Nočné volanie trojročného chlapca maminy, ktorá zomrela

snufy
14. jún 2016

Ahojte,chcel by som vás poprosiť o radu.Pred troma mesiacmi mi umrela manželka.No syn ju každú noc volá a hľadá.Snazil som sa mu vysvetliť že mamka je v nebi a dáva na nás pozor. Nezabralo to. Malí ma 3 roky a ja neviem ako mu to ináč vysvetliť. Dcérka to pochopila len teraz ostala uzavretá.Dakujem za každú radu.

timea7
14. jún 2016

@snufy je mi úprimne ľúto, čo teraz prežívate, určite by som volila odbornú pomoc. Tvoje detičky nepoznáme, odborník poradí lepšie.

pribinak
14. jún 2016

Preco sa nejdes poradiť k detskej psychologicke?
V BA ma každá cast vlastne CPPP centrum/poradnu, kde psychológovia poskytuju sluzby zdarma

Synovi mamka chyba, je to normalne, ze ju hlada

snufy
autor
14. jún 2016

Problém je že malí odmieta sa o tom rozprávať,bol som u odborníka a nič iné nepovedal len že mu chýba a že ju ľúbi. A potom plač.doktor predpísal lieky a dodal že nato treba len čas.

timea7
14. jún 2016

@snufy dieťa potrebuje dlhodobú terapiu, k odborníkovi si musí vytvoriť vzťah, je len prirodzené, že nebude úplne cudziemu človeku všetko rozprávať, nemusí mu v jeho veku povedať vôbec nič, hľadaj iného, pýtaj sa známych, možno majú dobré skúsenosti s niekým.

chmurkaxy
14. jún 2016

@snufy je mi to naozaj ľúto. Sama mam trojročného synčeka a viem si predstaviť,ako by sa mu zmenil celý svet,keby ktokoľvek z nás odíde. Keby si skúsite zaviesť nejaký rituál? Večer zapáliť sviečku a povedať maminke,čo ste robili... Navliecť vankúš do jej trička a bude spať s malým. Dať mu nejaký náramok/šnúrku s maminkinou fotkou alebo niečím,aby vedel,že maminka je stále s ním.
V kníhkupectve je aj knižka Nebo nie je výmysel a je aj verzia pre deti. Čítala som tu dospelacku, keď mi zomrela babina. Skúste :( držím päste!

snufy
autor
14. jún 2016

Mám už jednu psychologicku nájdenu. Tak dúfam že to nebude ako naposledy. Len termín máme až budúci týždeň.A mňa zoziera zúfalstvo keď sa mi malí takto v noci trápi.

asocial
14. jún 2016

@snufy je mi to luto..asi to chce Len cas...vela casu...ja by som do takeho maleho dietata necpala lieky..moze mu to uplne zmenit psychiku..negativne...
@chmurkaxy velmi krasny napad!

snufy
autor
14. jún 2016

Lieky som hneď zavrhol, pretože to nič nerieši,videl som to na manželke ako jej bolo z každého nového lieku.Fotky máme rozvesane po celom byte,no skúsim to tričko a vankúš.

adusased
14. jún 2016

@chmurkaxy krasny napad....je mi luto co sa stalo,u mna osobne bol okamih,kedy mi zomrela babka najhorsi a s malym vzdy ked pozerame na hviezdy hovorime,ze ta najkrajsia a najziarivejsia je babka / pre maleho prababka/ dako sme sa na to zamerali....mam kamaratku velmi blizku, jej zomrela maminka ked mala 4 roky a ona sama hovorila,ze sa vecer rozpravala s jej fotkou a zostalo jej to dodnes / ma 29 rokov/ jej otec ju k tomu viedol.... Prajem vela sil..
Vasa maminka na Vas dava pozor...

annie13
14. jún 2016

@snufy uprimnu sustrast ☹ je mi to velmi luto, neterka nemala ani 3 roky ked zomrel môj brat jej ocko a dlho ho hladala, volala aj v noci, ked bola sama pri hre sa s nim rozpravala ako keby tam bol, len cas to vyriesil, vzdy ked isla do cintorina brala mu kvietok alebo anjelika

snufy
autor
14. jún 2016

@annie13 ďakujem. Chodíme každý deň za mamkou a vždy berieme ružičky.

annie13
14. jún 2016

@snufy kazdy den nieje dobre aby sa aj odreagoval aspon nam tak odporucali

3009
14. jún 2016

@snufy úprimnú sústrasť. My máme v rodine, keď dvom deťom vtedy 6 ročnému a 9 ročnej zomrela tiež mama. Už je to 3 roky a musím povedať, že ten mladší to akosi zvládal lepšie zo začiatku - alebo to viac dusil v sebe a tá staršia zasa plakávala, v noci nespávala. Chce to len čas, ale pomohli v Plamienku, kde chodia všetky deti, ktoré sú polosiroty alebo siroty. Tam je aj psychológ. Určite sa tam prihlás, ak ťa ešte nekontaktovali. Tam robia aj tábory pre deti, rôzne podujatia. Tam to vedia s nimi. Určite tam s nimi choď.

