Odplienkovanie dieťaťa ako zdroj stresu pre rodičov
Ahojte, nejdem pytat radu asi sa len postazovat. Mam doma 2a pol rocneho a rozhodla som sa ze uz je na case dat dole plienku, od septrembra ide do skolky. Mam este dvoch starsich synov a u vsetkych je to odplienkovanie jak cez kopirak- jedna katastrofa a utrpenie pre mna. Toto akt. Odplienkovanie: nocnik najprv nechcel ani vidiet, uz tam aspon sedi, ale vacsinou tam neurobi nic. Je schopny tam sediet hodin bez efektu a len co ho dam dole vycura sa 5 cm od nocnika, alebo hocikde inde len nie tam. Teraz sedel zas na nocniku hodinu a led zisiel dole vycural sa na stolicku. Ja nerozumiem co sa odohrava tym detom v ich malych hlavickach ked toto robia. Robili mi to vsetci, obcurany som mala cely byt, len nie do nocnika. Kym sa to naucili tak hadam aj mesiac presiel. Takze nas caka opat ta ista tortura ktoru neznasam. A ano viem ze nemozem chciet aby sa to zo dna na den naucil, kem mal plienku 2 roky. Len proste toto je jedna cast materstva ktoru absolutne nedavam 😵💫. Potesi ak sa pozdielate prip. Ak ste to mali podobne, ako ste to psychicky zvladali.
@ivinkapink pozeram ze ma 2r9m. V tom obdobi to moj prvy pochopil. Ale tak to bol niekedy maj/jun. Ja som v juli isla do porodnice s druhou 😂 a si pamatam ze cca do augusta mal aj na noc plienku.
Uz to pride podla mna... moj tiez nic nic. A zrazu fakt behom tyzdna aj cikat. Aj kakat. Ze cez den vobec nemal.
Napr druha dcera ona skoro chcela vsetko. Aj sa pocikala do gati... a az vtedy si uvedomila ze ma nieco mokre. To zas mne radili nechaj holu. Jasne kym bola hola tak jej to bolo jedno. Stieklo.
Ale ked uz mala na sebe mokre bolo jej neprijemne.
U nás u druhého napríklad vôbec nefungoval nočník, jeden deň dal dole plienku a normálne ,, na stojáka na wcku,, možno to bude aj u tvojho tak... hovorí sa že keď má dieťa 3 x za sebou v noci suchú plienku je pripravené ...u nas to tak bolo už viac som nedávala naspäť plienku ..asi skôr v lete skúšať vonku aby Ti všetko neočural
Uz treti x robis Tu istu chybu . Myslis ze problem je v detoch? Nie problem je v tom ze ty si sa rozhodla . Je llen April mas kopec casu. Nikdy som to takto netlacila obe deti boli ready par mesiacov pred tym nez Mali 3r . A islo to zo dna na den ( skusala som par x jemne ) ked sa oni rozhodli. Potom len plienka zmizne a len sa pytas sto x za den ci treba ciki lebo oni este nad tym tak nerozmyslaju nevnimaju to do Poslednej sekundy .v lete budete vela vonku a urobis z toho zabavu cikania do travy.
@somkatka mám tiež aktuálne 2,5 ročnú. Cez deň nemá plienky od približne januára.
Začala som tak ako ty, prvé dva týždne sú najťažšie kým si dieťa zvykne ale potom je to už OK zvyčajne.
Nič len skúšať skúšať a trpezlivosť za milión. 🙂
@somkatka a co robi na nocniku, ze tam vydrzi sediet hodinu?
A ak to neodkukal od surodencov, tak zbytocne podla mna. Este nevie co.
My mame 2,5 roka a konecne prve naznaky, ze ked dam na nocnik tak sa vycika, ale stale si nepovie ani cikat ani kakat
Mna asi mama tiez ucila na nocnik tak, ze som tam hodinu sedela, asi preto mamfurt problem s hemoroidami!!!
