(Ne)sedenie v 7 .mesiaci
Ahojte aktuálne ideme dneska od pediatričky no ja mám na ňu svoj názor… ale idem sa spýtať odkedy vám začali sedieť detičky lebo môj maly sa už pomaly chytá nie je to ešte úplne ono ale skúšame no lenže pani pediatrička povedala že to by už mal vedieť a že keďže to nie je ešte dobre sedenie tak že by som mala začať snim chodiť na rehabilitácie ešte poviem súkromne rehabilitácie lebo nás nechce poslať na štátne skr to že by sa mu tam nevenovali tak ako v tých súkromných lenže som slobodná mamička a nemôžem si zas dovoliť chodiť po súkromných klinikách viete mi povedať na to svoj názor alebo mi nejako poradiť ? Ďakujem
sed ani nie je v tabulkach, dolezite je pretacanie, prve a druhe vzpriamenie, stvornozkovanie, stoj pri nabytku, chodza okolo nabytku, stoj v priestore a chodza.
moj si sadol ako 11m, ale od 8m uz stal. to mas nejaku starsiu pani pediatricku? lebo zjavne nevie, co hovori.
a co znamena, ze "skusate"? hlavne neposadzaj, to sa nema.
ahoj, naša dcérka keď mala 7 mesiacov ešte nesedela. Pediatrička nás poslala k neurologičke, tá len hlavou krútila, že nás tam dr. poslala. Do par týždňov sedela. Počkaj, nikam nechoď. Určite to bude ok, každé dieťa je iné.....
a inak pisem ako laik so skusensotou, cely prvy rok sme cvicili vojtovku, boli sme podrobne sledovani u top rehab lekarky a dvoch fyzio, a sed naozaj nikto neriesil.
@nikvit ahoj, v 7 mesiacoch babo este nesedi.uz stvornozkuje alebo sa hojda na kolienkach? Nase babo stvornozkovalo v 7 mesiacoch a aj sa zacalo stavat na nozicky, v 8 mesiacoch uz stalo pri nabytku a sadlo si az v 9 mesiacoch. Nedovol babu sa pritahovat do sedu cez brusko, ono pri stvornozkovani si sadne akoby najprv na bok a postupne bude plochu sedu zvacsovat az si sadne na zadok
@nikvit obaja v 10m, ani mi nenapadlo, že je to neskoro.
Ako skúšaš sedenie? Dúfam, že ho neposádzaš kým to sám nevie. Sed je až úplne posledný stupeň a má sa doňho dostať sám.
sed ani nie je v tabulkach, dolezite je pretacanie, prve a druhe vzpriamenie, stvornozkovanie, stoj pri nabytku, chodza okolo nabytku, stoj v priestore a chodza.
moj si sadol ako 11m, ale od 8m uz stal. to mas nejaku starsiu pani pediatricku? lebo zjavne nevie, co hovori.
a co znamena, ze "skusate"? hlavne neposadzaj, to sa nema.
@deedol pretáčať sa pretáča ale štvornožkovat ešte nevie
Syn mal 6-7m. Boli sme u fyzio kvôli (ne)stvornozkovaniu a vravela, že sed je jeden z najťažších veci pre dieťa, je dôležité aby dieťa štvornožkovalo, stalo, bolo na 4 atď... Toto všetko potom posilňuje ten sed.
Pediatricka ma tabuľky z roku pána 3 ci co?
Moje dieťa si sadlo v 11 m chvíľu po tom co začalo pekne stvornozkovat... chodilo až po roku.
Zvládla všetko sama bez učenia sedenia metódou posadim a obložím vankusmi.
Ak ti pani pediatricka odporuci ešte aj choditko tak by som hľadala asi novu- tato sa evidentne moc nevzdelava a nejde s dobou.
