Neviem uspať svoje dvojročné dieťa
Ahojte, neviem ani ci hladam radu, alebo sa chcem len vyrozpravat a pocut, ze nie som jedina, ale..
Som silno traumatizovana uspvanim mojho 2r syna.
Uz sme skusali vsetko mozne s posuvanim casu hore-dole, nic nepomaha.. Ale toto je uz nenormalne co on vystraja. Proste on vsetky vecerne ritualy, ktore predchadzaju spanku sabotuje. Nechce napriklad vecerat. Umyt zuby, pyzamo a ist do postele, to asi ani nemusim hovorit, aky je okolo toho cirkus. No a potom v posteli ked si citame, tak ziva, sucha si oci, unaveny je, ale radsej vymysla ze chce jest, potom pit, potom pozriet z okna, potom citat inu knihu a ked uz poviem ze nie, ze sa ide spat tak reve.. Kazdy jeden vecer reve minimalne raz za to ze nechce spat. A potom este nekludne zaspava asi polhodinu prevalovanim po posteli a kopanim kade tade, akoby mal prebytok energie. Ja si uz fakt neviem dat rady s nim.. Ja uz fakt nedavam tie kazdodenne sceny. Cez den mi robi to iste ak chcem aby spal v posteli. Furt vymysla a place, pritom ale je unaveny. Cez den musi spat v kociku, inak by proste nespal.. A zrusit denny spanok nemozem, lebo v noci spi 8-9h a finito, uplne fresh. A ja tehotna s total deficitom spanku a na pokraji kolapsu uz nevladzem.
Ahoj, nie si v tom sama, myslím, že ti mnohé rozumieme. Môj starsi syn bol od malicka veľmi akčný, spanok nula bodov. Presne okolo 2 r, ja som bola tehotná zhodou okolnosti tiež, bol extrémny problém so spánkom. Cez obed trvalo uspat ho celu vecnosť, hodinu zaspaval, spal 15 min. Ale večer ako s dobitymi baterkami stále v pohybe. A nebolo to o tom, že cvičil so mnou, proste bol take dieťa “kam vietor, tam plast”. U nás pomohlo jedine to, že cez obed nespal, len sme ležali, hladkala som ho, cital si, hral sa. Jasne, že stále chcel vybiehat, ale proste aspoň tu polhodku sme oddychovali. Večer bol unaveny, spočiatku mi chodil spat o 17.30 na nočný spanok. Jasne, ze zaspal hneď.. az tymto sa mu upravil aj nočný spanok, nebudil sa mi už 10x za noc, ale “len” 2x. Ľudia si tukali na čelo, ale toto bolo jedine, čo u nás pomohlo. Vstaval síce skoro, ale vyspaty a večer sme nemali problém. Postupom času sa mu to posunulo na 18.30, to som si k nemu vždy lahla, čosi sme si porozprávali a stíchla som. Skrabkala som ho po chrbatiku a za par minut spal. Je zaužívané, že deti by mali cez obed spat, ale môj starsi bol dokonalý príklad, že proste nie.. v škôlke nebol problém, tam vždy ticho mal lezat (jasne, že stále bol zvedavý)…
A podotýkam, že môj starsi je na spanok extrém doposial, a to ma 9. Je jedno, aký je vyšťaveny, či ma lenivý den alebo akčný, on akokeby prehltol hodiny a budi sa so sliepkami 😁 Naopak mladsi miluje spanok a doteraz spava v škôlke, ma 6. keď sa mi narodil, prespal celu noc a paradoxne nočné žúry boli len so starším 😁
@lujza123 a takto(vyuzivanim spankovych treningov) vyrastie dalsie dieta s traumami, ktore potom bude potrebovat pomoc prychiatrov a psychologov. Nastudujte si ake nasledky zanecha na detoch tieto zdanlivo super učinne “uspavacie” metody. Odporucam napr. Gabor Mate knihy.
@natasha1988 myslim si, ze traumy z detstva vychadzaju z ovela horsich veci ako sposob uspavania. Nastastie som nikdy nepotrebovala psychologa ani psychiatra, rodicia nas nikdy neuspavali, zhasli svetlo, odisli, nastal cas spanku, bodka.
