ja by som povedala, že to je blbosť, ja s dietatom chodím rýchlo a ešte sme nehodu nemali, ale je to hazardovanie so zdravím dietata..
@lula313 inak v lietadle je viac starané o čistenie klímy a pravidelné menenie filtrov, ako v ktoromkoľvek nákupnom centre. Alebo v osobných autách (filtre by sa mali meniť každé 2 roky, 80% vodičov ich nemení za celý čas, čo majú dané auto). Nechcem sa toho tvrdenia dotknúť, ale škatulkovať cestu lietadlom kvoli klíme je riadna blbosť. Tak teraz keď do 6 rokov nemá dieťa kvoli klíme letieť lietadlo, tak ani chodiť do obchodu (resp.miest kde je klíma o ktorej nevieme kedy bola naposledy čistená) 🙄
@siska53 ja tak isto môjho malého nepusinkujem na ústa, si pamätám keď som bola mala že som to strašne nemala rada keď mne niekto z rodiny sa snažil dať pusu na ústa 😀 syn je ešte maly bohužiaľ nevie povedať nie niektorým príbuzným ale určite ho to budem učiť že keď niekto chce tak na líce
@1kriosa1 tomu never, my sme leteli 8 chorých kolegov z Mexika cez Mexico city-Paríž-Viedeň a nikde nás nestopli. kamoska robila dlhé roky letusku pre Emirates a aj keby mali chorých ľudí odmietnuť a nedovoliť im nastúpiť na palubu, tak to tiež vo väčšine pripadov nerobia(leteli už aj s ludmi s osypkami) takze sa to porovnať nedá napr. S autom. Rovnako aj to neškodne ziarenie v okoli USA nie je až take neškodne, čo cestujúci nevedia, aj keď mnoho napr. tehotných takéto lety podstupuje.. A co sa týka auta, v aute si mením kabinovy filter pred každou sezónou a následne si klímu dávam aj vydezinfikovat. Každé dva roky je predpísaný interval na výmenu chladiva. Kvôli nejakým 10-15euram za filter nebudem dychat plesne, ktoré mi tam z minulého leta narástli a vymenene to mám sama do 3 minut.
@lula313 dobre to robíš ty, tak zjavne patríš do tých 20%. Ale snaď tu nechceš tvrdtiť, ze tak robí úplne každý vodič. Nikdy nepochopím túto logiku, že si ľudua mysli, že ak niečo robia, tak tak automaticky robí každý 😊 ..a píšes o chorých v lietadle..v nákupnom centre, vo vlaku, na úrade, v čakárni, na pumpe, vonku..... Chorého človeka nestretneš? Netreba to škatulkovať iba na lietadlo a letisko. Funguje to tak všade. Snaď este nikoho nevyhodili z obchodu za to, že má sopel
@1kriosa1 ako ja dodrzujem zásadu, že 2-3 minuty pred ukončením jazdy, klímu vypnem a nechám vzduch len bežať, aby sa kondenzovana voda vysusila, napriek tomu mi z výduchov do roka ide smrad. To by išiel kazdemu, takze neverim, že si ľudia ten filter nedavaju menit každoročne. Keď nastúpim do auta sestre, švagrovi, rodičom, kamoske, nikomu necítim zápach v aute. Netvrdím, že s dcerou nezbehnem do detského kútika, na plavanie alebo nejaké Monte dielnicky, ale určite do roka som ju do nákupného centra nebrala, či bežne na úrady, keď tam už kopec veci vybavis telefonicky/elektronicky a už aj take potraviny poriesis Tesco kuriérom a pod., čiže nie je nutne vystavovať deti takýmto imunitným sokom.
Inak, dobrý postreh od abbey, ak nejaká sestrička z novorodeneckého bola na dovolenke v Egypte- tak teraz mesiac nepôjde do práce?
