Neľúbim svoje dieťa
Ahoj maminky, mám vytúžené bábätko a som veľmi nešťastná. Môj syn mal rok a stále vôbec nespí. Už neviem čo robiť, nespí v noci, nespí cez deň, nespí od narodenia. Nikdy v noci nespal dlhšie než hodinu. Teraz nespí dlhšie než 20 min. Najdlhší spánok má poobedný 1,5h v kočíku aj to sa 3x zobudí ale hneď zaspí, ináč spí max 20min. V noci každé zobudenie aj 2h uspávame nosením, hladkaním, kočíkovaním, prsom. Ja už nevládzem, má skoro 13kg, keď ho konečne uspím a že idem sa rýchlo najesť, alebo v noci zaľahnúť tak on sa po napr. 15min zobudí tak už zo zúfalstva revem, už mu hovorím aj škaredé veci, že je zle decko, už som mu povedala, že ho neľúbim, strašne plačem keď si zmyslím na to čo som mu povedala. Striedame sa aj s manželom, ale on ráno skoro vstávať do práce a chodí neskoro domov, už aj on nevladze. Bol vysnívaný a vytúžený, dlhé roky sme sa snažili kým som otehotnela a vždy som si predstavovala ako budem ľúbiť svoje bábätko, ako budem najlepšia mama a som tá najhoršia keď také niečo dokážem povedať, hanbím sa za seba, už som mu povedala aj to, že prečo som vôbec otehotnela, strašne ma to mrzí že mám takéto pocity, nikdy si to neodpustím že som takéto niečo povedala. Som s ním stále, hrám sa s ním, čítam mu knihy, učím ho, bozkávam, objímam, stále mu hovorím ako je krásny a ako ho ľúbim, dokiaľ nedôjde čas uspávania, vtedy sa mením na otrasného človeka. Máme šatku, nosič, fit loptu, prečítané knihy o spánku, vyskúšané všetko. Každé ráno je hore o cca 4:00 a prvý spánok sa mi podarí ho uspať o 11:30 a spí Max 20min alebo až o 14:00 v kočíku vonku a to nemôžem ani zastaviť a pokecať s niekým. Ani neviem či existuje nejaká rada. Asi som sa potrebovala len vyrozprávať
@cikobela ahoj, precitala som.si tvoj prispevok.a akoby si pisala o nas 😂 tiez sme si presli cca 3,5mes.silnymi kolikami a bonus reflux, kt.este mame. Potom, ked ustali koliky, tak zacalo slinenie, revanie aatd.skrz zubky, kt.nikde nic a maly vkuse plakal, slinil...(milujem, ked nejaka mamka povie, ze ani nevie ako a vysli zubky-cooo 😲). My xy dni trapenia a az teraz po 6.mes.vysiel AZ jeden...ufff...no a k veci-od narod.nespal cez den dlhsie ako 30-45min. A to je vse! Ziadne 2-3h spanky ani v kociku ani v postielke spat dlhsie ani keby co proste NEBUDE. V noci sme hore 3-4x aj to tak zacne revat, ako keby ho rezeme a neprestane ani jed mu dudlik dam...potom sa natahuje, blaboce, stona a jeduje sa. Ani ja som dlhsie ako 5h za 24h este nespala!!! Som velmi unavena....a inak ani ho nemozem s niekym poriadne nechat, lebo tie jeho revy a nervicky nikto nezvlada 😂😂😂
@cikobela ja som zazivala presne to iste.Iba kojit,v noci prespala max 45min.v kuse,cez den vydrzala nespat bolo to strasne.Strasne som sa citila aj vyzerala.Odmietala vsetko.Um,stravu,vodu,caj.Len prso.Takze som sa jedneho dna rozhodla ze to uz skonci lebo som sa bala ze mi jedneho dna prasknu nervy.Prestala som kojit.Treti den prespala celu noc.Cez den nespavala moc ale aspon trochu.ale to mi uz nevadilo.Mesiac odmietala mlieko,potlm som skusila kravske a odvtedy ho pije.Ma 5 rokov.Bolo tot o najlepsie co som mohla spravit
@cikobela
Oni tiez nic nevedeli len jak mal 2 roky a proste ich ignoroval,nepocul,velmi inteligenty nad priemer bol,nerozpraval ,nespal,akonahle sa mi dal jest jogurt vystrajal akokeby to bolo nieco zle mal len svoje zvyky svoj rezim svoje hracky,jedlo osoby akonahle mu to niekto nabural katastrofa.mal 2,5roka a som ich poslala.k detskemu psych. A tak sa zistilo vsetko .ako niesom lekarka len zdravotna asistentka ale vidim mam deti ako sa spravaju no prax tam je.
