Neľúbim svoje dieťa
Ahoj maminky, mám vytúžené bábätko a som veľmi nešťastná. Môj syn mal rok a stále vôbec nespí. Už neviem čo robiť, nespí v noci, nespí cez deň, nespí od narodenia. Nikdy v noci nespal dlhšie než hodinu. Teraz nespí dlhšie než 20 min. Najdlhší spánok má poobedný 1,5h v kočíku aj to sa 3x zobudí ale hneď zaspí, ináč spí max 20min. V noci každé zobudenie aj 2h uspávame nosením, hladkaním, kočíkovaním, prsom. Ja už nevládzem, má skoro 13kg, keď ho konečne uspím a že idem sa rýchlo najesť, alebo v noci zaľahnúť tak on sa po napr. 15min zobudí tak už zo zúfalstva revem, už mu hovorím aj škaredé veci, že je zle decko, už som mu povedala, že ho neľúbim, strašne plačem keď si zmyslím na to čo som mu povedala. Striedame sa aj s manželom, ale on ráno skoro vstávať do práce a chodí neskoro domov, už aj on nevladze. Bol vysnívaný a vytúžený, dlhé roky sme sa snažili kým som otehotnela a vždy som si predstavovala ako budem ľúbiť svoje bábätko, ako budem najlepšia mama a som tá najhoršia keď také niečo dokážem povedať, hanbím sa za seba, už som mu povedala aj to, že prečo som vôbec otehotnela, strašne ma to mrzí že mám takéto pocity, nikdy si to neodpustím že som takéto niečo povedala. Som s ním stále, hrám sa s ním, čítam mu knihy, učím ho, bozkávam, objímam, stále mu hovorím ako je krásny a ako ho ľúbim, dokiaľ nedôjde čas uspávania, vtedy sa mením na otrasného človeka. Máme šatku, nosič, fit loptu, prečítané knihy o spánku, vyskúšané všetko. Každé ráno je hore o cca 4:00 a prvý spánok sa mi podarí ho uspať o 11:30 a spí Max 20min alebo až o 14:00 v kočíku vonku a to nemôžem ani zastaviť a pokecať s niekým. Ani neviem či existuje nejaká rada. Asi som sa potrebovala len vyrozprávať
@cikobela no neviem, čo ti tu písali baby, čítala som iba niečo. Ale ja ti poviem, áno, si zlá matka. Ale nie v tom, čo si myslíš o dieťati... to z teba hovorí vyčerpanosť z nespavosti.
Ale si zlá matka v tom, že si to nevieš zariadiť, aby si sa riadne vyspala.
Však sama posúď... malý ti v noci nespáva a už má rok, tak načo ho kojíš v noci a vôbec aj cez deň? Však už musí mať jedlo cez deň, či nie? Aj čajík.
Myslíš si, že to nervozne mlieko, čo mu dávaš je pre neho dobré? robí si z teba cumel... podľa mňa.
dalej... ked ti mama stráži dieťa...prečo nespíš? , neoddychuješ? A ty len variš, žehlíš, perieš... že sa na to ne.....š.
Toto nechápem... však, ked sa ti nedá cez deň spať, tak aspoň oddychuj. Pusti si muziku,zavri oči a relaxuj.
vieš, lebo čo má z toho tvoj malý a tvoj muž??? majú čistú a obriadenú domácnosť ale nervoznu matku, ktorú odvezie záchranka v kazajke zachvílu. Ale hlavná vec, že záchranári uviedia čístý byt a ešte budeš mať aj navarené na 3 dni dopredu... kokšo.
ŽENA mysli na seba, lebo spánok je tá najdôležitejšia regenerácia a ty ho jednoducho nemáš a ani tvoj malý. Ak nemá žiadny problém... tak ho môže ešte budiť to, že malé deti, ktoré sa často otáčajú v noci a hmýria v posteli, sa prebudia. Lebo oni ešte nevedia spať plynule a mať tu dobu REM a plynule prejsť do dalšej spánkovej fáze... to sa časom vyvinie a už sa budú vedieť pretočiť, pohmýriť aj v polospánku.