@somkatka...nečitala som všetky odpovede, ale da sa kupiť aj detský pisoár, ktorý má v strede vrtulku a do nej trafí tak sa rozkrúti...my sme taký kúpili keď sme chceli aby už malý cikal po stojačky, zavesili sme ho háčikom o rebrinový radiator, ktorý máme pri wc..možno by sa mu to viac páčilo 🙂
@somkatka môj dva týždne pred dvoma rokmi mal zapálený pipík...na pohotovosti má dr zdžubala, prečo má plienky ešte ( síce latkovky, ale aj tak). Mali sme kúpiť biele gaťky, čo najmenej farbív a chémie, dali tepláky,gatky, vždy sme mu hovorili, či netreba cikať, netrebalo. Zrazu roztiahol nohy, pocikal sa...štyri dni sme nešli von...len umývala Mlacky a prezliekala dieťa..zrazu z jedného dňa sám že potrebuje cikať a šiel do nocnika....sám...odvtedy cikal kakal cez deň do nocnika, na noc ešte plienku, aj keď bola často suchá už ...a tiež raz povedal že on nechce plienky,je veľký, bude len pyžamo mal...a nebola nehoda...to mal 2,5r. Každé dieťa ine
@somkatka u nas odplienkovanie akurat prebieha a sme tak, ze cez den uz bez plienok skoro vsade. Pripravenost som posudila podla rannych prazdnych plienok (za mesiac asi 10-15 x sucha plienka rano).Zaciatok bol tazky, nechcel si sadnut na nocnik len ak bol obklopeny svojimi knihami a aj to len par minut, potom sme nosili nocnik do zachoda aby videl ze aj my tak tam robime..ked bol vo vani a sa vycikal tak sme vysvetlili co to bolo, aj tak nocnik neznasal, fajn..ideme na druhu alternativu, podsedak, rano hned dole plienka hned na podsedak s oblubenymi knihami cca 10-15 minut max....dookola...viackrat a cez den bez plienok ale s gatkami, vypisal sa vykakal do toho...bez pokarhania len s vysvetlenim ze co sa stalo takto sme fungovali tyzden( v kuse som prala). Ked sa podarilo do toalety daco tak hned odmena..zatlieskali sme ze aky sme sikovny atd plus maskrta potom ( pre upevnenie dobreho pocitu z vytazstva ;) ) a zrazu sam sa pytal na vecko, stolica este par dni sla do slipy ale po par dnoch tiez sa pytal aj na velke...ked aj teraz zabehne bez komentara ho prezleciem alebo osprchujem a fungujeme. Odplienkovanie trva aj dlhsie..on sam.si musi uvedomit co sa stalo, prist na ten pocit plneho mechura alebo ampuly. To ze sa vykaka vycika svade bolo aj u nas ..hlavne stolicu je tazsie podchytit..to nie je az casto ..von treba nosit nahradne oblecenie... Da sa...nas mal prichystany nocnik pol roka..ze sa skamarati s tym...aha..no nie...az podsedak sa mu zapacil. Dufam ze som aspon trosku pomohla..;)
@somkatka nie je to skoro, nie je nepripraveny. Si zober, dieta si neuvedomuje co robi do tej plienky. Obcas mama plienku vymeni, dieta to neriesi. Ja som deti okolo 1,5 roka nechavala chodit casto nahe. Ked som videla, ze robi potrebu, pomenovala som ten ukon. ( Ziadne fuuj, ziadne zdesenie, len pomenovanie, a bez vycitiek som utrela. Po chvili zacali pomenuvat sami co robia, najprv pocas toho cikania, a zrazu- pred tym! Uz poznali ten pocit co znamena! A vtedy nastal cas vytiahnut nocnik, posadit, spravili to tam a huraa, aplaus, a dovolenie stlacit tlacitko splachovaca 🥰 v nadsenej atmosfere. Hotovo. Do 2 rokov obidvaja bez plienok aj v noci. Dieta same nebude pripravene nikdy, nepovie zrazu daj nocnik. Treba ho to naucit. S rozmyslom a vcas, lebo potom uz nastupuje vzdor a podobne veci, ked je to tazsie.
Dcera je tiež v takom veku a mame to iste posedi aj na wc ale to je tak akurat všetko. Cez den ju uz nechavam bez plienky a ked jej treba cikat donesie plienku aby som jej ju dala ,ale do nocnika ani nahodou.Vie kedy potrebuje ,zadržiava no do nočnika ani wc to nepusti,len do plienky .Uz som zúfalá. Syn sa mi od 1,5 roka pýtal na nočnik aj ked len cikat kakat chcel stale len do plienky, ale ta vobec. Uz neviem co by som skusila. Hádam do septembra sa nám to tie deti naučia.
