Neviem uspať svoje dvojročné dieťa
Ahojte, neviem ani ci hladam radu, alebo sa chcem len vyrozpravat a pocut, ze nie som jedina, ale..
Som silno traumatizovana uspvanim mojho 2r syna.
Uz sme skusali vsetko mozne s posuvanim casu hore-dole, nic nepomaha.. Ale toto je uz nenormalne co on vystraja. Proste on vsetky vecerne ritualy, ktore predchadzaju spanku sabotuje. Nechce napriklad vecerat. Umyt zuby, pyzamo a ist do postele, to asi ani nemusim hovorit, aky je okolo toho cirkus. No a potom v posteli ked si citame, tak ziva, sucha si oci, unaveny je, ale radsej vymysla ze chce jest, potom pit, potom pozriet z okna, potom citat inu knihu a ked uz poviem ze nie, ze sa ide spat tak reve.. Kazdy jeden vecer reve minimalne raz za to ze nechce spat. A potom este nekludne zaspava asi polhodinu prevalovanim po posteli a kopanim kade tade, akoby mal prebytok energie. Ja si uz fakt neviem dat rady s nim.. Ja uz fakt nedavam tie kazdodenne sceny. Cez den mi robi to iste ak chcem aby spal v posteli. Furt vymysla a place, pritom ale je unaveny. Cez den musi spat v kociku, inak by proste nespal.. A zrusit denny spanok nemozem, lebo v noci spi 8-9h a finito, uplne fresh. A ja tehotna s total deficitom spanku a na pokraji kolapsu uz nevladzem.
Môj v 2 rokoch už cez deň nespával..teda resp by spal,ale okolo 3..tak sme denný spánok zrušili, zaspával cca okolo 7,pol 8.vstaval ráno o 6..tiež som bola tehotná,mladší sa narodil,keď mal starší 2 roky a 3 mesiace..zvládli sme to..ja by som mu denný spánok zrušila..a to podotýkam,nespal nikdy ani v škôlke,ani keď bol chorý,mohol mať aj 40 horúčky a ani ťuka...teraz má skoro 14 a cez deň spal len v skautskom tábore minulý rok,keď bol fakt vyčerpaný..mladší nespal od 1,5 roka..ale zato obaja chodia spávať o 9 a potiahnu v pohode 12 hodín(11 a 13 roční )
Možno má tvoj malý menšiu potrebu spánku..
My takyto problem so synom mame ked ide spat pozde. napr. u nas o 28tej vecera, o 19tej vana a o 20tej knizka a spat. Teraz sme boli mimo domu 2 dni a katastrofa ked isiel do postele vecer o 21:30…mydlim si ze je tak velmi unaveny ze uz nevie zaspat.
Ma cez den dostatok aktivit? Moze byt, ze nie je dostatocne vybity.
moj syn od 3r cez den nespal. Nepotreboval to. Mozno sa k tomu blizi aj tvoje dieta. A preto blbo zaspava pocas dna a potom zle zaspava este aj vecer. Ked dieta 40 min nezaspi v posteli pocas dna a vymysla hluposti tak spat nepotrebuje. Zial, nie vsetky deti dokazu spat pocas dna. Ale potom spia vyborne v noci. Ale v skole ti toto respektovat nebudu, daju ti nasilu dieta do postele a potom ti doma bude skakat po hlave aj do 22.ej
@elizabet173 ja suuuuhlasim!!!! A autorke držím obe päste a chce to len pevné nervy!aby si ty proste bola pevná vo všetkom čo povieš nie ze 1 večer mu dovolíš pozerať z okna a jest keď už je v posteli a druhy zasa nie alebo ty dovolíš a muž nie takže chce to aj vašu pevnú disciplínu v tomto u oboch rodičov.Musis dat pevné a nemenné hranice, ktoré budú večer platiť a stat si za tým. A ešte ti chcem poradiť kľud!!!!ja viem bude to isté ťažké ale poznám to ja mam 2,5 a 5 roč.chalanov takže si nevymyslam ,vždy keď strácam nervy chytám paniku a veľmi sa tým zapodievam trápim stále to v sebe riešim tak je to vždy len a len horšie vo všetkých smeroch, takže z hlboká dychaj a ber to s nadhľadom povedz si ,ze svet sa nezruti ,keď zaspi o 22hej ,keď si 1 večer poreve,keď aj nezje večeru....on to veľmi rýchlo pochopí,že keď nezje bude hladný ale tu si treba vážne za tým stat a nič mu proste nedať do rána. A hlavne on veľmi rýchlo vycíti ze si z toho v depresii, takže to využíva a opakuje ,keď som si s tým prestala lámať hlavu a prestala tak na všetko tlačiť u nás sa zaspáva teraz raz dva.A určite rozprávku len 1 a zhasnúť. Potom púšťam vážnu hudbu z YouTube po tichucky a spia ako dva dudky a spia spolu v 1 izbe. Držím palce určite to pominie
môže byť že je prestimulovaný. Nepozerá moc veľa rozprávky? My max. 5 pustíme. Väčšinou 2 pri umývaní zúbkov. Cez deň ho zoberieme von doobeda a aj poobede nech sa vyblázni.
