Pamätá si 6-mesačné dieťa tváre ľudí?
Ahojte , možno otvorím diskusiu, ale dosť by má zaujímalo či si dieťa pamätá tváre , alebo osoby. Mám na mysli dieta cca 5,6,7 mesačne.
Napríkad moja dcéra má pol roka , jednu babku vidi pravidelne , da sa povedať minimálne raz do týždňa a druhých starkých možno raz mesačne.
Dostalo sa mi take vyčítanie zo strany mojich rodičov že dcéra ich nepozná ( je to aj ich chyba , oni k nám môžu chodiť aj častejšie )
Preto som začala uvažovať nad tým akú veľkú má kapacitu tak malé dieťa , či si pamätá, nepamätá. Alebo si ich pamätá ale nemá k ním taký vzťah ?
Ďakujem za odpovede.
@smejkuskaa
Od 3-4 mesiacov babatka jasne rozoznavaju tvare a vedia rozlisot znamych ludi od cudzich a od 6 mesiacov si uz dopre pamatamj tvare a mozu reagovat negativne na cudzich ludi (zaciatky separacnej uzkosti). Od 9-12 mesiacov maju uz silne puto k rodicom alebo napr. k primarnym ludom, ktorych vydaju casto, pricom mozu prejavovat plachost alebo strach z ludi, ktorych vidia zriedka.
Toto hovori odborna literatura, netvrdim, ze realita moze byt ina 🙂.
Za mesiac si ich nebude pamätať. A je to ich vina nie tvoja.
male babatko si pamata skor kratkodobo a teda u deti je vyvoj tak rychly, ze sa za 1r zivota vela zmeni.
a teda 6m si sice doakze uz zapamatat niektoryhc ludi, ale male dieta si pamata vdaka neustalemu opakovaniu, cize ak ich vidi 1x mesacne, potom si ich pamatat nemusi.
neviem kolko presne ma tvoje dieta, ale ak ich teraz nepoznalo, treba si uvedomit, ze ak s nim boli pred mesiacom, malo o mesiac menej, cize nizsi vek, kedy bolo zapamatanie horsie, ako teraz. nabuduce si ich podla mna stale pamatat nemusi, potom za 2m uz mozno ano, tazko povedat, ako to bude, ale vyzadovat to od tak maleho dietata je nezmysel.
ja som napr vobec nevedela, bolot o pre mna prekvapive, kedy babatko zacne natahovat rucicky za maminou,a by ho vzala na ruky, myslela som, ez to dokaze ovela skor. aj ked enpamatam si presne kedy to dcera zacala robit, ale tak nejak som to povazovala za nieco, co robi prirodzene uz velmi skoro. a nie je ot tak.kazda jedna cinnost, ktoru robi, ma vo vyvoji urcity cas a postup, ked si to lvek tak rozoberie na drobne, tak je to neskutocny proces, co vsetko sa vyvinie, co vsetko sa musi naucit. aj s tymi rucickami, tam musi byt emocia - motivacia - chcenie. musi chciet ist na ruky, musi sa orzhodnut, ze pre to neico uobi, musi sa naucit, co preto ma urobit. je to vsetko vlemi zlozite, hcoi nam sa to zda uz automaticke, kedze to desatrocia pozname.
Do toho roka je ta pamäť krátkodobá. My sme mali toto iste, syn bol s mojimi rodičmi par krát do týždňa a poznal ich, usmieval sa keď ich zbadal. A svokru videl raz za mesiac/dva a jej sa bal, nepamätal si ju.
Teraz ma čerstvé 2 roky, a pamätá si minule leto a aj jarmok napríklad, vraví, že v lete videl mickeyho alebo ze mu pukol balón na jarmoku a bol na kolotoči... Vtedy mal 1,5 roka, možno menej.
@smejkuskaa moj vnuk ma 6mesiacov a pamata si ma

To je podla mna individualne celkovo pri ludoch a je jedno ci babatka alebo dospeli ja uz som dospela a niektore tvare si neviem zapamatat aj ked s tymi ludmi som takmer denne spoznavam ich podla inych "znakov" a mam to uplne od detstva 🤣 naopak kamoske staci vidiet len raz a si ho zapamata aj na roky. 🤷🏻♀️