icon

Nezvládam povahu a správanie mojej dcéry

30. nov 2022

Ahojte. Potrebujem poradiť od skúsenejších mamiciek pripadne tých, ktoré si tým tiež prechádzajú. Mam dcérku 8r. a synčeka 3r.
Problém je hlavne so správaním dcérky,od babatka veľmi náročná povaha,vkuse potrebuje aby sa niečo dialo okolo nej,vždy hľadá zábavu,vyzaduje pozornosť okolia,je veľmi energická, tvrdohlavá..toto len naozaj v skratke..ale čo má trápi že každý boží deň prebieha tak ze sa musíme prosiť (nakoniec to skončí hádkami, zákazmi a príkazmi lebo inak to nejde proste)aby...si urobila úlohy a nachystali do školu,...aby si upratala izbu...aby šla osprchovať lebo je veľa hodin,...aby sa nenaplnila po byte večer o 8ej...nerobila zle bratovi...
Priala by som si zažiť jeden deň keď bude všetko v pohode a nemusím sa s nou hádať a zvyšovať hlas...neviem ako nato.
Dokola jej vysvetľujeme však je to dieťa,nevie,nezazila..ale nanu nič neplatí..
Keď ju nechám tak,neomielam vkuse dokola tak proste ona si neurobil úlohy alebo polovicu vynechá,chodia mi poznámky a zle známky,, neosprchuje sa,,neumyje si zuby..
Jedine co ide bez problémov,ani nechápem preco/ako je ranajsie vstavanie do skoly..tam ide všetko po masle.no problem.
A ešte keď ma mega motiváciu tak si porobi veci aj navyše..
Ďakujem vopred za vaše postrehy

akvi
30. nov 2022

@andreafa uplne si pochopila, co som pisala.. prekrucas nieco, nad cim si sa ani len nezamyslela..

autor
30. nov 2022

@akvi takéto rozhovory mame niekolkokrat za sebou..ja nanu hneď nekricim,,ale keď prejdú 2hodiny a ja jej už asi 8x poviem ze nanu čakajú úlohy ale ona zakaždým ma niečo dolezitejsie...tak čo s ňou.. dokedy jej to mam pripomínať keď je už 7hodin večer..keď robí naozaj niečo zmysluplne tak vždy poviem ze jasne,dokončí si to a potom úlohy...ale z 10 prípadov 9krat nejde potom robiť úlohy...a taktoto je zo všetkým.. ja veľa vecí od nej nechcem
,,škola, poriadok ,hygiena a neodvravame rodičom(nech s nami komunikuje s uctou)

akvi
30. nov 2022

@petricka22 hranicu nastavujes sama sebe, nie dietatu. Ludia si maju strazit svoje hranice, nie sa starat do druhych.. je to presne, ako voci inej krajine - my si nastavime pravidla, ako sa budeme spravat k okolitym statom a k ludom, co chcu vojst do krajiny.. Takze ja nastavujem hranicu sebe - ja potrebujem, aby dieta spravilo/nespravilo to ci ono. Na mne je, aby som skumala, ci to je len nejaky prevzaty stereotyp, alebo moja hranica. Vacsina dospelych naraza prave na tie zvykove stereotypy, pretoze sami citia, ze sa v tom necitia v poriadku, ak na niecom takom trvaju, alebo ich nieco take rozculuje. Takze zivot s dietatom je v provm rade o nazreti do seba..