Ma, alebo bude mat 2 roky, a k tomu si tehotna.myslim, ze citi tu zmenu, ktora prichadza,a nevie si ju predstavit, a tuzi sa od teba nepohnut, lebo ma strach. A celkovo,ten vek 2 roky je vek, kedy dietatko zacne si uvedomovat same seba, a aj to,ze vie a moze o niektorych veciach rozhodovat. S obomi detmi som to zazila. Akurat rozdiel,ze ja som neuspavala v posteli, ja som deti nosila,dceru som uspavala v nosici, este aj ked som bola v 9tom mesiaci, takze nebol priestor na protesty. S syna na rukach snad do 3 rokov, ale nevadilo mi to. Zalezi, ako si nastave a
mne to znie ako preunava a nie prebytok energie. Ak si sucha oci ale zaroven je akoby duracell, to uz je preunava...skratit tu rutinu a ukladat skor...
Ahoj. Ja som mala podobný problém s dcérou a vyriešila tak ze som ju proste prestala uspavat. Uložila som ju do postele, zhasla svetlo, pusa na dobrú noc, žiadne čítanie len kratucka hovorena rozprávka (tak do 1 minúty), nechala otvorené dvere a išla preč. Po pár dňoch hucania a vymýšľania sa naučila zaspávať sama a do par minút.
Z nejakého dôvodu kým som ju uspavala lezanim vedľa mňa robila presne to co tvoj, vrtela sa, vymyslala, chcela cikať, napiť, v momente keď jej klipkali oči nasilu sa ešte prebrala.... Všetko len nie zaspať. Paradoxne skrátenie tých večerných rituálov na minimum a moja neprítomnosť ju naučilo zaspať rýchlo a sama.
Myslím si ze jej v spánku bránila moja nervozita (dieťa to vycíti ze síce ležia vedľa ale máš nervy ze mu to toľko trvá) a aj tých rituálov bolo asi až príliš, proste keď hodinu dopredu vedela ze sa chystá spanie tak v rámci "vzdoru" protestovala.
Ja som to vyriešila totálnym zatmavením izby. Decká na jar vždy "ožívajú"...pomohlo na 100%, pretože nevidí nič...ostáva mu len ľahnúť a spať.
@lujza123 úplne to isté u nás... Tiež sme to museli urobiť tak, že som malého dala do postielky, zapla som mu jeho svetielko,dala fľašku s mliekom(nemá ani 2 roky) pusu a čau... Prvý krát trucoval asi 25min.,druhý deň 10min a 3.deň pekne potichu zaspal. Spáva aj cez deň 2hodiny, ale máme trošku zvláštny režim, chodí spať už o 10 doobeda 🤷♀️pospí si do cca do pol 1 a večer ide o 19tej....