Bábätká to jednoducho budí.
Napr. môj malý vedel prespať a vie doteraz v jednej polohe veľmi dlho... preto sa nebudil... teda ak mal v pohode zubky a tak...
a ešte skús dať homeopatika Chamolia či ako sa to volá, je to na zubky a má to spavý účinok. Niekomu ale nepomohli, môjmu malému hej. Bol dosť spavý po nich. A ešte po fenistile - kvapky... to zas dr. odporučila..ked kašlal... sama mi povedala, že to utlmuje sliznice a uspáva dieťa.
spamataj sa... a nesnaž sa vytvoriť systém, proste tvoj malý ti na systém z vysoka kašle. niek každé dieťa musí mať režim ako z knižky.
@cikobela SI TA NAJLEPSIA MATKA PRE NHO KTORA NA SVETE JE.Kamoska tak zistila ze jej maly je autista,ako prepac len dieta uklada do poradia veci spi max 4 hod.za cely den a noc.tak som im poradila nech idu normalne k deckemu psychologovi a on zistil ze nieje v poriadku. Neprajem ti to len cim skor zistis je lepsie vediet ako nevediet co tomi dietatu je.chudak sa natrapite obaja.drzim palce.
@cikobela a ešte jedno, dieťa robí iba to, čo ho niekto naučí v prvé roky. Potom začne odkukávať a opakovať.
Celkovo dieťa do 3 rokov je ako špongia, len nasáva a nasáva a nasáva... niektoré sa už prejavujú počas tohto 3-ročného obdobia a niektoré sa prejavia až neskôr... ale všetko odkukali alebo boli cielene naučené. tomu ver.
ahoj, ja osobne si myslim ze dieta uplakane nie je bezdovodne..urcite mu nieco musi byt, ci uz brusko, zubky, mozno nervozne z teba ze ty si nervizna-deticky to citia...musis sa regenorovat ked je treba, a netreba luxovat byt...vykasli sa na to, v prvom rade oddychuj kedze si tak vycerpana ako si...ja sim takto bola unavena a vycerpana ako ty len raz a preto verim ze zena v tak velkom psychíckom vypati dokaze spravit aj veci ktore nechce urobit..nie si zla matka,kazda mame svoje zle chvilky a obzvlast ked je zena na pokraji svojich sil...nenadarmo sa vravi ze ked spi dietatko tak by mala oddychovat aj matka..i ked u mna to osobne neplati, vtedy ja upratujem vsetko co sa da-mam tiez rocne dieta...
Ak ho trapia zubky(nevime kolko ich ma) tak my sme skusali camiliu, myslim ze aj pomohla...natierala osm mu zubky aj gelikmi a ked uz bolo moc zle tak som dala od bolesti aj nurofen....
on moze byt nervozny aj z teba, rovnako aj z toho ze je nevyspaty-pretoze na jeho vek velmi malicko spinka....a ma nekludny spanok....skus sa porozpravat aj s dr. urcite ti nieco odporuci, ak si to uz predtym neriesila s dr.
neivem ako papa a a aky ma pitny rezim-mozno aj je hladny, mozno by si mu mala zaviest aj viac cajiku.....ale urcite ti neplace len z nudy...verim ze to zvladnes a posielam objatie ...budem ti drzat palce
Si ta najlepsia mama pre svoje dietatko. Ale nie si stroj. Poznam tie zufale stavy, poznam. Ale tak zle ako vy sme to nemali. V noci som bolaaz zuriva ked ma niekto zobudil 25. krat. Nevladala som cez den ani zit. Teraz uz je to dobre, deti su relativne velke. Ale velmi ti odporucam psychologa. Aby si si skrz toto nespanie a vycitky "nezarobila" na nejaky iny problem 😉. Mozno ti aj poradi nieco co my tu nie. Ja by som na tvojom mieste (ak mozete) si zaplatila opatrovatelku. Mne tak chodila znamej dcera 22 rocna, maleho 4 mesacneho kocikovat. Ja som aspon upratovala a neskor ked bol vacsi tak som aj pracovala aj ona chodila potom na viac hodin hoc ja som bola vzdy doma. Odporucam, vsetkymi desiatimi 😉. A velmi drzim palce nech sa to zlepsi😉.