môj syn tiež vstával v noci každú hodinu.....kým som len kojila.....keď mal rok,prestala som-v podstate som vtedy kojila už len v noci a ráno......umelé mlieko nechcel....skúšala som viac značiek a nič,tak som prešla na plnotučné kravské a dala mu do toho granko 🙂......po týždni vypil dve fľaše......v noci sa ešte raz zobudil-vtedy mal tú druhú......ale úplne normálne som začala spávať až keď vyrástla aj mladšia dcéra.....takže asi 7 rokov som poriadne nespala....ale ten prvý rok bol najhorší,potom to už bolo v norme....len raz-dvakrát v noci hore,lebo dcéra potrebovala na wc,alebo piť 🙂......ale moji zas cez deň spali dobre,v kočíku-a v pohybe ...aj 4 hodky 🙂....len ja som sa nachodila 😀 ....pokiaľ nemá alergiu na laktozu,skús normálne mlieko a kľudne aj s grankom.....možno chce byť fakt len pri tebe nacucnutý.....🙂
@cikobela no myslim ze taketo myslienky su uz na hrane a treba ist so sebou k lekarovi.skaredo to vyznelo ale prosim ta vies co je poporodna depresia....urcite.existuje aj laktacna depresia a ktovie aka.poporodna depresia nemusi nastupit iba tesne po porode.psychiater ti vie predpisat lieky ktore ta udrzia v pohode.dnes uz to nie su lieky, ktore z teba urobia blazna.a s nimi prekonas aj tazsie obdobie.naozaj chod.urcite nebude ani tvojmu malemu ani tvojmu manzelovi lepsie bez teba....toto su myslienky uz krute....a moja skusenost...moja mala jedno obdobie plakala zo mna. Sama by som na to neprisla, povedal mu to jeden liecitel, ze som nervozna a ona to zo mna citi. Ze sa musim ukludnit...co sa neda len tak....ale uz som vedela ze je to naozaj to tak som sa kontrolovala.trvalo to par dni a naozaj ona sa ukludnila.u nas sa to prejavila tak ze som ju nemohla nakojit.ked som ju mala na rukach kvicala.ked ju vzal manzel ok.len ten ju nakojit nevedel.skusala som kojit tak ze ju on drzal a na dialku....proste chore....a dokonca som nevedela ze som nervozna.nemala som taky pocit.ale ked som sa nad tym viac zamyslela doslo mi. Riesila som v sebe vzajomnu hadku mojho otca a manzela....to ma trapilo....a z toho bola moja mala nervozna zo mna. Poriesila som to tak ze som obom chlapom povedala ze to musi skoncit kvoli mojmu dietatu.skoncilo.ja som bola v pohode.mala bola v pohode. Takze vidis ze tvoj neskutocny stres sa stupnuje od narodenia....1 rok???? To je dost.takze skus aj nad takym niecim potozmyslat a hlavne nad sebou. Ci si chces ublizit ked uz sa nebudes vediet ovladnut? Ci ublizis malemu? Vies ze sa to stava.a hlavne mamickam ktore si nepripustia ze maju problem aj so sebou.myslim ze by si toto mohol precitat aj manzel a pomoct ti s tym nieco urobit.myslim ze uz pri tvojich myslienkach je cas a je to uz len jeho uloha.
A prepac za tak krute slova. Viem ze k dobrej psychike nepomozu, ale depresia je nebezpecna vec a najhorsie na tom je to, ze si to ani neuvedomujes a nepriznas...
@alby2014 ale ak si citala niektory prispevok....."uz som rozmyslala ze im bude lepsie bezo mna " nie som si ista...ja viem ze je maximalne unavena sak to vidno. Ale myslim ze v dnesnej dobe aj vsetci vieme co je to poporodna depresia. A ako moze dopadnut. Tak je lepsie cakat ci sa ist opytat lekara, ci mi nevie pomoct? Ulahcit situaciu? Ved tie lieky nie su na cely zivot
Mam doma nieco podobne a to ma mala uz 2 roky a 4 mesiace. U nas je 1 noc do meaiaca,ktoru celu prespi. I ak rev.a cez den tiez.kojila so. Len 4 mesiace.tiez som s nou bola kvoli tomu u dr. a nic.ani homeo nepomohli. Moz o trochu bachove kvapky.
