icon

Pomalé dieťa

7. feb 2023

Ako sa správať k 8 ročnému dieťaťu, ktoré musíte upozorňovať aspoň 10 x ? A to sú len bežné každodenné veci. Zopár príkladov - obliekaj sa, pohni si, vstávaj, choď si tie zuby umyť, obuj sa, jedz, rob úlohy
Dieťa je v 3 ročníku ZŠ a pred školou čakám raz 15 minút, potom 30 minút, potom 20minut a takto to ide nonstop. Do šatne nemám prístup, rodičia musia čakať deti pred školou.
Dieťa je také zabrzdené a nonstop sa opakujem ako papagáj. Mám voliť nejaký trest za to?

Mám doma ešte trojročné dieťa a to je rýchlejšie oblečené ako to osemročné
Ex manžel to nerieši, len ho pokojne upozorní, mne povie, že je dieťa ešte malé a tam to končí.

simonettasimonova
8. feb 2023

@zanka777 ale to fakt? Nesedeli mi deti viem ze ma mladšieho syna 😁 ty brdo vy ste kópia odpadnem 😮😮🙂

ebirka
Autor odpoveď zmazal
zanka777
8. feb 2023

@simonettasimonova a môžem vedieť kto ste vy?😁nech ju pozdravím

loliki
8. feb 2023

Autorka a @katika85, prosím vás, bojujte za svoje deti a nebojte sa triednej učiteľky. Choďte za riaditeľom školy, rozprávajte sa o týchto problémoch. Prípadne napíšte, aby ste mali aj dôkaz ako sa to rieši. Ak nepochodíte, kľudne pokračujte na šk. inšpekciu. Vašim deťom sa v škole krivdí a žiaľ krivdia im učiteľky. Deti vážne majú právo na individuálny prístup. Môjmu odporučili integráciu, je integrovaný, berú to v úvahu, má viac času na písomke, prípadne nemusí toľko písať, Každé dieťa je iné. Ale ja som s prístupom učiteliek/školy spokojná. Takže radím aj vám, dožadovať sa svojich práv. Neustupovať. Nesklopiť uši pri každej poznámke, ale opýtať sa, rozprávať sa aj s učiteľkou, prípadne aj s inými rodičmi, ako vidia oni situáciu v triede.

simonettasimonova
8. feb 2023

@zanka777 my sa vidíme skoro každý deň v škôlke tak ju pozdravím 😀 tak zbežne sa poznáme ale ja odpadnem z tej podoby aj vaše deti keď boli malé sa dosť podobali co som si všimla z fotiek 🙂

majkamasar
8. feb 2023

Ja mam doma take iste dieta. Moja čisty umelec. Vsetky svoje pocity prenasa do kresby. Uplne spomalena. Najhorsie alebo najtazšie je to rano, ked sa treba ponahlat do skoly. Snazim sa ju budit skor, aby sme to davali rano. Nechavam si cas na ucenie. Robim jej priestor a cas na všetko, aby sme to stihali. Ale vobec sa ju nesnazim zmenit. Proste je to v nej a ina nebudem. Lubim ju aj tak. Samozrejme obcas mi ujdu nervy, ale hned si poviem STOP. Proste je to povaha a charakter. Ale zase musim povedat uci sa dobre na ciste jednotky, zvlada AJ lavou zadnou hovori uz lepie ako ja. Takze v tom je vynimocna.

mamatroch
8. feb 2023

@katika85 paci sa mi, s akou laskou sa pozeras na svoju dcerku. Presne taka by som chcela byt aj ja.
Este som si spomenula ako chodievali zo skoly von na velku prestavku... Pytam sa jej raz: "Boli ste vonku?" A ona: "Ostatni ano, ale ja nie...". Pytam sa jej, preco a ona: "No, zacala som sa obliekat (bola zima, takze sal, vetrovka...) a kym som sa obliekla, ostatni uz sli zase naspat dovnutra, takze som sa musela zase vyzliect..."
Stravila celu velku prestavku obliekanim a vyzliekanim zimnej vystroje... Kto nezazil, nepochopi 🤷 ...su deti, ktore nepochopis. A co s nimi? Len ich milovat take, ake su 😉 ...aj tak su to nase poklady 🥰

majkamasar
8. feb 2023

A este na to čakanie pred skolou - ja uz to robim tak, ze zavolam skor ked uz vyrazam z prace nech ma radsej caka ona.

zanka777
8. feb 2023

@simonettasimonova aha tak to je náhoda no áno my sme podobne úplne 😂dokonca hlas máme úplne rovnaký... No ale naše deti sú úplne iné fakt od malička sú iný môj je taký hnedovlasy modrozelonooky 😂a jej je hnedooky blondak 😂 inak som jej vravela a ona nemá šajnu kto ste podľa mena tu na MK 😁tak keď ju uvidíte odkážte že to ste vy

marteenka
8. feb 2023

@mickao ja mám doma to iste 7 ročný, neskutočne nadaný, aj chodi do školy pre nadané deti, ale pre život nepoužiteľný a vecne vo svojom svete. Klasické návyky a hygiena nula bodov.

