icon

Neprospievanie dieťaťa

kikidee
10. jún 2018

Maminy, ake mate skusenosti s nepriberanim vasich ratolesti? Nasa dcera je uplny poklad, ukazkovo papa od narodenia, je zatial vylucne kojena, rastie, motoricky sa vyvija, je obratna, komunikativna, spokojna a usmiata, dobre spi. Akurat ze od poslednej poradne v 3 m. nepribrala ani gram, este par schudla. Teraz ma 5m. Zltacku nemala, UM nemala ani raz. A mlieka mam dost, aj si dost vypije, sme to s dr merali. Ja sa stravujem pestro a zdravo. Po odbere krvi jej vysli zle pecenove testy. Nenasla som vsak ziadnu suvislost s chudnutim. Nestalo sa vam niekomu nieco podobne?

deti95060810
10. jún 2018

mala som pri deťoch....pri jednej sa nič konkrétne nepreukázalo. Mala také obdobie, že ani spať, ani jesť nič nechcela. po čase to prešlo...pri druhej bola dagnóza... po čase ale o dosť dlhšom sa to zlepšilo...

maminuska
10. jún 2018

@kikidee štvrtá dcérka od 5 mesiaca veľmi zle priberala, bola kludná , dobre spala , vyvíjala sa dobre, krvný obraz v norme. Rástla, len nohy a ruky hajzlového pavúka, bruško prepadlé .
Dnes má 4,5 roka , váha 14,5 kg, nádherne rozpráva , je milá , komunikatívna, inteligentná, neustále v pohybe a postavu má podvyživeného afrického dieťaťa. Elastáky má ako široké nohavice, z tváre je trčia oči .. všetky výsledky v poriadku a aj štítna žľaza, žiadne alergie, žiadna celiakia . Už to s doktorom neriešime , pretože sa normálne a kvalitne naje. Odhadovaná váha pri nástupe do 1 ročníka 16 kg.

maminuska
10. jún 2018

@kikidee teraz behá so sestrou po vonku a bicykli , len tak peláši na tých svojich paličkách , nohy má najhrubšie v kolenách 🙂 Energie za dvoch .

luba41
10. jún 2018

dojčíš na požiadanie / bez cumla flaše/?, spíte spolu a aj v noci je dojčená na požiadanie? aké intervaly máte medzi dojčeniami? kolko priberala za tie prvé mesiace?

kikidee
autor
10. jún 2018

@maminuska haha super, ze pelasi na tych palickach😂 no nasa ma z jednej strany tiez tieto “pavucie” geny, jej otec je dlha spageta aj cela jeho rodina. Uz teraz je vidno ze bude vysoka, ma dlhe chodidla aj prsty a velkost ma teraz 68, no plienky mame stale 2-ky, co je stihla a sa do nich zmesti. dr riesi ze nema ziadny podkozny tuk, ale tak nema byt po kom moc baculata. Ani moj synovec dlho nemal, a az v jednom roku sa trosku zaoblil. Zaujimave to je, ked deti nespadaju do tabuliek. Ja len ze tiez mi je to divne, ked do vysky pekne rastie ale na vahe nenabera. Poslali aj nas na testy este tak som zvedava.

kikidee
autor
10. jún 2018

@luba41 dojcim na poziadanie, cez den aj v noci, cumel pouzivame na spanie ale nikdy nebol prekazkou pri prisavani alebo papani, inak by sme ho dali prec. Dlho mala interval kazde 3 hodiny, niekedy aj dlhsie, vtedy pekne priberala. A celkom rychlo, za prve 3m pribrala postupne nieco vyse 2,5kg. Teraz pyta jest tak asi kazde 2-2,5h, niekedy jej davam pocas dna aj medzitym, ked pyta, asi od smadu.

lubik87
10. jún 2018

@kikidee keď ti rastie do dĺžky a schudla len pár gramov tak priberá len slabo....možno by som skúsila aj alergiu na mliečnu bielkovinu..občas sa stane že s tým má bábo problém a potom sa nerastie ..a neradila vám dr začať skôr s prikrmom ? Je aktívne bábo už sa ti dáva na 4 ? Sleduje ťa keď ješ ?

luba41
10. jún 2018

@kikidee ale s cumlom nie je dojčenie na požiadanie..ak priberala a už nepriberá alebo minimum, je v dojčení problem..cumlom je dieťa "ukrátené" o další prísun mlieka- pri zaspávaní na prsníku saje, ak nechaš uspať na prsníku aj dulovať, zase to podporuje tvorbu mlieka..a cumel ako kazič dojčenia je nenápadný- občas dieťa štrajkuje, odmieta prsník, alebo odtrha sa pri dojčení v prvých mesiacoch..viníme za to zuby, že rastie, že je zvedavé atd.. ..lenže potom nastupia príkrmy a dieťa "pritvrdí"a dojčenie začína byť "boj...."takže odporučam čim skor zrušiť ho..