@somkatka ja chapem tvoj "strach", ze sa nestihne odplienkovat do septembra. A preto to riesis uz teraz. Ale tiez sa priklanam k nazoru, ze treba vyskusat a ked sa neda, nechat to tak a povedat si, ze raz sa to urcite nauci, a ze v septembri sa najde nejake riesenie (ak by bolo treba) - nechcem to zlahcovat, ale ozaj sa tymto netreba stresovat.
Moja dcera kakala do nocnika od 6 mesiacov - nepytala sa sama to je jasne, ale ked som videla, ze potrebuje, posadila som ju a kakala. Mala tusim problemy s kakanim a takto jej to islo najlepsie.
Odplienkovana bola ca v 1,5 roku. Ale nehody sa sem tam stavali.
Syn bol odplienkovany ca v 2,5 roku. Ked som ho porovnavala s dcerou prislo mi to neskoro. Samozrejme som skusala uz skor, lebo ved dcera v 1,5... tak preco nie on. Prislo mi to strasne neskoro u syna. Ale nakoniec to islo rychlejsie a bez nehod. Proste uz bol na to zrely. Moj syn sa naucil cikat na WC po stojacky. Ked som nemala stupienok, stal na mojich nohach, aby dociahol na wecko 🙂
Skus si povedat, ze zbytocne budes z toho v strese, aj tak to neurychlis. Raz sa to syn nauci.
Daj mu moznost naucit sa to, cize sem tam ho posad na chvilku, pochval. Alebo ho zkber na WC. Ked nebude chciet, nechak tak. Urcite sa to nauci. Urcite mu nieco ine ide lepsie ako detom odplienkovanym v 1,5 roku.
Oh viem čo teraz prežívaš..🙈 drzim palce. Nerada to hovorím ale fakt asi ešte nie je pripravený, skús neskôr o mesiac o dva. Teraz som čerstvo cca mesiac dozadu odplienkovala môjho malého keď mal 2roky 8mesiacov...skúšala som to prvýkrát keď mal 2 roky potom keď mal 2,5roka ale bolo to len trápenie ako pre mňa tak aj preňho,vzdali sme to v oboch prípadoch do týždňa,nebol pripravený..stlačilo počkať 2mesiace a už to išlo..za 3 dní bol odplienkovany úplne, piškat chodí na nočník a kakať sa pýta na záchod...Postup som zvolila takto-plienka úplne dole(ostala iba na noc) Prvý deň som ho posadzala na nocnik, približne každých 30minut ale len nachvilku aby si nevytvorili negatívny vzťah k nočníku..keď bol úspech sme ho vychválili do nebies, dostal aj sladkú odmenu. Druhý deň sme ho už neposadzali len vysvetľovali ak sa stala nehoda a ze tych nehod teda bolo neúrekom 🙈 Tretí deň už mu to začalo vadiť že sa musí stále prezliekať tak nás začal upozorňovať ak cítil potrebu ale ešte to bolo len tak 50/50 a na štvrtý deň už bol uspesne odplienkovany (okrem spanku).
@martinatom1 Dieta same nikdy nebude pripravene??? To je velky omyl. Kazde jedno dieta si v urcitom veku povie ze uz plienku nechce a chce robit potrebu tak ako mama/otec. Neexistuje aby zdrave dieta ostavalo dobrovolne v plienkach ked dospeje na nocnik.
@somkatka
Mas s tym trapenie lebo si sa TY rozhodla ze je cas na nocnik. Rozhodnut sa musi dieta.
To ze ho nechavas sediet hodinu na nocniku je doslova zdraviu skodlive. Prosim, hned s tym prestan.
To ze sa vycura hned vedla nocnika po tom ako na nom hodinu sedel, znamena ze ma z nocnika psychicky blok a cikat mu treba, ale je vystresovany a zablokovany a nemoze cikat. Ten blok si mu zial vytvorila ty, tym ze ho na ten nocnik nutis. Prosim prestan s tymto pokusom o odplienkovanie. Je to teror pre vas oboch. Daj mu 2 aspon mesiace prestavku a vrat plienku. Pozoruj ci ma znaky pripravenosti a skus v lete.
Znaky pripravenosti na nocnik:
- Dieta sa zaujima o to co ludia robia na zachode.
