Nezvládanie syna a úplná vyčerpanosť
Ahojte prisla som po radu ci robim chybu ja alebo uz neviem.co robit. Leba mam dojem ze vlasne dieta vycerpava zomna uplnu vsetko ci uz dobre alebo zle strasne som vycerpana.
Jedna sa o to ze je myslim normalny zivy chlapec len "obdobie" ma zle. Situacia isli sme autobusom po vymeny listok Dr. Cesta ok a vsetko pokym nenastal cesta naspat. Isli sme cez cestu a pustil sa kocika a utiekol a na 2stal ale bolo to umyselne rehotal sa. Ok vysvetlila mal s pekla ststie nebola to hlavna skor parkovisko ale pointa. Isla sme znova a uplne sa rozbehol a zase utiekol strasne som zamokovala kusok dalej bola rusna hlavna cesta. Najhorsi scenar na ociach a ja som sa videla v base. Schmala a spustila som krik ale nic som nerobila potom sme cakali na zastavke a dohovarala ahlavne vysvetlovala a este aj doma a vyzeralo to ze chape ze to nema ro it ysvetlila dvosledky ked sa ebude drzat . Dneska ukazkova situacia a to iste ale na ceste nebolo nic ale zase pointa a uplne poza auto a skoro sa stratil manzel je flegmatik a jeho nerozhadze nic. Uorimne kocik som kricala na .uza nech zobere a ja utekala za nim a hodila mu 3x na zadok lebo to spravil umyselne smial sa a isiel ako 1x. A potom sa to nabalovalo a nie a nie lrist domov vsetko na svete nebolo dobre. Hodil sa o zem alebo ponom na veceru hodil pribor na zem zato z3 muz muz nakrajal knedlu. Povedala som ena je som kym dcera 21m doje ma moznost jest s nami ako sa patri. Isli sme s dcerou pozerat amok ako keby mu uplne preplo. Ze on ide jest do obyvacky dalsi zakaz a zase krik plac vysvetle ie bolo nikto z nas ejedol tam ale kuchyni. Podotykam obyvacme velmi ynimocne jeme ale len dospeli bez pritomnlsti deti.
Proste stale strasne provokuje s dcerou uplne je kopne bezpriciny zatoze sa pozera a on povie nekukej sa namna. Alebo jen ukradne hracku ktoru si zobrala ona prva. Mna to neskutocne vycerpava venujem sa mu ako viem aj manzel. Ale mnatak vycucne o vsetko ze si posledne dni ako keby odfajknem dnen ze sombprezila. Alebo ked je strasne zle vyhrazam sa vareskou nikdy nimdy som nepouzila to uz je extrem ze ju spomeniem co robit. Boli sme aj u psichologicky a ona mi povedala co viem ale dalej neriesila. Ma rad sistem a kludne hry alebo co pozna. Baby ma. 2 deti nikde kde byvam muza postara sa ale vsetka vychova a ostatne je na mne kde brat energiu a mat svoje dieta rado. Ja by som ho nevimenila za nic nasvete proste prerasta mi jed oducho ako keby bol zakerny alebo presibany co robi. Kde a v com robim chybu. A dr. povedala ze to prejde ako sam mam k nemu chovat. Ked mi toto spravy co sa tyka cesty niekde kde uz auta pojtldu skoncim base v blazicinci. Co mam robit alebo spravit?!
Neslubuj mu tresty, ktoré aj tak nesplníš - napr. to vyhrážanie sa varechou, on vie, že aj tak nedostane, tak čo.
Tiež podla mna istú rolu zohráva aj žiarlenie na sestru.
Sú deti, čo sa o zem hádžu a iné nie. Moja dcéra sa hádzala o zem od roka do 6 rokov a syn nikdy, toho to ani nenapadlo. Na to pomáha úplne najlepšie ignorácia, odísť z miestnosti a nechať ho tam, nech vreští ... ked nebude mať obecenstvo, prestane.
To, že uteká vonku, to sranda nie je, fakt ho môže zraziť auto. Ak sa smeje, znamená t, že ho baví, ked nerváčiš, dosiahol svoje, vytočil ťa ... Asi by som kupila na kočík skejtík a nejako ho tam držala. Prípadne s ním chodila von len do okolia a ked utečie, otočiť sa a hned domov a tam udeliť trest - napr. sedenie na stoličke. Predýchaj niekde v kúpelni, nekrič a nenerváš, ale zmeň tón, pevným a rozhodným hlasom mu oznám, čo má robiť a ked neposlúchne, vopred si vymysli trest, ktorý aj dodržíš. Dôslednosť musí byť.