basska_b
30. nov 2022

@akvi Presne, ja som pochopila, o com hovoris, lebo aj ja som bola take dieta. Ale len trosku, nie do extremu... nakoniec som sa rozhodla neist do konfliktu a radsej daco narychlo spravit, aby mama nepindala... a ked som mala 18, isla som si vlastnou cestou, vzdy som si vedela poradit,spoluziaci ma obdivovali, ako vsetko zvladam, bolo mi uplne fuk, ci som ina ako ostatni. Nikdy som sa neprisposobila vacsine/okoliu rovesnikov, napr. co sa tyka cigariet, marihuany, nazorov, modnych vystrelkov... Samozrejme, v medziach dobrych mravov a slusnosti... rodicia to mali so mnou isto tazke... ale najviac ma tesilo, ked ma proste prijimali a lubili... tresty som znasala velmi zle, to na mna moc neplatilo, mam v pivnici za krabicu dennikov, kde hejtujem cely svet 😃 teda, hlavne rodinu a autority 😃 ale teraz ked sa tak obzriem, co som dosiahla za poslednych 10 rokov, som hrda na to velmi, naucila som sa 3 dalsie cudzie jazyky, matfyz s cervenym diplomom, dobre platena praca v IT, manzel a 3 deticky... takze asi nie som az taky odlud a nepodarenec. Autorke by som odporucila knihu Nejsou stejne od Sarky Mikovej

autor
30. nov 2022

@basska_b veľmi dúfam ze aj moja dcérka bude presne taká ako si napísala..

akvi
30. nov 2022

Pripomen jej DU raz, 2x a ak nespravi, tak proste ju mat nebude. Hygiena - ok, co sa stane, ak si nebude umyvat zuby? alebo sa osprchuje len obcas? Pusti to, nic hrozne sa nestane.. A opat, pustit neznamena, ze uz sa s nou o tom nebudes v zivote bavit, alebo jej to uz nikdy nepripomenies.. Tieto veci treba robit vedome, nie kaslat na to.. Kominikacia - dieta zrkadli - bavite sa s nou tiez s uctou, ktoru pozadujete od nej? Alebo su hadky a krik na dennom poriadku? chapes, ak chces zmenu, opat, zacni od seba. A pozoruj, co sa stane.. Ty vies emociu kontrolovat, aspon teda sa snazis, ona je dieta, ona ju este nema pod kontrolou, uci sa to. Uci sa, ako reagovat, ako to zvladnut.. Ak budes mat dojem, ze aj napriek tomu odvrava a pod. Iba pomenuj veci - teraz mi odvravas a mne sa to nepaci. Komunikuj svoj vlastny pocit. Nie drbat ju za to, ako sa vyjadri, ukazat to, ako to vnimas.

autor
30. nov 2022

@basska_b musím ešte dodať že je veľmi nadaná vo viacerých oblastiach... super jej ide angličtina,krásne kreslí a maľuje a chodí na bojové športy...do každej sútaže a akcie sa musi zapojiť co je v skole a takmer vždy dosiahne nejaký uspech...v týchto veciach ju veľmi a rada podporujem ,,keď vidím že ju niečo baví...alebo aj nebaví ale vidím zejej to ide a je šikovná tak ju povzbudzujem dokola..lebo vo veľa veciach sa rýchlo vzdáva ale keď zistí zesa treba len trocha snažiť a ide to tak je viditeľné stastna

basska_b
30. nov 2022

Ja si myslim, ze bude taka. V rodine sa stava, ze jedno dieta je narocnejsie, spravidla je to ten prvorodeny. Ale prvorodeny zas velakrat chyti zodpovednost do svojich ruk a nesie dalej ten vzor zo svojej rodiny. Ten druhorodeny je podšívka - vidi, ze bol krik na starsieho kvoli poriadku, noseniu zimnej capice a podobnym veciam a nabuduce sa tomu rozumne vyhne... uci sa z cudzich preslapov a to menej boli.

autor
30. nov 2022

@akvi áno žiaľ.krik je každý deň.. ale nieje to prvé čo robím keď si neviem rady...je to už len vyvrcholenie mokek bezradnosti ako ju dostať k uloham a ostatným povinnostiam..ktorých nemá veľa, l3bo spocitam na jednej ruke...ale máš úplnú pravdu o tom ze ona celý deň je v zákazoch a príkazoch v škole a doma potrebuje proste vypustiť...a ja potrebujem nejak zistiť ako nanu...alebo ako mam ja zmeniť svoje zmyslanie aby už prestali tieto hádky a mala som Normálny vztah s dcérkou..