- Vadi im plienka, alebo prebalovanie
- Schovava sa ked kaka (aj ked ma plienku). Zajde za zaves, gauc, tam sa vykaka a potom pride.
- Vadi mu ked sa pokaka, alebo ked je mokry.
- Dokaze zadrzat moc aspon na 3 hodiny
- Zacne oznamovat ze potrebuje cikat, alebo ze sa pocikal.
- Najskor ho zoznam s hovienkom. Normalne mu ho ukaz v plienke a vysvetli. Citajte knihy.
- Zoznam ho s nocnikom tak ze mu ho das ako hracku/stolicku.
- Natrenuj s nim ako si rychlo vyzliect a potom obliect nohavice aby bol samostatny ked s odplienkovanim zacnes. Zvol teplaky na gumu, co sa lahko stiahnu.
- Nauc ho hovorit Pipi a Pupu aby ti vedel oznamit ze mu treba.
- Vnimaj co ti dieta hovori a respektuj to. Moj syn bol pripraveny ked mal 2 roky ale bola vtedy zima a vadilo mu ze nocnik je studeny a odmietal si nan koli tomu sadnut. Pockala som do leta a vyslo to.
- Ked bude vykazovat 4-6 znakov pripravenosti, zober plienku, oblec len teplaky bez slipov, daj nocnik do kepelne a vysvetli ze ked pride pipi, nech to povie a uteka a urobi to tam. Mozes mu zahrat divadlo, akoze tebe treba a utekas a robis to tam. Alebo robte preteky ze kto dobehne prvy.
- Ak urobi potrebu, urob z toho velke ovacie, daj mu odmenu (u nas bola najlepsia odmena to ze mohol splachnut zachod a neskor ze mohol pouzit vonavy spray).
- Nepytaj sa ho kadu polhodinu ci mu treba. Tymto ho naucis ze si nemusi sledovat svoje nutkanie na potrebu a bude sa spoliehat na to ze ho niekto na ten nocnik upozorni.
- Velmi akcne deti sa odplienkuju postojacky. Nemaju cas na to aby si sadli a vycikali. Vtedy nechaj dieta od pasa dole hole a ked vidis ze ide kakat, podstrc mu medzi nohy nocnik a zase urob ovacie po tom ako to urobi. Ikea ma skvely nocnik, ktory ma oddelitelnu vnutornu cast, ktora sa dobre vyuzije pri takomto treningu na stojaka.
- Plienku na spanie nechaj kym nie je plienka rano sucha aspon 7 dni za sebou.
Syn sa odplienkoval za 1 den ked mal 2.5 roka ale ja mam extremne samostatne dieta.
Baby, ja len pre info, denne a nocne odplienkovanie spolu nesuvisi. Pri nocnom musi detom nabehnut jeden hormon aby sa nepocikali.
@andreatytler ano, urcite ze kazde raz sa nauci. Ale nechceme predsa cakat do 5-6 rokov kym to same pochopi, ked sa bude hanbit pred kamaratmi... Da sa to aj skor, bez nasilia len treba rozmyslat. A chapem ze existuju urcite vynimky.
My si tým tiež aktuálne prechádzame s 2.5 ročnou (boli tendencie aj skôr, ale prišla zima, choroba atd a posúvala som to). No nervy to sú, jasne. Videla som, že je pripravená, lebo si sama začala nosiť nočník k záchodu, oznamovala, že ide cikat a cikala, vie udržať moc. Jediná vec je ta, že ma asi nejaký blok a teda sedí na redukcii/nocniku a nevie tu potrebu sama spustiť, ale predpokladám, že keď sa jej to podarí raz, bude hotovo.
Inak mám doma zopar tréningových savých látkových nohavičie, ktoré točím a a plienku už neplánujem cez deň vrátiť. V noci uvidím.
@somkatka my sme tiez mali problem s nocnikom, tak sme na odporucanie skusili detsky pisoar. Nam pomohlo. A nestoji to ani vela. Dokonca sa mi aj v noci zobudil na cikanie.
Je tam taka mala vrtulka, ktoru ked trafil pri cikani, tak sa krutila. Mal z toho radost a chodil skusat…
A je to na prisavky, takze sa da nalepit podla vysky. Ked podrastie date vyssie. Kakanie sme ale museli este “dotrenovat”, lebo na pisoar sa kakat neda🤷♀️.
