icon

Odúčanie od nočných plienok a vaše skúsenosti

bamartinka
7. jan 2012

Ahojte, chcem sa opýtať, ako ste odúčali od nočných plienok. Cez deň mi malá spí bez plienky už v pohode, ale spáva 2 hodiny. Potom sa ide vycikať. Doteraz mávala v noci plienku a nebola proti. Vždy ju mala plnú. S mužom si myslíme, že je to už návyk, že keď plienku má, tak do nej pustí. Robila to totiž tak aj cez poobedňajšie spanie. Potom sme ju jednoducho prestali dávať, asi 2-3 krát sa pocikala a odvtedy už nie. Pred pár dňami mi sama povedala, nech jej plienku na noc nedáme. Tak sme ju v noci 2x zobudili, nech sa vyciká. Nakoniec sa ráno aj tak pocikala. Takto sme to urobili 2 noci. Má podľa vás význam ju cez noc budiť na cikanie? Ona sa zatiaľ sama nikdy nezobudila, že jej treba, ale keď ju dám, tak sa vyciká. Sami s mužom však nevieme, či je to dobrý spôsob... alebo ju nebudiť, nech sa aj pociká a možno potom si nejako zvykne sa budiť akebo zadržať do rána. Aké sú vaše skúsenosti s odúčaním? Ďakujem

Strana
z2
vieruna
12. jún 2012

Ja som s nocnou plienkou pockala, kym bude tak tyzden rano sucha a potom som ju nedala. U starsieho to bolo v cca 3,5 rokoch. A potom bol tusim prechladnuty a zacal sa pocikavat. Plienku uz na noc odmietal, ale ani sa nezobudil na to, ze je mokry. Tak som ho vzdy okolo 23 dala cikat. Trvalo to asi pol roka. Potom sa nevycikal a hneval sa ze ho budim. Dovtedy to vobec neregistroval. Dvojicky mali suchu plienku hned ako sa zacali pytat cez den. Sami sa zobudili, ked im bolo treba cikat. Tak isto sa stalo, ze sa par dni po sebe pocikali. Ich ked som chcela dat v noci na zachod, tak bolo z toho kriku a cely dom hore nohami. A jasne, ze plienku odmietali. Tak som ich len chodila kontrolovat, ci nie su mokri, ale oni sa na to zobudia. Trvalo to len chvilu. Ani si nepamatam, kedy sme naposledy riesili mokru postel. Tuk tuk tuk 🙂

bamartinka
autor
12. jún 2012

tak som tu opat, Natalka bude mat omaly 4 r. a spava uz bez plienok (prvy prispevok je moj 🙂 ).
Najprv sme ju budili, kd sme isli spat a dali cikat a potom este raz v noci, ked som si dala budik. Bolo to dost hrozne, nevyspata som bola, ako ked som kojila 🙂 Po par tyzdnoch- uz neviem kolkych, som cas budenia posuvala, vypocitala som si, ze spi 5 hodin od cikania a nepocika sa. Tak som ju zacala budit iba raz, okolo pol druhej v noci, ked som chodila spat (som nocny vtak) a vydrzala do rana... Takze teraz cika raz pred mojim spanim, je jedno, ci o pol jednej alebo pol druhej, do rana uz vydrzi. Este som neskusala nechat ju tak, lebo raz sa pocikala a ani na to sa nezobudila. Kedze chodim spavat neskor, nevadi mi, ze ju dam predtm cikat. Zatial sa sama nezobudila ani raz, mozno by teda aj vydrzala, ale neviem. Mladsia (2 a 9 mes.) sa za posledny tyzden 3x sama zobudila, sadla na nocnik a zavolala ma, az ked bola vycikana. Ta plienku este ma, aj ked uz mi sama hovori, ze nechce. Takze asi zacnem davat aj ju bez a budem ich budit pred mojim spanim obe 🙂

