icon

Peklo menom obliekanie: Skúsenosti a rady rodičov

12. okt 2024

Ahojte ,
Neviem či má niekto s týmto skúsenosť či som ja zrelá na minimálne psychológa alebo môj syn
Už to trvá 5 rok
Snáď ako začal rozprávať jeho ,,bolia,, topánky ok povedala som si tak malé ,veľké ,mäkké,širšie , bez šnúrou,so šnúrkami 🤯 no keď vám poviem ,že bol 10 pár topánok dobrý nepreháňam .A to nie tak ,že v obchode vyskúšali ale kúpili a potom ho začali tlačiť. Nemôže mať zapravené tričko ,tielko .Štítky musia byť odstrihnuté ,,správne,, . Tepláky nenosí lebo ho bolia .Takto by som mohla pokračovať do rána . Verte mi,že sme už skúšali všetko stále rovnako .S manželom je to predmetom nedorozumení. On len dookola opakuje .že je rozmaznanÿ ,že je to žiadosť o pozornosť . Ja som už čítala všetko možné o vysokocitlivých deťoch v tomto smere. Fakt ma už bolí žalúdok keď si predstavím ako sa máme vypraviť vonku …a kúpa nového sezónneho oblečenia je pre mňa hororový zážitok
Máte s tým niekto osobnú skúsenosť ? Už sa nebránim fakt ani odborníkovi
Buď mi dá nejakú diagnózu alebo jemu alebo ma aspoň naučí snáď dealovať s takýmto niečím
Ďakujem za návrhy ,postrehy ,pochopenie

Strana
z2
snowflakenel
12. okt 2024

Normalka. Deti vymyslaju
Aj moje zacali v tych 5 rokoch , raz.velke, raz male, raz uzke...na nervy. O tielkacj a ponozkach ano nehovorim. Presne tak, vyskusa si, je to ok v obchode a rifle.tlacia, su tvrde.....lem trpezlivost. Pozn takych viac a ziaden syndrom nemaju. Drzim palce.

.

earlgrey
12. okt 2024

@autorka
Minulý rok, keď začala chodiť do škôlky. Hrozne to znášala, hlavne uvrieskané a hlučné deti. Tak sme pochodili po vyšetreniach. A ako som spomínala, je hypersenzitívna. Riešenie je...ustúpiť v niečom ale nie vo všetkom. Lebo ako si sama písala, za zadkom im stáť nemôzeme, musia sa naučiť pracovať so svojími emóciami. U nás sa to trocha zlepšilo tým, že som ju brala na hlučnejšie miesta...napr. taký cirkus...hodinu tam sedela s rukami na ušiach...ďalšiu hodinu si to už užívala...koncerty...boli sme na Mira Jaroša...pokiaľ nezačal spievať, všetko OK...akonáhle prišiel, samozrejme veľký hluk, kričajúce deti...chcela ísť domov...ale nešli sme..po pár minútach si to začala užívať...detské akcie...milión kričajúcich detí (rozumej deti, ktoré sa teši, naháňajú, užívajú si)...ona len pozerá a chce ísť preč, že veľký hluk...tak to nejako zahovorím, skúsim odpútať pozornosť na niečo iné...a potom už je fajn...naposledy sme boli na festivale maskotov v KE...po 5 minútach chcela ísť preč...tak som ju vzala k zvieratkám, kde kŕmila kozy a zajacov...až zabudla na hluk detí a potom ani po 5tich hodinách nechcela ísť domov...proste mne radil psychológ, že proste ju nemôžem od hluku a iných vnemov, ktoré jej vadia, izolovať, to nie je dobre...ale zase ak na také akcie ideme, musí tam byť dostatočný časový odstup, aby to dieťa vedelo tie emócie spracovať...pomohlo nám to hlavne v tom, že už nemá problém v škôlke a teší sa z nej, chce tam chodiť...čiže určite veľký pokrok u nás...a s ostatnými vecami ako obliekanie, tak tam povoliť...proste nech má dieťa pohodu a hlavne rodič trpezlivosť...aby dieťa nevidelo, že je rodič v strese z toho, lebo keďže sú tie deti precitlivené, bude ich trápiť aj to, že mamka je nervózna...ale odporúčam psychológa, nie je to hanba, nie je to nič zlé...my - mamky, rodičia sme tiež len ľudia s emóciami, trápeniami a ak nevieme ako ďalej, treba vyhľadať pomoc...je to úplne v poriadku.