@cikobela normalne pocity unavenej vyčerpanej mamičky tak je to.Zažila som na vlasntnej koži a jedine čo som si priala bolo nech to moje dieta uz vyrastie.Nič som si neužila a nemalo to konca zo dňa na deň som sa citila horsie jedine co mi pomohlo ked ho niekto vzal preč a ja som sa mohla venovat chvilu sebe.Kto nezažije nepochopi.Ale ver tomu ze to raz prejde a vyrastie.Naš ma 4 roky ale dodnes je dost uplakany no samozrejme uz to tak neriesim lebo vidim ze mu nič neni len vymyšla a vydobija si svoje.
Musiš si oddychnut a ukludnit sa hlavne aj ked to je ťažke.
@cikobela môj syn má 3 roky a vstávam k nemu v noci častejšie ako k druhému 7 mesačnému synovi. Prežívali sme presne to čo ty. Striedala sa u nás celá rodina aby nám pomohli. Naše dieťa tak isto vymodlené neustále plakalo. Spokojný bol len na rukách. U nás bolo normálne kočíkocanie vonku o druhej v noci či vozenie v aute. Keď konečne zaspal na tú biednu pol hodinku tak sme ani nedýchali len aby sa nezobudil. Boli sme u neurológa a všetko ok. Len nám povedal, že všetky podnety vníma citlivejšie a preto je uplakaný a zle spí. Keď mal 2 roky sa to zlepšilo o niečo s tým plačom ale spánok nie. Podľa neurológa to prejde vekom cca do toho 6 roku. Ja som taká vyčerpaná ráno rovnako ako večer. Niekedy som len ako robot. Klepú sa mi ruky od únavy. Tvoje pocity sú normálne. Je to náročné, len žiaľ to musíme zrejme len vydržať.
@cikobela a este ho kojis? Ja si myslim ze ty zostanes nervozna a ak kojis pije to "nervozne mlieko" mlieko. Teda ja ked mam nervy viem ze aj mala je nervozna potom a je mrzuta a este ked je spln tak to je cele zle spanok sa v noci budi a je hore aj 4 hodiny. Od mala spi max hodinu cez den a to len raz asi od 8 mesiacov.
Za mna potrebujes spanok hlavne v noci 😮
Ja kojim a dam malej kasu pred spanim a pktom mliecko a tak uspavame... mala ma tiez rok
@salome51 mne sa tomu nechce veriť, že je to normálne, aby malé dieťa nespalo. OPýtala si sa neurologa, ako sa to dá fungovať bez spánku? Však spánok je dôležitý pre veľa vecí...hlavne pre mozog a jeho regeneráciu, ako môže vôbec telo fungovať správne,ked nespí? Ja bych sa na toto pýtala... ved on vás uplne odbil... že sa to zlepší.
To 6 rokov to tvoje dieťa nebude spať? LEbo také 20 minútové šlofíky sa nerátajú.
ja neviem, mne sa to nezdá.
Ja mam doma pomaly 4-ročnú slečnu a posledné 3 týždne sa nam konečne podarilo prespať celé noci viem je to strašná vízia pre teba keď si na konci zo silami do cca 1,5 roka som kojila to bolo fajn cucla si a spala niekedy som ani nevedela kolko krát za noc ale cez den 20 min dlhšie nie od narodenia kym som sa spamatala ze spí uz bola hore a to som mala doma 2,5ročné dieťa a manžel v zahraničí kočík nehrozil ako by ju tam na nože brali a po roku cez deň už nespala vobec😨😨😨ked som jej na noc dala fľašu ostala na nej závislá fakt ešte pred pol rokom dokazala vypiť 2_3 dávky mlieka za noc ak nie revala bez prestávky az sme ochoreli kašeľ sopliky vtedy vedela ze nemôže lebo zvykne grckat a cuduj sa svete po troch dňoch začala spávať v noci zobudí sa max 1x ale uz nepapa hlavu hore všetko raz prejde a s vami v posteli tiež nechce spať?
Poporodna depresia moze nastupit aj neskor. Laktacna depresia moze nastupit aj rok po odstaveni dietata.....toto sa nemeria na mesiace..u kazdeho individualne.a mi nehovorte ze myslienky ze.... bude im lepsie bezo mna.... su bezne.citajte vsetky prispevky.a viem ze je neeeeeeeeskutocne unavena.viem co to je.ked nemozes spat....roky.mam 2 male deti po sebe.viem.ale keby som mala take myslienky bola by som na pozore.
Mala som niečo veeľmi podobné s prvým dieťaťom, keby si pogooglila, aj ja som tu pre pár rokmi založila podobnú diskusiu. Vieš, čo nakoniec pomohlo? Prestať kojiť. Zo dňa na deň iné dieťa. Mučili sme sa dovtedy obaja navzájom. A stačilo prestať kojiť. Mal vtedy 15 mesiacov. Myslela som si, že to nebude možné, lebo on bol na ciciku závislý, ale raz som si povedala že dosť, lebo ma už odvezú, a vydržala som. Prereval pár dní, a bolo po probléme. Zo dňa na deň začal radikálne lepšie spávať.
