icon

Odplienkovanie 21-mesačného dieťaťa

martina1089
30. sep 2022

Ahojte maminy,viem,že táto téma sa preberala už nespočetné množstvo krát,ale aj tak si idem po radu alebo nejaký dobrý typ.Mala ma 21mesiacov,prvý krát sme skúšali odplienkovať v lete vôbec ju to nezaujímalo,nechcela,tak som jej nechala čas. Skúsili sme neskôr a nič.Začali sme opäť,máme za sebou prvý deň, netlačim na ňu pekne jej vysvetľujem,ak chce idem aj ja na wc,spievame si a podobne. No za celý deň ani jediný raz nič neurobí do nočnika,postaví sa a o dva kroky vykoná potrebu. Občas keď sa vycika na zem tak aj zakričí mama cika. A po najnovšom začne plakať ak ju tam posadím. No večer tam chvíľku posedeli a dokonca keď išla spinkať už bola v pyžame a mala plienku si tam sadla aj sama.Vo všetkom bola aj je šikovná,rýchlo veci chápe. Ale toto je náš začarovaný kruh. Povedala som si,že ju nechcem trápiť, že asi nie je na to ešte zrelá, že skúsim ešte deň a ak nič počkám na 2roky. Len zasa mám obavu aby nespohodlnela a nebolo to neskôr ešte horšie. Čo si myslíte? Ako ste postupovali vy? Za každú radu budem rada. Ďakujem

bavlnka92
30. sep 2022

nechápem prečo je z toho odplienkovania súťaž kto to dokáže rýchlejšie. keď to dieťa nechápe a nevie že má zadržať a pustiť až na nočníku tak ho tam nebudem nútiť a potom mať z toho depku nie? môj pochopil až okolo 2,5 roka. žily mi to netrhalo a zdravý je nič mu to neubralo.

zuziiiii
Autor odpoveď zmazal
zuziiiii
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
30. sep 2022

@martina1089 tvoje dieťa nie je ešte na odplienkovanie pripravené, zbytočne sa tým zaoberáš. Pozoruj ju, časom uvidíš, že sa zarazí, keď bude cikať, spozornie, začne si to uvedomovať, lebo teraz keď neurobí do nočníka nič a vzápätí to má v gatiach, tak nerozumie, čo od nej chceš. Nesiľ to zbytočne, nechaj to tak, počkaj, tým to pochopí. U jedného dieťaťa je to skôr, u druhého neskôr, neurýchliš to, iba budeš stresovať seba aj dieťa a neviem kvôli čomu. Posaď ju ráno po zobudení na nočník, vyciká sa vyciká, nevyciká, nevyciká a to je asi tak všetko.

zuzkaa1991
30. sep 2022

@martina1089 ak raz dietatu date dole plienku uz viackrát nedajte mylite dieta nechape co chcete.. moja mala 2r nechapala raz ma vytocila (na velku noc.covid) som.si povedala ze nik nepríde k nam takze rano som dala dole plienlu odvtedy nemala....tiez som bola zufala a chcela.sa vzdat az po 12 dni prvýkrát ukazala ze chce ist na wc tych 12 dni nocnik nechcela isla.rovno ma wc s chodnikmi s redukciou......ano cele dni som len zmyvala cistila...na gauci bol igelit a deka potom po tyzdni ak sa pocikala uvedomovala si tak som ju 2 3 min nechala mokru a ukazovala pytala kde sa chodí cikat a ze bude taka mokra ked nebude utekat ma zachod....(za ten cas som isla po nove veci)
..

