icon

Pomooc- je to s deťmi a rozbíjaním len u nás??

13. máj 2020

Zdravím maminky chcem sa spýtať co vsetko sa podarilo vašim detickam v domácností znicit/rozbiť/znehodnotit.. My mame totiž velmi živú 3 rocnu dcerku a museli sme uz kupovať novy televízor (sponkou doskriabana obrazovka) novy konferecny stolik do obyvacky....dvakrát sme uz maľovali spálňu a najnovšie sa jej podarilo dostať k manželovej zdravotnej karte a celu ju pocmarat fixkou o inych mensich vylomeninach ani nejdem písať lebo by som tu pisala do leta .. Proste chvíľočku ju človek necha samu a uz je katastrofa na svete je to nase prve a zatiaľ jedine dieťa.. Tak neviem ci aj vy to takto mate alebo len my ju nezvládame

katrin1394
13. máj 2020

@zuzka1117 Tak zas donekonečna sa nedá všetko schovávať ale presne tieto dve veci urobil len raz 🙂😃

zuzka1117
13. máj 2020

@katrin1394 tak pracie prostriedky by sa mali schovávať, čo ak ho nabudúce napadne ich ochutnať? Domácnosť by sa mala prispôsobiť pre detskú bezpečnosť

0silvia0
13. máj 2020

@hiro rozhodne nesúhlasím s tým, že tie deti, ktoré nelietajú a nevymýšľajú somariny majú menšiu fantáziu. S týmto rozhodne nesúhlasím. Vyzerá to, akoby si chcel ospravedlniť neposlušnosť a ničenie detí tým, že veď to je úžasná detská fantázia a je dokonca žiadaná. Určite nie.

sapetka
13. máj 2020

@hiro chvalabohu moje dieta sa nalieta az az, ma rad behanie, futbal, ihrisko ako kazde deti😊fantaziu ma tiez zaujimavu,lebo ako sa sam dokaze pohrat a vymysliet si pribeh o com sa hra a co vsetko mi dokaze porozpravat sa mu pusa nezavrie. Len nepotrebuje robit to co je vyssie popisane lebo sa to jednoducho nesmie robit a hotovo. Nemyslim si ze poskriabana telka ,znicena kuch linka ,vylamane dvierka ,sampony vytlacene po dlazke su prejavom detskej fantazie🤗ale ano zase chapem ze rodicia si to nejak musia vysvetlil a ospravedlnit .

sapetka
13. máj 2020

@0silvia0 presne! Ja mojmu vela citam rozpravky a on tie pribehy premiera do svojich hier. Hrame sa spolu ale hra sa aj sam. Vonku sme tak casto ako sa da a kolko sa vonku dieta nauci a tam moze robit takmer vsetko.

daganov
13. máj 2020

Rozmýšľam, ako to robia tie maminy, ktoré majú všetko rozložené tak, aby deti na to dočiahli, vrátane sklenených mištičiek, farieb, majú dostupnú vodu pomocou nejakého stolčeka v rámci filozofie montessori a nemajú nič zničené....no dieťa má milión podnetov, ktoré ho zaujmú, tak nerobí hlúposti. Nemala som to tak, iba ti obdivujem, keby som mohla vrátiť čas a mala tie poznatky , ktoré mám teraz, tak by som sa vydala touto cestou. Je ale nesmierne namáhavé na kolene vyrábať pomôcky, hračky a dať do popredia dieťa. Je to aj časovo náročné a niektoré maminy majú popri deťoch ešte veľkú záhradu, zvieratá, prípadne sa starajú o chorých rodičov. Ale čas sa nakoniec tej mamičke vráti, lebo dieťa veľmi skoro ovláda veľa činností samé a naučí sa skúmať a neskôr mu stačí dať pomôcky a vydrží s nimi veľmi dlho.
No som múdra ako rádio....to len taká moja úvaha.

daganov
13. máj 2020

@sapetka keď je dieťa vonku, nerozhadzuje dnu, jedna z mojich zásad na MD

sapetka
13. máj 2020

@daganov Asi tak. Jedine co robi co ma zakazane je behat doma a kopat loptu.Beha sa vonku a aj futbal sa hra vonku.Chces behat? Ideme do zahrady alebo na prechadzku.