rozculena
12. okt 2024

ja tiež neznášam štítky na oblečení a s topánkami mám odjakživa problém....

zgerhardova
12. okt 2024

Ja dospelá 🤔nemôžem silonky,tielka,pančuchy.Nič čo ma tlačí či na bruchu,ušiach.Lyžiarky keď mám obuť,tak celé lyžovanie pretrpím.Tak isto nemôžem mať nič zapravené.Cez leto som najšťastnejšia,lebo nosím len šlapky a volné tričko či šaty😂🙏A môj syn je po mne.Ten príde zo školy a hneď vyzúva ponožky neznáša tielka nič zapravené nič čo ho tlačí.

mamickalisticka
12. okt 2024

Fuuu tejto téme by som neverila, keby toto nemám doma. Náš 5ročný toto začal, že ho tlačia ponožky 🙄 aj trikrat sa prezul, kým sme šli von. Potom som mu davala len tenke ponožky, bez obrazkov, také čisté. Potom aj topanky. Reálne ho nemohli tlačiť, pretože vždy kupujem o kúsok väčšie. Povedala som mu, ak ich neobuje a bude mrnčať, nebude chodiť vôbec von 😵‍💫😵‍💫 pochopil. N a Štítky zo všetkého hneď musím odtrhnúť, lebo ho tlačia 🫨 strašne je citlivý. Tiež mám nervy. Ale neviem z čoho to vyplýva 🙄 niekedy som z neho na nervy

elli333
12. okt 2024

@anna777115 viem, ja som len napisala ,ze ten povodny prispevok autorky mi sedel na dcerku ktora ma aspergerov syndrom, urcite som tym nemyslela, ze aj autorkyne dieta ma aspergera. Teraz som uz citala aj komenty a moja je v tomto veru praveze pravy opak, u nej naozaj to EQ je nizsie a o dost.

nikpa
12. okt 2024

Neoblecie si tepláky, neobuje si topánky, OK. Zober ho von boseho a v slipoch. Garantujem ti, ze to spravíš raz a viac sa to nezopakuje. Ideálne aj teraz, nech mu je trochu zima a spamätá sa. Neviem koľko ma rokov, nečítala som to tu celé ale podla prvého príspevku viac ako 5, teda ak nemá žiadnu diagnózu, len s tebou cvičí lebo vidí, že to ide. Ved mama kúpi iné, 358 tepláky aj tenisky co mi budu vyhovovať... na chvílu.

letfenixa
12. okt 2024

Odstraňujem všetky stitky, nestačí mi ich odstrániť, väčšinu vyparam. Topánky ma takmer všetky oškru, zle sa mi vyberajú. Hluk neznášam, ale napr aj také nízke vibrácie. Pás v aute ma škrti. Atď, atď, žijem s tým, nezvyknem o tom hovoriť, hľadám riešenia.

earlgrey
12. okt 2024

@nikpa tak si prečítaj všetko a potom komentuj 🤦‍♀️

beata_k
12. okt 2024

Ano mas hypersenzitivne dieta. Jedno mam take doma. Nie je to rozmaznaznost. Tie deti malu citlivost aku si bezny clovek nevie predstavit. Najlepsie je mu vyhoviet, nerobi to naschval. U nas tiez rozpravky so zlym koncom koncia rusnou nocou pre mna i pre dieta 😉

beata_k
12. okt 2024

@nikpa A ja ti garantujem, ze tak pojde kazdy den. Zrejme nemas take dieta ked tu tak ides s istotou garantovat.

