Neposlušnosť a krik detičiek
Máte aj vy doma také deti, ktoré nereagujú na vaše požiadavky do kím na nich poriadne nenahučíte. ☹ . Mám dvoch synov 2 a 4 roky, Ten dvojročný je od narodenia urevaný, keď je sám bez brata tak je jak cuker, aj si uprace a poslúchne. Ale je strašný nervák, stačí sa mu niečo zakázať a už je zdutý a hneď pozerá po niečom čo by mohlo letieť 😠 . Už to poznám na jeho výraze, že je zle, že zachvílu niečo poletí čo je poruke, alebo niečo spraví len aby ma nasral. U neho nepomáha nič, ani objatie ani po riti, ani krik, ani zavretie do izby, tak jeho už len ignorujem a dúfam že raz ho to prejde. Ale starší ten neposlúcha vôbec, musí byť ozaj dobrý deň aby poslúchol, niekedy aj nás prekvapý že príde prezlečený bez toho aby sme mu to povedali, a inokedy sú problémy, keď ho po zápasení oblečieme zas sa vyzlieka že tomu vadí a potom zas to..., tak stratíme nervy a je riadny krik, potom si poplače a po plači si nechá aj všetko vysvetliť inak dovtedy nepomáha žiadne dohováranie. Máte aj vy nejaké skúsenosti ako to riešiť?
@janulik979 tak to bude asi tym , ze ked sme dlho doma, cez zimu teraz, alebo su chore, tak mame ponorku, uz sa neviem dockat jari a leta ked budeme von a pridu domov unavene zmordovane, uz len dat jest a spat....mozno je to tym, ze maju vela nevybitej energie a doma ju vybijaju, ze robia zlost...minule som im dovolila hrat nahanacky po byte aj odražadla som vytiahla, len nech maju zmenu....alebo sa hrali na kupalisko a chodili v plavkach, slapkach, radiatory naplno, nech neprechladnu......no snažim sa, len obcas nervy zlyhaju, hlavne asi pred menstruaciou :(
@juliakocka lahko sa niekomu odsudzuje, ked ma babky, ktoré varuju....nech si to niekto skusi byt 24 h 7 dní v týzdni mamou dvou malých detí, je to fakt drina, mam pocit, ze zacínam z toho sediviet....nastastie mam na ulici susedky, ktoré maju tiez malé deti, tak sa jedna druhej postazujem a je nam lepsie....
@zuzanockamt mas jedno dieta to je o inom.............takze to beriem, ze tvoja rada je mlada 🙂....ja mam dni kedy nezapinam počitač, a len sa detom venujem, TV nemame, ...vela tancujeme, spievame kreslime, myslim ze som dobra matka, a nepotrebujem odbornu pomoc, len radu skusenych mamiciek, ktore vedia poradit a nie buzerovat....s 1 dietatom doma je raj, to poznam, ked malu dam posttrazit sestre...takže tak nevieš o čom rec
@juliakocka presne....my sme minulu zimu zvladli v poho, lebo sme sa stretávali susedky s krpcami, lenze teraz sme stále chorí, stále zavretí doma a to je na nervy...ja nemám moznost deti odlozit co i len na hodinu niekam, som stále snimi a z toho potom vznikajú tie nervové situácie...podla mna si skvelá mama a to co potrebujes je z casu na cas vypadnut a nie odsudenie od supermám...
@juliakocka a prave preto, aby som sa mohla poriadne bez stresov venovat synovi mam doma len jedno dieta, urcite by som nechcela dve s takym malym vekovym rozdielom 🙂
@juliakocka odporučila by som Ti túto knihu:
http://www.pantarhei.sk/knihy/faber-adele-mazli... ... To je k tomu, že by si chcela radu, ako formulovať svoje požiadavky- nie stále zákazy a príkazy. Času nie je veľa, ale toto sa oplatí. Je tam veľa konkrétnych situácií a dialógov. Tie situácie sú popísané 2 spôsobmi: najskôr tak, ako zvyknete zvyčajne reagovať na deti ( rozčúlenie, vytočenie, hnev) a potom ako zareagovať, aby sa situácia vyvinula lepším smerom.
A ešte toto: http://www.porta.sk/p-377-pa-jazykov-lasky.aspx - túto čítam teraz, je zaujímavá. Hovorí o tom, že lásku vyjadrujeme 5 spôsobm= jazyky láskyi : fyzický dotyk, slová uistenia, pozornosťou, darmi a skutkami služby. Každý aj deti majú svoj primárny jazyk lásky, cez ktorý najlepšie rozumejú, že ich lúbime. Treba však rozvíjať všetky jazyky. Ešte som len na začiatku, ale dosť o tom premýšľam, že na tom bude veľa pravdy.