akvi
30. nov 2022

@basska_b diky za zdielanie, je super to citat, ze si seba takto vnimala ako dieta a ze si dokazala tu autonomiu udrzat a posunut sa tam, kde si... ja to mam teraz v synovi, on je uz tiez na prahu dospelosti a som na neho hrda. Aj ked nesplna "standardy" vacsinovej spolocnosti. Ide si za svojim, je skvely v tom, co robi, co ho bavi, co ho nepochybne bude zivit, nestratil nadsenie, je vysoko motivovany posuvat sa dalej. Ma svoj zivot v rukach, ja sa uz len prizeram... s radostou a hrdostou..

kp7333
30. nov 2022

dieta ako kazde ine. skus na to neist direktivne, ale viest k zodpovednosti v style najprv povinnosti, potom zabava. napr. ked budes mat hotove ulohy a nachystane veci do skoly, mozes ist von alebo byt na mobile... proste oddych. Po veceri: ked budes osprchovana, v pyzame, umyte zuby, mozes si pozriet chvilu telku alebo citat knihu. Detom treba pravidla a skor ist cestou pripominania ako mikromanazovania.

tiika
30. nov 2022

Skús si nájsť na ňu 15-30 min v rovnaký cas, napr. keď pride zo školy. Venuj sa len jej, absolútne nič iné nerieš, ani telefon, ani syna. Skúste robiť cosi zábavne, žiadne povinnosti, blbnite, majte vela telesného kontaktu. Tu asi strada, chyba jej tvoja blízkosť, pozornost, intimita.. Keď sa naplnia jej potreby, mala by potom ochotnejšie plniť svoje povinnosti.

autor
30. nov 2022

@kp7333 takto to robím...,nepohne to s nou..a pridá sa k tomu nekonečné knucanie a pistanie že nechce a nejde a nebude

andreafa
30. nov 2022

@akvi jasne, ja v mojich rokoch nechapem a prekrucam :D

stvura
Odpoveď bola odstránená
akvi
30. nov 2022

tych ciest je vela, ako to zvladnut. Skus si dat priority, ze co ta vytaca najviac, najprv si to rozober v sebe, ze odkial to prameni, COHO SA BOJIS, ci je to skutocne "tvoje", alebo len ides v nejakom streotype. A podla toho sa zariad.. napriklad tie spominane DU - ja som v 1.triede oznamila ucitelke, ze moje dieta si DU bude robit len vtedy, ked to bude chciet. Nasa ucitelka s tym vobec nemala problem. A bolo vyriesene.. Argumentovala som tym, ze dieta nema ziadnu motivaciu si ich robit, pretoze nevidi zmysel a ja si nebudem kazit vztah s dietatom za ten kratky cas dna, co mozeme byt spolu a hrat sa a robit ine veci, nie travit cas nad DU. Ucitelka mi povedala, ze ma chape a ze ak by to bolo na nej, tak ziadne ulohy nikomu nedava.. Niekedy su riesenia jednoduchsie, ako sa zdaju.. 🙂

basska_b
30. nov 2022

@akvi Ano, ono je to mozno trochu reznute Aspergerom... ide to ruka v ruke s talentom... o genioch sa hovori, ze maju problem si zaviazat snurky a oprat tricka, lebo ich mozog ide uplne v inej sfere... a urcite treba dcerku zatazit v oblastiach, ktore jej idu, ked ma talenty, zaujem o sutaze, to ju tak zamestna, ze na hadky snad nebude vobec mat chut. Ja inak ked vidim.maminy, co riesia, ze deti si maju sami po sebe vsetko upratat a same sa obliect pomaly v 3-4 rokoch... akoze ano, ja to berem... malo BY... ale kazde dieta je ine. Niektore to robi s radostou, ine s potlacenou nechutou, dalsie kladie aktivny odpor. Moja prvorodena mi pride podobna ako ja som bola. Upratovanie jej pride banalne a nezazivne, ale ked jej poviem, sprav toto a toto teraz, je velmi ochotna a neni problem. A som rada,ze sa narodila prave mne, lebo ja ju viem pochopit a nebudem z nej robit cvicemu opicu a vrieskat po nej. Ako, nie som ani ta mamina, co dietatu dovoli vsetko. Ale na niecom trvam a ked potom dakde uplne ze povolim a dakde zas opraty pritiahnem, s dcerou nam to celkom dobre hra... Tesime sa s muzom z jej talentu a oblasti, kde potrebuje pomoc, tam jej pomahame. Do nekonecna to isto robit nebudeme.