pencil
14. jún 2016

@snufy uprimnu sustrast
maleho by som si asi nejaky cas nastahovala k sebe do spalne, potrebuje blizkost viac, ako ini, kedze bol zvyknuty na lasku dvoch, teraz ma len jedneho, snazila by som sa z praktickych dovodov (mozno ma ine zeny tu zrusia, ze je to blbost, no ja by som to tak robila) mat ho co najviac pri sebe, aby som nemusela v noci behat z izby do izby. Nevolila by som lieky, nie je chory, je smutny. Strata blizkej osoby je ten najtazsi stres a smutok, aj deti ho prezivaju a potrebuju cas sa s tym vyrovnat. Nemam rada, ked sa na to hned nasadzuju lieky (moj osobny nazor je, ze mu viac ublizia, ako pomozu). Ak je to mozne, neostavajte doma samotni. Nech je niekto s vami z rodiny, ku komu maju deti vztah, s kym si rozumeju a komu to nerobi problem.
Nocne mory, zle sny, pocity viny.. to ho bude prenasledovat a je dobre, aby bol s tebou co najblizsie, rychlejsie sa ukludni a zaspi, ako ked ho budes nahant v noci z izby do izby. Takto si ho rychlo pritulis a bude to lepsie.

janinah
14. jún 2016

psychologička by mala byť mladá žena a mal by si k nej zobrať obe deti...knihu Nebo nie je výmysel detskú verziu odporúčam aj ja....

naja94
14. jún 2016

Toto sa číta veľmi ťažko... 😖😖😖 úprimnú sústrasť... Asi by som volila tiež cestu spania detí v spálni v Tvojej blízkosti a počas dňa čo najviac aktivít, kde sa obe deti aspoň trošku odreagujú... Musí to byť pre obe deti obrovská strata a až čas postupne aspoň trocha otupí tu bolesť... Je mi to neskutočne ľúto...

bebe02
14. jún 2016

Mohli by vam pomoct v Plamienku: http://www.plamienok.sk/poradenske-centrum.php

Inac, vydali aj knihu pre deti, ktore stratia milovanu osobu, ale tvoj chlapcek je na nu asi este maly. http://eshop.plamienok.sk/nasa-ponuka/dobrodruz...

tova
15. jún 2016

uff smutna tema. Dobry napad s trickom, ale volila by som radsej plysoveho maca, s tym moze aj von namiesto vanskusa a 3r. neni vela aby s tym chodil po vonku. Na to tricko sa da nazehlit aj fotka to by bolo asi blizsie a moze sa s tym aj rozpravat. a bolo by asi aj dobre keby na par mesiacov sa niekto novy pristahoval k vam, babka, teta, aj ujo hocikto aby bola zmena a viac ludi Aj tebe zelam vela sil, lebo vela zalezi ako budes na tom ty aj venovat sa im, bude pre nich lepsie ked budu mat cim najviac podpry.

adsumus
15. jún 2016

@snufy Veľmi ťažká situácia, ja by som v prvom rade na tvojom mieste vzala deti k sebe do postele a chodila s nimi spať, čítala alebo púšťala im rozprávky pred spaním, môžeš aj z mobilu http://www.veselerozpravky.sk/rozpravky-na-pocu... potom by som kupila svietiacu korytnačku a púšťala im pred spnaím svetielka na strope, možno aj malu vodnu fontánku, ktorá ma na niekoho ukludnujuci vplyv, ak by sa pýtali na mamku, povedala by som im že maminka sa má dobre a chce aby boli šťastne a spokojné a že tu nechala mna aby som sa o nich postarala, nenechávala by som ich spať samé, musia ta v noci cítiť, že si pri nich, ale priprav sa, že sa im to bude páčiť a tak lahko sa ich už z postele nezbavíš, respektíve možno to potrvá aj dlhšie, kým budu mocť a chcieť spať samé. Druhá vec, požiadala by som mamku, babku, sestru, sesternicu, nejaku ženu z rodiny, či by nemohla s nami aspon začas bývať, aby bola nejaká žena pri vás, pomohla s domácnosťou a mohla vystiskať deti, aspon aka taká náhrada, odputa aj pozornosť a nebudete stále myslieť na mamku, ak by nebola žena dostupna, aj chlap je lepší na rozptýlenie teba a detí, aspon na čas alebo aspon na večere alebo nech sa striedaju rodina, ak sa dá. Po tretie detí musiš brať na akcie, ide leto, kupaliská, divadlo, ihrisko, kamaráti, skus niekoho s deťmi pozvať k vám, vás nech niekto pozve niekam, ideálne by bolo, ak by tvoj kamoš chodieval so svojimi deckami bez manželky niekam na vylet s vami, no a posledná vec, ja som to aj mojmu vravela, kebyže sa mi niečo stane, nech si hlada novu ženu, čím skor, ale poriadnu osobu, nie nejaku macochu sebeckú, čo nemá o deti záujem. Držím palce a napíš ako sa vyrovnávate so situáciou.

