Porovnávanie detičiek
Ahojte baby v poslednej dobe mi vadi ze vsade kam pridem porovnavaju moju malu s inymi detmi nasa 15mesacna dcerka sama este nechodi neie sama na nocnik atd a vsade pocujem len taka velka a nevie este chodit a nosi plienky..mne to ale nea ju to pomaly ucim a viem ze sa to raz nauci ale tie nechapave pohladt ma uz stvu ako nato reagujete vy?
moj syn bude mat za mesiac 3 roky a veru toho vela nenarozprava.Vlastne sa ako-tak rozbehol len pred 2 mesiacmi.Mnohe slova nevie vobec povedat,alebo schomoli;ne-ne viem [namiesto neviem]cem-chcem,uuult-jogurt,no vatsinou povie len poslednu slabiku v slove.Akomkolvek...
Hluchy nieje....rozpravam sa s nim casto.....Od septembra nastupuje do skolky,tak vsetci verime,ze tam,medzi detmi,sa rozbehne aj v reci
@dai hlavne málokto pozná pridružené okolnosti (aj keĎ cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami) 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Napríklad moja malá sa ako 6 - 7 mesačná nedokázala pretočiť...a uuuurčite boli mamky, ktorým to klalo oči..ale tieto mamky nevedeli, že do 5 mesiacov nosila 24 hodín denne abdukčnú perinku, ktorá sa skladala dole len na prebalenie a kúpanie. Preto má vo všetkom oneskorený pohybový vývoj (teda pre mňa normálny, ale pre iného oneskorený)....
Popravde je mi to šuma fuk, kto si čo myslí. Väčšina sa snaží radiť v dobrom, určité percento žien nedokázalo v živote nič, tak sa odbavuje na svojich deťoch. 😝 🙂
@minewka suhlas... moj maly ma zase napr. centralny hypotonicky syndrom - mozno to ma naucilo deticky neporovnavat... pretoze nikdy nevies ci je to druhe dietatko zdrave, cim si preslo aby bolo tam kde je , cim si presli ich mamy etc. ...
@karap - neboj, mozno budes prekvapena - moja neter do nastupu do skolky nehovorila vobec - svagrina s nou uz behala po roznych lekaroch - nakoniec nastupila do skolky ako dieta ktore vie povedat tato, toto, tu... a dopadlo to tak ze malinka mala len asi nejaky blok, lebo po tyzdni v skolke zacala rozpravat vsetko - VSETKO - rozvinute vety, krasne R - fakt krasne rozprava 😉 moja mala zase uz v 18-tich mesiacoch suvislo hovorila - ale doteraz este riesime logopediu...
ja sa nad takými rečemi už nepozastavujem, je to ľudská hlúposť. oni si to ani neuvedomujú, že takými rečami vedia ublížiť. moja má 21 mesiacov a nočník tiež nemusí a ani s WCkom nie je kamarátka. mojej známej synček začal chodiť sám na 16 mesiacov. je ok, len sa mu nejako nechcelo. druhá známa zasa má 2,5 ročnú dcérku a takmer nič nerozpráva. je to individuálne. neboj naše detičky to dobehnú. my ich ľúbime také aké sú a ostatní nech sa strčia veď vieš kam 😀
@lenka0283 Vramci rodiny mame dievcatko mladsie o 4 mesiace od nasej a zacinam mat pocit, ze maju potrebu sa porovnavat, lebo ked dosiahnu nejaku "metu", tak sa nas pokazde pytaju, ci nasa to uz tiez vie. Ja to zatial riesim tak, ze ked sa pochvalia, tak im pochvalim aj ja, aka je ta ich mala sikovna, no super, lebo zrejme o to im ide, nech je ich rodicovske ego uplne ukojene. Uz som skusila aj opacnu metodu, ze som vypichla nieco, co som vedela, ze ich malej nejde, ale "malo by", lebo nasa to uz davno v tom veku vedela, a trafila som klinec po hlavicke. Hned sa objavili otazky, ze ako som to myslela, a preco si to myslim. Proste citia sa dotknuti. Ak je ta druha strana dost inteligentna, tak pochopi, ze som tym chcela poukazat iba na to, ako vedia byt take otazky neprijemne. Ak nie su dost inteligentni, tak nie je dovod sa tym trapit a zaoberat, pretoze to porovnavanie prameni z tej "neinteligencie".