Bozinku pardon v tom vsetmom som zabudla ma 3.5r je vnimavy a rad sa hra aj dcerou ale pnieco sa mu nepaci a uz nu bezokolkou bucne.
Ja som si povedala ze budem velmi prisna lebo mam toho maximalne nadhlavu. Ja som neni za bitku ale xy krat dohovat 0bodov.
Tych situaci je len za tyzden tolko ze napisem nie diskusiu ale pomaly kapitolu knihy.
A tak to je fakt ziarlivost... Deti v tomto veku este neovladaju svoje emocie a nevedia ich ani pomenovat... Skus nastavit pravidlo hodinka denne len pre syna... Kazdy den v tom istom case sa venuj len jemu tak aby malu ani nevidel... Rob to pravidelne v ten isty cas... Hraj sa len s nim v tom case bud len jeho... Do mesiaca sa to upravi ale vzdy to dodrz!!!
@hettinka
Bol na skejtiku do 2.5r rozdiel mam 20mes len. Vjes on ked nieco mu zakazem povie a ide za tatom a to ne problem aj mozno je makky sliz. Ale doslova ja som nepocula ze a eho zvisi len hlas ked banaalita ha drkunu sa o hracku.
Tie tresty ja splnam som dvosledna vies mam dojem ze ked sa pokazy s nim nieco trpime akokeby vsetci. A hodenie o zem pernamentne vzdi kelusom od cesty. A vyhrazala poveda som ze ked ude toto robit nebudeme fakt nikde chodit len doma na zadku sedet a ostatny vonku eviem ci ma lochopil. Uz asi mi prepina zo vsetkeho.
@nelinka2009
Myslis si ze az tak. Dcera nehovorim ze je pomlad je obdoby vdoru ale da sa to zatial zvladnut myslim.
Emocie ezvlada to vidim dlksie najpr plieskal dverami alebo ponovom dupe.
Skusim to spravit len problem je dcera dost je zviknuta na mna a pokusala som sa ako pises a prisla za mnou hoc muz doma.
@limenka moja kamoska mala toto iste si synom nevedela si s nim dat rady ani po dobrom,ani po zlom,pomohla mu skolka,skuz ho dat do skolky aspon na doobeda.mozno to pomoze,kamoska tvrdi,ze maly bol najlepsie dieta v skolke,vsetci ho chvalili,ide o to,ze vedel,ze tam si nemoze dovolit to,co si moze dovolit doma
žiarli na sestru aj mne to tak vychádza....a tú varechu sľubuješ použiť a prečo nepoužiješ? však by z neho neubudlo a výchovná po zadku ešte nikoho nezabila....a uteká od kočíka? no,milý môj,ak nevieš ako sa chodí na prechádzku,tak nabudúce pojdeš priviazaný na vodítku alebo šnúrke- a naozaj to urob....teraz musíš stanoviť pravidlá a získať rešpekt,o pár rokov nemáš šancu,mám 11r. viem o čom píšem,chalana musíš držať "nakrátko"
Och ja som vies jak niekedy vyvadzala? Teraz sa z toho s priatelom smeeme aka som bola rozhodena ale vtedy som myslela ze skapem!!! Takisto ma nerespektpval maly.. ale precitala som si slabikar stastia 3 a este nejake veci od duseKa a uvedomila si ze moje nazvladanie maleho znamena moje nezvladanie seba. Este stale so mnou nacvicuje ale je to lepsie. Oni chcu vidiet ze mamka je mamka, je v pohode, je stala a nemusia sa o nas bat. Ano porevu ked dostanu na rit alebo ked ich za trest nevezmme so sebou do obchodu lebo minule na ceste mepocuvali a my nebudeme riskovat, ale nakoniec su radi ked vidia ze ich zvladame. Su to deti ktre mas maju drzat za ruku aby sme im my "velili"... ked som prestala robit dramu a vyvadzat postupne sa aj maly ukludnil. Mal amoky ale ked videl ze mi to nic nerobi prestal. Krasne vidno ake su deti uzasne vnimave ked pozorujeme ako reaguje maly na mna a ako na priatela. Dobre vie ze na mna moze emocne vplyvat a ked nieco chce robi to plnou silou na priatela to nerobi lebo vie ze ani za svet neuspeje ked priatel raz povie nie tak je to nie. Ak povie stoj tak sa stoji... takze nevesaj hlavu niekedy tym ze vsetko chceme zvladnut a nerozculit sa sa vytocime este viac... drzim prsty ;)
@janinah
Spravím to keď bude zle čo si všímam ja na ňom strašne lubi provokat ako keby jedno kde a skym
Ide pri kočíku a sekunda pusti sa a jampokym aspoň kočík zabrzdim pre kontrolu tak je už dosť ďaleko a letím ponom
@zuz1108
Vediem dialóg odpútavať ako keby pozornosť zaberá na pól cesty zoberiem nejakú drobnosť a tým pádom ide ale niečo si zase zmyslí a nespíta sa a je problém a dohovárať má už niekedy nebaví keď vidím že to má pazi
@limenka prosim ta, pises strasne - neda sa to citat, nezozumiem tomu, ako sa maly sprava v skolke. vysvetii to - je tam lepsi?horsi?