Dieťa cíti potrebu močiť skôr ako kakať a to už okolo 9. mesiaca, to druhé až okolo13. mesiaca. Do 15 - 16. mesiaca by malo byť už celkom odplienkované, pokiaľ rodičia to dieťa silne nezanedbali. Na nočník je treba klásť medzi 6. - 7 mesiacom, kedy už pevne sedí a to minimálne 10 x denne a pri tom vydávať rôzne zvuky. Okolo 8. - 9. mesiaca, kedy potrebu cíti a vymočí sa do nočníka, treba ho chváliť, tlieskať, hladkať spievať, pozerať, čo v nočníku je a tlieskať. Vykonanie potreby v rannom štádiu ak sa spojí s príjemným pocitom pochvaly, dieťa po posadení na nočník, samo začne tlačiť a často sa mu podarí ho aj naplniť. Občas si zatlieska aj keď nič nevykoná. Takto sa odúčali kojenci v jasličkách aj pred 50. rokmi a takto odúčali deti aj naše prababičky v predchádzajúcich storočiach. Na dieťa, ktoré malo plienky v 2 rokoch sa okolie pozeralo ako na retardované. A to bolo len zanedbanie a lenivosť mamičiek. Ja som svoje 3 deti a množstvo vnúčat tak isto odúčala a plienky nemali od asi 16. mesiaca, najstaršia trochu skôr. Boli síce nepríjemné, plátené a deti sa ich rady zbavili, lebo obmedzovali chôdzu. Chce to len trpezlivosť a časté kladenie na nočník. Na nočníku nesmie sedieť viac ako 3 min. Radšej o 5 min. posadiť znova. Počas intenzívneho odúčania som dávala denne na nočník aj 50 x. Bez plienok by som neodporúčala. Suseda to skúsila, ocikaná podlaha smrdela aj po roku, všetku ju musela meniť, lebo zmyť sa dá iba vrch. To čo vošlo do škár a pod ňu, nie.
Toho času dostať interaktívne nočníky (poľská výroba) na internete cez Allegro. Je to plastové WC pre výšku tak 1.5 roč. dieťaťa s nádržkou a v mise je nočníková vložka, ktorá sa po potrebe vyleje a umyje ako nočník. Nádržka je na batériu, má splachovač, ktorý po jeho stlačení vydáva zvuk spláchnutia vody. Je to úžasné, pretože deťom s hrubšími nôžkami sa zle sedí na nočníku a tu má nôžky spustené ako na WC. Je úžasne pohodlné, a môže byť uložené kdekoľvek v byte. Efekt má vo WC, ak ak si na riadne sadne rodič. Deti z toho majú radosť. Vyhľadajte pod názvom "interaktívne detské WC" kačička alebo tučniak a iné obrázky to má na nádržke. Podľa toho má aj názov. Cena tiež nie je zlá - od 13 do 18 Eur, čo je lacnejšie ako dlhodobo kupovať plienky.
Ak dieťa dlhodobo nedokáže sa pýtať, treba byť obozretní. Často sú to ranné prejavy rôznych neskorších problémov ako autizmus a pod., ktoré sa často zistia až v MŠ, Asperger až v škole. No omnoho častejšia príčina je zanedbanosť zo strany rodičov. Začať odúčať dieťa od plienok v 1,5 roku je veľmi neskoro. Je to o rok neskôr ako by sa malo. To už dieťa zvyklo potrebu vykonať do plienok aj vtedy, keď ju cíti. Nočník by malo poznať vtedy, keď ešte necíti a keď to príde, spojiť ten pocit potreby so sedením na nočníku a chválením. Ale odporúčam to WC. Netreba doň žiadnu vodu, atď. Je to vlastne vysoký nočník v tvare WC, vhodný tak od 9. mesiaca.

@ivinkapink to je jasné, najhoršie ak tlačí životná situácia. Ako môj syn je dosť svojský, on nechcel ani len sedieť na nočníku vôbec, nemohli sme cvičiť. Vedel kde je nočník - jeden deň sa na obed postavil z gauča, prišiel k nočníku a vycikal sa - postojačky. A ostal od vtedy bez plienok. Tiež som bola v strese ako pôjde do škôlky.