@lilitela záleží, či to mysleli v zlom, alebo sa čisto z rodičovského nadšenia pochválili... 🙂
Moja švagriná má mladšie dítko, tiež rada malú pochváli, náš sused vedľa nášho bytu má zase staršieho chlapčeka asi o 3 mesiace, tiež sa pochváli...moja kamoška má dcérku staršiu o 3 týždne, tiež sa pochváli, neviem, toto ja neberiem nejak tragicky...pokiaľ to vyslovene nie je rýpavé (ako napr. detičky sa nemajú vodiť za ručičku a podobne)...a aj keď je to rýpavé, vypočujem si, poviem niečo typu "fáááákt??? hm, hm..". 😕 😕 😕 😕 .a aj naďalej sa hrdím svojim krásnym a múdrym dieťaťom, ktoré nijak nepodceňujem len pre to, že mi v 1 roku nebehá maratón 😀 😀 😀 😀
Ja som práve kvôli tomuto prestala navštevovat materské centrá , lebo aspon v tom našom bola asi koncentrácia supermatiek. Nič iné som nepočúvala len ako kto kaká , ciká kto kedy začal chodit alebo nechodit, že s tým a tým chlapčekom by mali chodit už na logopediu ( 2 roky !!!! ), či je dobrá angličtina už pre 3 mesačné dieta, aké super je plávanie pre deti a ten kto nechodí taknerobí dobre, joga, polohovanie na fit lopte......
Iste , materské centrá su prínosom ale nie pre taký typ matiek ako ja. Ja ešte neriešm v dvoch rokoch svoje dcéry že na ako kružky ju za rok budem vozit , ani neriešim do akej školy ju zapíšem .
Chodí síce do sukromných jaslí , ale hlavne preto lebo su časovo flexibilné. Príde mi choré a zvrhlé robit čsový harmongram troj - 4 ročnému dietatu.
A z vlastnej skusensoti môžem povedat , že mám tri deti a každé sa vyvíja uplne inak , Andrej v 9 mesiacoch behal ale ešte aj v dva apol roku mlčal ako partizán , nosil plienky a je napriek tomu normálnym upaulovaným pubišom , Romana od roka chodí, v dvoch hovorí krásne a velmi suvisle , od 20 mesiacov sa pýta na nočník ale dodnes t.j dva apol roka máme plienku na noc, jednoducho sa v noci pociká a je. 😀.
Tých kecov čo som sa napočuvala a napočuvam . 😀-
A okrem toho moje deti su ešte velmi živé , velmi uvreštané a svojhlavé ako hrom , práskajuce sa o zem , papulujuce 😀.
@lenka0283 aj u nás je jedna mamička, ktorá predtým ako pozrela nášho syna, otočila kočík, aby sme jej dcéru nevideli 😀 Môj 14 mes. syn nechodí sám, na nočník si sadne na 2 sek. pohrá sa so svojim chrústikom, postaví sa a sme všetci spokojní napriek tomu, že výsledok nebol žiadny 😉 A aj keď nič nebude robiť načas, aj tak je to náš najväčší poklad a iné mamičky ma absolútne nezaujímajú. Papá všetko doradu, knihy listuje ako 3 ročný, pozerá rozprávku a ani nedýcha, okrem slov mama, baba a jaj-jaj nehovorí nič 🙂 To je náš syn a je dobrý taký, aký je!!!
@baklik hej hej.. to tak byva ... nastastie som stretla par ludi, co mi rozumeju a vedia pochopit ... nie som ziadna striktna mamina... ze to nemozes tamto nemozes .... ale niektore veci sa snazim obmedzit . napr nesladit necukrit . a tak....
jedna starsia pani na dochodku. byvaôa zdravotna sestra. aj ked ma okolo 65 rokov tak tiez mi uznala ze pavuci su somarina a s tym sedenim tiez ... az tak to potesi, ked najdem aj v starsích rocnikoch niekoho takto rozumneho 😅
@baklik a ty nedavas tvoje 5 mes dietatko este sediet ????? by si mala uz , lebo co ak sa stane ze sa sediet nikdy nenauci 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 zartujem 😀 dietatku najlepsie pomozeme ak mu nebudeme pomahat . a je to tak pri vsetkom... pri sedeni ale aj pri prvych krockoch... ak zisti, ze stojime za nim alebo mu podavame ruku, tak bude stale padat, lebo vie, ze ho zachytime.
@lucka1987 záleží od konkrétnej situácie. Inak berie decko vo veku 10 mesiacov, že samé nesedí a inak decko vo veku 5 mesiacov. (aspoň ja osobne som videla riadny rozdiel, čo sa vnímania a správania sa týka vo veku 5 a vo veku 10 mesiacov u mojej malej)
A s tým držaním za ruky tiež celkom nesúhlasím - pretože určitá fáza vývoja je, že dieťa sa samé niečoho drží a pochoduje. Aký je rozdiel medzi tým, ak sa drží nábytku, stola, stoličky, gauča a pochoduje tak o 106 a keĎ sa drží maminej ruky?
Pre mňa osobne žiaden. 🙂
@minewka hej hej.. jasne zalezi aj od situacie.. povedala som to dost vseobecne.. jasne ze radsej deta zachytim akoby si malo ublizit .. ale celkovo niektore maminy maju v hlave vsugerovane ze od 8 mesiace TREBA NUTNE diea uz za ruky ucit chodit.. .... ja pisem o to s cim sa realne stretavam v mojom okoli...