Som mamina " náročného dieťaťa" veľmi dobre viem ako sa cítite ... presne toto isté sme mali doma my. Dcérka bola vytúžená, plánovaná, ale od narodenia " náročná ". Spávala od narodenia veľmi malo, v noci sa budila každých 45 minút a dlhšie spávala jedine cez deň v kočíku tj pre mna nula odpočinku. Pomoc od rodiny žiadna a keď mala 18 mesiacov zistili sme, ze čakáme druhé bábätko...Prvá dcérka začala spavat lepšie keď mala 2,5 - 3 roky...Ona bola " neznicitelna", nezaspala koľkokrát ani o 1 v noci a my s mužom sme zaspávali po stojacky. Nosili na rukách, vozili v kočíku po dome, uspavali v posteli nič nepomáhalo. Kojila som ju do 18 mesiacov, po odstavení sa to síce zlepšilo, ale náročné deti nie su náročné len kvôli kojeniu. Tieto deti su prosto " také". Potrebuju veľa lásky a trpezlivosti, no nie je to s nimi veru ľahké... Dokonca som ju zobrala k psychologicke, ale všetko naštastie ok. Zvládli sme to my s jednou náročnou a novorodencom, zvládnete aj vy 😊 Koľkokrát som bola taka unavena, ze som uz nevedela ani prečo plačem... A vyrástla z nej múdra, inteligentná a šikovná bambula ( ma uz 5 rôčkov) a ja som na tú neskutočnú únavu uz skoro aj zabudla... Držte sa, prejde to a vyspite sa nebojte sa 😊
Necitala som vsetky prispevky, ale v skratke odporucam....a mozno fungujes tak:
- umele mlieko - u nas bola rozhodujuca flasa - chytil sa len na Avent
- pocas spanku ho nechodim pozerat....kedysi som bola vylakana a takto som ho vlastne budila
- v izbe som pridala este zaves k roletam, cize tma a spanok cez den bol hned oooomnoho lepsi - prosto tma tmúca
- pouzivas cumel? ak...do postielky aj dva, ak mu nahodou vypadne - aby mal istotu - nas zaspaval s jednym v ustach a druhy pre istotu v ruke - to bol pokojnejsi 🙂
- tiez som spavala s nim a zdalo sa mi, ze nemal tak kvalitny spanok potom....takze cca do 20 min. trvalo, kym hlboko zaspal a preniesla som do postielky. Zistila som, ze mu nevyhovuje smer, akym je postielka a tiez nechcel spat na matraci - vzdy si dal pod seba paplon...takze - zaspi na paplone a druhym prikryt...uz urobis v zufalstve hocico, len aby spal 🙂
- a myslim, ze rocne dieta uz mozes aj inak unavit...skus ist s nim napr. niekam do vody - a myslim, ze zaspi ako v oleji. U nas funguje aj detske kryte ihrisko...za hodinu sa tam tak vybije, ze mi zaspi pomaly na pleci cestou domov a spi do rana 🙂))
A to som si myslela, ako ho vonku ja unavim...no asi mal...
Drzim palce...u nas funguje normalna vecera (kase tiez nerobili dobrotu) a za tym mlieko (umele teda, krabske odmieta) a potom ticho a spi. Ale napr. rôzne finty, ako ho chytit, objat a co mu spievat, ked nechce spat...to si musi kazdy vychytat...muz to neurobi tak ako ja a maly mu nezaspi...prosto, musis prist na take drobnosti a verim, ze to pride. Viem...co je to "nespavec domáci".
My sme to mali 3 mesiace. Kym som mu s nenavistou seba samej a vycitkami nedala 2 davky um za den . Odvtedy spi v noci 5 h a cez den raz 3 h. Mala som slabe mlieko. Tym ze je hladny to nemoze byt ?
Možno to tu už odznelo,ale skusila si ho zabalit do deky podobne ako sa balia miminka do perinky? Mojim deťom to pri problematickom zaspavani veľmi pomohlo, niekedy som priam videla,ako pri vystupnovanom psychomotorickom nepokoji - veľký rev, mavanie rukami,nohami,metanie sa- to tesne zabalenie prinieslo dieťaťu velku ulavu. Ako keby ho náhle ,vyplo,. Ukludnilo sa,zaspalo. Drzim palce,musí to byt strašne.
Ahoj. Aj moja mala bola taka. Nejako intuitívne som vycítila,že je hladna . Dala som jej umele mlieko a problem zmizol. Skús.
