icon

Nezvládam povahu a správanie mojej dcéry

30. nov 2022

Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších mamiciek pripadne tých, ktoré si tým tiež prechádzajú. Mam dcérku 8r. a synčeka 3r.
Problém je hlavne so správaním dcérky,od babatka veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá..toto len naozaj v skratke..ale čo má trápi že každý boží deň prebieha tak ze sa musíme prosiť (nakoniec to skončí hádkami, zákazmi a príkazmi lebo inak to nejde proste)aby...si urobila úlohy a nachystali do školu,...aby si upratala izbu...aby šla osprchovať lebo je veľa hodin,...aby sa nenaplnila po byte večer o 8ej...nerobila zle bratovi...
Priala by som si zažiť jeden deň keď bude všetko v pohode a nemusím sa s nou hádať a zvyšovať hlas...neviem ako nato.
Dokola jej vysvetľujeme však je to dieťa,nevie,nezazila..ale nanu nič neplatí..
Keď ju nechám tak,neomielam vkuse dokola tak proste ona si neurobil úlohy alebo polovicu vynechá,chodia mi poznámky a zle známky,, neosprchuje sa,,neumyje si zuby..
Jedine co ide bez problémov,ani nechápem preco/ako je ranajsie vstavanie do skoly..tam ide všetko po masle.no problem.
A ešte keď ma mega motiváciu tak si porobi veci aj navyše..
Ďakujem vopred za vaše postrehy

Strana
z5
janetinka27
30. nov 2022

ahoj a kde je jej otec? mozno jej chyba autorita, ktoru by respektovala

sasitimi17
Autor odpoveď zmazal
zdena1990
30. nov 2022

To isté ale 13 ročná....

autor
30. nov 2022

@janetinka27 nerešpektuje ani jeho.resp. ak tak chvíľu..

autor
30. nov 2022

@zdena1990 však to.ze co bude ak bude mať ta moja 13..

horalka3
30. nov 2022

U nas syn 10r viacmenej to iste. Co sa tyka ucenia, tak musim stat nad nim, lebo to odflakne, alebo sa na to vykasle. Je sikovny, znamky ma dobre, ale keby som ho nesledovala, tak jemu je to jedno. Aj co sa hygieny tyka, tak ked mu nepoviem viackrat, tak si zuby aj tyzden neumyje (skusala som kolko vydrzi a vydrzi dlhsie ako ja😕). Vidi, ze si umyvame zuby, este aj jeho mladsia sestra sa sama chyti a umyje si zuby. Ak ho nieco zaujima, tak v pohode. Dokonca aj varit ho bavi, ale pre neho asi nepodstatne veci ako skola a zuby, neriesi. S otcom to ma rovnako, je jedno kto ho s tym otravuje.

autor
30. nov 2022

@horalka3 ja normálne chcem už zájsť za pschychologom a poradiť sa..lebo to nezvládam.. ja viem ze tieto deti sú už iné.. vyrastajú v úplne inom prostredí ako my.. synček 3r je úplne iný.. vo všetkom.. ale s dcérou si neviem najst spoločnú rec..budem zla ale ledva čakám kedy večer zaspí.. ☹

darius_a
30. nov 2022

Nie je býk?
Ja mam takého náročnejšieho syna a teda po prosbach už tiež nasleduje krik.
Potom je plač.
Nedá sa donekonečna vychovávať prosbami, vysvetľovaním.
A aké má tresty, zákazy, ako pociťuje dôsledky svojho správania?
Nepises

gwenna
30. nov 2022

No ved si to vystihla, potrebuje motivaciu. Alebo zoznam uloh - kazdodenna rutina na nastenku. Presny harmonogram co kedy. Rodic je niekedy policajt, kym sa ta rutina vpije do dietata, treba pripominat, pomahat…aj starsim…

letfenixa
30. nov 2022

@autorka známky a poznámky nechodia tebe, ale dcere.

krsamkova
30. nov 2022

Podľa mňa kľudne skus aj toho psychológa. Možno detského. Ten ti poradí , ako sa s takým dietatom rozprávať, ako k nemu pristupovať, čo robiť aby si ju lepšie pochopila. Veď oni majú skúsenosti a pochopia aj tvoju stránku veci a ze nervy máš len jedny.