janage
14. jún 2012

@bamartinka moja starsia dcera mala nocnu plienku do vyše 4 rokov. Ona má atopický ekzém a taký tuhý spánok, že sa proste aj v lete keď sa počúrala sa neprebudila na počúranie a ten ekzém moč veľmi dráždil. A ešte 3,5 ročná sa počúrala aj niekoľkokrát za noc. O neprespatých nociach keď sa škrabala do krvi a nespali sme kvôli ekzému ani nehovorím. Nespali sme tak či tak - keď sa počúrala aj tak som musela všetko prezliekať. Niekoľkokrát sme skúšali bez plienky, ale vždy sme sa vrátili - muž sa hrozne na mňa preto zlostil, že nevydržím tak som povedala ok nech vstáva on, prípadne nech sa striedame. vydržal asi 5 dní 🙂 Ale stále sme po pár mesiacoch skúsili zas. Kúpila som také priedušné nepremokavé podložky vhodné aj pre alergikov nato som dávala starú plenku, alebo tenkú flísovú deku- krížom cez posteľ. Keď počúrala prala som len to. Horšie bolo, že už nechcela overal na spanie a perinu vždy očúrala tiež. Budili sme každé tri hodiny, potom o 10 a 12 . Potom už len raz. Medzitým už mala skoro 5. Nedávali sme piť pred spaním, len minimum keďže brala lieky nedalo sa tomu vyhnúť celkom, kreslili sme slniečka, ak mala určitý počet bola odmena. No keď sme ju nedali o cca 10 a 12 čúrať počúrala sa akurát už to prišla povedať. Medzitým sme čakali druhé bábo a ja som si fakt nevedela predstaviť vstávať k dvom deťom naraz a bola som už vtedy unavená - našťastie manžel chodil spávať o 12 tak vtedy ju dával on. Keď sa počúrala pred 12 musela som tak či tak vstať :( Keď mala 5 a 3m. boli sme kvôli nástupu do školy u psychologičky. Tam som to tiež spomenula a aj to, že dcéra ešte bežne plakáva zo sna 3krát do týždňa. Ona si nič napamätala, len ja som bola strašne unavená. A veľmi som sa trápila. Ona sa tomu zvlašť nevenovala skôr ju tie nočné mory zaujali a nejako to spojila so samostatnosťou voči iným ľuďom. Tak sme sa na to zamerali. A keďže sme mali veľa práce s bábom - riešili sme aj zdravotné veci tak sme ju zabudli budiť a čuduj sa svete nevieme ani kedy presne, ale už sa pár mesiacov nepočúrava, a ani si nepišne do pyžamka. To som kontrolovala lebo aj keď bolo suché tak niekedy bolo cítiť za močom. Tak by som chcela povzbudiť všetky maminy. Každé dieťa je iné niekedy to trvá dlhšie niekedy kratšie, ale nakoniec sa to vždy podarí 🙂

monika77
2. aug 2012

my sme tušim taký zvláštny prípad 🙂 malý mal vo februári 3 roky, bez plienky cez deň nie sme ale ....
v škôlke sa nám začal cez deň pocikávať, doma sa mu to nestane, stále nevieme dôvod prečo, i teraz keď sú prázdniny až na jednu či dve nehody je v suchu cez deň
keďže už má takmer 3,5 roka chcela som tho už odnaučiť i od nočných, začiatok super, bol jeden dva týždne so suchou plienkou, tak sme dali plienku dole, týždeň sa v noci chodil sám pýtať cikať, vždy nás prišiel zobudiť a bol v suchu,,,,,,po týždni sa zase začal pocikávať, trvalo to pár dní a potom zase týždeň bola u neho noc úplne suchá,,,,,posledné týždne to už funguje jedna dve noci v suchu a potom sa pociká,,,,neviem či pokračovať bez plienky či dať plienku, lebo mu nevadí spať v mokrom a bojím sa aby neochorel,,,,,ale poviem si, keď dokázal takmer 3 týždne byť v suchu asi je už na to pripravený, či nie? PROSÍM PORAĎTE

iwusca
5. aug 2012

@monika77 uz ked si raz plienku zrusila znova ju nedavaj, to by si ho len pomylila...3 a pol rocny chlapec by sa uz cez den mal vediet pytat na WC, nocna plienka je este podla mna v pohode ale ako vravim ked si ju uz raz zrusila, uz to treba len vydrzat, kupit nejaky igelitovy chranic na matrac a cakat 😉 a teraz je na to idealny cas v lete, lebo aj ked sa pocika a je v mokrom tak to nie je take hrozne ako v zime 😉 ja mam skoro 3 rocnu dcerku, cez den je bez plienky uz vyse roka, ale na noc stale davame, lebo vzdy je rano pocikana a nehrozi zeby sa zobudila na to ze jej treba 😒 ...

Strana
z2