V pol roku teda rozhodne nemusí dieťa sedieť. Môj si sadol sám v 9.5 mesiacoch, prvýkrát sa sám otočil v pol roku z chrbta na brucho, až o mesiac opačne. Až tesne ako začal sedieť prišiel na lezenie, hneď na to štvornožkovanie a postavil sa s oporou v 11 mesiacoch. V 14 mesiacoch sa prvýkrát pustil chodiť a odvtedy sa nezastavil. Tiež keď som počula “ešte nesedí” a to nevedel ani sa otočiť, tak by som niekomu vylepila. Polročné dieťa je malé bábätko, vôbec nemusí sedieť a už vôbec nie ako občas čítam pomaly stáť. Skôr je to nežiadúce. Daj dieťaťu čas, nepotrebuje žiadne rehabilitácie. Neposádzaj pasívne, daj na podložku, dávaj mu hračky, otáčať na bruško a ono na to dozreje. Hlavne neporovnávaj, nechaj mu čas. A užívaj si, že je ešte nemobilné 🤪
V 7m sediet? No ok. Kvoli tomu fyzio? Niektorym pediatrom doslova je**. Neporadila este oblozit vankusmi? 😅😅
Moj sa staval pri nabytku v 7 meaiacoch, ale sam sa dal do sedu az v 9mesiacoch
@evcagabi ja som jej povedala že už sa snaží posadiť a ona hej ? A na surovo ho posadila 😂 a sa neudržal tak povedala no treba rehabilitácie
@nikvit moja bude mat 10m, stvornozkuje ale sadnut si nechce ani zaboha 😅 mne dr povedala, ze robi presne to, co by mala a kym sa nabuduce uvidime /ideme uz az na rocnu / stavi sa, ze sediet bude 😅
Nepoznám ešte človeka čo by si nevedel sadnúť - príde to časom. Niektoré "základné" veci proste prídu tým deťom neskôr a niektoré zase skôr. Aspoň máš ukážku toho, že aj deti sú individuá. Zbytočne by som nestresovala pokiaľ ostatné veci zvláda
@nikvit ak sa nemylim, sed je v tabulkach predpokladany okolo 9 mesiaca, cize tvoja dcera je ok.
ps: starsi syn si normalne sadol v 14 m (dovtedy si sadal do w sedu, co je je moc ok), chodit zacal ako 16 m, je pohybovo velmi zdatny. Mladsi syn je na tom pohybovo o kusok horsie, ale sadol si ako 11 m. Aj na tom vidis, ze sed nie je to najpodstatnejsie. Ak nestvornozkuje, podporuj ju v pivotovani (otacanie sa okolo svojej osi na styroch pupkom dolu za hrackami) a ked zacne stvornozkovat, tak nech lozi najviac ako sa da a neskor mozes pridat aj nejake prekazky na preliezanie (vankuse, schody a pod. - uvidis, co ju bude bavit):
Sed sa este da podporit hrou vo vysokom sikmom sede (aby posilnovala sikme brusne svaly). Na nete najdes kopu zdrojov od detskych fyzio, moje top su na IG detska_fyzio_mama a fyziokristy (maju aj kopu info zadarmo). Drzim palce.
Syn mi sedel ako 10 mesačný a dcéra má teraz 7 m. a nesedí. Má to čas.
Moj tiez ma 7,5m, este nesedí, len sa pláži a hojdá sa na 4. Pediater to nerieši, ani sa neopýtal na sedenie, tak ako písali vyššie babo ma este kopec casu aby sa posadilo
Plus povedala že by nemal by byt tak prehnutý dopredu keď sedí ale podľa mňa mu to ide dobre
Plus povedala že by nemal by byt tak prehnutý dopredu keď sedí ale podľa mňa mu to ide dobre
@nikvit nepomahaj. Mne jedno z 4 deti sedelo samo uz v 6 mesiacoch, ale to som sama infarkty chytala - vytiahlo sa do stoja a hodilo sa dozadu do sedu🫣🙄🙄🙄🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️hlavne vela motivovat na stvornozkovanie. A na fyzio/rehab by som urcite zatial nesla, casu este dost na takr veci...

@nikvit hlavne kľud a pokoj ;) moja dcérka si sadla az keď mala 17 mesiacov a začala chodiť a bezkat až 19 mesiacoch ;) na všetko tie deticky majú čas 🙂