Ináč s tou rozprávkou, aspoň zruš to citanie, to ho moc stimuluje - sledovať obrázky, počúvat nové príbehy. Skus rozprávať, niečo monotónne, jednoduché, stále sa opakujúce (jednu - dve rozprávky striedať)
Večeru + umývanie zubov ci kupanie posunúť skôr aby si to nespájal s odchodom do postele. (aj plný žalúdok môže brániť v zaspavani)
A v čase spánku už len naozaj rýchla akcia, pyžamo, rozprávka a nekompromisne spime.
Moja nespala vobec 🙈 prvé 2roky sme ju každu noc nosili na rukach, vozila som ju v noci v kočíku a bola som rada ked zaspala o 3 ráno. Raz som sa nahnevala a sadla v noci do auta a isla ju voziť nech zaspí a ked zaspsla, pri prenášaní z auta sa zase zobudila...🙈🙈
Teraz ide mat 6rokov a zaspava o polnoci, podotykam že cez deň nespáva vôbec od malička, ani teraz v škôlke. Takze nie niesi sama a užili sme si viaceré zúfalé noci ...
Držím palce, prajem vela spánku a trpezlivosti 🍀
@veronika729 myslím ze vela mamin ma proste výčitky nechať dieťa zaspávať same ale v určitom veku je to možno účinnejšie ako tam byt s nim. Teda aspoň u nás sa z kazdovečerného 2 hodinového boja zrazu stala záležitosť 10 tích minút. Samozrejme prvé dni bude protestovať ale výsledok stojí zato, vyspate dieťa a spokojná mama
@dodka6 my tiež zatmievame celý byt, aj na poobedný aj večerný spánok.
Radu pre teba nemám, ale prečítala som si, čo tu píšeš, a mne to pripadá, že si skvelá mama. Pôsobíš taká láskavá a veľmi trpezlivá. Možno teda skús byť prísnejšia, prípadne to nechaj na muža, niektoré tie komentáre zneli presvedčivo. Možno aj tie hranice sa dajú vymedziť s láskou. Ale je super, že si taká vnímavá. Určite lepšie vidíš, či s tebou dieťa "cvičí", alebo či naozaj cíti úzkosť a podobne. Držím ti palce. ❤
Tak v prvom rade je to tvoje dieta, tak by si sa k nemu mala spravat milšie, on citi a vidi ako sa k nemu sprava, citi ten tlak z tvojej strany že len ho chces ist uspat a mat od neho pokoj. Skus sa na to pozriet z inej perspektivy: nie dieta je problem že nechce spat vtedy kedy ty chces ale ty si ten problem lebo TY si priliš unavena a priliš nervozna. Bud pokojnejšia a potom aj tvoje dieta bude. Lahni si s nim a zaspite spoločne (ved aj tak si tehotna tak mozes ist spat aj o deviatej a desiatej) ako ho hladiš alebo ako ho škrabkaš po chrbatiku. Vymysli a porozpravaj mu už po tme milu rozpravočku. Nech citi z teba ten pokoj a lasku. Zabudni na puštanie videi pocas dna ( deti su potom podrazdene) a vobec už nie, že večer. To plati aj o telke bežiacej cely den( ako to v mnohych domacnostiach byva žial zvykom), 🤦♀️vobec nepustat tv, detsky nervovy system to nezvlada a škodi im to. 2-3 hod pred spanim len tlmene svetla, žiadne modre žiarenie z led lamp. Upravte doma osvetlenie. Venuj svojmu dietatku plnu svoju pozornost 🙏🏻🥰 Ty sa nauč relaxovat, robit si psychohygienu, upokoj sa a potom UVIDIŠ ako sa zazračne upokoji aj tvoj dieta.
@avanka
Tiež sa pridávam k názoru, ze niektoré deti nepotrebujú cez deň spať. Naša od 1,5 roka nespi poobede. Predtým som ju po obede hodinu uspavala, spala hodinu a večer nie a nie zaspať. Chodila o 22 alebo 23tej. Bolo to vyčerpávajúce, bola som aj ja unavená a nervózna z toho.
Po zrušení poobedného spánku chodila skôr spat,
Okolo ôsmej večer už spala a spala až 12-13 hodín vkuse. Veľmi nám to pomohlo. Teraz som zase tehotná, tak uvidíme, aké bude ďalšie bábätko.