sasanka605
30. sep 2022

ja nechapem naco trapit dieta ked na to nie je zrele. Ako vyssie pise 12 dni trapit celu domacnost. Maly ked bol pripraveny bolo to bez jedinej nehody. Niektore dieta skor, niektore neskor. Von sa raz rozpravali mamicky ze "tvoja je uz bez plienky? Ano je, ale cikame vsade"´. 😒 Fakt nerozumiem

julie19
30. sep 2022

Pocuj, nesil to, ja mám dcéru ma 23 mesiacov (bude mať teraz cez víkend ;) ) je extra šikovná, vie veľa veci čo rovesníci nie, rozpráva krásne vo vetách, spieva pesnicky, pozná texty celú fiha tralala aj Mira Jaroša na naspamäť 😅 vie sa vyzuť z topánok, vyzliecť si bundu a mikinu… proste veľa veci ale jednoducho toto cikanie do nocniku 🤷‍♀️… skúsili sme, lebo už sa pár krát podarilo večer do nocniku ale mala na sebe gatky, pocikala ich a vôbec ju to netankovalo že ma mokrú rit tak jednoducho ešte nie je ten čas, ona si neuvedomuje že to tak nemá byt a ma čas … do škôlky ešte minimálne rok 🤷‍♀️ … minule nám ta slečna čo vedie Babybalance vravela že jej kamoska žije niekde vo Francúzsku či kde a že tam vôbec neriešia trojročné deti s plienkou že proste je to bežne a čaká sa kým to dieťa vyzreje na to … tu fakt niektoré Maminy z toho robia preteky dobre že pred rokom nedajú plienky dole a na čo je to dobre?

andreatytler
30. sep 2022

@martina1089 Urcite nespohodlnie ak ju este nechas v plienkach, toho sa neboj.
Ma tieto znaky pripravenosti na nocnik?
Zaujima sa o nocnik?
Zaujima sa o to co ty robis na zachode? Chce po tebe opakovat?
Zaujima sa o hovienko? Chce ho vidiet? Musis vybudovat vztah k hovienku.
Schovava sa ked kaka?
Oznamuje ze ide kakat/cikat, alebo ze sa vykakala/vycikala?
Vadi jej ze je mokra ked sa pocika do nohavic?
Vie zadrzat moc 1-2 hodiny? Alebo cika v malych mnozstvach kazdych 20 minut?

Ak toto nema, tak to netreba silit. Pockaj si na tieto znaky pripravenosti a zacni potom.
Ale uz teraz jej mozes dat nocnik nech sa s nim hra, ukazovat jej hovienko v plienke a ucit ju ako ho nechytat ale zaroven byt nan hrda, vodit ju zo sebou na zachod ked ides ty.
Male dve rady ktore sa osvedcili mne ked uz zacnete s nocnikom:
1. Nechaj jej nohavice aby bola po pocikani mokra. Okrem toho tie nohavice zachytia vela mocu a mas menej neporiadku. Ale to jej musi vadit ze je mokra. Proste musi mat motivaciu, aby zacala chodit na nocnik.
2. Nedavaj sediet na nocnik v pravidelnych intervaloch a ani sa velmi nepytaj ci jej treba. Lebo ak to budes robit, dieta nebude venovat pozornost svojmu mechuru a nebude sledovat kedy mu skutocne treba ist, lebo len bude cakat ze ho niekto na ten nocnik posadi.

andreatytler
30. sep 2022

@julie19 To iste v Kanade. Tu zacinaju deti skolku v 4 rokoch a dovtedy su v jasliach a dovtedy maju cas sa naucit na nocnik. Syn ma coskoro 3 roky a ma vela spluziakov v jasliach co su starsi a stale maju plienky.

martina1089
autor
30. sep 2022

Ďakujem všetkým za názory a odpovede.

elizabet173
30. sep 2022

@sasanka605 úžasné, chváliť sa že je dieťa bez plienky a mať poocikávaný celý byt. To už je len výhra 🙉

angi07
30. sep 2022

Moja bude mat v jan 3 roky zacali sme na na jar , neuspech, potom v lete vsak ked bola vonku naha ... niekedy si aj pekne sadla a povedala ze cika , ale akonahle som jej dala gatky asi mala istotu ze je to plienka...a pocikala sa. Cely jun- jul som skusala no neuspesne az kym zac.augusta jeden den z nicoho nic vyskocila ze ide cikat , sadla si na nocnik a uz to bolo. Nemali sme ani jednu nehodu, iba s kakanim to trvalo este dva tyzdne . Odvtedy je odplienkovana aj na noc takze naozaj plati je treba dozriet, pochopit ....