Neboj nie si v tom sama je nás viac zúfalích mamičiek 😅 tiež to akurát riešime, posledné dni zrazu nechce spať na obed a tým ze je unavený tak nechce zaspať ani večer, práve dnes kričal a plakal v posteli asi hodinu, ale nakoniec ho to zmohlo a zaspal. Tiež máme večerné rituály,nikdy sme so spánkom problém nemali, ale beriem to tak že je to len obdobie ktoré prejde,presne toto mal aj starší syn keď mal dva roky zrazu nespával na obed ale po mesiaci sa to všetko upravilo. Hlavne nepovoliť behať z postele. Proste sa ide spať a hotovo a môže sa aj poskladať,on zistí že jeho vymýšľanie nefunguje a že nemá význam, (tiež ležím pri ňom kým zaspí)
Ahoj necitala som vsetky komenty, ale na problem so spankom odporucam spankovu poradkynu. Zuzana Guzmicka, na FB aj nete najdes pod Lepsi spanok babatiek. A este odporucam poriesit kym sa male narodi. Drzim prsty 🤞
Nepotrebuje spat, tak sa s tym treba zmierit. Lahnite si cez obed spolu, povedz mu, ze ty si unavena a potrebujes si polezat a nech sa mota pri tebe, mozno si aj lahne, nehovor mu, ze ide spat on. Podla mna to moze byt aj forma vzdoru, ze z principu nechce, lebo to chces ty.
Skús večer uspávať iba ty alebo manžel nie obaja.My sme mali tiež taky problém vždy som malu uspávala iba ja a potom sme uspávali spolu s priateľom ale to nie je dobre ona sa vtedy nevedela ukľudniť a vystrájala,vyskúšaj aj biely šum hoci je to pre menšie detičky moja doteraz pri tom zaspáva ale nie stále a pomáha aj hladkanie po hlavke alebo prejdi aj po očkách,skús mu dať aj plyšaka my sme takto skúšali pomohlo to a pekne zaspáva a to máme doma dosť živé dievčatko ako mám niekedy dosť. Takže ťa úplne chápem ale naozaj treba kľud a nepovoliť ako tu už niektoré mamičky písali držím palce
Necitam komenty ale napisem moju skusenost....najstarsiemu som zrusila denny spanok ked sa narodil mladsi surodenec. To mal vtedy 2r9mes. Uz predtym cele tehotenstvo som mala.problem.cez den ho uspat, vymyslal cez den, potom zas vecer, ale ja som bola tak unavena ze som proste potrebovala ho cez den uspat a pospat si s nim. Ako som zrusila denny spanok vecer zaspal v pohode bez problemov a denny spanok mu proste nechybal. Spal potom cca 11-12 hodin.
Druhorodeny ten si ho zrusil sam ked mal necele dva roky, proste.mi odmietol ist cez den spat, ale on uplne bez problemov funguje az do vecera. A potom pride do postele, nieco este porozprava a je tvrdý.
Celkom mi to vyhovuje, v.podstate sme sa nemuseli dlho obmedzovať spankom deti cez den a vecer o to lepsie zaspia. Teraz mame tretieho a ten uz v 4 mesiacoch spava malo, asi bude pokračovať v šľapajach starsich bratov 😁
Aj môj syn mal takéto obdobie keď mal dva roky .
Trvalo to skoro rok aby bol kľud pri zaspavani.
Nam pomohla rozprávka pred spaním a spanie v obývačke.
Taka mala zmena aj pre dieťa.
@monikabpb agoj necitam vsetky diskusie,iba sa vyjadrim k tomu,ze mam dvoxh chlapcov 4 a 2 roky,plus som tehotna.neviem ci to maju v krvi moje deti alebo co,ale taktiez maju problemy so zaspavanim....syarsi absolutne a tiez som skusala vsetko,skor neskor,knizky,auta,muz,ja,nemmenne hranice,nie je nie....uz nejeme,ked su zubky umyte,jednoduche on nechce spavat...a takmer kazdy vecer tiez kvoli tomu place....tak to bolo bzdy....to len na margo toho,ze naozaj,kto nema.take dieta,nepochopi....a mladsi by mozno aj spal ako ako vidi starsieho takto vyvadzat,zacina aj on....ja som tiez z tych,co nepotrebuju 12 hodin spanku kazdy den,a muz tiez,rak to maju asi po nas...to len tak,ze proste mozno to aj neprestane,mozno sa s tym skus zmierit....