Moja sestra spávala do dvoch rokov len 20 minut denne. Doteraz je hlavnym bodom spomienok na rodinných oslavách. Vsetko co malo ruky, uspavalo. Ked zázrakom na tych dvadsat minut zaspala, vsetci priam levitovali po dome, len aby ju nezobudili. Boli aj u detskej lekarky a ta povedala, ze tak zdrave dieta davno nevidela. Je fakt, ze v deviatich mesiacoch uz chodila a v roku si sa s nou dohovorila bez problemov. Nastastie po dvoch rokoch sa to upravilo. Asi len vydrzat a mozno zvazit nejaku pomoc do domacnosti (ak financie dovolia), aby si sa aspon dve hodky vyspala.
Aj ked moj maly spal dobre velmi dobre chapem.. ja som bola casto nervna lebo som ho niekedy uspavala aj 2 hodiny... a ked som estr na neho ostala sama a nevladala nic, tiez som mala nakrajicku.. aj skarede veci aj slzy... svojeho maleho urcite lubis ale si vycerpana. Takisto som bojovala ( bojujem) s bludom ze som zla matka... ale po uvedomeni aka dokonala je detska laska a ze som jedina = najlepsia matka aku moze mat som sa trochu uvolnila... niekedy len zbytocne tlacime svoje predstavy dopredu.. a nevidime jednoduche riesenia.. drzim prsty ;)
@cikobela podľa mňa je tvoj syn prípad pre detského psychológa. Sama už nevládzeš a my ti tu tiež asi nič extra neporadíme, môžeme ťa len povzbudiť, poslať srdiečka. Skús ísť k nejakému osobne, alebo napísť do nejakej online poradne detského psychológa. Napr. detskypsycholog.sk , onlinepsycholog.sk a pod. Drž sa!
Teraz som este precitala nejake tvoje komenty a okamzite hned pozajtra si dohodni termin u psychologa. Hned! Velmi ti pomoze ver mi, potrebujes to ty aj tvoja rodina. Ako sol... Aj tu na MK je nejaka skupina alebo tema ze liga za dusevne zdravie, aj tam by ti isto pomohli. Neboj, nie si v tom sama, len velmi potrebujes pomoc zvonka. Cim skor. Drzim palce 😉
Necitala sim odpovede ostatnych. Ja som bola v podobnej situacii. Mam dve deti a noc prespali az po 2 rokoch. Citila som sa velmi podobne ako ty. Stale unavena. Pri starsom som po roku prestala v noci kojit a davala caj vo flasi a to tak ze pdve dni som zaspavala v inej izbe ako manzel s dietom a podal flasu. Dokial to zvladal bol on s dietatom,ked to uz neslo,priniesol mi ho. Bolo to tak okolo 1-2.h. v noci,ale tych par hodin neprerusovaneho spanku mi velmi pomohlo.
@cikobela a inac povahovo je aky taky aktivnejsi, hyperaktivny?lebo take deti skor su nespave.
nepijes kavu ci colu, ze ho tvoje mlieko nabudi?
musis sa zmierit s tym, ze je nespavy, lebo sa zblaznis.Skus ho viac krmit vela s nim byt vonku chodi uz?drxat ho za ruky a chodit nech je co najviac unaveny.zajtra posli muza von doobeda na dlho a ty spi.Maly moze zjest aj vyzivu Hippkovu na obed a vy hemendex🙂Preco Ti doktori povedali, ze za to si mozes sama?myslia si, ze si ho rozmaznala?ked spi, tak kde spi cez den v tme v posteli s tebou,alebo sam?ci v kociku, postielke?
ja som pri malom lezala a to spal dlho, ak bol sam spal polovicu z toho.a spal s nami od pol roka na nasej posteli.