simonettasimonova
8. feb 2023

@zanka777 ta to hej človek keď vás vidí musí sa cítiť ako opitý ci nevidí dvojmo 🤣 ozvem sa jej jasne ale my sa ani nepoznáme to skôr cez kamošku viem jej meno hovorím ze tak zbežne sa poznáme 😀

zobaka
8. feb 2023

@katika85 haha to poznám, keď bol na prvom stupni, všetky deti už von a reku, či ho neuniesli 😂 ale ja som absolútne tieto veci neriešila, povedala by som, že pubertou sa to zlepšilo, aj keď zase treba dávať pozor, lebo akýmsi uvedomenim si zodpovednosti a krátkosti času tieto deti ľahko padnú to stresu a úzkosti 🥺

kaktusik007
9. feb 2023

@mickao uuuplne si ho popisala 😀 😀 😀 teda uz taky nie je, fakt ten prestup na gympel osemrocny a denne dochadzanie pomohlo.... Ale to zase ON si tento gympel vybral, prijali ho aj u nas, ale jemu sa viacej pacil v krajskom meste... tak asi si to nejak pospajal a uvedomil, ze proste autobus nepocka a MUSI... A fakt to funguje. Este v nejakych veciach je mimo - ale ako pisem, o 15 rokov to vyriesi manzelka 🙂

katika85
9. feb 2023

@zorkahorka ja niekedy rozmyslam po kom to ta nasa zasnena princezna ma 😏
v skole je kus mimo ( mam pocit ze v prvom rocniku viac pozerala von oknom ako pocuvala pani ucitelku) vsimla som si ze ak niekto hovori do davu tak ona nepocuva (vsak naco 😒)
je druhacka tusim jej aj doslo ze ked ta pekna pani pred tabulou hovori hovori to aj jej. ale bezne ked sa jej daco spytam co bolo. skole tak to vytahuje az neviem odkial akoby to bolo pred mesiacom 😂😂
inac makame a makame - pre mna je to extremne narocne kedze casto si nosim domov pracu a potrebujem dalej pracovat a ona kopec uloh (kazdy den mame ulohy slovencina matika citanie - a prvouka 2x do tyzdna) niekedy aj sama spravi ulohu ale mam taky pocit ze ona radsej pri mne sedi a tak robime ulohy…

katika85
9. feb 2023

@zobaka zatial som nespozorovala zeby bola z niecoho v strede alebo by nieco tazko znasala…
ozaj nemozem tvrdit 100% ze nema dg ale verim ucitelke triednej kedze je s nou nejaky cas v triede ze ak by to bolo na nejake vysetrenie povedala by mi to. mozno v 3. roc skoncime s papierom a s ulavou od napr. 5min a podobne.
zatial makame a vela vela sa ucime a snazim sa aby stale jej pomale spravanie nebrala automaticky. skor by som povedala ze denne jej prizvukujem …..ze vela casu ubehlo a budeme meskat prideme neskoro nestihneme alebo sup sup rychlo domace a mozes si kreslit a tak …
ale vela ma aj naucila … trosku spomalit

zorkahorka
9. feb 2023

@katika85 ty si na nu sama?
Moj syn dokaze byt aj rychly, ked chce. Napriklad parkrat sa stalo, ze vstal skôr (ked bol pn) ako ja s mladsim synom a nasla som ho obleceneho na gauci s tym,ze uz papal a ma aj umyte zuby, takze ci moze cukrik a rozprávky.
Niekedy je rychly, niekedy pomalsi a niekedy pomaly. Neviem tiez, po kom to ma. Moj muz ma na vsetko cas, ja som kedysi chodila do prace tak,ze najprv prisiel na zastavku bus, az potom ja 😀 prisla som akurát, kym vsetci nastupili 😀 vzdy som ho stihla 😀 materska ma naucila kopnut do vrtule. Takze ma dostava do vyvrtky, ak urobim kopec roboty a on prave len druhykrat zahryzne do rozka 🙈

kp7333
9. feb 2023

to je taky vek. dcera bola tiez taka cca od 5 do 10 rokov. ako vyrastla z hracieho obdobia, tak sa zrychlila. teraz to prislo na mladsiu, ktora bola vzdy rychlejsia. snad aj ta z toho vyrastie...

katika85
9. feb 2023

@zorkahorka nie nie som na nu sama - tak to vyznie?