Súhlasím s tým, že treba začať od seba, čo je to najťažšie. Deti robia všetko zlé aj dobré z určitých dôvodov - nedostatok pozornosti, hnev a nevedia ho zvládnuť, budovanie a formovanie svojej vlastnej osobnosti....zisťovanie hraníc
Mám 16 mes syna a niekedy si tiež pripadám ako psychopatka ... To, čo som si prečítala sa snažím aplikovať, veľmi často s úspechom - tie veci z knižiek fakt fungujú. Ale dosť často skĺznem ku svojim starým sposobom. S dvomi deťmi to musí byť niekedy naozaj ťažké, ale fakt je často chyba v nás .... Toto viem podľa seba.
@matafen presne aj u nás 20hod. denne kočíkovania po dome aj v noci aby som sa aspoň trocha vyspala, ešte teraz niekedy sa zobudí a chytí záchvat že nevieme čo vlastne chce, a to občas spí s nami lebo behať k nemu 10x za noc je únavne, minule sa zobudiel tak som mu podala dudu, že nije tak chceš vodičku nije. Nevie rozprávať tak ťažko pochopiť čo chce. Tak som kludne povedala poď ukázať čo chceš. Išli sme do obývačky podotýkam stále s revom, ešteže starčí spí jak hluchý 😀. Tam som mu dla flašku s vodou, nič, tak ostané dudle, stále si vzlykal a mrnkal, šli sme naspäť do spálne zasa problém, tak sme šli pre macka, zasa späť do spálne takto sme šli zobrať všetkých plyšákov cca 7, konečne zaliezol pod paplon a zasa rev, a neskôr som pochopila že ešte mu vadí tá flaša že ju musím zaniesť na miesto do kuchyne, potom si lahol a kľudne spal. Minule my to spravil v detskej som si lahla k nemu keď začal lebo starší bol v spálni, tak že si lahnem s nímdo postele v izbe. Po dlhšej dobe vymýšlania a hladania riešenia mu nakonie vadil ešte aj môj paplón ktorým som bola zakrytá, tak som ho musela ísť pekne zaniesť do spálne a ležať odokrytá, až keď zaspal som sa mohla zakryť.
@janulik979 si vystihla supermamy s 1 deckom.....alebo take co maju po 15 rokoch dieta to sa im radi
@lucikusik dakujem hned klikam
@zuzanockamt ja som chcela 2 deti s malým vekovým rozdielom, a je to teraz brutálne nárocné obdobie, ale namala by si niekoho odsudzovat, s jedným dietatom je to naozaj veget, takze nesud ak nevies
@lucikusik jednu ma sesterka, tak hned jej volam nech pozicia...uz sa chytam vsetkeho tak diky
@mirinecka a to to sa ti zdá v poriadku? neviem kolko ma ten tvboj drobec, ale ked takto okolo neho cvicís, co bude o rok, o dva...ako ho zvladnes?
@janulik979 ale bit deti podla mna normalne nie je ... ci ano??? ... a dveti si si dobrovvolne vybrala, bolo to tvoje rozhodnutie, takze si tiez musela pocitat s tym, ze to bude narocne
@juliakocka super, tak verím , že Ťa to povzbudí a zafunguje.
@zuzanockamt suhlasim, ze to nie je v poriadku, ale myslim, ze ty nevies o com pises....proste sa chce mamina vyzalovat, potrebuje podporu, je to nárocné a tazké obdobie, a to ze obcas stratí nervy a zbie deti jej tiez na nálade nepridá, proste hladala pomoc ako to zvládnut bez bitky, nie odsudenie....