luba41
10. jún 2018

@kikidee ked pozriem tvoj príspevok v blogu, to čo tam popisuješ v príspevku spred 3 týždnov, to sú prejavy typické pri používaní cumla pri dojčení.. len pre info dodávam..

naty_s
10. jún 2018

@kikidee ahoj, moja dcera bola vylucne dojcena, ziadny cumel (ja som bola cumel 😋) ani flasa. Prve tri mesiace priberala viac ako kilo za mesiac na 6,5 kg, 4. az 6.mesiac ani gram. Potom som dojcila uz len rano a vecer, jedla prikrmy a pomalicky pribrala. V roku mala cca 9 kil.

simculllka
10. jún 2018

@kikidee ahoj,ja mam tri deti a so vsetkymi som mala problem,co sa tykalo priberania. Vsetky boli kojene. Mne priberali deti tak 70g tyzdenne,niekedy ani to nie,napr.stredna dcera mala porodnu hmotnost 4 kg a teraz ma dva a pol roka a vazi 11,5 kg. Najstarsia bude mat 4 roky a vazi 15 kg. Nase baby su stihle a vysoke. Syn priberal tiez malicko,tak som mu v 4.tom mesiaci zacala davat uz príkrmy a maly sa hned chytil a v podstate az odvredy zacal tak naozaj priberať. Ale co viem,pokial je dieta dojcene,tak nemusi priberaz nejako,dolezite je,aby rastlo. Mne baby napríklad aj malo kakali,ked som ich len dojcila,podla toho som vedela,ze stravia cele moje mlieko. So strednou som mala rekord 14 dni nekakania,pri najmladsom som mala rekord 9 dni,ale odkedy papa prikrmy,tak kaka aj trikrat za den. U nas sa to priberanie vyrazne zlepsilo po zavedeni prikrmom,teraz mi maly za sest tyzdnov narastol o 6 cm a pribral kilo,takze to pomohlo. Ja byt tebou,tak by som zacala davat od cca konca 4m prikrmy a uvidis. Nase všetky deti su dlhe a chude,aj moj manzel je vysoky a chudy,napr.manzel vazi 77 kg a ja som od neho o 12 kg tazsia,takze u nas to vyzera tak,ze ja im vsetko jedlo pojem,lebo som jedina bacula v tejto nasej chudej zostave😀😀;)

asocial
10. jún 2018

@kikidee neboj. U starsieho som od urciteho času musela pisat, co zje - kvoli doktorke. V oktobri bude mat 6 a ma 16 kg. 🙂

kikidee
autor
10. jún 2018

@luba41 vzdy som ju nechavala aj dudlovat na prsniku, aj teraz to robi, lebo uz casto ten dudel sama odmieta. S prskom je vzdy spokojna 🙂 aj ta kriza je uz za nami, kt som pred tymi 3 t. spominala, zacali sme nejakom castejsie jest a upravilo sa to. Moze byt ze cumel sposobuje tieto tazkosti. Nechcem jej ho vsak naraz zobrat, ked je nanho zvyknuta, sledujem ze si vybera sama a prsnik jej neodopriem (hoci je pravda ze jej ho nie vzdy ponuknem ako prvy, ked viem ze potrebuje len ukludnit, a nemam priestor na dojcenie tak dostane cumel). Ma od narodenia aj problem s vracanim a hoci uz to najhorsie preslo, estebaj teraz ked jej davam castejsie jest tak zvykne potom nieco vyvracat... tak aj preto.

kikidee
autor
10. jún 2018

@lubik87 a vies ze sleduje? Minule som si to vsimla, par dni dozadu. Dr by uz do nej pchala najradsej vsetko, ale tak ja som bola nastavena tak ze prikrmy az od ukonceneho 6.mesiaca. Keby bola hladna tak samozrejme ze aj skor, ale mne nepride ze by jej mlieko nestacilo, nekrici ze je hladna, a doma ju ani nevazime takze sme si to ani nejako nevsimli (vidiet na nej to tiez nie je). No a na brusku je skoro stale lebo odkedy sa vie pretocit na chrbatiku ju lezat nebavi, takze sa vzdy otoci a vacsinou sa hra s nejakou hrackou sem tam dviha naraz ruky nohy ale na 4 zatial nebola.