earlgrey
12. okt 2024

@beata_k Vieš koľko ľudí mi povedalo, že mám rozmaznané dieťa? a pritom nemám, nehádže sa mi o zem, je rozumné, dá si vysvetliť atď. len tá precitlivenosť je u iných vnímaná ako rozmaznanosť.

quaxi
12. okt 2024

Mám to isté, u mňa je to spojené s aspergerovym syndrómom ale hypersenzitivita môže byť aj samostatná. Určite sa choďte poradiť so psychológom, aj s manželom aby rozumel že syn má problém. Zabudni na svoje nároky na to ako má byť dieťa oblečené, stačia mu tepláky alebo legíny, voľné tričká a mikiny. Topánky mäkké, pohodlné, najlepšie barefoot. Kupuj to isté čo sa osvedčilo rovno aj ďalšie veľkosti. Nakoniec ešte usetris lebo nebudeš míňať na hovadiny. Čiapku treba reálne pár dní v roku, nežijeme v škandinávii, inokedy stačí aj kapuca z mikiny, zahreje dostatočne a neprekáža. Netreba mu ustupovať až príliš, treba ho tým podnetom vystavovať lebo si okamžite odvykne a bude na tom ešte horšie. Keď už budete mať diagnózu tak mu to môžeš takto aj vysvetliť nech sa trochu snaží aj on.

beata_k
12. okt 2024

@earlgrey Tiez tak. Nikdy sa mi o zem nehodil. Len tu svoju frustraciu zatial inak nevie vyjadrit, takze to posobi ako rozmaznane dieta, co stale pre nieco mrnci. Ja kaslem na "odborne" rady typu, ze raz by mi to urobil. Kto take dieta nema, nepochopi ako je take dieta nestastne vo svojom vnutri z karnevalu v MS kde cela trieda tancuje. Iba moje dieta ma ruky na usiach.

alazala
12. okt 2024

Poznám! Mala som podobné s dcérou. Teraz má 13, je to už samozrejme lepšie, aj keď niečo jej ostalo. Všetko poznám, aj tie nákupy sezónneho oblečenia, hlavne zimné mesiace ach.. tie vyhodené peniaze za x vecí, čo v obchode boli dobré a doma už nie… čo už , ja som sa nakoniec prispôsobila - ak si niečo obliekla , tak som kupovala dookola to isté. Vyzeralo to divne často krát, ale bol kľud. Len pevne nervy no, aj u psychologicky sme boli, trochu to pomohlo , hlavne mne sa s tým nejak vysporiadať. Moja nemá žiadne diagnózy, inak normálne dieťa ☺️

earlgrey
12. okt 2024

@beata_k Moja týždeň zlé dýchala po Vianočnom vystúpení, minulý rok a vtedy som už vedela, že niečo nie je dobre. Vystúpenia je u nej čistý panický atak. Ale tak aspoň, že nenútia a keď nechce, nejdeme...pomaličky ďalej zájdeme. Dieťa za to nemôže, rodič za to nemôže, musíme tomu dieťaťu len pomôcť tak, ako vieme...a ja tiež si z ľudí nerobím nič, ja si dieťa poznám a vysvetľovať dookola, že je hypersenzitívna a hlavne ľuďom, ktorí nemajú šajnu o tom, ako sa to prejavuje a čo to je, ma nebaví...

nikpa
12. okt 2024

@earlgrey
@beata_k nie, nemám také dieťa. Treba si poriadne prečítať, čo som napísala. Napísala som, ak je dieťa v poriadku, nemá žiadnu diagnózu. Potom by si zapamatalo, keby išlo raz von bez oblečenia a topánok a rozmylelo by si, či tak chce ísť opäť.
Ale deti ake mate vy sú, pomenujme ich špeciálne, nie úplne bežné. Chápem, že s nimi to môže byť iné.

beata_k
12. okt 2024

@nikpa Z tvojho opisu je jasne iba to, ze nevies o takych detoch nic, len ze s autorkou cvici, ved mama kupi.