andreafa
30. nov 2022

@akvi no. poznam 15 rocnu slecnu, co ma vychovu tymto sposobom a smrdi na sto honov. Este jej matka, ze vie, ze dcera smrdi, ale dali jej na vyber a vybrala si smrad.. kvoli pohodliu a respektu!

autor
30. nov 2022

@tiika snažím sa o to...ale možno by som mala ešte viac času venovať tomu blbnutiu ako aj ty pises..a priznám sa úprimne,, keď výstraja komplet cely deň a nedá sa s nou rozumne dohovoriť ani natom co mam urobiť na večeru tak nemám náladu...viem,znie to hrozne,,ja matka proste nemám náladu na svoje dieťa,, lebo ma dennodenne vytoci do vyvrtky..a vkuse toto riešim v sebe ...

andreafa
30. nov 2022

@akvi kriste, teba by som nechcela mat ako matku v triede! uz ani nereaguj. urobila som si obraz :D džíííz

kp7333
30. nov 2022

ja svojim detom opakujem, ze ucia sa pre seba, nie pre mna. a to ako sa naucia pristupovat k povinnostiam v detstve, tak budu k nim pristupovat aj v dospelosti v praci. A podla toho budu zaplatene. Alebo ze ak sa im nechce zuby umyvat, tak si budu platit osetrenie u zubara zo svojich uspor a este ich to bude boliet. Ale jasne, nie vzdy vsetko funguje na 100%. Stale vsak dufam, ze sa to na nich nalepi a v dospelosti to uz budu robit automaticky.

tehula2016
30. nov 2022

Ja mam takeho 7 rocneho syna..je to na porazenie, velmi narocna vychova, ale ovocie sa isto dostavi za tu drinu..ja uz si asi neviem predstavit mat nejake poslusne decko, uplne top vo vsetkom, ako mnohe mamicky prezentuju svoje deti hlavne na socialnych sietach..taketo “dokonale” deti casto zaniknu s davom, kdezto narocne deti maju v sebe istu vynimocnost, ktorou pritahuju okolie..pre dieta vyhra, pre rodicov menej, ale my sme tu obetu prijali..

autor
30. nov 2022

@basska_b no tie šnúrky jej komplikujú život aj v 8.rokoch zial🙂))
A ver mi..môže mat aj 2narocne treningy za seboua.program od rána do večera ona si na odpor a odvravanie nájde aj tak energiu..
A napr.nato musím dávať pozor aby nemala toho veľa cez týždeň lebo vtedy škola a domáce ohybné idú úplne bokom...a jednoduché len vyhlási že je unavená a nebude si ich robiť..

basska_b
30. nov 2022

Uff, tak co sa tyka domacich uloh, tam naozaj kym neni sama motivovana si to spravit, tak jak ju mas ty nutit. Tam by mali ucitelky davat "minusky" za nespravene ulohy... alebo take... Mna ucivo celkom bavilo, tak som sa mu rada povenovala aj doma, ale ked ma to nebavilo, tak som to flakala. Asi ako kazdy 😃

autor
30. nov 2022

@kp7333 presne..aj ja si spomínam ako som tieto poznámky neznášala v detstve..ale aj vďaka nim mame ,aspoň si myslím,správne návyky,a.zijeme v čistote, v poriadku a plníme sú svoje povinnosti..áno mnohé sú stereotypy, ale to sa dá rozumne korigovať..

autor
30. nov 2022

Dostáva poznámku zakaždým.. každý týždeň ma minimálne 1poxnamku ..a majú aj takú motivacnu tabuľu v triede kde zbierajú body..ju to proste nezaujíma.. alebo aj keď si sadne k úlohám tak polovicu vynechá.. proste neprečíta zadanie a polovica nieje urobená.
Vkuse si zabudne nejaký zošit alebo učebnicu.. keď sa jej pytam na učivo tak ona mi v jednej vete zhrnie o com to je..co je super,lebo vidím zeto chápe.. ale keď to už treba rozvinúť tak nevie..jej to stačí tak...