adsumus
15. jún 2016

a pozor na bezpečnosť postel, daj ku stene a deti tak aby ti nepopadali z nej.

mirro
15. jún 2016

Súhlasím s tým,aby si bol s deťmi čo najviac. Musíte si túto obrovskú stratu odsmútiť. Deti musia prijať realitu,že maminka niekde je,a dáva na vás pozor. Nepôjde to zo dňa na deň,chce to čas. Držím palce.

barnica
15. jún 2016

Dieta je hrozne citlive na akekolvek zmeny. Sama mam trojrocneho zlatusika a nedokazem si predstavit coby robil bez nas. Najlepsie sa porozprava a otvori sa tebe si teraz jeho najblizsia osoba. Ako reci nereci zaviedla by som to co pisali baby vyssie. Maca s obrazkom maminky kde sa moze s nim tulit a rozpravat. Jedno miesto s maminkinou fotkou v jeho izbe kde sa jej bude moct vyrozpravat aj ked bude sam. Predsa len je este maly. Povedat mu kazdy den ze maminka ho lubi a dava nanho pozor a ze vzdy bude a davat mu vela vela lasky. Lieky su zbytocnost. To nieje chorobne iba proste nevie spracovat ze doteraz tu maminka bola a zrazu nieje. Uprimnu sustrast a bud silny pre svoje deti

snufy
autor
15. jún 2016

@adsumus ďakuje za radu.,deti som k sebe do spálne nasťahoval hneď ako zomrela. Dnešná noc reálne bola pokojnesia. Príde k nám sestra na čas.,tak dúfam že bude trocha veselšie. A čo sa týka inej ženy, momentálne a ani blízkej budúcnosti to riešiť nechcem. Boli spolu 10 rokov a to pre mňa niečo znamená, vážim si každý deň ktorý som strávil z manželkou. Neviem a nechcem všetky tie spomienky len tak hodiť za hlavu. Momentálne robím všetko preto aby deti boli spokojné,a časom to hádam všetko preboli. Sú pre mňa všetko čo mi mohol život dať.

adsumus
15. jún 2016

@snufy Ja viem, že to nie je reálne hned sa začať obzerať za inou ženou. Ale tak časom, aj kvoli deťom, nech maju maminu, bude to tak asi lepšie. Som rada, že malý je už kludnejší. Veľmi vám držím palčeky.

snufy
autor
15. jún 2016

@adsumus ďakujem,tak trošku sa mi malý ukludnil ale verím tomu že nás čaká dlhá cesta. Premýšľal som nad výletom do Tatier nech sa všetci trocha odreagujeme,len neviem či je to teraz vhodné.

adsumus
15. jún 2016

@snufy určite je to vhodné, chodte nočákom, moja ked sme išli nočným vlakom, mala nesmierny zážitok a turistika v prírode je balzam na dušu. máte tam aj tatralandiu, kupko, chodte kuknuť na spišský hrad, po ceste naspäť dajte bešenovu, terchovu, oravský hrad. prečo myslíš, žeby to nebolo vhodné?

selina.liana
15. jún 2016

@snufy mne zomrela dcerka a tie jej fotky mi pomohli. Myslim ze by aj syncekovi aspon trosku pomohli . Da sa vyrobit aj taky vankus s fotkou . Verim ze bude lepsie . Drzte sa

snufy
autor
15. jún 2016

@adsumus kvôli svokre dáva mi poriadne zabrať. Je 200 km od nás ale vie dobre človeka zdeptat. A okrem toho neviem ako by mi malý reagoval,teraz nechce ísť ani do škôlky, keď ideme von tak len na chvíľu potom hneď chce ísť domov.

snufy
autor
15. jún 2016

@selina.liana pane bože, veľmi ma to mrzí, klobúk dole pred tebou, mňa by to asi odrovnalo. Prajem ti do života len to dobré, a šťastia celého sveta.

adel222
15. jún 2016

@snufy velmi ma to mrzi. neviem si predstavit ake tazke to pre teba musi byt. co sa stalo manzelke?
mate doma nejake zvieratko? nehovorim, ze psika, starosti mas az az ale mozno morca alebo macku..na rozptylenie deticiek.
💙