dieta z tych amokov vyrastie, najstarsi syn si odreval prvy rok nevedela som co mam robit,aby nereval,po roku to bolo ok, dcera 4 roky ta zase do dvoch rokov bola ako med a potom obdobie vzdoru a revanie za vsetko mozne,teraz uz je pohode,ale nastupuje druha dcera 2 roky a ta ked zacne tak ja som zrela ist uz na psychiatriu,ale viem,ze toto revanie sa coskoro skonci, tak sa iba tym utesujem
a pri tych vreskotoch absolutne nic nepomoze,len nechat vyplakat,lebo ked pridem k malej tak rieska este iac, tak jednoducho si vtedy dieta nesimat,aj ked iem,ze rano ked ides do robky a zacne ti jacat,tak to je silna kava,ale tak skus tedy malemu dat nieco co ma rad,nejaku hracku,aby sa aspn trochu utisil
, rano ked mas zhon,tak sa snnazit byt kludna a ked vidis,ze sa uz ide nieco diat,tak prist k dietatu a ysetlit mu a objat ho,iem,ze je to tazke,ale ja som pri prych doch isla do roboty po pol roku a musela som riesit tieto ranne situacie a samozrejme bola som aj vynervovana niektore dni a zase niekedy vsetko slo hladko,ale pozitivum,ze som sla skoro do roboty bolo to,ze deti sa naucili o seba postarat same uz v troch rokoch a boli samostatne - myslim obliekanie, umyanie zubov,upratanie si veci ..... to bolo pre nich samozrejmost,ked sa zobudili,nemusela som okolo nich chodit
je to tazke obdobie,ale zaroven najkrajsie,aspon pre mna bolo obdobie,ked deticky este nechodili do skoly
@zuzanockamt bit deti nie je spravne,ale vychovnu obcas treba dat,aby o chvilu dieta nevychovavalo teba a nie ty jeho
@bonaquaba ja mam ine metody, takze "vychovnu" mi vobec netreba pouzivat 😝 ... syn mava velke zachvaty zlosti, ked nie je po jeho voli, trvaju aj 30 - 45 minut a zvladam, mam ho na rukach, prihovaram sa mu a po case sa upokoji a samozrejme nepovolim a stojim si za svojim
@bonaquaba presne, proste urcit mantinely, a deti aj tak z času na čas skusaju, pokial sa dá az ist a to su presne tie vypaté situácie....u nas po takom nejakom amoku je vzdy klud a amoky sa vracaju coraz menej, pre mna to je znamenie, ze to ide dobrým smerom, proste chápe, ze amokom nic nedosiahne...
No..ja mam dievcatka po roku.Jedna ma teraz 3,5 roka a druha 2,5 roka.Snazim sa byt kludna matka.Ale stane sa ze vyletim a kricim.To vrieskanie mi ale vacsinou nie je nic platne,tak som to uz obmedzila a hned vedia,ze je zle,ked kricim.A vsimla som si ,ze su zle,ked sa nudia.Je pravda,ze teraz je zima a vonku sa neda vyblaznit,moje su tiez naucene vonku behat,tak si musia vybit energiu doma,tak lietaju,kricia,spievaju,skacu po kreslach...snazim sa byt kludna 🙂 .Ked sa biju,snazim sa im dohovorit,ze tu druhu to boli,ze ako by sa jej to pacilo jej..atd. 🙂 Ked je uz situacia vazna,vytahujem SLAVNOSTNE varechu,ze bude bitka..nastastie este nebola,ale je to take posledne varovanie. 🙂
Nehovorim,ze som deti necapla po zadku,ale len take capnutie a vzdy v extremnych situaciach,ked mi usla po ceste ku autam.
V poslednej dobe funguje,ze si nezbednicu prestanem vsimat.Poviem jej,ze nech odo mna odide,nech si ide do kuta alebo prec.Je to dobre aj pre mna,ja sa ukludnim a aj ona.
Treba povedat,ze vychova je naozaj tazka vec,ale nejake facky alebo velke bitky..to je uz prilis...To si radsej tresni po stole rukou!Ale zase je pravda,ze jedno dieta...to je NIC.Dve,tri..to uz je ina kava.To mi hovorila mama pri prvom a som sa hnevala.No zistila som,ze je to pravda.
Nie som expertka na vychovu,robim milion chyb,ale urcite je najlepsie v nejakych nervovych chvilach proste ignorovat alebo sa o tom porozpravat,ako bitka.A velmi u nas placti:chvalit,chvalit,chvalit..ze pekne papali,ze sa pekne hraju,ze sa nebiju,ze pocuvaju..atd. 🙂
@zuzanockamt ja nesuhlasím...proste to ze príde amok je normálne, ale treba mu dat jasne najavo, ze s vami to nic nerobí - tak ako v tej pestunke - ja som mojemu vzdy hovorila - mas chut plakat dobre, vyplac sa za dverami a potom prid postískame sa....za 5 minut som vykukla za dvere s tým, ze este sa ti chce plakat, dobre, mne to neprekáza a po dalsich 5 minutách prisiel, ze uz sa mu plakat nechce, ze sa chce postískat....
@danussskah uplne suhlasim so vsetkym co si napisala.....
zuzanockamt to, ze ma niekto dieta po roku, netreba ani odsudzovat, ani komentovat...tu sa skor hlada riesenie, a narocne je to, aj ked su deti s vacsim odstupom, takze...nehovor hop.
Nepozerate nahodou Pestunku? Podla mna dobra relacia na to, ako zvladat vychovu v pokoji. Celkom sa tam da aj naucit. Akurat mi je luto tych mam, ktore ostali na deti same a ti chlapi si teraz niekde uzivaju, zatialco ony sa idu zblaznit...
