Novorodenec a nádcha staršieho dieťaťa

monika333slov
15. júl 2015

Ahojte, neviem čo urobiť, momentálne som v pôrodnici, zajtra nás majú prepustiť,no čo som nechcela, tak počas tohto mi starší syn prechladol. Má soplik, teploty zatiaľ nie. Má ale 3 roky, takže teraz čo robiť? Ísť domov k staršiemu, alebo ho ešte nechať kým vyzdravie u mami? Je mi už za ním smutno,no viem, že sa nebude dať zamedziť styku,keďže ešte 3 ročnému tak nevysvetlim,bude zvedavý. Nechcem ale aby mi ochorel aj novorodenec.
Stretli ste sa s tým? Čo bude lepšie?
Ďakujem

horana
15. júl 2015

@monika333slov Ked dojcis, mal by mat imunitu, aj vobec cerstvo po porode este z teba. Napriek tomu - neprehanat, neuchranis. Druhe dieta uz je o tom, zacne chytat veci od starsieho a ci teraz, o tyzden, o mesiac, o rok...niekedy si treba odbyt. Este len zo skolky co bude nosit, to budu ine kalibre...ale uplne staci aj ihrisko..
Skor pevne nervy nez co ine.

sissik
15. júl 2015

nijak neuchranis pred chorobou, ani dojcenim. my sme boli na tom takisto - starsia isla akurat do skolky, mladsia mala vsetko - aj kiahne ako 5mesacna napriek vylucnemu dojceniu na poziadanie.

tatiana1985
15. júl 2015

Keď mala dcérka 2 mesiace bol september, staršia nastúpila do škôlky..... Keď začala mladšia chytať od staršej bacily, od septembra do decembra bolo to malé vkuse choré, soplate,... No hrôza... A tiež som dojcila, a trt to pomohlo...
Tomu sa nevyhnes, nemôžeš sa teraz odsťahovať aby si to malé chránila zubami nechtami 🙂

horana
15. júl 2015

Ja si myslim ze nam dojcenie pomohlo. Mala toho menej nez paralelene starsi a v mensej intenzite. Nieco nechytila vobec. A po ukonceni dojcenia bol zmatelny skok, kedy si prave vtedy odskakala par tazsich veci.
Ale tak niezeby som si nepamatala nadchu u malickeho babetka a plny nostek.

Ale je pravda ze sme potom zaroven o nieco posunuli skolku u starsieho, prave aby uplne babo nemuselo bojovat so skolkarskymi vecami a myslim ze aj to sa nam oplatilo. Bola som doma tak ci tak. Odskakala si neskor prave tie skolkarske zakeraciny, ked uz bola silnejsia a starsi ich mal menej nez priemerne spoluziaci, aj ked nikdy sa v tychto veciach neda povedat co by bolo keby bolo inak, uz len s prosteho dovodu nemoznosti porovnat.

evka4
15. júl 2015

@monika333slov ja pridam pozitivnu skusenost. Mladsia mi zatial nechytila nic od starsej. Tiez chodi do skolky, akurat prve tyzdne po porode som si ju pre istotu nechala doma. Mladsia nechytila ani kiahne. Takze nie vzdy je pravidlo, ze mladsi surodenec chyta vsetko doradu. Aj ked je zas prAvda, ze starsia ma velmi dobru imunitu a okrem obcasneho sopla raz za pol roka jej nic nebyva.
ak ma tvoj syncek len soplik (nie zeleny ci zlty), tak by som ho prec nedavala.

monika333slov
autor
15. júl 2015

Ďakujem vám za rady, ak ostane bez horúčky budeme spolu 🙂 budovať imunitu, aj doktorky som sa pýtala,povedala nech sa trochu drží od neho ďalej. Žiadne extra pusinky a tak. No veď uvidím,každopádne napíšem ako sme dopadli neskôr.

iwesska
15. júl 2015

Co by si robila na mojom mieste? Ochorela som 3.den po sekcii, vsetci doma boli zdravy a ja som si priniesla novorodenca, pri ktorom som kaslala, kychala,teplotovala 10 dni - samozrejme som nosila rusku, casto som ju kojila a nechytila to odo mna. Ledva som prestala a syn doniesol nejaky virus -39 stupnove teploty, jedine co sme spravili, izolovali sme ich od seba...nechytila ani to. Este ma vela protilatok od teba, ktore ho chrania.

katarinamarkova
15. júl 2015

@monika333slov soplik nie je dovod na to, aby si vyclenovala starsieho z prichodu noveho surodenca 🙂 neboooj ono tych bacilkov co jeden ci druhy zo skoly, skolky donesu este bude.....
ak dojcis, na 99.9% malinkemu nic nebude.
a keby aj chytil nejaky ten soplik....nic sa nedeje....
stale lepsie ako prave v case prichodu noveho surodenca domov vyclenite toho starsieho z domacnosti - to by u takeho dietata mohlo sposobit riadny dovod na ziarlivost a nenavist noveho surodenca.

tatiana1985
15. júl 2015

@katarinamarkova prečo myslíš že ak dojči, na 99,9 %malému nič nebude? Tiež som dojcila a tá mladšia 2mesacna od staršej zo škôlky chytila všetko. Bola permanentne chorá od septembra do decembra, čo jej tá staršia nosila

katarinamarkova
15. júl 2015

@tatiana1985 pretoze dojcenim dietatko prijma z mlieka od maminy protilatky....teda ak maminka je voci danemu sopliku odolna a uz x krat ho ako dieta prekonala, tak to dieta nema dovod ten soplik dostat.
samozrejme nehovorim ze dojcenie chrani na 100% - zalezi od kazdeho babatka
ale normalne zdrave dojcene dieta nema preco ochoriet ak ne neho niekto par krat kychne.

nemam to vedecky podlozene, nemam doma ani 500 stranovu studiu, ale mam 3deti, ktore ked boli plne dojcene mohli okolo chripok, angin, soplov behat a nechat takymi ludmi aj kludne pohladkat a nikdy im nic nebolo.....sople, chripku, kiahne, ine virusy a bacilky sa ne zacali lepit az neskor.

tatiana1985
15. júl 2015

Tak moje asi nebolo normálne zdravé dojcene dieťa keď ochorelo 🙂