ale inac cez den nie je placlivy nie?len malo spi
Určite choď k lekárovi. A skús mu dať pred spaním fľašu Nutrilonu. U nás pomohlo
Ahoj, v prvom rade nie si zla mama, si az prilis dobra, vobec nemas cas na seba? To neprichadza do uvahy, myslim ze ti uz aj ine mamicky pisali ze dietatko tvoju nervozitu citi, a ak je pre teba vecerne uspavanie nocna mora, tak verim tomu ze dietatko nie a nie zaspat. Ja som tiez z tych, co rezim v spanku nikdy nefungoval. Postupne som prisla na to, ze nie ja urcijem kedy je unaveny ale on sam. Keby som tieto jeho signaly citala skor, usetrila by som si kopec nervov. Tiez to moze byt aj nocny des, skus si vsimnut ci ho cez den nieco neľaka: zviera, rozpravka, hracka, zvuk ... to vsetko moze narusat spanok. A kedze problem u vas trva od zaciatku, nerozmyslali ste nad presunom nabytku? Nemyslim priamo nejake geopatogenne zony, feng-suej a bosoractva, ale niekde sa jednoducho zle spi 😉
Tiez skor alebo neskor zabera hladkanie chrbatika, vlaskov a tvaricky, aj ked obcas hladkam aj polhodinu. A ked mal syncek 15 mesiacov fungovalo ked som sa tvarila ze spim Minimalne sa upokojil a prestal utekat z postele. Dnes funguje pesnicka " po nabrezi konik bezi" ale musela mu byt spievana milionkrat. Manzel s nim vecer staval pri okne a hovoril mu pokojnym hlasom ze vsetci spia, menoval po jednom hlavne tych co mal rad: pes, dedo, hracky, kamarati z ihriska. Zabralo to dost casu a tiez sa upokojil. Ono je u malych deticiek najdolezitejsia hlavne ta faza pred spankom. Mala by trvat minimalne hodinu. Nemala by byt pustena telka ani nic co rozrusuje pred spanim. A vzdy ked dieta spi, hoci len 20 minut, spi s nim, unava je najhorsia. Skus si zapamata ritual pred spankom ked mas pocit ze zaspal rychlejsie ako inokedy a opakuj ho.
Drzim palce aby sa to cim skor vyriesilo/zmenilo
Ahojky. Vobec sa za nic neobvinuj. Moja mala sa do dvoch rokov budila 6x a chcela mlieko. Od dvoch rokov sa zacala pytat cikat takze 6x mlieko a popritom samozrejme 4x cikat. Ked som ju chcela nechat vyplakat o jednej rano vsetko ozvracala a musela som prezliekat periny, seba, ju. Cez den spala viac ako pol hodiny len vtedy ked som si k nej lahla. Co bolo pre mna hrozne lebo som hned zaspala a ked ma potom zobudila bolela ma hlava a bola som unavena. Neviem ako som to prezila,ale ked mala asi styri a pol akoby utalo a odvtedy spi celu noc....teraz ma devat. Je strasne sikovna,krasna a nevymenila by som ju za nic ani tie prve styri roky 🙂
@cikobela ajoj. Mrzi ma co prezivas.je uplne normalne ze ho miestami na nejakej urovni neznasas. Sak odopueranie spanku je forma mucenia... podla mna... zmente lekarov. Ak si z ba tak mam tip na konkretneho fyzioterapeuta. Skus. Mne tiez nepomohol prvy. Dalej skus kontaktovat:
Evu kiedronovu a holky z jej institutu
Dalej v bratislave lucie medvecka pogugli tiez jej studentka.
Oslov zeny z centra pre rodinu kvapka v bratislave a ak si na pokraji. Nechaj na vikend syna muzovi a mamine a odid. Velmi ti drzim palce. Nie si v tom sama. Si super mama!