Ja som kojila rok a pol..... a teda dcera tiez bola naucena kazdu hodinu v noci si cucnut... odkedy som odstavila dcera spi 100x lepsie..... 3 dni cca bola nesvoja a urevana z toho, ze nema svoj uspavac prsnik... ale zrazu super... hovorim si ze som to mala urobit uz davno..... a teda nedavam ked sa zobudi v noci nic.. zaudne caje ani mlieka... to by som bola tam kde predtym.
@cikobela detom ktore maju problem so zaspatim sa niekedy podava melatonin. Da sa kupit bez receptu v lekarni, pouziva sa to vacsinou kratkodobo napr. ked cestujes do ineho casoveho pasma. Je to rovnaky hormon aky sa vylucuje v tele prirodzene ked je vonku tma a reguluje spanok, niektorym detom sa nemusi tvorit v dostatocnom mnozstve - moze to byt vas problem. My sme mali tiez problem s dcerou, vecerne zaspavanie jej trvalo 4 hodiny, a toto nam radila pediatricka. Skus sa poradit s vasou lekarkou, ci by to pre vas bolo vhodne. Ak s tymto problemom chodite po lekaroch, bolo by najlepsie keby si napr. tyzden zapisovala presny rezim - kedy dieta jedlo, ake malo aktivity, kedy si ho ulozila spat, kedy zaspalo a zobudilo sa. Lekari beru vaznejsie ked vidia presny rozpis, ze dieta naozaj spava len par minut, inac maju tendenciu rodicom neverit.
A este jeden problem moze mat so spankom - prilis vysoka teplota prostredia. V nasich koncinach je to velmi rozsirene, lebo ludia si myslia ze deti od chladneho vzduchu ochoreju. Dietatu staci obycajne pyzamo, bezny paplon alebo spacak a okno dokoran otvorene, aby malo dostatok cerstveho vzduchu, max. teplota vzduchu v spalni by mala byt 16-18C. Ak sa zohrieva este aj od vas vo vasej posteli, tym nizsiu teplotu prostredia potrebuje.
@cikobela ahoj. ja mam dve deti, ktore sa tiez casto v noci budia, nie kazde 2 hodiny, ale ak su chore a spoja sa obja je to na "vrazdu"🙂 dakedy. ja som to vyriesila operkou na urcity cas cez den a pocas tyzdna. ked ma maleho, tak si uplne v pohode, ked som unavedńa, zalezem do postele a pospim si, nech je akakolvek hodina cez den. zastriem zaluzka, necham ich v inej izbe dam vankus na usi a spinkam slladko aspon hodinu. velmi mi to pomoze prekonat tie divoke noci a hlavna vec nie som taka brutalne unavena a zaroven nervozna a zla na nich. a vobec si to nevycitaj, ze mas nervicky na maleho. ved je to uplne normalne, ked si taka vycerpana z nedostatku spanku. neboj, bude to lepsie🙂
@cikobela ja som bola take iste nespave dieta. Mama mi od 3ho mesiaca musela davat Ditiaden (stvrtku) aby som spala (podotykam bolo to od lekarky na predpis nieze mi tu ukamenujete moju mamu 😀) Tiez vravela ze som zaspala na 10 minut a rev a bolo jedno ci to bolo v noci alebo cez den. Ja viem ze lieky niesu najlepsie riesenie ale zvazila by som aj to v nudzovom pripade.
Mna tiez napadlo, ci nie je hladny. Akurat pred tyzdnom som videla jeden clanok, ked novorodonec 3 -4 dnovy umrel doslova od hladu, mamicka kojila v kuse , ale netvorilo sa jej dostatok mlieka, co samozrejme nie je vas pripad, vas uz je velky, ale hladny moze byt. Skusat ine mlieka, alebo prisladit kravske mlieko trosku niecim napr. medom ak uz ma 1 rok, tak moze med. Skusat nove veci....mozno nieco zaberie. Ale aby si mala energiu na tie nove veci, musis sa aj ty aspon trosku vyspat. Maminku posli namiesto zehlenia na prechadzku s malym a nech ju potom vystrieda tatino, napr cez vikend a ty si sprav harmancekovy caj a snaz sa pospat aspon 4 hodiny. Ja som nezehlila uz 7 rokov, odkedy sa prvy syn narodil, len to pekne vyvesim, potom to pekne vystriem niekde na gauc a tam to caka aj tyzden kym mam cas to ulozit do skrine....🙂)

@bekusinka kedy mu to prosím zistili? Ja na ňom v správaní nevidím nič nezvyčajné okrem spánku.