Aj ja som tehu a malý má 2 roky do 4 mesiaca tehu som ho uspavala pri kojenini spánok aj usoavanie mal zle. Potomsoom z dna na deň prestala kojit , len som proste zhasla a ľahla si k nemu,povedala že ideme spinkať. Prvé noci som mu vysvetľovala že mliečko je ba, že sa pokazilo. Potom si už nepýtal. Každopádne sa nestresujem ritualmi pred ani presným časom. Jednoducho ideme do pyžama,umyť zuby, nachystať vodu k posteli a spat. Ja si k nemu ľahnem, on sa pritúli,zaspí. Ak vymýšľa tak mu poviem nech ide teda preč a nech ma necha spat ,to zaberá. Hneď za zátuli radšej
Ahoj 🙂 nečítala som všetko.. nechcete skúsiť melatonín? Je to sirup po ktorom by sa malo dieťatku lepšie zaspať. Nemám s tým osobné skúsenosti. Chápem, rozumiem, viem ako ti je. Držím vám palce ❤️
Ono, možno keď sa párkrát poriadne vyspí, možno zistí, že ono je to fajn a potom mu to pôjde ľahšie 🤷🏼♀️😅
@natasha1988 hmm ja som s dcérou ked bola malá riešila hneď niekoľko "zaspávacich problémov". Keď som sa ju v roku pokúšala naučiť zaspať na posteli bez natriasania hučala mi 3 noci kým si zvykla (áno ležala som vedľa nej). Keď som jej zrušila cumel tak isto vrieskala pár večerov.
Keď som ju v učila samu zaspávať mala niečo cez 2 roky, to bol 20 minútový protest 1 noc, ďalšiu asi minútu mrncala a to bolo všetko. Na jej ukricanu povahy naozaj hladký priebeh
Silno pochybujem ze by z toho mala nejakú traumu, dvere vždy mala pootvorené a počula ma z vedľajšej miestnosti. 2 ročne nieje bábätko, veľa takto starých deti už chodí do jaslí, škôlok a tam s nimy tiež nikto neleží v posteli a netlapka po zadku.
Ako všetko treba robiť s citom predsa, keď vidím ze to dieťa absolútne nezvláda nebudem tlačiť na pílu ale za vyskúšanie predsa nič nedá.
Ach jaj...chcela by som ti poradit,ale ani neviem ako....mam 4 deti,je medzi nimi rozdiel 2 alebo ani 2 roky, takze som zazila,co je to detsky vzdor,co je to byt tehotna, ked mas 1,2 aj 3 male decka....no ale uspavam ich stylom vsetky naraz o 8 az 8:30....ritualy absolvujeme este pred spanim, kym ideme do spalne, este sa ich spytam, ci nechcu pisat, pit ,pomadku na pusu a koniec...end...finito🙂 ja uz od nich vstavat nebudem a oni to velmi dobre vedia....maximalne sa este trosku v posteli rozpravame, a to miluju...ale uz sa lezi a ziadne vymyslanie...a to mam skutocne zive deti a ten detsky rozum sa nasobi krat, takze deti potrebuju lasku,milotu a ochotu, ale rovnako HRANICE!!! a disciplinu...teraz sa nehram na supermatku a tych rusnych dni bolo viac,nez dost, o ich vylomeninach by som mohla napisat knihu...ale to co mas ty,tak zbohom...budes to musiet zmenit, ale bitka a krik nepomoze,len disciplina a neoblomnost...dohovaranie jaciacemu dietatu nepomoze,skor pevnost a ignorovanie a ked uz je aspon trosku kludnejsie tak zmena temy,najlepsie zabera uputanie na nieco ine...vtedy vedia prestat plakat aj za sekundu🙃 pre mna osobne bolo najtazsie,ked prislo 2.dieta...kazde dalsie uz bolo "len dalsie navyse"😅
Autorka, napíš časy spánkov. Okolo 2r sa to totiž láme a zväčša chcú späť menej ako predtým. Koľko spí cez deň a koľko v noci?