mila19
30. nov 2022

Ahoj, no takto, ja teraz mam rozcitanu knihu o ADHD
(Ako sa ucit s dietatom s AdHD)
Doma mam 8 rocneho druhaka v podstate kopia tvojej dcery ako popisujes od babatka. Casto boj kazdy den. A to moze byt hoc aj rano. Nemusi to byt unava. Nasaď jej magnezium a esprico. Odskusane.
V tej knihe je dost dobre riesena prave tema skola, motivacia, domace ulohy. Tieto deti neznasaju prikazy.
Odporucam zakupit a precitat.
Riesi sa tam aj ta denna rutina, tieto deti tym celkovo maju problem.
Ulohy idu do edupage takze kontrolujem vsetko. Nema ako co zabudnut nemat. Kontrolujem.Pri ulohach sedim s nim.
Pokial nieco chcem tak ho doprevadzam a najlepsie stojim pri nom.
Preco nosi poznamky ? To bude nejaka tuknuta ucitelka, mala upozornit ze sa jej nieco nezda….
Filialna terapia, skvela myslienka. Dobre ti tu viacere poradili 🙂

majah212
30. nov 2022

tazko je radit cez internet, ked clovek nepozna dieta, rodicov a pod a dat detailnejsie postupy. skus sa vcitit do dcery, pozriet sa na situacie, ktore vyzadujes od nej a ako koumunikujes z jej pohladu a zamysliet sa, co by si ty chcela ako dieta. ono je velmi jednoduche sklznut do tych zauzivanych, otrepanych vzorcov diktatorskej vychovy, ktorou si presla vacsina z nas a ktoru obhajuju aj tu mnohe zeny. Kazde dieta je ine, sama to vidis na svojich a vyzaduje si nieco ine. . skus si pozriet napr. nevychova.cz mozno tam najdes nejake tipy, ktore ti "sadnu" a prislo mi "vtipne" ze vy s manzelom lipnete na harmonograme, postupoch a mate dceru, ktora vam to "bura" (v zlom to nemyslim, mozno je to nieco, co sa mate naucit aj vy ako rodicia 🙂

danana20
30. nov 2022

"co sa stane, ak si nebude umyvat zuby? alebo sa osprchuje len obcas? Pusti to, nic hrozne sa nestane.." toto som nemala ani čítať to čo je preboha. Nechajme dieťa nech si robí čo chce lebo veď my sme mu povedali čo má robiť tam naša zodpovednosť a rodičovstvo končí. Všetko je na dieťati a tak to potom aj vyzerá že ochvilu pri pôrode ani pohlavie neurčime lebo to necháme na dieťati čo si zvolí nie? Mne to príde ako úplne lajdactvo takýto štýl. Keď už riešiť tak inak -motivacia alebo iné spôsoby dohody ale toto? To robia možno niekde v osade

autor
30. nov 2022

@mila19 poznámky dáva do edupage že nemá zošit, alebo nemá DU napr. ..ma inak veľmi dobrú učiteľku..
Ona je zas v škole šikovná,má same jednotky,tri dvojky tuším len..len všetko nové sa u nás začína tak,že to sa ona nevie naučiť,je toho veľa,nerozumie tomu..a doslova plače nad učebnica mi dve hodiny ,,a to je len tretiacka...ale o 3dni to vysypeme z rukáva.. ale tie tri dni sú muky...a predstav si toto do kolečka dokola...nevládzem už...fakt..je mi aj jej ľúto a už aj seba..
A teda tvoj synček ma adhd alebo ta len zaujala knižka...lebo inak veľa vecí mi sedí aj na moju dcéru...ale čo s takými detmi...to ich musíš len viesť a byť pri nich
Tam nič iné neexistuje asi..z toho sa dá inak vyrásť nejak alebo sa to vekom nejak zastabilizuje?