Ahoj, nie si zlá mama!!!!! A nie si v tom určite sama. Podľa mňa mu idú zúbky, aj nás bol vtedy nervózny. Skús dať homeopatiká, gelik na zúbky alebo nurofen. Mliecka máš dosť? Nie je nervózny aj z toho, že je hladný? Nas malý bol dlho kojeny 16 mesiacov, ale posledné týždne to bol boj. Ja som myslela, že sa najedol, ale nemala som už dosť mliečka pre neho, tak bol nervózny, lebo bol hladný a každú chvíľku si chcel pocuckat. Tak sme prešli na umele mlieko a nastal obrat o 180stupnov. A nakoniec sa skús vyspať aj ty. Pošli niekoho iného s malým von a ty si zdriemni. Hovori sa, že deti vycítia, ak je mama nervózna a hovorím z vlastnej skúsenosti, že je to pravda. My sme bojovali prvých 5 mesiacov s kolikami, vtedy sme sa veľmi tiež nevyspaval. Takže sme sa pri malom striedali. Lebo, keď som bola nevyspata, unavená a nervózna, tak to bolo ešte horšie. Drzim palce. 😉
povedať, že nelúbiš svoje dieťa je strasna hovadina, nehnevaj sa.nelubit,a matka ?ved nie si nejaka krkkavcia,iba si unavena lebo mas nezdarene decko,ja som bola vraj taka ista npodarena, a mama tiez bola zo mna na praskoch...treba to iba vydrzat,ono to prejde po case.
@cikobela daj si ho do postele, prsnik do papulky a spite. Co ine sa da k tomu poradit? Maj vyhodu dojcenia. S prsníkom v puse a pocitom tvojej blizkosti vacsina deti spi sladko. Samozrejme s prestavkami na dojcenie, ktore zvladnes v polospanku. Len ziadne vstavanie k babatku a ukladanie do postielky. Vyspite sa dobre...
Ja som bola tiež také dieťa, všetci sme to prežili. Skus knihu ako ti radila jedna pani v príspevkoch, neviem presne názov ale je o tom ako naučiť dieťa spat. A hlavne, pokiaľ nebudeš v kľude ty, nebude ani malý. Tvoje pocity sú v podstate normálne, počkaj na obdobie vzdoru 🙂, to len budú pocity. Ja by som skúsila ísť aj za lekárom, homeopatia a vyhľadala by som nejakú bylinkarku a nasadila napr. medunku. Viacej sa s ním mojkala a skúsila zaspávať s nim, aby si mu to ukázala. Každopádne, keď už bude malý behať, tak sa viac unavi a bude chcieť spinkať. Chápem, že nevládzeš a si úplne unavená ale prestaň si vyčítať co cítiš. Zastav sa a premýšľaj co od teba malý chce, čo ti chce povedať. Môže byť hladný, smädný, bolieť ho bruško ale môže to byť aj práve tvoja nespokojnosť, nervozita a jeho pocit, že sa hnevas, že ho neľúbis a tak. Ty sa pýtaj seba, ty na to prídeš.
Ahoj, ďakujem za všetky rady, nemám moc priestor reagovať na každý príspevok tak to musím takto zhrnúť:
-Homeopatiká sme skúšali viac druhov
- geliky na zuby, či čipku pred spaním tiež
-Cez deň papá veľa, hladný nie je
-UM odmieta, skúšali sme pol roka
-kaša na večer mu spôsobuje bolesti bruška, inak nemaval ani ako malý bolesti
-Kojim stále preto, lebo odmieta UM a vypije málo vody a čajík nechce vôbec, tak tekutiny musí mať
-Zaspavam s ním, hladkaním, spievaním, cez deň to funguje ale aj keď pri ňom spím tak za 20min je hore a je vyspatý
-Par mesiacov sme spali spolu v posteli, celú noc len dudlať prsník, zo začiatku to bolo pre mňa super, veď nemusím vstávať, ale celú noc v vykrutená s malým prisatým spôsobilo, že mám veľké bolesti chrbtice
-Neriadim celý byt len nutné veci, prať a vyvešat prádlo
-Nepijem kávu, colu, nefajčím
-s lekármi riešim
-Skusim ešte toho osteopaticka a psychológa
-Cez deň je veľmi aktívny, ani chvíľu neposedi
-tv dá sa povedať že vôbec nepozeráme(večer vôbec nezapiname kým nezaspi), zapnutý tv vidí prevazne len na návšteve a teda ráno na nočníku keď sedí tak fíha tralala chvíľu pozerá a na obed aby som sa ja najedla ale to Max 10min
@cikobela Mali sme nieco podobne. V 13.mes som prestala kojit. Najprv to bolo tazke lebo odmietal um. Vyskusala som inu znacku um a po tyzdni si na neho zvykol. O 2 tyzdne od odstavenia prespal celu noc a takto to uz ostalo 🙂 Tak isto sa zlepsil obedny spanok, pocas kojenia sa po pol hodine budil a po odstaveni zrazu potiahol 3-4hodiny.