pripajam sa k tomu, co pisali vyssie, zrejme sa mu paci, ked nervacis. a tiez slubujes trest a nesplnis - aj to je chyba.
zapriahni manzela. ked nemusis, maleho von neber, nech ho vezme muz. resp ak musis ist s nim, nech muz osrtane s malou. lepsie ho ustrazis. dopredu slub odmenunapr - ak budes posluchat. kupime kolac/casopis/pojdeme pozriet vlaciky, ak neposluchne - vysvetôit, ze urobil chabu a ma smolu.
si vycerpana. robis nieco aj sama pre seba? cvicis, mas chvilu si pozriet film, ist sama n nakup bez deti? ak nie, tak to zariad, aby si mala v tyzdni aspon jeden den par hodin takto len pre seba. muz nech sa postara a tebe to pomoze.
@ukulela
Prepáč písala som s tel a tam mi preskakovali písmenka. Muž ja mäkký slíž dneška má napr poslal po malého keď zdrhol cez cestu a on nič. Ja neskutočne veľa veci riešim s deťmi respektíve všetko a hlavne výchovu. Môj muž neni zlý len postarať sa o deti 2 cely deň nehrozí. Skúšala som viac krát prišla domov deti buď revali alebo len makali tv a to nemyslím že je výchovne.
Sľúbila som aj odmenu a úplne celé zle. Normálne sme šli dcéru som dala s kočíka a sup po danú odmenu a bola vcudu.
Škôlke aký je. Ja keď ponehompridem s dcérou začne vystrájať otvárať skrinky alebo behá do iných tried alebo úplne odmieta ísť pri skrinku aby som ho nemuse schmatnut. Oni tvrdia že je ok. Len mám aj malú a tá za ním letí.
Tresty ja splním keď má už vytočí dobre ale zase muž nič
@tatalin
Ano som po takomto zážitku aj vystrašená hlavne najradšej by som ho privážali ku kočíku ako PSA niekedy asi má nepochválite.
Provokácia ale s niečoho musí byt podnet a dcéra taká neni skôr on je ako tornádo ani na tej zastávke nenávisti si povedať že má stať v bude
diskusia o nezvladani deti je tu na dennom poriadku. pri vychove absentuje doslednost, doslednost a este raz doslednost! a co poviem, dodrzim. nie, ze naslubujem a nesplnim. je jedno, ci slubim zmrzlinu alebo varechou na zadok. ved s vami tie deti nacvicuju ako s opickami! samozrejme, ina kategoria su deti so zdravotnymi problemami.
@limenka mam to doma. Ma 3 roky. Mam este starsiu dceru. Ta chodi do skolky, syn len cast tyzdna. Je tvrdohlavy, nedohodnem sa s nim, ked si nieco zaumieni, tak klapky na ociach, obrovsky rev. Pravidelne sa chodi ukludnit do izby, inac nevychladne. Je tam zavrety na chvilku, ked nema obecenstvo, tak vychladne. Metoda objatia ho dostala do este vacsej vyvrtky.
Zazitok z tohto tyzdna, isli sme pre dceru do skolky. Isiel na motorke hore kopcom. Tusila som problem, tak hovorim, ze dohodnime sa, ze dole kopcom pojdes peso. Ze ano, aj ruku sme si na to dali. O 5 minut cestou naspat isiel do vyvrtky. Dcera je mila, da sa s nou dohodnut, vysvetlime si veci. Syn je komplet tvrdohlavy, cakam kedy nastane ti zlepsenie. Dosledna vychova zatial nezabera, isiel spat sam, hladny do skolky...
tak ako keby som o našom čítala ale ešte nie taký extrém, veď bude mať len 3 🙂) mne z toho vychádza, že upriamuje pozornosť na seba / nudí sa. Ak napríklad varím, začne vyhadzovať do vzduchu všetky hračky z krabice, až taká pasia, ja mu to zakazujem, ešte väčšia sranda keď sa to zakazuje... keď som vonku sama s mladším tak po príchode robí divadielka scénky, tak najlepšie hneď sa mu začať venovať a malého musí prebrať muž. Horšie je ak si na takú situáciu sama. A skús vela sa s ním mojkať, nie len ho trestať, zakazovať. Ak napr. muž pestuje bábo, tak starší sa po ňom vešia, bije ho, proste chce sa ísť on nosiť. Alebo teda začne robiť grázloviny.