@evittam vidis, toto je presne to, že vieš byt aj nemilá a toto hádam nebolo Tvoje odborne radenie, že treba s malým dietatom chodit vsade😀 a keď sa odvolavam na uznávaného imunológa, tak preto, že je to ista reoferenčná skupina, ktorej názor má vyššiu vahu ako mamiciek z MK bez odborného vzdelania a praxe v obore
@nesvadbovo doktor z thajska bol ešte v havajskéj košeli? Alebo mal na sebe rusku, sterilných odev a rukavice, aby na vás nič nepreniesol? Návštevy sa tiež sterilizuju, keď prichádzajú? To bolo veľmi odveci porovnanie...
Rodičov by som pustila aj domov. Keď sa ti bude zdať dlho tak využi že máš aj staršiu nech ju zoberú vonku, sa s ňou dohodni nech ich vola že ty musiš byť pri bábätku prvé dni 😊
@homolca preco by mal mat po navrate z Thajska havajsku koselu? 😂 Nechci mi tvrdit, ze ruska a rukavice zabrania prenosu vsetkych potencialnych infekcii. V rovnakom odeve bol v bufete a potom pri mne na sale, ked neratam plast navyse. Ked uz sme pri tom, tak aj doma mozes navstevu poprosit, aby si ruky vysterilizovali gelom, a kludne im aj rusky mozes porozdavat, ked Ti na tom tak zalezi..
@michala11111 úplne ti rozumiem. Mamy sú v tomto veľmi citlivé a kto ma štipku rozumu, tak to pochopí a vôbec sa nebude hnevat😊 Prajem vám obom veľa zdravia😉
Akokeby ste nevedeli, ze kazda zena je citliva po porode a castokrat kym porodi,a aj ked uz porodi, riesi prehnane prkotiny, ktore po case vyhodnoti, ze boli prehnane, ale v tu chvilu jej pripadali uplne samozrejme a pochopitelne. Nerozumiem preco sa niekto navaza do uzkostlivejsej cerstvej maminy, ked vieme ako hormony a strach o dieta vedia docasne zmenit psychiku a spravanie zeny. Autorka, nakoniec moze byt este vsetko inak. Mozno budes tak ubolena po porode, alebo nevyspata, alebo budes mat tak rozhryzene bradavky, ze navsteve ked povies, ze ledva zijes, ani ich nenapadne sa dostavit. Alebo budes fit po tyzdni, babo spinkajuce a pokojne a po 2 tyzdnoch, sama izolovana budes prosit ludi, aby ti aspon niekto dosiel na kavu trosku pokecat 😂 neries vopred zariadis sa podla situacie. Rozumiem tvojim obavam. Ja som tiez moje dieta vystavovala vonkajsiemu svetu postupne. A tiez s nim 3 mesacnym nelietam lebo to nepovazujem za nutne a ani vhodne. A ze niekto nazenie 20 navstev v prvy mesiac dietata k sebe domov, je kazdeho vec. Zi si podla seba, a toho ako to aktualne citis, este velakrat pocas toho, ako bude tvoje babo rast, zmenis nazor, ktory ti teraz pripada ako jediny spravny.
@michala11111 My sme mali podobnú situáciu. Spýtali sme sa na to našej známej detskej sestričky. Keď povieš, že máš odporúčanie od lekára, že by sa nemali stretnuť, tak to hádam pochopia.