niekedy rozmyslam - preco nutit 1,5-2rocne dieta spat cez obed, ked to jednak dlho trva, kym zaspi, a potom je aj vecer problem so zaspavanim 🤷🏼♀️ ja som synovi obedny spanok zrusila a napriek tomu to bolo vecer nadlho, ako pisem (teraz uz spätne viem, ze to suvisi aj s jeho hyperaktivitou), keby ale do toho este aj spaval poobede, tak by som ho neuspala asi vobec.
treba jeden/dva dni vyskusat proste spanok zrusit/skratit, co to urobi.
pytala som sa vtedy aj mojej mamy a ta mi narovinu povedala, ze ma (aj mojich surodencov) od isteho veku z obed. spanku budila, aby sme nespali 2h, a neskor obedny spanok zrusila, prezili sme, tu sme, nic sa nam nestalo 🙂
treba vyskusat, co to urobi, su naozaj deti, co spat nepotrebuju (preto aj to uspavanie trva dlho, chce spat dieta? alebo chce mama, aby dieta spalo?), ja som nikdy na obed. spanok neuspavala cielene, zaspal - tak zaspal. Ked to potrebuje, zaspi, ked nie, preco nutit.
Dakujem vsetkym za vase reakcie 🙂 rozanalyzovala som si to aspon z viacerych aspektov. Niektore veci, co ste mi tu radili (bez TV, zatemnovacie zavesy) - to uz davnejsie tak fungujeme.
Z hladiska jeho pretazenia, aktivity ma, chodime von aj doobeda aj poobede plus doma nejake hry. Nema ale nejaky extra pestry ten program, pretoze maval od malicka nocne desy a tak sa snazim mat taky monotonnejsi program, ale urcite nie bez aktivit.
Sprisnili sme lezanie v posteli, aj ked sme vlastne takmer nic nezmenili, ma dovolene si pozriet len jednu knihu a potom mu rozpravam vymslenu kratku rozpravku s peknym koncom. Myslim, ze to ho zatial najviac upokojuje. Vyzera, ze ako ste tu niektore spomenuli, ze niektore deti su take a je to obdobie, ktore prejde. Podla mna to bude aj nas pripad, musi si sam v hlave usporiadat, ze my tam stale sme pri nom, aj ked sa spi, bat. Len tomu mojmu taketo veci dlhsie trvaju, takze necakam zmeny za jeden tyzden.
Co sa tyka zrusenia denneho spanku, uvazovala som nad tym, ale on ho este potrebuje. On by to nezvladol este bez.
A co sa tyka zaspavania sameho- to zatial nechceme. Nie je na to pripraveny a myslim, ze v nasom pripade by to nedopadlo dobre. V tomto smere cakam, kym sa tak rozhodne sam (zatial, uvidime casom 😀 )
Takze este raz, dakujem vam za reakcie.
Moj prestal cez den spat ako 1,5rocny. Od narodenia to bol cisty horor s jeho spanim. A presne okolo 2rokov to bolo na slucku. On bol hore od 6 do 22-23. Cez den ani minuta spanku a on si fical ako naspidovany fakt od 6 do 22-23. Isli sme sice do postele pred 20tou, ale nezaspal sam, museli sme pri nom byt a trvalo to aj 2 hodiny. Skakal, neustale rozpraval, odbiehal, tahal mi vlasy, kopal ma…nevedel sa absolutne ulozit. A samozrejme potom reval. A skor ako o 20tej ho nebolo mozne nahnat ani do pyzama. Trvalo to par mesiacov, no cista psychiatria. Ja som ani nezila🤦🏻♀️ A to, este sa v noci aj budil ze sa chde hrat a aj hodinu brblal. A aj tak rano budicek o 6 a zas do 22hore. Zlepsilo sa to tak po 2,5roku. A v skolke som sa bala ze ako bude spat na obed a spava tam🤷🏻♀️😃 doma ani za toho. Ani ked je chory. No zaciatky spania v skolke bol horor lebo nam isiel doma spat o polnoci 🤦🏻♀️ Teraz ma 4r a byva bore od 6:30 do 21:30. Ci je v skolke a spi alebo doma a nespi. Jednoducho toto dieta nepotrebuje spanok asi. Za to ja aj za neho 🙈 musite to nejak vydrzat. A velmi pomozu denne ritualy. Kazdy den v rovnakom case spravit presne ten isty ritual. Nam este pomohlo ze po citani knizky sa porozoravame co sme dnss robili a zreferujem cely den co robil a poviem aj tie zle stranky co sa stali. Ze spadol a plakal atd. Nevytesnim to, lebo som to nehovorila a potom sa mu v noci snivalo ze padal. A to preto lebo cez den spadol a v noci to prezival akoby znova. Tak si zreferujeme co sme robili a on sa pritom nejak ukludni. Ale fakt okolo tych 2-2,5roka nepomahalo nic. Som bola suca na psychiatriu
Skuste si pozriet aj stranku ,,prosim spinkej" 😉
Vieš čo...mali sme.take obdobie...syn 5r ani za svet spať. Do.polnoci behal...raz.cikat...raz.kakat, potom.vodu, potom.brusko, potom pomojkat...A skončilo.to vždy tak, že muž naňho narobil krik a skončilo.to.revom a zaspal nasraty a od únavy...