Uff... Toto je strasne nebezpecne ked takto zdrha na cestu. Tam staci sekunda a zle sa stane. Tiez mam stvorrocnu ale toto si dovolila len raz, ze nepocuvla a prebehla cez cestu bez pozretia. Nastastie neslo auto. Potom som jej ukazala zrazenu zabu a vysvetlila som jej, ze ak toto bude robit, dopadne ako ta zaba a my dvaja s ockom sa zblaznime od zialu za nou. Dcera je velmi empaticka, takze jej to bolo luto a doteraz si to pamata.
Pri takých deťoch je každá rada drahá 🙂 a kto nezažil neuverí.
@limenka pozname sice nie az tak extremne zs na cestu ale treba to hlavne predychat myslim toto obdobie
ALE co sa tyka tych utekoc na cestu c ziadnom pripade by som to nenechala len tak to uz by som riesila aj tak ze ked pojdete von tak nebude s vami chodit skis mu to povedat neboj pochopi aspon 1x to skus nejak zariadit ze ak nebude posluchat nepojde s vami von ale ostane doma a v pripade ak to spravi v momente otocka domov a aj na zadok a zakaz toho co ma rad ...znie to hrozne ale fakt ak nedas hranice teraz zblaznis sa a potom uz moze byt neskoro...urcite je dobre ak sa to doma opakuje vtedy vziat do izby a aksa ukludni nech pride za vami v klude vysvetlit a uvidis ked pride za vami pochvalit aky je sikovny atd ...nie som za to aby dieta dostalo na zadok ale bohuzial niekedy to bez toho nejde hlavne take situacie ako uteky na cestu atd ... kto nezazil nepochopi ....prajem pevne nervy a hlavne skus predychat ono to prejde ....
@limenka nedohovarat,konat!
Prebehnutie cez cestu je uz vazna vec,vtedy by si naozaj zasluzil na zadok!
Ak mate remence,tak ho normalne daj do remencov. My sme mali,ked bol maly maly,nuz veru sa zisli,zo dvakrat som ich vyuzila,ked usiel a nepockal. Tiez na parkovisku,ale aj tak. Potom uz stacilo len vyslovit.
A dohodnut si pravidla,co a ako. Ja som vysvetlila ihriskove pravidla - mal dva apol roka,cize mladsi,nez je teraz tvoj. Ale musela som ich aj dodrzat,ked ich porusil,inak by to bolo nanic.
Ako ono vzdy budes daco riesit,to,co platilo pri mensich,nemusi pri starsich,tak vymyslas nove.
Neviem,aku mas kocar,ale moj sa dal ovladat 1 rukou,takze druhou som drzala jeho.
Ale nemysli si,nie si jedina,ktorej decko beha len tak cez cestu. Aj tu u nas bolo zopar takych situacii,cesta sice mala,ale obcas sa blazon najde,niekedy ani nemusi byt blazon a decka,ked sa rozblaznia.. Minule zas na frekventovanej ceste dievcatko na bicykli prebehlo jednej matke,tiez nastastie nic neslo,no vies si to predstavit,co ta matka zazivala. Taky krik na nu spustila,sa necudujem.
A ano,suhlasim,ze aj ziarli na malu. To deti zvyknu,nasi tiez na seba uz aj ziarlia sem-tam,ked maju pocit..je tazke byt uplne spravodlivy.. A vies,aj negativna pozornost,je pozornost.
No a trosku mi tam chyba ten tatinko z tej vychovnej stranky.
@limenka ja viem, ze je to tazko sa mi narodil syn ked mala dcera 6 a pol a doslova zo dna na den sa poslusne dieta zmenila na nepoznanie... Takto som to robila cele leto kym nezacala skola a je spravanie s upravilo do povodneho stavu... Tiez ma ten novorodenec potreboval stale... Preto ma maly cumlik aj ked som zasadne prpti dudlom... Ale velmi to pomohlo... Musi si vydpbit respekt a respektovat bude len toho u koho si bude 100% isty laskou a bude vediet ze to s nim urcite myslis dobre... Mne toez sem tam ruka vyleti... Myslim si ze obcas to malej neuskodi ale je to tak 5-6 krat do roka...