beata_k
12. okt 2024

@nikpa A este nieco. 20% svetovej populacie su hepersenzitivni ludia. Nemusis nase deti pomenovavat specialne.

jaskolka
12. okt 2024

Mnohí ľudia su takí, len sa o tom nehovorí bežne. Môj syn neznáša štítky na oblečení, úplne všetky musím hneď odstrihnúť. Neobuje klasické botasky, len také "látkové"
Ja ako dieťa som nenávidela rifle, proste som si ich neobliekla, ani keby zlaté boli, vadili mi, ominali ma. Nosila som pančuchy a šaty, legíny a kaliopky (to vtedy letelo), spodné prádlo - tielko neexistovalo na mňa navliecť,nohavičky nesmeli mat krajky, čipky a podobne blbosti, museli byt čisto bavlnené, hladké.
Dodnes napríklad nenosím roláky ani šatky, ci šály, vadí mi to, mám pocit, ze ma škrtia.

nikpa
12. okt 2024

@beata_k už si sa vyvršila a ukludnila? 🙄 Snáď ti to pomohlo. Nič také som nenapísala, ani som nič nemyslela v zlom, a už sa tu na mne odbavuješ a štekaš asi v 4.prispevku. Musíš byť veľmi nahnevaná na všetkych alebo tiež patríš k tým 20%...

beata_k
12. okt 2024

@nikpa A ty si si uz kopla do autorky ake ma rozmaznane dieta, ktore ma 358 teplakov a topanok? Nehraj to tu na ukrivdenu chudinku, nepristane ti to.

hylary
12. okt 2024

Všetky čo píšete že asperger nemá empatiu sa príďte pozrieť na môjho syna.... Má jej na rozdávanie... Nie každý asperger je bezcitny

betulinka1
12. okt 2024

Uz roky kupujem len jednu znacku nohavic na gumu, vzdy o cislo vacsie a dokonca naucila som sa kvoli tomu aj sit nohavice na gumu lebo vyberám latky, ktore su makke a tato znacka nema take teplejsie latky. Cize som sa naucila jeden strih nohavic podla jeho obľúbených a tie sijem na zimu z cestnej latky. Pas musi sediet presne podla jeho požiadaviek. Topanky zimne jednu znacku, jesenne a jarne inu znacku a letne sandále inu znacku. A tieto znacky nastastie šiju ten isty strih dookola. Cize uz neskúšam nic ine, len konkretne znacky na dane obdobie. Mame aj rifle aj nohavice co sme podostavali ale to nenosí. Rifle ho tlacia hoci su z makkej rifloviny. Akoze nikdy som sa nezamyslala nad tym, ci je to choroba alebo co az teraz ked pises svoj pribeh ty. Ale zase sa zapravi. A nikdy si nevydobijal nic placom, proste povedal, ze tlaci ok, tak si daj co chces a kupovala som iba tie znacky. Uz mame 10 rokov. Nestresuj sa. Mas overený strih a znacku, tak to kupuj. Aspon nemusis premyslat a vymýšľať.

tatinka
12. okt 2024

Ahoj,moze byt senzitivny na oblecenie, treba to prebrat aj s detskou lekarkou,mozno dobrou psychologickou,ktore by mohli vediet poradit, co s tym....

quaxi
13. okt 2024

@hylary presne tak, ja mám aspergera a empatiu mám práveže až veľmi silnú (vyjadrenie odborníkov, nie nejaký môj názor)

nikpa
13. okt 2024

@beata_k rozmaznané dieťa som nikde nenapísala, klameš až sa práši, pri tom sa to tu dá vyššie dohľadať... Ale nebudem viac s tebou strácať čas. Si pod moju úroveň. Dovidenia.

zuzanaam
13. okt 2024

z Tvojho popisu je syn typický Asperger. Sedelo by to prednášanie a nezastavenie sa úst, aj tá hypersenzitivita.

Strana
z2