@cikobela aj moj odmietal vsetky ine tekutiny okrem mojho mlieka. Ale ako som odstavila tak krasne zacsl pit vodu a po tyzdni aj um.
@cikobela lahni si tak, aby si mala podlozenu krcnu chrbticu a rovno chrbat, podloz krize atd. tak, aby si celu noc tak dokazala spat. dieta pricucni a spite. Hlavne je, aby si ty mala dobru polohu a potom tam priloz dieta. nie naopak. urcite sa podari. to nie je ziadna diagnoza, len normalne dieta, ktore chce byt s mamou.... vsetko prehrmi, a ked bude mat 30, ani si nespomenies :o))
@cikobela tak je taka aktivna natura🙂ale podla mna velmi malo spi a z toho moze byt taky zivy premotivovany.A nevidis na nom unavu neziva, trie si oci trucuje..
ako pisu baby nekojenim zacne prijimat viac vody.Ale ja by som to UM skusala mozno iny typ v lekarni Ti predaju vzorku.A vydrzat toto sposobilo, ze som zostala pri jedinacikovi😉
@cikobela ešte mu nedávas inú stravu len kase a tvoje mliečko?
Ročný už môže skoro všetko. Aj polievočka je tekutina. Môj malý mal tiež krce až po roku, gastroentrologicka mi sama povedala, že chlapci to mávajú. Pričom ultrazvuk a výsledky krvi boli super. Ale skus sa odraziť od tých kŕčov, resp. niečo spraviť so stravou inak. Inak co sa týka telky, jasne, ze to netreba preháňať ale určite telka nie je dôvod prečo malý nespi. Aspoň sedí a sústredí sa. Alebo sa s tým proste zmier. Mne stačilo späť 1 hodinu za 24 hodín. A postupne sa to zlepsovalo, prešlo to uplne asi na základnej škole. Ale moji rodičia boli študenti na VŠ a s odstupom času tvrdia, že to asi bolo nimi, lebo boli riadne nervózni a keď sa nemohli pri mne ani učiť kvôli nespanku, tak ze to bolo naozaj strašne. Keď to sem tam počas môjho života rozprávali, nemali teda šťastní výraz v očiach ani po rokoch. Za sociku dávali takým nespavim deťom nejaké lieky na ukludnenie ale mama ich odmietla, nebude ich dávať bábätku. Nikdy som netrpela hyper aktivitou, je síce pravda, že sústrediť sa dlho nemôžem od detstva ale mam VS a úspešný život po pracovnej stránke. Neboj sa prejde to, tak do 5 rokov.

@cikobela ahoj. Podľa mňa chod k lekárovi. Pridá vám to na vaznosti,uvidis ty aj manžel ze situáciu treba riešiť radikálnejšie. Teraz nic v zlom rozmýšľam čo by som robila ja. Manžel by musel na chvíľu na dovolenku, ty by si možno bola na liekoch,vyspelá sa, oddýchla, nabrala síl. Môj malý mal kolíky a spanie podobne vášmu hoc nie az tak zle. Ale kvapkalo mi na hlavu a ja osobne som uz sálela. Plakala, nadávala ale ešte som mala dosť rozumu ze som vedela ze potrebujem zmenu. Malého som v roku prestala kojiť v noci. Úplne. Ano plakal ale mal tam otca ktorý ho utišoval. A potom som sa vyspala. Ďalej denný režim takýchto deti je velmi dôležitý. A spánok. Podľa mňa spí malo,nedostatočné a tak potom vzniká začarovaný kruh. Skús pozriet ešte dr.weisbluth a spánok. Skús mu vytvoriť režim, nekojit v noci a chodit medzi ľudí aj sama. Nabrať energiu. Nie je to hanba.Dúfam ze niečo pomôže.