zorkahorka
9. feb 2023

@katika85 ano, píšeš akoby si sa s nou ucila iba ty. Aj sa jej venovala bez manzela 🤔

katika85
10. feb 2023

@zorkahorka ano ucim sa s nou len ja.
nemame ucenie a domace ulohy zo skoly podelene. ked nie som doma muz sa snou uci ale to je skor len na baze urobit ulohy a hotovo. vid priklad z 1. roc. pyta sa jej “kolko je 2+3?” a ona 6. a on”nie je to 5 tu to napis” 😂
ked dcera z domacej neprecita dobre pribeh ideme to min 3x on by jej dal raz precitat raz a hotovo.
dcera nie je genius ani nicim nadpriemerna zakladam si na tom aby sa naucila ucit sa a naucene aplikovala do zivota. ci bude ovladat fyziku chemiu alebo jazyk je jedno ale pocitat musi vediet tak isto aj gramatiku.
muz nas rano nosi do skoly a prace a nosi ju na treningy. on sam sa v skole skor neucil ako ucil a domace u neho nehrozili. je to narocne s takym slimacikom zit v kazdom smere(preto som reagovala autorke na prispevok) kazdu 1 ktoru dostala bola odmakana..
matiku sa ucime strasne vela absolutne jej nejde ale ze vobec. tak nestiha dokoncit pisomky cize aj preto ma zle znamky. cize pomalost a nie velmi logicke myslenie v matike znamena hodiny a hodiny ucenia.
dnes sme sa ucili cely den od kedy vstala (matiku) je chora doma a o 16:30 mi napisala 26-16 je 61 😒

mickao
10. feb 2023

@kaktusik007 píšeš, že o 15 rokov to vyrieši manželka. Môj syn je integrovaný ako nadaný, no, zároveň aj ako dyspraktik, čiže za to vlastne ani nemôže. Ich manželky budú musieť byť veľmi tolerantne. Ja ju budem na rukách nosit.😍 Mne sa až rozum zastavuje nad tym, ake ma vedomosti, čo všetko vie, ale ta praktickosť je 0 bodov. Navyše ma vo všetkom neporiadok. On je spokojný a nechápe, čo stále riešim "zbytočnosti ". 🫣🫣🫣Pre neho sú to nepodstatne veci.🙂

mickao
10. feb 2023

@marteenka joj, ako veľmi ti rozumiem😍

shee11
11. feb 2023

@mickao Fiha, prvý krát počujem, ze dyspraktik? Ako sa to prejavuje? Máte aj nejaký individ.vyuč. program, krd je integrovaný ako nadaný? Ďakujem🙂

zorkahorka
11. feb 2023

@katika85 ooooch, manzel je borec 😀 nema trpezlivosť ako ja 🙄
Moj syn je predskolak a take jednoduche priklady ovlafa uz teraz, tak v skole to hadam bebude take tazke, i ked sa bojim. Lebo ako tu tak citam o inych slimacikoch, moj syn je oproti nim o cosi rychlejsi. On totiz ked chce, tak vie byt aj rychly. Skor mam pocit, ze niekedy to uz robi narocky 🤷‍♀️

kaktusik007
11. feb 2023

@mickao podobne 🤣

ramzesa
8. mar 2023

@autorka Nestíham čítať všetko, ale skús si dať do googla "spomalené psychomotorické tempo". Môj najmenší je tiež pomalší ako zvyšok rodiny. Možno nám to má niečo naznačiť v tomto uponáhľanom svete. 🙂

ramzesa
8. mar 2023

@autorka skúsila by som ísť ešte raz na diagnostiku. Mne sa to nezdá. Určite to chlapec nerobí naschvál. Skús nájsť niekoho, kto je v týchto dg. ozaj odborník. Bežný psycholog niekedy nestačí.

ramzesa
8. mar 2023

@autorka začala som čítať diskusiu, ale ozaj to nestihnem všetko. Nerešpektovanie autority, názor, že je rozmaznaný, pomalý, ... mne to ozaj príde ako náznaky PAS. A na toto treba nájsť niekoho, kto sa v tom ozaj dobre orientuje. Bežná psychol. na to prísť nemusí. A učiteľka? Tieto deti často pôsobia ako rozmaznané a nevychované. Určite by som neostala pri tomto závere. Chúďa dieťa. Si predstav, že Ťa trestajú za niečo, za čo nemôžeš. A musíš tam chodiť každý deň ešte niekoľko rokov. Držím palce.

loliki
8. mar 2023

@ramzesa Prečo nám to psychologičky nepomenujú takto? Vďaka. Našla som napr.: https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/2423...

ramzesa
8. mar 2023

@loliki netuším vôbec. Ja som si len dala hľadať pomalé tempo a našlo mi to. Aj túto diskusiu. 🙂 Snáď Vám to pomôže.