0silvia0
13. máj 2020

Inak ja som mala veľmi komotne deti, málo temperamentné. Vybláznili sa vonku, na odrážadle, bicykli, na pieskovisku vedeli robiť bábovky, jamy atď. Ale nenechala som tam decko samé, že hraj sa a rob čo chceš. Keď sypali piesok mimo pieskoviska, upozornila som ich, čiže som bola pri nich. Vo vnútri som si činnosti organizovala tak, aby som si stihla aj porobiť čo bolo treba a aj sa im venovať. Spolu sme čítali, kreslili, modelovali, stavali lego, kocky, ja som ich mala pod dohľadom. Keďže som mala deti v čase, keď nefičal internet, ani ja ani decká nesedeli pri žiadnych hrách, ja ako matka som nečumela do sociálnych sietí, čiže som sa im na 100 percent venovala. A takéto vyslovené ničenie domácnosti to by si ani nedovolili, ani neviem kedy by to robili. Malé deti som nespustila z očí, ale zas je pravda, že som ich mala len 2, čiže som stíhala....

daganov
13. máj 2020

@sapetka no tak ja som benevolentnejšia, u nás bol basketbalový kôš v detskej, samozrejme určený do bytu s mäkkou loptičkou, tiež sa hral tenis o stenu, ale zase s penovou loptičkou

sapetka
13. máj 2020

@daganov tal soft tennis si zahrame doma s penovou loptockou lebo doma sa loptocka odrata viac ako na trave😁ale behat nie lebo dupe, a futbal nie lebo moze nieco rozbit.

yanni
13. máj 2020

@daganov Tak ja mam vsetko "porozkladane" ano na motto montessori. Nic nemam zaistene, ziadne devre, sufliky atd. Mala 16 mesacna si raz privrzla prstek do suffira a uz vie, ze tam nema ist. Ja icim prakticky od narozenin deti, ze toto nie, toto ano atd. Som ako verklik a oplati sa stale dookola opakovat a aj im ukázat, ked neveria, ze co je horuce atd. Jasne, ze im nestrcim ruku do vriacej vody . Da sa to aj inak. Hracky rozhadzovat tozu ale kazdı vecer si vsetko musia poriadit. A pomahat musis aj ta najmensia. ja nie com otrok. Ono velmi zalezlo aj na tone hlasu. Zdravé dieta nie je blbe. Uz z toho tomu vycítí, ze ok, toto nebylo dobre. Tiez kazdy cin ma uscite konzekvencie. Aby som neklamala, staršina dcera RAZ trosku pokreslila stenu na schodisti. Nic hrozne ani to poradne nebylo vidiet. Ale zvadne mavnutie rukou, ved ma len 2 roky (mala nejak 2.5 roka). Isli sme tekne do pivnice. Vytiahli vedro s biělou farbou, maliarsky stetes a pekne krasne si tu stenu musela vymalovat sama. Uz bude mat 5 rokov a si to pamäta. Deti casto vymyslaju z nudy. Treba ich zamestnat. Ked varim, zavriem kuchyni a najmensia je tam so mnou. Zvysok osazenstva ma homeschooling, a straaasne vela, ani nemaju cas vystrajat a vymyslat hluposti.

jaskolka
13. máj 2020

Ok, tak zatiaľ neviem z vlastnej skúsenosti vravieť, možno len z tej, že bratove deti bývali celé detstvo u nás, a z toho, čo vidím na rodinách manzelivych priateľov, ale nikdy ani bratovi deti nič také nerobili, boli živé, akčné, ale okrem rozbitej hračky, či pocmaranej steny v detskej proste nenicili zariadenie bytu! Brat by im zadok do fialova z maľoval, keby ze rozbije mu skrinky, poskrabe telku, jedlo sa u nich do obývačky nenosilo, ak náhodou nechtiac vyliali dačo, to bolo ospravedlnenie, ale aby povylievsli šampóny, sprchace, dodriapali telku, rozbili mobil len tak, lebo sú deti! To neexistovalo. Tiež ma tak vychovali, hračky fajn, ale tiež nie ze ich budem naschvál rozbíjať, nič by som nedostala veru už.Tu ma až šokovali niektoré príspevky a hlavne reakcie, že veď to je dieťa. A preto mi ma z demolovat dom? Poničiť zariadenie? Preboha, veď musí mat dáke hranice!

daganov
13. máj 2020

@yanni úplne s tebou súhlasím, väčšinou je to z nudy, ale je to aj vzbudzovanie pozornosti

yanni
13. máj 2020

@0silvia0 ono da sa to aj teraz takto, len treba chciet. ja nemam cas sa detom venovat 100% cely den, hlavně teraz cez corona, ked su vsetci doma, ale aj v casoch internetu atd. decka nesedia len pri tv, mobiloch, pc. Vlastne PC ano ale je to online homeschooling s doobednajsimi live sessions a uz sami povedabli, ze ziany pad viac. Mimo corony tiez nevymyslali. Su aj lepsie a zaujimavejsie cinnosti ako cumenie do telky.