A ak sau nahodou zadari, ze pojdete okolo cesty a on nevybehne... Chvalit chvalit a chvalit aby videl ten rozdiel ked to spravi a ked nie!
@nelinka2009 u dieťaťa, ktoré sa baví tým, že mamu vytočí vybehnutím na cestu už chválenie nezaberá. Túžba po tom, aby ju naštval, upútal na seba pozornosť je väčšia, ako túžba po pochvale. Tu je problémom to, že mu mamička ukázala, že ju dokáže vytočiť. Dala mu do ruky zbraň a tú mu treba vziať. Aj keď tlak stúpa do závratných výšok a srdce búcha až v hrdle, treba mu s kľudným hlasom povedať - nedržal si sa kočíka, ideme späť domov a von pôjdeme nabudúce tak, že budeš priviazaný na vodítko. A dodržať to na 1000 %. Inak ak idú von dvaja aj s manželom, tak by ma zaujímalo, prečo netlačí kočík on a ona nedrží syna. Či on je v rodine len do počtu? Nedokáže sa postarať sám o dve deti? Treba mu ich nechávať čo najčastejšie, aby sa to naučil. Nie uspokojiť sa s konštatovaním, že on to nevie. Ak to teda nevie, nech umyje riad, vyloží pračku, povysáva a žena sa bude za ten čas hrať s deťmi. Ale v žiadnom prípade ho neodbremeňovať. Prečítať večer rozprávku a uspať deti hádam dokáže, keď to často dokážu 14 roční súrodenci.
No myslim si, ze kazde manzelstvo funguje nejak, a ak to im dvom vyhovuje, tak je to ich vec... Co sa tyka maleho no neviem, ale dieta nieje psik... Teraz ho da teda na voditko a ked zacne nieco ine co zacne po takomto pristupe... Nebude teda vybiehat na cestu na voditku, ale pri kazdom obede jej vyleje tanier na zem napr. Tak mu da ako nahubok? Urcite chvalit ak to neurobi a trestat ak to urobi... Ale dat vodotko a ist domov? Ako vsakk musi brat phlad aj na tu malu a zas fakt dieta nieje pes...
@janinah
Dneska pôjdeme zo škôlky skôr a neschvál pôjdem cez prechod kde neni semafor nech sa učí a keď nie ukážem mu obrázok aký vak dostane a poznámka budeš ako malé dieťa
@moischaaa
On keď aj niečo nesprávy ide do izby a to myslím že chápe lebo sa musí ukľudniť. A funguje nie vždy samozrejme. Kočík mám športový a ten akej som skúšal doma ale hlavu si chudák nemá kde strčiť krátka rucka. Tento týždeň budem simstat stať na svojom fungovať normálne a keď niečo ideme domov a bezkomentara. On vie na ihrisku pravidla myslím tam nevidím problém len keď takto niekde mame ísť 2x mi niečo podobne spravil schoval sa za auto a ja uplna panika to mal len niečo po 2r. Vysvetľovala som ale efekt musel jednoducho na skejt inak otočka a preč
Máš pravdu tatko tam je tiež podstatný no je tip že jemu to vydrží krátko a preto je cela výchova na mne len ani ho nepokarhal keď včera zdrhol ajmto je reakcia
@tova
On už nemôže byt kočíku má 3.5r a v ňom je dcéra ale videla som take podobne už jednému dievčatku ukážem mu keď bude treba nech má predstavu
@nelinka2009
Tiež dlho žiarlil na dcéru ale postupom času sa zlepšilo ale teraz takéto správanie nechápem nebolo to až take
@nelinka2009
To určite ja len banalita pozná jedného detská spolužiaka a ja pripomínam nech ho pekne pozdravy nech sa učí čo a spravil čo mal a pochválila a cely happpy.
Tento týždeň budem skúšať viac toho a uvidím aký bude

Ziarli na malu asi... Musis,si vybudovat respekt... Ak nepomaha bitka tak zobrat to co ma najradsej aspon na den a dodrzat to! Nastav prisne pravidla ktore sa budu dodrziavat.. Ohybaj ho mamko kym je on janko, az on bude jano neohnes ho mamo! Treba,sa mu venovat aj bez dcerky... To by bolo na dlhu debatu a dala,si sem malo info... Napr jeho vek tu chyba.. Ale to vyzera, ze k tebe nema cybudovany ziadny respekt a aj muz,sa na tom akurat dobre zabava.