Potom sme.si povedali ze dosť. Kašlem to. Večer sme.si.nieco.zapli v počítači...A povedali decku, že keď bude umytý a v pyžame, môže byť na gauči s nami. Pri filme (v angličtine s titulkami) sa nudil a do 10 minút spal. Muž ho prehodil do.postele.a bolo. Párkrát to.bolo.takto...potom.zistil, ze v posteli.je to pohodlnejšie a ide.spat.sam. Občas ešte ostane.s nami len sa spýta, či ho . tato prehodí 😂
Rovnako tak ako neriešim vylučovanie mojich detí (nepýtam sa, či chcú cikat kakať, nechávam to na nich), tak veľmi neriešim ani spánok. Keď sú unavení, zaspia. Akurát im.dam.moznost (posteľ kočík . šatka nosič...deka...gauč...)a spýtam.sa, "kde.si chcú oddýchnuť.
A.spokojni.sme
A neskusala si mu postieľku “ozdobiť” podľa jeho predstav? Čokoľvek čo by sa mu páčilo. Spraviť mu z nej bunker na spanie, nechať ho nech si vyberie obliečku, nech si na postieľku nalepí svietiace obrázky ktoré môže pozorovať. My sme uspavali na fitlopte tak, že sme sa po polhodine s mužom striedali. Sama by som mláďa nemala silu uspať, tak viem ako sa cítiš. Ale každé dieťatko je veľmi individualne a vôbec by som sa nehanbila obrátiť na detskú psychologičkou, ktorá ti pomôže pochopiť ho a následne vedieť s tým pracovať.
Moje dvojičky už majú 16....ale to šialené zaspávanie si pamätám. Tak som zaviedla režim vždy v tom istom čase. Zatiahnuť rolety, vycikať, jednu pesničku, pomodliť a zavrela som dvere na detskej izbe. Keď boli úplne malinké, sedela som na vankúši medzi postieľkami držala som ich za rúčky a mala zavreté oči, nereagovala som keď rozprávali. Do tých 15minút zaspávali.
A tiež som si spomenula že, keď som ešte kojila....jednu z mojich dcér uspalo okamžite keď som ju pred spaním priložila napapanú na prsník. Asi preto, že cítila bezpečie....tak zaspala.
Ahoj neviem či máte problém od malička ale nemôže ísť o regresiu? Presne okolo druhého roka začína spankova regresia..( samozrejme toto nie je jediná .sú aj iné..či v 4mes, 8,10,18 ) možno ti ti ti už niekto písal o nej..neviem nečítala som .ale napadlo ma to ako prvé .ak tak prečítaj si tu..https://www.lepsispanokbabatiek.sk/spanok-dvojr...
Držím palce 🙂

@tanya65 ja už mám pubertacku takže na štúdium co robí spankovy tréning s psychikou dieťaťa je už v mojom prípade neskoro.
Každopádne nám to vtedy pomohlo, jednoducho znížiť množstvo podnetov, zjednodušiť zaspavanie a odstrániť mňa.
Respektíve moju nervozitu ktorú cítilo aj to dieťa. Keby ide mama späť zároveň s dieťaťom je to iné, no pokiaľ tam lezi a rozmýšľa co všetko ešte musí stihnúť potom ako ho uspi a ci jej ešte ostane nejakých pár minút voľna pre seba.