Niektoré potrebujú poobednú spánok, niektoré nie.
Nie všetky deti sú rovnake.
A co robi cely den? Ak sedi pred telkou a kuka rozpravky ci sa motkate po byte tak jadne ze nezaspi. Mam 2.5r doma u nas funguje zrusenie spanku cez den a poobede sa vyjasit na ihrisku resp dlhsia prechadzka na odrazadle. Medzi 18-19h uz netusi o svete sam sa poberie ze ide haji vstava okolo 6:30-7:00 rano spi bez jedineho prebudenia. Ak spi cez den a vonku je fakt hnusne ze sa neda ist ani na chvilku mam doma rovnaky scenar ako ty. ✊✊✊✊✊
Skúšala si aj dať s ním spať obľúbené hračky? Povedať akoby rozprávala hračka že je už veeelmi unavená a chce ísť s ním spinkať.. inak mám podobný problém so stredným synom, ten má už síce 7 ale spánok strach a hrôza.. bežne zaspí po pol noci 🙄 no u nás vieme kde je problém, máva nočné mory a aj spánkovú paralyzu občas, teda on sa vyslovene boji spať. Ak nezaberú ani zvieratka ja by som skúsila nejakú dobu nechať ho hore dokedy vydrží.. pár dní.. uvidíš kedy ti zaspí.. ak to bude vždy cca v rovnakom čase potom by som skúsila nejak inak nastaviť režim.. držím palce 🍀🙂
u nas to iste..proste sedim pri posteli, nech sa vyvresti a zaspi..po mesiaci pochopil ze ide spat...teraz namiesto hodiny a pol je to 30 min
Moja 3 rocna to iste. Poobedny spanok som zrusila skor ako mala 2roky.tiez som uspavala v kociku tehotna a unavena a nebolo mozne uspat. Poobede teda nespi uz davno a vecer zaspi tak o pol 10 a to jedine pri telke. S muzom v obyvacke. Co sa tyka spanku, u nas total zlyhanie...
Mne toto robila dcera teraz uz 16 r.
A jednoducho mala 9 mesiacov a cez den nespala vecer sme si sli lahnut okolo 7-8 a spala do rana .
Dni sme vyplnali roznymi aktivitami aj so starším súrodencom. No je pravda,ze ako tehulka si aj ty unavena a take šislo male da zabrat hlavne psychicky.
Mali sme toto, ak nie horsie. Uspavanie trvalo vzdy hodinu, v extremnych pripadoch viac. Bolo jedno, ci bol cez den doma, ci cely den lietal vonku. Vymyslal, plakal, neskor, ked bol vacsi, robil kotrmelce, salta, hadzal sa a rehotal (zo 2x som vysla z izby s rozbitym nosom a musela vsetko od krvi prezliekat). Ci dobrym slovom ci raznym, nic nepomahalo. Odist z izby som nemohla, lebo by si ublizil. Aj rozbitu hlavu mu uz sili. A ked bol malicky cca do 1,5 roka, tak popri tomto vsetkom plakal. Ale on plakal od narodenia extremne vela, boli sme kvoli tomu aj na neurologii.
No a celkovo uspavanie sa upravilo, ked mal asi 3 roky. Proste z toho nejak vyrastol. Ale zivy uz ostal 😃
Ja som starsieho syna uspavala aj poobede aj vecer heganim v kociku cez prahovu listu vo dverach. Do 4 rokov. Az ked prestal poobede spavat, tak normalne zaspi ze pri nom lezime a drzime za ruku.

Neter robila toto iste,mala pravidla,rodicia nepolavili a nemohla s nimi kyvat a predsa nenavidela spanok. Yo uz ked sa blizil vecer a spomenulo sa,ze sa ide chystat na spinkanie to bol cirkus. Rev akoby ju z koze drali. Nechcem ta vydesit,ale ona z toho len vyrastla nic nepomahalo. Trvalo to strasne dlho. Este aj dnes uz ako velka neznasa spanie