0silvia0
13. máj 2020

@yanni jasne, vsetko sa da aj teraz, v case internetu, len treba chciet...
Ale su aj mamy, co su pol dna na socialnych sietach a dieta prebera aj taketo vzorce. Vsetko je o spravnom vedeni dietata.

maminuska
13. máj 2020

Ja som vyslúžila mama , deti si myslím že som tie staršie vychovala dobre, a tie mladšie sa vychovávajú ešte , ale zodpovedne a bez nejakej hanby prehlasujem že moje deti aj veci pokazili aj pokreslili , osobitne to bolo u synov , tie mali také " opravárske metódy " A ja teda netrávim celý deň s dieťaťom , moje deti sa hrávali aj samé , a teda poskúšali to čo nemali . Najmladší syn je v rozpuku tvorivosti , pokreslí , vytlačí šampon na nahryzne tie jogurty, teda na výčku urobí diery. Tak toto ma naozaj neznepokojuje a ani to nepovažujem že som zlyhala. Na krbe sa popálil raz , teraz sa mu vyhýba na dva metre , šuflíky otváral do doby kým si tam neprivrzol prsty, viac to nerobí , pastelkou pokreslil stolík , musel ho so mnou čistiť , zo záchoda sa šmýkal dovtedy, pokiaľ tam nenechal vajka .

daganov
13. máj 2020

@maminuska tie nahryznuté jogurty sú perfektné, dúfam, že to máš zdokumentované, až raz bude dospelý, sa tu na tom kosím.

0silvia0
13. máj 2020

Inak tato prihoda mi velmi utkvela v pamati: bola som pred par rokmi u lekara s dcerou. Cakame v cakarni, oproti nam sedela mama s malym chutnym syncekom. Maly sa stale pytal nieco maminy, nudil sa, tak sa chcel rozpravat, tie mile detske otazky. Mamina sa ale nenudila, s usmevom tukala do mobilu, veselo niekomu odpisovala, smiala sa, evidentne nic dolezite. Neskutocne mi bolo toho chlapca luto. Uplne odignorovany, smutne sedel vedla mamy... len tolko na zamyslenie

daganov
13. máj 2020

@0silvia0 pred pár rokmi bola možno ojedinelá, preto ti utkvela v pamäti, choď teraz s kamarátkou na kávu niekde, kde je detský kútik. Deti ponechané absolútne svojmu osudu, jedno sme priviedli z ulice 😨. Asi nikomu nechýbalo. Mne ale utkvela v pamäti iná príhoda. Mamička - dieťa v šatke, dve ďalšie okolo nej, všetky tak do štyroch rokov. Sadla si do trávy, kojila to najmenšie a popri tom vysvetľovala tým starším ako robia včely med, lebo pozorovali na kvete včelu. To bolo také milé, ani som nedýchala, deti vycvičené, zložili si vaky, vytiahli ovocie v krabičkách, piškóty, niečo na pitie, samé sa obslúžili, len mama upozornila staršie, aby pomohlo mladšiemu, obdivovala som ju. Sama s tromi malinkými do prírody...ale bolo vidieť, že to nebolo prvý krát a že tie deti sú naučené počúvať.

bimbambim
13. máj 2020

To keď čítam čo vám porobia deti no netuším ako sa k tomu dostanú.Tuez som mala aj mám pochabla už má 12 rokov ale že by mi rozbil televízor alebo kuchynskú linku alebo pastelkami vymaľovať stenu sa u nás nestalo.A to bol ako diabol keď bol malý.Dcera ťa tiež žiadne rozbite veci ani nič podobné

katus226
13. máj 2020

pridavam sa do klubu nedokonalych matiek... :D nas dvojrocny je tiez pekny kvietok. uz v 10 m sa naucil chodit a okamzite ho zacali zaujimat zasuvky v stenach. aj ked bola vsade detska poistka, mal samozrejme zakazane chytat ich. nepomahalo absolutne nic, ani podobrotky, ani hnev, ani na zadok, ani jedna babka neuspela so svojimi metodami. toto obdobie trvalo takmer rok. raz som vysavala a zacal tahat snuru, skoro vytrhol zasuvku zo steny. teraz ma zase ine zaluby, s ktorymi zase nic nenarobime. ked mu dame na zadok, zasmeje sa tomu a okamzite to ide spravit zas. zatial to odniesli na par miestach steny, spadol mu moj mobil (k novemu som si radsej dala poistenie proti rozbitiu) a kopa kniziek, ktore si nikdy nechce prezerat, iba v nich listuje. nechce ani pocuvat, ked mu citam. ked je chvilku sam, hned otvara chladnicku (poistku zvladol hned na druhy den) a vybera z nej jogurty, alebo si pohar horcice kotula po zemi a podobne. o kozmetike pomlcim. treba dodat, ze pediatricka ma u neho podozrenie na pas, ale podla mna su deti, co proste maju zivsiu povahu ako ine. u niektorych by clovek v zivote nepovedal, ze su to surodenci, dokonca dvojicky.