evinea
30. nov 2022

ma nejaky konicek, nieco co ju bavi? ako moze to byt taka ta prvotna puberta a mozno sa este stale nevyrovnala s bratom, predsa len asi jemu venujete viacej pozornosti. nejaka ta potivacia by pomoct mohla

majah212
30. nov 2022

skus analyzovat jej den - cely den je v skole, kde viac menej musi pocuvat, byt ticho, robit to co povie niekto iny, nema cas na to, aby robila co ona chce, aby rozhodovala o tom, co sa bude a kedy diat. Potom pride domov a tam zase - rob toto, urob tamto a zas v kolotoci, bez toho aby "vypustila" zo seba energiu "posluchania" stale je v tom rezime musis, musis musis az to v nej buble, tak musi niekde vypustit a odporovat a robi to doma rodicom. aj dospelemu cloveku lezie na nervy ked je cely den v praci a musi robit toto tamto a pride domov a najde si cas na veci, ktore chce robit on, ktore ho bavia, to iste chcu aj deti. Psycholog ti moze pomoct k pristupu k nej, skus ju pozorovat, co na nu zabera, prikazy, zakazy nefunguju, ale sama pises, ze pozitivna motivacia robi zazraky, skus sa zamerat na to. , ano rano je ok, pretoze sa vyspala, telo a mozog si oddychlo a je novy den a ona este nie je pretazena.

tanyan
30. nov 2022

Nepomáha robiť to s ňou, namiesto posielania? Ja stále verím, že v spoločnosti dcéra nadobudne zvyk / rutinu na niektoré činnosti a postupne ich bude robiť aj sama... (iné ako veriť mi nezostáva).

@darius_a Ja som býk a dcéra je panna. Od začiatku som mužovi hovorila, že čokoľvek okrem panny. Spolu sme kreatívne, tvorivé, flexibilné, výrečné, preventívno-prediktívne... Ale ani jednu z nás sa neoplatí do niečoho nútiť nasilu, pretože príde principiálny odpor.

zojazoja
30. nov 2022

vrátila si ma v čase o niekolko rokovo dozadu..u nas bolo to iste...vsetko možne, len nie povinnosti...🙂 🙂 musel sa nastavit naozaj prisnejší režim a nejake to odmeňovanie a vopred sa dohodnut co sa bude robit...nedalo sa tak, ze jeden rozkazal teraz ides to a to urobit...muselo sa vopred oznamit a v podstate sa ako keby dohodnut..ale tak nejak formou hry, aby nakoniec bola dohoda v prospech dospeleho. natlak, kričanie a podobne robili velke zlo doma. proste su deti 8 rocne, ktore su samostatne a potom su deti 8 rocne, ktore su fakt este detičky. sice velmi mudre, šikovné, ale detičky 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
autor
30. nov 2022

@darius_a je rak🙂
Jeden zo zákazov bol že som zobrala tablet(mala ho povolený na 1h denne),zázračne jej vôbec nechyba..keď chce ísť k babke a vyvadza predtým,nedá sa s nou absolutne o ničom normálne rozprávať tak povieme, že nikde nejde..pošleme ju do izby hlavne keď škaredo odvrava nech si urobí poriadok v suflikoch...atď.. ja ani neviem aké tresty majú zmysel a neuskodia u 8r.???

autor
30. nov 2022

@gwenna toto presne som skúšala.. chcela som si s nou už párkrát vyrobiť takú nástenku.. aby vedela aké má presne povinnosti..vieš ako to dopadlo zakaždým?? Zo srdcervucim plačom to odmietla,že ona to nepotrebuje a sľubujezesabude snažiť...keď som naliehala chytila taky amok akoby ju z koze drali...a ja som nechápala co sa dokelu deje..však od nej nič take nechcem...na dennú rutine si obaja s mužom potrpime..nepolavujeme a samozrejme sme pri nej..pomáhame jej vo všetkom...ale ten odpor z jej strany a odvravanie v úplného všetkom je uz neznesitelna

autor
30. nov 2022

@letfenixa myslela som tak ze chodia mne cez edupage

autor
30. nov 2022

@evinea áno
Ten súrodenec tam určite hra veľkú rolu..ale ona bola aj predtým veľmi náročná..
A naozaj sa snažíme aj jej robiť po vôli.. ze sa venujeme len jej..bud ja mam s nou program alebo muž.. keď sme spolu všetci 4 tak dávame jej zapravdu ak je nejaký taky konflikt alebo dačo s bratom....ona sa s malým ani nevie zahrať v kľude...vždy je.to o tom aby dom mala zrazu 4oci lebo niečo vyvedú,alebo ona jemu keďže si neuvedomuje svoju silu...

autor
30. nov 2022

@majah212 presne toto si aj ja uvedomujem co si písala...ale ako nanu potom??? Keď ju nechám tak,tak ona ma všetko na háku.. úplne.. chcem s nou jednať ako so sebe rovnou ale v určitých veciach ju jednoducho musíš viesť...

autor
30. nov 2022

@tanyan robiť to s nou u nás znamená robiť na 90%namiesto nej...

autor
30. nov 2022

@stvura presne tohto záveru sa obávam.. ze je taka povaha
Ale úprimne?ja mam niekedy fakt obavy aká bude ona v dospelosti.akych ľudí budem mat okolo seba. Lebo musím povedať, ze Ja,jej mama mam problem prijať jejpovahu a správanie..