@juliakocka malokedy reagujem na temy na fore. Citit z teba, ze ta dana situacia trapi, ze nerada, ale predsa deti (zatial sice starsiu, ale urcite to zial neskor schyta aj mladsia) bijes.
Mam uplne rovnako staru dcerku ako ty, je mi zle z toho ze by som ju mala akokolvek zbit, nehovoriac o holej ruke na zadku. Bitka je vzdy len zlyhanie RODICA, nikdy nie dietata. Je to to najhorsie co mozes svojmu dietatu urobit. Nikdy ti nebude doverat ked ho zbijes. A co vzacnejsie ako jeho doveru mozes stratit? Lebo od toho sa odvija aj vzajomna laska a neskorsi vztah. Nech ta akokolvek to dieta vytoci, vzdy sa da riesit inak ako bitkou. Mna tiez moja denne dokaze vytocit (a je jedno, ci mam 1, dve ci 5 deti), ale nebijem ju.
Moja mama to tiez velmi casto nezvladala ako ty, viem presne co su caste bitky s pocuravanim sa od strachu a ver ze sa to v nasom vztahu najviac odzrkadlilo. Odsudzujem bitky a akekolvek nasilie u deti, nikdy nie je pricina zbit dieta. To ze sa teraz chrani pred tebou je dokonaly znak tyraneho dietata, ja to poznam dokonale.
Je mi ta doslova luto, lebo toto spravanie sa ti vrati. Teraz mas dcerky male, ale aj oni raz vyrastu a ver ze ti to daju riadne pocitit.
Napriek tomu ti zelam, aby si so sebou rychlo nieco urobila, aby si sa necudovala ked na teba raz niekto tu socialku aj zavola.
a navyse si myslim, ze kazdá z vás ma nejaku nezvládnutu situáciu, s ktorou sa radsej nechvali, nie je tak?
@emilyz mne bolo z toho vcera doplacu, uplne mi bolo tej mamy luto, aj ked mi je jasne, ze do tej fazy to sama dohnala ...ja osobne si myslím, ze najvacsie problémy s detmi maju rodicia práve tých detí, ktorí zvolili uplne liberálnu výchovu v style vsetko je dovolené....bohuzial dôsledok tejto vychovy je, ze rodicia zacnu neznasat svoje vlastné deti (a to viem zo sociologie výchovy zo skoly) preto je velmi dôlezite mat v rodine pravidlá alebo mantineli ci hranice, ako chcete....
@raffaella preboha, ved ona svoje deti netýra, ako to môzes porovnávat so sebou....si to asi necítala vsetko.....
@zuzanockamt no to sa ti hovori, ale by som ta chcela vidiet ako niekde v obchode sa 45 minut trpezlivo prihovaras svojmu synovi, ze si nieco vydobija...to by ti nervy rupli, a keby si mala 2 deti ktore ti zacnu vymyslat, by som chcela vydiet ako im s laskou trpezlivo nieco vysvetlujes 😀 nedaj sa vysmiat....niekedy treba reagovat inak....ako minule ked sa mi vytrhla 3 rocna na krizovatke, ked sme isli cez prechod pre chodcov, tlacim kocik cez hrbu snehu tazko to ide, nakup v kociku, zelena trva kratko a 3 rocna dcera sa mi vytrhla ze chce ist sama, tak som musela hned zareagovat, schmatnut ju za ruku a dotiahnut na chodnik, kde som si ku nej čupla a vysvetlila, že to nesmie robiť tak sa trhať a že ju mohlo zrazit auto, ale nebila som ju len som kričala, a videla ze je zle, ale od vtedy to nerobi, a si vecer spominame v posteli, ze co je spravne, nespravne a co sa smie co nie, treba detom vysvetlovat, ale nie v kazdej situacii sa da reagovat kludne
@janulik979 urcite...nikto nie je 100 percentny.Ale som na seba hrda,lebo som byvala dost ,,nervak,, a teraz som sa upokojila.Oni okolo mna lietaju a svokra mi vravi,ze ty sa len na nich divas 🙂 ...Ale netvrdim,ze nezakrocim,ked je toho uz prilis,zase neznasam rozmananych spratkov. 🙂 Urcite musia mat hranice,lebo prilsna nevychova je tiez zla,deti nevedia ze co a ako.
Mna nastastie rodicia nikdy nebili,preto mame stale krasny vztah.No..raz mi mama plesla s utierkou 😀 .Ale to som bola taka drza pubertacka,sa jej cudujem,ze len tak malo. 😀

@juliakocka ja som tiez precítala more kníh, ale prax je inde, to je pravda...stale hladám a skusam, co by zabralalo a niekedy aj zaberie a potom do toho padáme znova...hlavne vecer, ked uz som unavená, vtedy lahsie strácam nervy...