vevesh
13. máj 2020

Nehody sa stavaju a nikto nie je stroj, aby deti ustriehol a nic sa nestalo. Samozrejme, ze deti vedia, co sa smie a co nie- ale v urcitych chvilach to ide bokom a stranou. U nas deti v ramci hadky rozbili novy televizor- a to som bola pri nich a robila rozhodcu a aj tak najmladsi smaril do starsieho auto, ten sa uhol a auto trafilo telku a bolo po nej🤦‍♀️🤷‍♀️ alebo sa jedno dieta potklo pri vstupe z balkona a v ramci snahy zachytit sa, strhlo tesnenie okna a roletu. Alebo jedno chcelo dosiahnut hracku na skrini- prisunulo stol, postavilo sa a rozbilo sklo na stoliku. Alebo dcera sa vystverala na umyvadlo, otvorila skrinku- chcela sa nakremovat mojimi kremami (ktore su v sklach) a tak jej par spadlo a puklo umyvadlo a ona si rozbila bradu pritom.
Ak taketo veci spravi relativne male dieta (do 6rokov), vyhresim, vytrestam a ok- same deti vedia, ze urobili neplechu. Ale nechapem tiez ako dokaze dieta opakovane hodit elektronicke veci do zachoda alebo von oknom ci zamerne kazit veci- ako napr. kamoskin syn uz dvakrat prestrihol tesnenie z pracky, kazde 2 mesiace novy mobil a tablet, ci vylievanie gelov po zemi. Ak dieta ma fazu, kde ho vyscinuje vylievanie, nech si vylieva a prelieva vo vani co chce, ale klasicke veci - a podobne "lakadla" umiestnim mimo dosah....

lucilaines
13. máj 2020

Tiez sa pridavam do klubu nedokonalych matiek a budem rada, ked nejaka z tych, co mali tie dokonale deti to pride vysvetlit mojmu synovi. Mam tiez len jedno dieta, dokonca ma este len 1,5 roka, venujem sa mu tak, ze som mu skoro stale za zadkom, este aj upratujem len ked je doma aj manzel a venuje sa mu on. Napriek tomu, ze nanho vkuse pozeram, ze vie co, nemoze, aj tak tiez uz ma peknu zbierku. Pokreslene steny, spravil to raz, potom som to uz ustriehla ale raz staci a bola to sekunda co som pozrelamdruhym smerom. Do cisticky vzduchu hodil gumicku na vlasy, s ktorou sa hral. Tiez sekunda a nieco, co cloveka ani nenapadne, ani sa to neda rok a pol stare dieta dopredu naucit a skoda 400€. Do konstrukcie sedacky v aute nejakym mne zahadnym sposobom vopchal dudel a pokazil otacanie, kym som soferovala. Je strasne zvedavy a vymysla. Tych veci je viac, ale teda ja osobne si nie som absolutne vedoma, ze by to bolo mojou vinou, ako tu niektore maminky sa biju do prs, ze maju vychovane deti. To by som doslova musela schovat pred nim asi ze vsetko okrem hraciek a nespustit z neho oci ani na pol sekundy. Ano, ked nieco raz spravi, napriklad pokresli tu stenu, sooku sme to umyli, vymadala som mu, uz chape, ze to nesmie. Nie, ze by neskusal, s farbickou v ruke pozrie na mna a uz sa nacahuje, ale zarazim ho a chape. Ale uz jeden krat staci na to, aby sa skoda stala.

0silvia0
13. máj 2020

@daganov tak tvoj priklad je ovela krajsi a prijemnejsi a pozitivnejsi😍

evittam
13. máj 2020

Mame dve zive a zdravé deti. Ale vedia ze co ano aco nie- od malicka. Akoze neviem preco by dieta malo rozbiť ci poškriabat TV alebo ine hodnotne veci. Ano v prípade ak mu dovolis vsetko co len chce...
@vamajka Presne o tom to je.... Nastaviť hranice.
@beronsche Nejde o povahu ide o to co dovolis.

evittam
13. máj 2020

@vamajka No niektori ludia si nechávaju ostávat a osravat byt aj psom takze sa nedivim ze nevedia co s dieťaťom....

evittam
13. máj 2020

@sapetka Uplne suhlasim.

ckatka
13. máj 2020

Ach jaj...ja mam jedného trojročného lumpa...A teda...naschvál nič zlé neurobil. Max omylom zhodil niečo alebo mu spadlo niečo. A veľa vravíme o tom.co sa môže a co nie...A co je pekne a co nie. Preventívne ale ostré predmety a pastelky schovávam 😂😂

evittam
13. máj 2020

@sapetka Asi tak. Mali sme susedov-buchot neskutočný, leto vonku 35st.a ked som sa bola informovat co sa deje ze mi doma pada strop na hlavu-tak rodicia zatvoreni na jednej strane bytu a deti na druhej " ved len skacu gumu"...wtf....?! No nemala som slov.