kiki234
30. nov 2022

Neskusala si metodu nechat ju samu nech spravi. Daj zoznam napriklad do 19 budes naucena, osprchovana, najedena, upratana izba.. Ak to zvladnes vecer bude do 20 telka napriklad, alebo nieco co ma rada. A nechat na nej v akom poradi, kedy co spravi, len nech to dodrzi. Alebo mozno ak to bude dodrziavat cely tyzden cez vikend pojdete tam a tam.. Jednoducho co ma rada ale inak by si jej to mozno nedovolila.

akvi
30. nov 2022

tak v prvom rade mas skvelu autonomnu dceru, dakuj Bohu, ze je taka. Ano, s takymito detmi je to tazke, kedze mame nejake stereotypy, ktorych sa bojime pustit. Mam taketo dieta doma, viem, o com pises. U nas utvrdene este aj diagnozou AS. V prvom rade zacni od seba. Poznamky nechodia tebe, ale jej, evidentne ale trapia teba, ju nie. Co tak to pustit? to nie je o nej, ale o tebe. Nebude mat ulohu - no a co? Zruti sa svet? DU nie su povinne, skola by po pravde nemala ani pisat za ne poznamky. Dcera to ma na haku a ja jej fandim.. A presne, ako pise @majah212 , ona cely den pocuva prikazy, zakazy, nemoze robit nic, co by chcela a este aj doma to pokracuje.. No co je to za zivot? Takto detstvo nema vyzerat. Ano, su deti, ktore sa rady prisposobia a vlastne si hoveju v pohodli zivota bez zodpovednosti rozhodovania, proste len plnia "zadania". Vacsina dospleych je na tom tiez tak. Boja sa prevziat zodpovednost za svoj zivot. Tvoja dcera ho chce mat vo vlastnych rukach, nechce posluchat prikazy, tak jej to umozni. Umozni jej prevziat zodpovednost, nechaj ju robit chyby, nechaj ju niest dosledky. Dohodni si nejake veci, cez ktore u teba nejde vlak (ale preboha, nie DU, to nech si dohliada pani ucitelka, ked na DU trva..).. A nechaj ju proste zit. Neboj sa, prezije to.

autor
30. nov 2022

@akvi dakujem ti.toto ma veľmi zahrialo pri srdiečku.a jednoznačne to vidím ako cestu kadiaľ ísť...aj keď mam obavy ,,a dosť veľké,, lebo jedno obdobie som toto skúšala ,,a nedopadlo to dobre🙂)))

petricka22
30. nov 2022

My mame to iste s 5 rocnou a zacali sme chodit k psychologicke a mozem ti to len doporucit. Mame zvolenu filialnu formu terapie a pomaha to aj mne.

autor
30. nov 2022

@kiki234 niečo takéto nanu skúšal muž...par dni to fungovalo..možno 2-3..potom to prešlo do toho ze nestíhala.,nespravila,,a všetko chcela potom na poslednú chvíľu stihnúť za 10 minút...bol z toho plač,rev,krik...a nakoniec sa úplne prestala snažiť...a sama mi povedala ze radšej jej ja mam povedať kedy a co ma robiť.. (úlohy,sprcha,večera....)

petricka22
30. nov 2022

Praveze sa u psychologicky dozvies, ze deti potrebuju hranice, maju v nich istotu. Ale nie je to len o nastaveni hranic, ale aj o tom, ze im das moznost, kde sa mozu realizovat, aby neboli len stale zakazy a prikazy a samozrejme treba naplnat ich potreby.

andreafa
30. nov 2022

@akvi no, muj ty boze. Ideme tu protezovat deti tzv. neumravnenych zasad, a aj im zatlieskame! hlavne nech otlkaju spoluziakov a mladsich surodencov. A mater, ktora urobi vsetko sa ma nad sebiu zamysliet! Tato spolocnost speje takymi spratkami a ich matkami do zahuby 🙄

akvi
30. nov 2022

Ono aby bolo jasno, "pustit" to neznamea kaslat na to. Pustit to znamena tolko, ze napriklad jej pripomenies, ze ulohy ma, alebo ze si ma umyt zuby atd.. Ale nebudes to dalej hrotit, nebudes ju nutit, nebudes kricat, nebudes si proste kazit den. Presne, ako pises, ze sama povedala, ze jej mas povedat, kedy co.. Potialto je to presne to, co mas ako rodic robit. To, ci to ona spravi, je na nej. Samozrejme, predchadza tomu dohoda, rozhovor, ona mozno uz bude sama vediet pomenovat, ze potrebuje od teba.. Ty mozes zase pomenovat to, co potrebujes ty.

Strana
z5