jaskolka
30. sep 2022

Nerozumie tomu co od nej chceš. Zbytočne stresujes ju, seba a v kuse pratas potom. Jednoducho sú deti co to dajú rýchlo a sú deti co ešte v 3 rokoch budú mať plienku.
To je ako keď jedno už chodí v 10 mesiacoch a druhe ani krok do roka a pol.
Nie je to súťaž, každé normálne zdravé dieťa sa to raz naučí. Syn bude mať 2 roky a stále ma plienku. Skúsili sme, nechápe, počkáme

simona20201309
30. sep 2022

@martina1089 bud trpezlivá. Keď už po jednom dni si tam večer sama sadla, vidíš, že to ma zmysel. Áno, je možno pohodlnejšie nechať plienku do 4r, to už pochopí určite, keď sa jej budú smiať všade kam príde.
Nenechaj sa prosím odradiť tými rečami, ako ju trapis🙄Logicky, že to 3+ r dieta pochopí rýchlejšie. Tvojej to možno bude trvať aj týždeň. Pokiaľ na ňu nekricis a nenahanas s vareškou po byte, neboj, nijak jej neublizujes.
Len vydrz, vysvetluj, a bud trpezlivá. Mňa by určite neuspokojila informácia, že niekde majú deti plienku aj 4r... podla mna toto je hanba, a nie mat chvíľu pocikany byt, kým sa dieta naučí. Skôr toto vnímam negatívne, že sa tu zhadzuju matky ktoré sú ochotné ten týždeň tie cikanice utierat, ale majú minimálne rok skôr odplienkovane dieta. Pochybujem, že toto niekto robí preto, aby sa potom ,,chvalil". Väčšina to robí z ekonomického hladiska- plienky sú poriadne drahe q z hygienického hľadiska je to pre dieťa určite tisíc krát lepšie, ako mať zadok zabalený do nejakých plienok

veronica23
Odpoveď bola odstránená
zuzkaa1991
30. sep 2022

@sasanka605 opravujem netrapila som dieta lenze az pri odplienkovani som si uvedomila ze.ma svoj cas ja pochopenie zas neboli nehody newem ako casto to musim opravit.....cca kazdu hodinu som ju davala na nocnik na wc a pekne cikala zas.som.nemala ziadne sceny záchvaty moja nerozprávala takze nevedela komunikovat ale zas chapala...kedze na nocnik chodila cca od 10m odkedy vedela.sediet takze pre nu to nebolo nic nezname

alexisss111
30. sep 2022

@martina1089 ja som cakala kym pride ten spravny cas, sem tam sme ho posadili aby vedel ze take nieco existuje, no mal z toho len srandu. Ked mal 2 a pol roka som sa zobudila s tym ze ho to idem naucit 😁 tak nejak som vycitila ze teraz je ten cas kedy to cele krasne pochopi. A tak aj bolo, od toho dna cika, kaka do nocnika, vypyta sa aj vonku, vsetko ok. Naozaj som necakala ze sa to moze naucit za jeden den. Ale bolo to za to, ze ho poznam a viem ze inak chapal v dvoch rokoch a inak ked mal dva a pol. Takze sme sa zbytocne netrapili 😊

alexka89
1. okt 2022

Môj má 13mes. A skúšam ho už dávať na nočník bez plienocky s holou ritkou nech si zvyká ....ale ešte by ma nenapadlo ho nechať bez nej...tak malé dieťa si nevie uvedomiť že musi chodiť píškať do zachodika keď to naňho príde.

andreatytler
2. okt 2022

@alexka89 Inac toto je tiez velmi dolezite.... naucit dieta na ten pocit ze s holu ritkou sedia na niecom tvrdom, studenom. Nas syn odmietal sadnut na zachod alebo nocnik holou ritkou, len preto ze to bolo studene. Bol pripraveny na odplienkovanie uz ked mal 2 roky ale musela som cakat pol roka na letne horucavy a az vtedy sa mi ho podarilo presvedcit ked mu ten nocnik uz nebol tak studeny.