@minewka 😀 a teraz vas tu naserem, ked napisem, ze obe moje deti zacali chodit ako 9 mesacne. Tak! Hec! 😀 😀
No aspon v niecom je navrch, kedze kojenie u nas neslo. 😀
Tak ale srandicky bokom, netreba vobec porovnavat svoje deti s inymi, kazde jedno je ine, svojske a ma svoje tempo napredovania. Dolezite je, aby dieta bolo spokojne, hrave a chutilo mu to co treba. Na pohovoroch ci uz na VS alebo do zamestnania sa nikto pytat nebude kedy zacali chodit, do kedy nosili plienky a ci ich mamicka poctivo kojila alebo nie. 😀
no my tiez striedame raz nocnik,raz ju necham do plienky...co uz...a to ze mala nechodi,kazde dieta je ine...ak nema a nemala nejake vazne problemy tak nech ju kukne odbornik.v 15 by uz asi mala chodit sama.nasa chodi od 10mesiacov,teraz sme zacali 16 mesiac.
@lenka0283 vykasli sa na to, nasa mladsia dcera zacala chodit az ked mala 22 mesiacov!!! citas dobre, 22 mes. Jednoducho sa ma nechcela pustit, chodila ale musela som ju drzat za ruky alebo aspon za jednu rucicku a tiez ju vsetci porovnavali....blablabla. Ona ale bola super, lebo od 11 mesiacov hovorila uplne vsetko a tak ked sa niekto opytal "a to este nechodi" smerom ku mne, tak dcerka pohotovo odpovedala za mne, "nie a ani nebudem". To vsetkym vyrazilo dych a bolo po hlupej otazke.Teraz ma 3 roky a 4 mesiace a beha ako vychor, vsade vylezie, nalietam sa za nou ako na pretekoch. Tak na to kasli, co ti kto hovori, kazde dieta je ine a vyvija sa svojim tempom.Ja viem je to o nervy, ale netreba si to vobec brat k telu 🙂 .Drzim palce, aby ste zacali chodit skor ako my.
dieťa sa nikdy nemá porovnávať s inými deťmi, len samé so sebou - t.j. aké pokroky urobilo za určitý časový úsek. A tĺkom, ktorý to nechápu vysvetli, že keď bude maturovať, bude chodiť, nebude mať plienky ani cumeľ. Tu by vedeli odpovedať mamičky dvojičiek - jedno začalo skôr sedieť, druhé behať, samé jesť a nikto to neriešil.
A akoí reagujem na nechápave pohľady? Tiež nechápavým pohľadom, ako niekto dospelý môže byť taký hlúpy....
A na otázku tiež otázkou - Na čo to potrebujete vedieť?
@lenka0283 každé dieťa je iné. Keď porovnám svoju prvú dcéru a dvojčatá, tie sú šikovnejšie, aj lepšie papajú. Tamarka pásla koníkov hádam až okolo tretieho mesiaca, dvojčatá do vedeli v piatich týždňoch. A ani dvojčatá nemôžem porovnávať, majú len päť mesiacov a zatiaľ robia väčšinu vecí rovnako, ale určite sa to časom zmení. Tamka sa začala pýtať až ako 2,5 ročná. Ich budem k tomu viesť skôr, chodila ako 10-mesačná sama, možno im to pôjde neskôr. Zúbky jej išli v 3,5 mesiaci, oni majú takmer päť a zub žiadny. Tu je vidno, že nemôžem porovnať ani súrodencov, nie to ešte cudzie deti. Nič dcérka nezmešká, keď to má prísť, tak to príde, skôr či neskôr...
@minewka joj, tu poslednu vetu "Väčšina sa snaží radiť v dobrom, určité percento žien nedokázalo v živote nič, tak sa odbavuje na svojich deťoch." si mi vyjadrila z duse - absolutny suhlas, tiez si to myslim. a potom sa stavaju do ulohy "supermatiek", ale akurat tak len vo svojom ponimani... 😖
baby, a co ten nas spunt? nech si to mozem porovnat 😉
my sa, bohuzel, nekojime, ale flasku si zacal drzat sam, ked mal 4 mes a asi 1 tyzden (160 ml, plast, ziadna obrovska sklena 😉), prevracia sa z bruska na chrbatik a spat od 4,5 mes. a blaboce si od 2 mes.
moze byt, ci este nieco uz mal vediet? 😀

neviem baby, ja mam 2 totalne odlisne deti a ano - doma casto konstatujeme ze malinka v tomto veku uz robila toto, pripadne toto vobec nerobila... je to ale naozaj cisto vo forme konstatovania, nie nejakeho porovnavania - myslim ze ziadna z nas nechce nic zanedbat, preto si robime starosti ci je nase dieta v norme , ci nezaostava a sme hrde ked nieco robi lepsie ako ine - podla mna je to normalne, su to raz nase deti a niekde mame tuzbu aby boli tie najlepsie 🙂 ja to teda mam - nie nejak specifikovane... stale hovorim svojej malej nech robi hlavne to co ju bavi - lebo potom ma sancu byt najlepsia - ked sa rozhodne ze bude kucharkou , nech sa paci... ked krajcirkou tak budis... smetiarkou? vklude 😀 len nech to robi so srdcom - potom bude najlepsia 😎