@michala11111 sestonedelie ma svoj vyznam, vzdy malo ... je len na tebe koho k sebe pocas neho pustis, takze si vobec nerob starosti ako kto zareaguje a urob si podla seba. Ja som napr. pustila rodicov a nikoho ineho, nech sa paci po sestonedeli sa ohlaste a my vas radi uvidime 🙂 toto musi kazdy respektovat
@lucyl13 rodila som 3xcisarskym a ani raz som nebola upozornenia na nejakú oslabenú imunitu dieťaťa z dôvodu sekcie a na to, že máme byť izolovani 6 týždňov.... Dcéra mala vážnu diagnózu a tiež žiadne obmedzenia. Takže zase reči tipu JPP😉
@michala11111 niv zlom,ale ako písala @abbey mas zistené, kde dovolenková Li Neonatologovi, sestry, gynekológovia a najmä tvoj porodny tim😂😂😂😂😂. Je čas dovoleniek a ver tomu, že aj nemocenské, personál dovolenku je v Egypte, Tunisku a v iných oveľa väčších exotikach😂😂😂😂majú podľa teba karantemu, pomoooc. A naozaj toto riešiť, keď dieťa nie je ešte na svete, aj ja by som na z teba divne pozerala😂😂😂a nechapala a navyše keď si neželá, povedz to a hotovo, ale radím ti, rieš to až po pôrode, teraz je to uplne zbytočne 😂😂😂😂a robíš si rozbroje v rodíne😇
Vzdy ma to vie pobavit, ked citam takuto temu... asi som divna, podla vacsiny tu. Rodila som v at, po 2 hodinach po porode som sla sama po svojich na izbu, z nemocky sme sli domov po 3 dnoch, bola uzasna, prespala 22 hod z 24. Nemat mamu prvy mesiac doma, tak sa zblaznim z nedostatku kontaktu s ludmi. Vonku bolo horuco a po tyzdni sme sli s malou vonku, teraz nechapem preco az tak neskoro a doslova som musela volat ludi, ze dojdite, nech mam s kym pokecat... ako 2 tyzdnova bola v ikei - potrebovali sme nejake veci, spravila 400 km autom a zije... druha sa narodila v juli, ako tyzdnova bola na stanici vo viedni, a zacala som s nou chodit do jasli po starsiu... vonku bola hned po prichode z nemocky, to nas pustili po 2 dnoch. ja som zase fungovala uplne v pohode... a navstevy by som uvitala velmi rada, ale uz tu nebolo vela kolegov, takze nemal moc kto prist...
Nechcem nikoho uraziť ani odsudzovať ale niektoré mamičky to naozaj preháňajú. pri prvej dcére nás nikto nemusel prísť navštíviť do nemocnice a aj tak sme si odniesli domov zlatého stafilokoka...ked sa vrátite z pôrodnice musíte ísť k pediatrovi kde pred vami mohlo byt x chorých detí prejsť tam nejako musíte takže sa na dieťatko môže niečo nalepiť aj zo vzduchu... Ja som tyzden po pôrode nemala na výber a musela som si nakúpiť ak som chcela jest, musela som starsiu dcéru nosiť do škôlky samozrejme aj s kočíkom medzi 20 detí každý deň či pršalo ci snežilo a nič jej nie je je zdravá a veľakrát ani neochorie od staršej dcéry. Niekdy mamičky tak zbytočne preháňajú že si tie choroby samé privolaju.

@ervenka no neviem o akej vrstve ľudí píšeš , ale určite nie o rolníkoch a sedliakoch .ˇČasto dieťa porodili na roli alebo pri dojení kráv ., dieťa utreli čím mali a pokračovali v práci ďalej . Rodilo sa veľa detí a tak sa na to tak nepozeralo .
Keďže jedna moja vetva je plne sedliacka, a prababka sa dožila 97 rokov , 6 detí mala a jedného z nich porodila pri dojení , ako vravela skoro jej spadol do vedra s mliekom . Na druhý deň po pôrode dojila už znova a na pole s novorodencom v ošatke.
Možno sa toto uplatňovalo vo vyšších a bohatších vrstvách .
Nikto tu nechce aby sme sa vrátili do 18-19 storočia , ale zas trocha normálnosti by tam malo byť. Máloktorá matka si dá urobiť výter na háveď čo má v krku , na koži ... meningitídu novorodenci dostanú deti hlavne od matky , ktorá je nosičom . V reále pri viacerých deťoch v rodine , kde manžel musí pracovat toto ani nie je možné , aby dieťa neprišlo do styku s niečím . Hlavne keď sú starší súrodenci v škôlkach , kde je teda všechuť baktérii a vírusov.
S prvým synom som prišla z pôrodnice a keď mal 4 týždne , doniesla mi najstaršia dcéra zo škôlky kiahne, hoci hned ako som sa dozvedela že sú kiahne v škôlke som ju stiahla. V 6 týždňoch kiahne dostal aj on , pobudli sme 10 dní na infekčnom v Žiline , dostal antivirotiká a dnes má syn 20 rokov.