kikidee
autor
10. jún 2018

@naty_s takze je to podla teba v pohode, ale co s tymi pecenovymi testami? Vidite v tom nejaku suvislost dievcata?

kikidee
autor
10. jún 2018

@simculllka no my uz mame len tyzden do ukoncenia 5m. Takze mozno s tymi prikrmami naozaj nebude az taky zly napad, citala som ze potom vela deti zacne priberat. No doktorka to oznacila za vyslovene neprospievanie, a kedze sa dokazala dostatocne najest, vyhodnotila ze asi bude niekde problem a vzala krv. Neviem ani na kolko su zvysene tie hodnoty, zajtra uvidime. Ale teda je tam velka pravdepodonost ze aj toto mozu deticky podedit, mas to doma 3x dokazane😃 my sa tiez smejeme ze ochvilu budem na oboch potrebovat rebrik ked budem chciet vyhresit a oni ma budu s tymi dlhymi nohami prekracovat, lebo to bude lahsie ako ma obist😂🙈

maminuska
10. jún 2018

@kikidee ja to neprikladám cumľu, ako ja mám 5 detí poctivo oddojčených v priemere dva roky, dve deti 2,5 roka a niektoré mali cumle a iné nie. Táto štvrtá dcérka ani cumeľ nemala. Mlieko si vytiahla veľmi dobre a mala som ho dost.

naty_s
11. jún 2018

@kikidee moj polrocny syn ma zhorsene pecenove testy, ale len mierne. Ma takmer 9.5 kg, dojceny, bez prirmov, takze v jeho pripade napriklad v tom suvis nieje. Tie testy ma podla dr zhorsene bud kvoli silnej novorodeneckej zltacke (mal ju dost dlho) alebo kvoli fenistylu, ktory bral cca 2 mesiace v kuse. Nebrali ste nejake lieky poslednu dobu?

kikidee
autor
11. jún 2018

@naty_s praveze zltacku nemala a ani ziadne lieky nebrala. Uziva jedine vit.D asi ako vsetky deti.

beky1813
11. jún 2018

Ja by som na tvojom mieste zacala s prikrmami. Moja ma 4 mesiace a tyzden, uz 2 dni som dala mrkvu, to dieta je furt v pohybe a furt hladne a od narodenia pribera na spodnej hranici.

luba41
11. jún 2018

@kikidee je to na tebe, ale príkrmy ti to nevyriešia..resp. dieťa začne priberať, ale začne pravdepodobne takisto pomaly odmietať dojčenie, začne hryzt, začne sa odtrhať od prsníka atd....

naty_s
11. jún 2018

@kikidee tak hadam dr zisti, z coho tie testy vysli zle. Budem drzat palce. Len taka pikoska - ked som s malou vystresovana chodila k doktorke, ze uz nepribera, tak mi na to hovorievala "mama a to chcete mat doma slona? ". Pri "nadrozmernom" synovi mi to zas komentuje naopak😋. Vidi, ze moje deti boli co sa tyka prisunu mlieka spokojne, tak vahe nepripisuje vyznam, neriesi tabulky.

kikidee
autor
11. jún 2018

@naty_s ved toto ze tie tabulky... ale co tu citam tak je to proste normalne ze niekedy deti nepriberaju. Niektori dr z toho robia halo (ako nasa), niektori ako ta tvoja su s tym v pohode. No boli sme dnes po vysetreniach, tak este ju caka odber na vylucenie infekcnych chorob lvoli tej peceni - aj na sono sa ukazala mierne zvacsena, ale nic hrozne. A to chudnutie nejako nekomentovali, videli ze mala je v pohode, ze papa normalne, no ale nariadili uz prikrmovat. Tak skusime tu mrkvu teda 🙂

naty_s
11. jún 2018

@kikidee tak prijemne prikrmovanie. Nech malej vsetko chuti 🙂

kikidee
autor
11. jún 2018

@naty_s dakujem💜

lubik87
11. jún 2018

@kikidee ono treba sledovať aj bábo .napr moja keď vidí že jem tak úplne vyvaluje očká a slinta ...traviacu sústavu má už zrelú podľa.mna ak začneš zeleninkou tak nič nepokazis..spapa málinko takže to.neobmedzi ani dojčenie ..treba pár lyžičiek a potom mliečko..uvidíš sama ako sa to rozbehne ....

kikidee
autor
11. jún 2018

@lubik87 ano, tak nejak si to predstavujem aj ja. Dakujem 🙂